عزیزه عنایت
جوانان چشم و چراغ جامعــــه
وقتی از جوانان و دوره ء جوانی سخن بمیان می اید توجه ء مان در قدم نخست بتوان فکری وذهن جوانان معطوف میگردد وسوالات در ذهن خطور میکند که ایا این جوانان بحیث چشــــــــم وچراغ جامعه بدریا فت تحصیلات لازم درعصر حاضر موفق شده اند؟ با استفادء معقول از دانش وفرآورده های علمی وفنی برای کاربرد افزار کار فنی در عرصه تولید مثل انجام کار در فابریکات , کار برد افزار کار دماغی و فکری و پرورش ذهن مثل کامپیوتر و آشنا ئی با شیوه های کار کرد آن موفقیـــت های بدست آورده اند یا چطور؟
همچنان در باب اخلاقیات ,تامین منا سبات حسنه وهمیار بودن با دیگران , دستگیری و کمک رسا نی به مسن تر ها وا طفال ودها سوال امثال اینها در ذهن بوجود می آید .
همینکـــه میگویم جوانان نیروی پوتنسیا ل و ذ خیره جا معه وقابل کاربرد در همه جا هستنــــــــد آیا مفهوم واقعی این مطلب را جوانان درک کرده اند و یا به مدد گاری در زمینه ضرورت دارند ؟
در واقع همان طوریکه بارنده گیها گرمی و سردی نظر به مو قعیت های خاص جغرافیا ئی مناطق فرق میکند مو قعیت خاص جوانان در اجتماع و کشور مالوف شان نیز که در کدام سطح زنده گی قرار دارد و کدام سیستم اقتصاد و روا بط تجاری با کدام مناسبات اجتماعی و سیاسی در آن بر قـــــرا ر است فرق میکند زیرا هرکدام این ویژه گی ها در شکل گیری مفکوره وطرزدید جوانان تاثیـــرا ت متفاوت میگذارد از همین سبب است که دانشمندان علوم در عرصه های گو ناگون راهکار های را درپیش میگیرند و رهنمود های را بحیث تیوری و نظریه ء علمی در اختیار جوامع بشری قرار میدهنــد تا با استفاده ء معقول از این تیوری و نظریات علمی دانشمندان از نیروی جوانان که پوتنسیا ل جامعه قلمداد میگردد در راه بهبود وبهسازی جامعه استفادهء درست بعمل آید. اگر این نیروی فکری وجسمی جوانان که با دانش و علوم صیقل گردیده در یک مسیری مثبت سوق گردد گذر گاهش را به عـمــرا ن و شگوفا ئی قا بل و صفی تبدیل میکند.
در جهان پیش رفته جوانان در روشنا ئی تحصیلات لازم و به کار گیری افزار ممد کار و کمــک کننده در پیشبرد امور تا حدی خود شان در این مسیر حرکت میکنند تا در محیط خانواده ومنطقهء زیست خود تا سطح کشور به شگو فا ئی دست یابند و بآن تداوم بخشند اما در بعضی کشور ها نظیــر افغانستان نسبت نازل بودن سطح آگاهی و یا نسبت نبود افزار کارلازم برای طی مسیر شگو فــــــا سازی محیط زندگانی و میهن ما لوف بسیار ی از جوانان بدون کمک بزرگان خانواده و استــادا ن شان نمیتوانند راه های مسیر خوب را از بد تشخیص نمایند . بسیار اتفاق میافتد که منفی کاران یعنی افراد مافیا یی , جنگجویان و ترورستان , دزدان مسلح و امثال آن نسبت دردو راهه قرار گرفتــــــــن جوانان آنها را بدام تذ ویر میکشند و همه ء عمال منفی را که خود میکنند مثبت جا میزنند و یا بــار مسئولیت هر کاری را ظاهراً بر عهده خود گرفته جوانان سر گردان بیکاررا فریب مید هند و در بدل پول اجیر میکنند و به این قسم قسمتی از نیروی پوتنسیال جامعه را در اختیار میگـــیرند و بعـــداً از نیروی فزیکی و توان فکری آنها در جهات منفی استفاده مینمایند یعنی آنها را وادار میکنند تا با بــم و مواد منفجره آبادانی هارا تخریب نمایند انسان هارا به خاک و خون بکشند باداران جنایت کـــــــار اینگونه جوانان در بدل کار اجباری تخریبات شان آنها را بنام قهرمان دلاور و امثال آن یاد میکننـــد و جوانان را تشویق به داشتن این شهرت کاذ ب ناشی از اعمال نا شایسته آنها میسا زند.
اما در جامعه ء پیشــــــــــرفته نیــــــــز جـــــوا نــــان بــــعضـــــاً بــــدام ما فیـــا یی فـــــــریب گــرو مــــا جــــــراجویــــان قــــــا تـــل مـــی ا فـــــتـــند و بــلا اراده بــــه ا نجــــــام کـــــاری منفـــی و ضــــــد بشــــری مـــــبادرت مــــــی ورزنــــد کـــــه عـــلــم و دانش چـــــه مــــذهبـــی و چــــــه غیر مذهبی به هیچ صورت انسان را به انجام آن مجاز نمی شمارد .
لهذا لازم است که جوانان مادر هر کجائی که هستند به کسب علم و دانش بکوشند تا با داشتن دانـــــش و فهم فریب هر گونه اعمال نا شایست جنایت کاران را نخورده و برای خود , مــردم و وطن عــــزیز شان مصدر خدمات خوبی گردند. و هم وظیفه دولت است که تا زمینه کار و تحصیلات لازم را برا ی جوانان فراهم نماید چه جوانان افغانستان در شرایط کنونی در فقر و بیکاری بسر میبرند که این خـــــود وسیله ء است به دام فریب و گمراهی . بامید محو ونابودی کامل فقر در افغانستان عزیز. بااخترام
عزیزه عنایت