گزارش مختصر مظاهره در لندن

 

به تاریخ 15 فبروری 2008 بر اساس فراخوان یک تعداد انجمن ها و فرهنگیان افغانستان مقیم کشور بریتانیا در  واکنش به عملکرد غیر ملی و فارسی ستیزانه وزیر اطلاعات و فرهنگ حکومت حامد کرزی، در شهر لندن در مقابل سفارت کبرای افغانستان یک مظاهره مسالمت آمیز بر گزار گردید. درین مظاهره با وصف سردی هوا و روز رسمی کار، تعدادی زیادی از هموطنان زن و مرد متعلق به ملیت های مختلف افغانستان نه تنها از شهر لندن، بلکه از مناطق مختلف  بریتانیا اشتراک نمودند. علاوتاً برخی رسانه های خارجی رادیو و تلویزیون ها نیز از محل مظاهره گزارش و مصاحبه ها نیز با برخی اشتراک کنندگان تهیه نمودند اما قرار اطلاعات  در نتیجه فشار قبیله گرایان حاکم در سرویس های خبری فارسی دری و پشتوی رادیودی بی بی سی، از نشر خبر مظاهره خود داری نمودند

در اخیر مظاهره قطعنامۀ به زبانهای انگلیسی و فارسی به تصویب رسید. قابل یاد آوریست که متن فارسی آن به سفارت افغانستان داده شد ، اما مقام محترم سفارت از گرفتن قطعنامه خود داری نمودند.

اینک جهت آگاهی هموطنان و خوانندگان عزیز متن قطعنامه به نشر می رسد:

 

 

فرستنده: عبدالجبار آریایی

 

 

 

 

 

بسم الله الرحمن الرحیم

 

قطعنامه مظاهره مسالمت آمیز دفاع از فرهنگ وزبان فارسی در لندن

 

 

سرزمینی که از سده نزدهم به این طرف افغانستان نام گرفته است در طول سده ها بنام های آریانا و خراسان شهرت داشته است. یکی از ویژگی های این سر زمین تنوع فرهنگی، زبانی و ایتنیکی آن است که در طول سده ها شکل گرفته است. هرقوم و تباری در تاریخ این سرزمین افتخارات و شهکارهای دارد که به مشکل می توان آنرا نادیده گرفت. در این میان زبان فارسی که از تکیه گاه گسترده فرهنگی در منطقه برخور دار است دریک هزاره اخیر به عنوان زبان فراقومی و فرا کشوری نقش بزرگ در رشد و شگوفایی درین حوزه تمدنی بازی نموده است.

در حال حاضر زبان فارسی که یکی از عناصر کلیدی هویت و افتخارات فرهنگی افغانستان، ایران و تا جکستان را تشکیل می دهد، هر گز محدود به مرز های سیاسی تصنعی  و اجباری کنونی نمی ماند. ازینرو هیچ نیروی داخلی و خارجی مانع همبستگی فرهنگی  و زبانی میان مردمان این کشور ها شده نمی توانند.

در یک سده اخیر بخصوص بعد از نفوذ تفکر فاشیسم در دردستگاه حکومات قبیلوی افغانستان  نژاد پرستی و فارسی ستیزی در صدر برنامه های آنان قرار گرفت. این سیاست ها نه تنها باعت تقویت زبان پشتو نشد، بلکه باعث برهم زدن همزیستی زبانی و فرهنگی میان اقوام برادر و برابر افغانستان نیز گردید افزون بر آن سیاست های هویت بر انداز قبیلوی منجر به فجایع سه دهه اخیر و سرا زیر شدن قوت های خارجی گردید.

در پی حوادث یازدهم سپتمبرافغانستان در مرکز توجه جامعه جهانی قرار گرفت و فکر می شد که همه از گذشته درس عبرت گرفته باشند اما متاسفانه رویداد های شش سال اخیر نشان داد که تمامیت خواهان سر از گریبان حامیان جدید خارجی شان کشیده برنامه های کهنه و تاریخ زده را با تمام قدرت در صدر کار شان قرار دادند.

 یکی از اهداف اساسی تمامیت خواهان حکومت کرزی حذف هویت و تاریخ دیگران و تحمیل حکومت تک هویتی است. و درین راستا آقای عبدالکریم خرم، وزیر اطلاعات و فرهنگ و دست پروردهء حکمتیار نقشی خاصی را بازی نموده است که به برخی آنها درینجا می توان اشاره نمود:

 

 اول:  حذف زبان فارسی ازتابلوی  وزارت اطلاعات و فرهنگ و تغییر آن به زبان پشتو و انگلیسی؛

 

دوم:  اخراج آقای نجیب روشن از ریاست رادیو تلویزیون دولتی افغانستان و حمله بالای تلویزیون طلوع در همکاری و همدستی با دادستان کل آقای عبدالجبار ثابت؛

 

سوم:  ممنوع ساختن استفاده از اصطلاحات ناب فارسی در نشرات تلویزیون دولتی و یکجا ساختن خبرهای دری و پشتو همزمان؛

 

چهارم:  جاگزینی واژه انگلیسی گالری به جای واژه فارسی نگارستان در راستای آجندای فارسی ستیزی؛

 

پنجم: تقرر افراد غیر مسلکی، گلبدینی، قوم گرا و فارسی ستیز در چوکات وزارت اطلاعات و فرهنگ به منظور پیاده ساختن برنامه های برتری جویانهء حزب افغان ملت؛

 

ششم: بی توجهی در حفظ آثار تاریخی و باستانی کشور و عدم جلوگیری از قاچاق آنها به خارج از کشور؛

 

عملکردهای اخیر آقای خرم، و تصمیم به توبیخ عده ای از کارمندان رادیو تلویزیون ملی افغانستان به جرم استفاده از واژه های دانشگاه، دانشکده و دانشجو، و بیگانه و غیر اسلامی خواندن این اصطلاحات که از سوی فرهنگیان، نویسندگان، دانشمندان، ژورنالستان و ادیبان افغانستان محکوم گردید، موجی از اعتراضات را در درون و بیرون کشور برانگیخته است.

ما روشنفکران، فرهنگیان و انجمن های افغانستانی مقیم کشور بریتانیا یکصدا با سایر برادران و خواهران درون و بیرون کشور که علیه این عمل ناشایسته عکس العمل نشان داده اند، انزجار شدید خویش را نسبت به سیاست های فارسی ستیزانه و غیر ملی وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان  ابراز نموده و آنرا محکوم می کنیم.

 ما شهروندان افغانستان مقیم بریتانیا مطابق به قانون اساسی افغانستان، کنوانسیون های بین المللی و اعلامیه  جهانی حقوق بشر مبنی بر حقوق صحبت به زبان مادری خواهان توجه و عملی نمودن پیشنهادات ذیل  از طرف دولت جمهوری اسلامی افغانستان هستیم:

 

1-     بر کناری کریم خرم  به خاطر اعمال سیاست های نژاد پرستانه،  متعصبانه و نفاق افگنانه در میان فرهنگ ها، زبانها و اقوام افغانستان از طریق وزارت اطلاعات و فرهنگ و نمایندگی های آن و تقرر یک شخصیت فرهنگی به این مقام والا و شایسته.

 

2-     حق دادن به اهل زبان های مختلف در افغانستان تا از اصطلاحات و واژه های زبانی خویش در رسانه ها و محاوره استفاده نمایند و جلوگیری از صدورفرمان های رسمی برای تجویز چگونه سخن گفتن.

 

3-     ایجاد تعادل و توازن زبانی در نشرات تلویزیون ملی و مقرری ها به اساس استعداد و شایسته سالاری در وزارت اطلاعات و فرهنگ.

 

4-     پایان دادن به فارسی ستیزی در وزارت های معارف، اطلاعات و فرهنگ، تحصیلات عالی، دانشگاه های کشور، اکادمی علوم و سایر موسسات دولتی.

 

5-     احیای حقوق کارمندان مجازات شده تلویزیون ملی و محلی ولایت بلخ و پوزش رسمی وزیر اطلاعات وفرهنگ از این کارمندان.

 

6-     پارلمان کشور باید این عمل غیر ملی وزیراطلاعات و فرهنگ را محکوم نموده و وی را به خاطر این عمل نفاق افگنانه اش از مقام وزارت  اطلاعات وفرهنگ  افغانستان سلب صلاحیت نماید؛.

 

7-     جلوگیری از استفاده و تفسیر نادرست مواد مندرج در قانون اساسی و حذف مواد دست کاری شده و اضافی شده چون «اصطلاحات علمی و ملی» در بند پنجم ماده شانزدهم قانون اساسی توسط متعصبین و برتری طلبان دولت حامد کرزی بعد از تصویب قانون اساسی در لویه جرگه.

 

 

 

اجتماع فرهنگیان و انجمن های آزاد افغانستان در لندن

مورخ 15 فبروری 2008

 

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت