چگونه مردم عراق وافغانستان به خوشبختي دست يافتند ؟
)ر م – شمشا د(
چگونه جنايت درعراق بيداد ميکند
آنچه در لشکرکشي عراق همواره به عنوان معياري براي سنجش در نظر گرفته مي شود قربانيان و نوع آنها در طول چهارسال از اشغال اين كشور است. براساس خوشبينانهترين گزارش وزارت دفاع آمريكا از آغاز لشکرکشي به عراق تاكنون بيش از ۵۰هزار نفر از شهروندان بيگناه عراق به قتل رسيدهاند. در مقابل تعداد سربازان كشته شده آمريكا در عراق سه هزار و ۲۱۹نفر و تعداد كشتههاي طرف ديگر جنگ يعني تروريستها هفت هزار نفر بوده است. از خسارتهاي مادي به تاسيسات زيربنايي عراق همين بس كه هنوز مردم عراق از نعمت برق محرومند و به آب صحي سالم دسترسي ندارند و توليدات نفتي از ترياك هم نايابتر است.
مردم عراق در ازاي هر شش تا پنج ساعت خاموشي يك ساعت از برق شهري برخوردار ميشوند و آب بسياري از مناطق نيز اصلا براي آشاميدن توصيه نمي شود. در اين ميان غم انگيزترين مسئله نبود توليدات نفتي در كشوري است كه يكي از غنيترين منابع نفتي جهان را دارد. تنها دلگرمي و دست اورد اميد بخش مردم عراق و سياسيون اين كشور كه در هر مناسبتي آن را به رخ ميكشند برگزاري انتخابات مجلس نمايندگان و تاييد قانون اساسي در همه پرسي عمومي است كه در سال ۱۳۸۴اتفاق افتاد.
دولت عراق ميتواند احساس افتخار كند كه امسال بزرگترين بودجه تاريخ عراق را با اعتبار ۴۱ميليارد دالر بسته است اما آيا ميتواند جلو فساد اقتصادي را بگيرد كه مهمترين تهديد برضد اين بودجه كلان است. براساس آمار سازمانهاي بينالمللي ، عراق جزو فاسد ترين كشورهاي جهان از حيث فساد اقتصادي و اداري است. در چنين شرايطي آمريكا مدعي آزادي و عدالت يكي از فاسدترين چهرههاي عراق را دزدانه از زندان به خارج عراق فرار ميدهد. " ايهم السامرايي" وزير سابق برق در دولت انتقالي "اياد علاوي" متهم به هدر دادن و اختلاس يكصد ميليون دالر از داراييهاي عمومي عراق با كمك آمريكا به خارج فراري داده شد تا
د ست عدالت به او نرسد. عراقيها ميتوانند خوشحال باشند كه با دستان خود ديكتاتور سابق عراق و برخي مسوولين رژيم بعث را محاكمه و به مجازات عادلانه ميرسانند اما شايد فراموش كردهاند كه آمريكا بيش از يكسال قبل ۲۵تن از مهمترين مسوولين سابق بعث را از زندان فراري داد.
اين عده متهم به جرايم ضد انساني بودند و در ميان آنها شخصيتي مانند خانم "عماش" كه به بانوي بمبهاي بيولوژيك شهرت دارد قرار داشت. اگر "جلال طالباني" رييس جمهوري عراق همواره به اين فخر ميفروشد كه عراق در بين كشورهاي عربي بيشترين آزادي بيان را فراهم آورده اما شايد فراموش كرده است كه عراق خطرناكترين كشور براي خبرنگاران به شمار ميرود. بيش از ۱۵۰خبرنگار در اين كشور با گلوله نيروهاي بيگانه يا تروريستها به قتل رسيده و تعدادي نيز ربوده شده و هنوز سرنوشت شان نامعلوم است.
اگر رسانههاي آمريكايي امروز برطبل دمكراسي نوين در عراق ميكوبند اما ملتهاي جهان فراموش نكردهاند كه اين جنگ براي استقرار دمكراسي آنگونه كه " جورج بوش" مدعيست، نبوده است. آمريكا به بهانه وجود تسليحات كشتار جمعي در عراق اين جنگ پليد را آغاز كرد اما وقتي وارد عراق شد اين كشور بيش از اينكه انبار تسليحات كشتار جمعي باشد ، يکي ازمراکزمهم گرسنگان جهان بود.
مردم عراق هنوز حوادث سال ۱۹۹۱ميلادي و خيانتي را كه آمريكا به اين ملت كرد از ياد نبردهاند. قيام سراسري مردم عراق تا سقوط ۱۶ولايت عراق پيش رفت و تنها سه ولايت ديگر براي سرنگوني رژيم بعث باقي مانده بود اما آمريكا از بيم اين انقلاب و تبعات آن، به مردم عراق پشت كرد تا رژيم صدام در برابر ديدگان جهانيان مردم كشورش را قلع و قمع كند. آمريكا بعد از آن، ۱۳سال عراق را در شرايط تحريم بينالمللي اقتصادي قرار داد تا از مردم عراق توان قيام كردن را بگيرد و سپس در مارچ ۲۰۰۳در مدت ۲۰روز رژيم صدام را سرنگون كرد. تعدادي از سياسيون عراق بر اين باورند كه آمريكا هيچ چيز مثبتي را براي عراق جز سرنگون كردن رژيم صدام محقق نكرده است.
"صالح العكيلي "از جريان صدر يكي از گروههاي مهم مخالف اشغال در عراق گفت : جنگ آمريكا برضد عراق هيچ رهاورد مثبتي براي مردم عراق به همراه نداشته و تنها باعث ساقط شدن رژيم صدام شد. وي اضافه كرد كه جنگ آمريكا برضد عراق تنها باعث قتل و كشتار بيشتر مردم عراق شد. وي گفت ، هر چند سياسيون عراقي موفق به تشكيل دولت وحدت ملي در اين كشور شدهاند اما اين دولت هنوز فاقد حاكميت و استقلال راي است. العكيلي افزود: در زمينه اقتصادي ، عراق در طول سالهاي بعد از اشغال نه تنها هيچ دستاورد و پيشرفت چشمگيري نداشته بلكه فساد اقتصادي در تمامي بدنه اداري دولت نفوذ كرده است.
"عبدالله صالح" از همبستگي كردستان نيز تنها دستاورد جنگ برضد عراق را سرنگون كردن رژيم بعث دانست . وي اضافه كرد كه آمريكا در طول سالهاي گذشته مرتكب اشتباههاي بزرگي در عراق شده كه براي عراق گران تمام شده است. وي افزود ، محاسبات آمريكا درباره جنگ اشتباه از آب درآمد زيرا كاخ سفيد براي پديده تروريسم كه امروز در عراق گسترش يافته هيچ گونه محاسبه اي نكرده بود و نقش كشورهاي همجوار را در نظر نگرفته بود. صالح تاكيد كرد : آنچه كه ما اينك از آن رنج ميبريم در نتيجه اشتباهات آمريكا بوده است. "سليم عبدالله " از جبهه توافق عربهاي سني نيز بر اين باور است كه آمريكا در محاسبات خود قبل از جنگ برضد عراق دچار اشتباه بزرگي شد. وي گفت ، جنگ آمريكا باعث ورود بسياري از بيگانه ها به عراق و تبديل شدن عراق به ميداني براي تسويه حسابها شد.
عبدالله وضعيت عراق را در زمينه خدمات دهي به شهروندان بسيار نابسمان خواند و برضرورت اصلاح اشتباه و تجديدنظر در روند سياسي عراق تاكيد كرد. امروز همه از اصلاحات و تجديد نظر در روند سياسي سخن ميگويند زيرا نقشه راهي كه آمريكا براي بهشت آينده عراق ترسيم كرده بود امروز به "فتنه مذهبي" انجاميده است. مردم عراق در طول قرنها همزيستي هرگز چيزي به نام اختلافات مذهبي را نديده بودند و بر خلاف آن شيعيان و اهل تسنن اين كشور زندگي مسالمت آميزي داشتند. اما نقشه راه آمريكا، امروز پيروان دو مذهب را به دشمنان خوني همديگر تبديل كرده است.
شايد سخن "علي اديب" عضو برجسته حزب الدعوه در مجلس نمايندگان عراق چندان دور از حقيقت نباشد كه گفت آمريكاييها از آغاز اين فتنه را طراحي كرده بودند. علي اديب حدود يكسال قبل و در اوج تنشهاي مذهبي در عراق در مجلس گفت: " آمريكاييها از بدو اشغال عراق، از احتمال وقوع جنگ مذهبي در عراق سخن گفته بودند اما اين باور آمريكاييها ناشي از پيشگويي آنها نبود بلكه آنها خود چنين چيزي را طراحي كرده بودند." امروز شرايط در عراق به گونهاي جلوه داده شده است كه تنها طرف مصلح در عراق، آمريكا است و بقيه مردم و گروههاي سياسي و حتي كشورهاي همجوار عراق همه در زيرباراتهام هستند.
آمريكا گاه شيعيان را به فتنه مذهبي و وطن فروش متهم كرده و گاه عربهاي سني را به دنباله روي از كشورهاي عربي و حمايت از تروريسم متهم ميكند و گاه كردها را تهديد و مرعوب ميكند.
كشورهاي همجوار عراق نيز هر روز به گونهاي دررکيک ترين بار اتهام آمريكا قرار مي گيرند و در اين ميان تنها طرفي كه از هر گناهي مبرا است آمريكا و همپيمانانش بويژه رژيم اسراييل هستند. با اين اوصاف آيا پليدتر از اين جنگ، در تاريخ معاصر و شايد كل تاريخ وجود داشته است؟
سربازان آمريكايي وارد چهارمين و پنجمين سال اقامت خود در عراق و افغانستان را دور از خانواده تجربه ميكنند، آنقدر از نظر روحي به تنگ آمده و ناگزير در اين كشورهاي اسلامي به شدت به الكول و مواد مخدر روي آوردهاند كه البته به قيمت آبروريزي ارتش آمريكا تمام شده است.
به نقل از «نيوياركتايمز»، در مي 2004 «ژوستين. جي. ليليس» در حال مستي با اسلحه M16 خود شروع به شليك كردن ميكند. شش ماه بعد در يك پايگاه نظامي نزديك بغداد، پس از يك شب نوشيدن مشروبات، «كريس رولان» ازقطعه سوم پيادهنظام، اسلحه 9 ميليمتري خود را بيرون كشيده و به سرباز ديگري شليك ميكند كه باعث مرگ وي ميشود. همچنين در مارچ 2006 در جنايتي كه وحشتناكترين جنايت نيروهاي آمريكايي در عراق به شمار ميرود، گروهي از سربازان مستقر در محموديه، پس از نوشيدن چندين بطري ويسكي دستساز محلي كه توسط سربازان ارتش عراق براي آنها تهيه شده بود، به يك دختر چهارده ساله عراقي تجاوز كرده و سپس دختر و خانواده وي را ميكشند. الكول كه استفاده از آن از سوي نظاميان آمريكا در عراق و افغانستان به شدت ممنوع است، به يكي از مهمترين عوامل ارتكاب جرايم نيروهاي اعزامشده به اين مناطق تبديل شده است. اتهامات مربوط به الكول و مواد مخدر در بيش از يكسوم همه جرم هاي ارتش در اين دو منطقه جنگي ديده ميشود كه 240 مورد از 665 دوسيه ، منجر به محكوميت شده است. 73
مورد از 240 دوسيه شامل جرايم مهم و بزرگي مانند قتل، تجاوز، سرقت مسلحانه و زورگيري بوده است.
جرايم جنسي نيز باعث محروميت دوازده نفر شده است. جرايم مرتبط با الكول نيز از سال 2004 تاكنون هر ساله رشد داشتهاند. به گفته وكلاي نظاميان، فرماندهان و داکتراني كه مشكلات رواني سربازان را درمان ميكنند، به رغم ممنوعيتهاي ارتش آمريكا درباره نوشيدنيهاي الكولي و قوانين سخت اسلامي عراق در منع استفاده از اين نوشيدنيها و مصرف مواد مخدر، مشروب بسيار ارزان بوده و براي سربازاني كه به دنبال خوددرماني تأثيرات افسردگيها و فشارهاي جنگ هستند، يافتن اينها بسيار راحت است.
استفاده از الكول و مواد مخدر در مناطق جنگي، بازتاب تمايل گسترده تر به مصرف سنگينتر يا متناوب مشروب در ميان پرسونل نظامي و به ويژه ارتش و تفنگداران آمريكايي است؛ در بخشي كه به گفته پنتاگون، بيشترين ميزان درگيريها را دارا هستند. تحقيق صحي منتشرشده در ژانويه از سوي پنتاگون، نشان ميدهد كه براي مثال؛ ميزان مصرف الكول در ارتش از سال 2002 تا 2005، 30 درصد افزايش داشته كه ممكن است نشانگر گسترش الگوي مصرف سنگين الكول در ارتش باشد. در حالي كه مصرف متوسط الكول در نيروي دريايي و هوايي از سال 1980 كه تحقيقات طبي نظاميان آغاز شد، به طور مداوم كاهش داشته است. اين ميزان در ارتش و در ميان تفنگداران از حد متوسط مصرف غيرنظاميان نيز بالاتر رفته است.
براي نخستين بار در سال 1985 بيش از يكچهارم همه ارتشيان مورد نظرسنجي گفتهاند كه معمولا مصرف الكول سنگيني را دارند و معمولا در هر جلسه، پنج مرتبه يا بيشتر مشروب مينوشند. ميزان مصرف قاچاقي مواد مخدر در ميان پرسونل نظامي در سال 2005 هم افزايش داشته و به حدود 5 درصد رسيده كه دو برابر ميزان موجود در سال 1998 است و تحقيقات، اين امر را عاملي براي نگراني معرفي كردهاند. تحقيقات همچنين از وجود ديگر مشكلات طبي در ارتش نيز پرده برداشت. از محبوبيت رو به رشد جويدن تنباكو تا افزايش 20 درصدي اضافه وزن در دهه گذشته. در ارتش، ارايه كمك راجع به مشكلات رواني شامل ناهنجاريهاي الكول و مواد مخدر، به ويژه در ميان افرادي كه با يكديگر رقابت دارند، به عنوان يك تابو شناخته ميشود. به رغم اينكه پنتاگون ميليونها دالر را صرف ايجاد سرگرميهاي ديگر كرده است، تخصيص بودجه براي مبارزه با مصرف الكول و مواد مخدر در طول زمان كاهش يافته است.
هزينههاي مربوط به كاهش مصرف الكول، تدخين و مبارزه با اضافه وزن، امسال به 74/7 ميليون دالر كاهش يافته كه اين ميزان در سال 2005، 6/12 ميليون دالر بوده و با كاهشي 39 درصدي روبهرو شده است. عدهاي ازداکتران و كارشناسان صحت رواني، بر اين باورند كه گسترش استفاده از محركهاي روحي در ارتش، باعث شده تا افراد داراي سوابق بد نيز به استخدام ارتش درآمده كه به نوبه خود ميتواند عاملي براي افزايش مصرف اين مواد باشد. به دست آوردن اين مواد در عراق، چندان سخت نيست و معمولا در قالب شيشههاي رنگي و به ظاهر دوا به دست سربازان ميرسد. يكي ازافسران بازنشسته ارتش ميگويد: مشروبخواري در سالهاي دهه 70، يك فرهنگ در ارتش بود، اما به تدريج دستورها تغيير كرد و در دهه 80 و 90 محدوديتهايي در ميزان نوشيدن الكول در هر مراسم به وجود آمد. بيش از 90 درصد جرايم جنسي مورد تعقيب ارتش تحت تأثير مصرف الكول بوده است. به گفته يكي از وكلاي سربازان، حدود نيمي از سربازان متهم به اين جرايم در عراق، داراي نشانههاي واضح اختلالات رواني و ضربات روحي حاصل از جنگ هستند كه براي فرار از آنها به الكول و مواد مخدر پناه بردهاند. در اين زمينه، پنتاگون چند سايت را براي مبارزه با مشروبخوري نظاميان راهاندازي كرده است.
در همين حال، ژنرال پتير پيس، رئيس ستاد مشترك ارتش آمريكا، نيز همجنسگرايي را عملي غيراخلاقي خوانده و خواستار اين شد تا از فعاليت افرادي كه به طور باز به اين عمل اشتهار دارند، جلوگيري شود. وي از طرح «نپرس، سياست را نگو» پنتاگون حمايت كرد كه مقرر ميكند زنان و مردان همجنسگرا تا زماني كه تمايلات خود را خصوصي و مخفي نگه دارند، قادر به خدمت در نظام هستند.
خود سري حاميان دموکراسي درافغانستان
تلفات غيرنظاميان در حملات هوايی و زمينی نيروهای آمريکايی در ولايت قندهار بار ديگر نگرانی هايی را در حلقات داخل و خارج از افغانستان در مورد مصئونيت "افراد بيگناه" در جنگ عليه تروريسم در اين کشور افزايش داده است. مقامات تاييد کرده اند که در حمله ۲۱ مه، در ولسوالی پنجوايی ولايت قندهار شانزده غيرنظامی کشته و پانزده نفر ديگر زخمی شده اند در حالی که شاهدان عينی، اين تلفات را بيش از صد نفر می خوانند. يک شهروند ولايت قندهار که در محل درگيری حضور داشته می گويد:
" اين حمله تلفات زياد را به مردم محل و خانواده ها وارد کرد. صد و سی صد و چهل نفر در آن کشته شدند و خانواده ها تباه شدند و از بين رفتند." به گفته شاهدان عينی، در اين حمله تعدادی از زنان و کودکان نيز کشته و زخمی شده اند. حملات هوايی و زمينی نيروهای آمريکايی به قندهار ده ها خانه را ويران کرد و خط زند گی ده ها نفر را تغيير داد. تازه ترين گزارشها از ولسوالی پنجوايی حاکيست که حدود سه هزار نفر به دليل نا امنی ها از اين ولسوالی کوچ کرده اند. حالا سوال اينجاست که در ميان اين همه اتهام، مقصر اصلی کيست؟ طالبان، نيروهای دولتی و آمريکايی و يا هردو؟ اين سواليست که ظرف چهار سال گذشته بارها تکرار شده ولی جواب مقعولی به آن داده نشده است.
يک قندهاري ميگويد : " ما نه به طالبان پناه داده ايم و نه علاقمند چنين کاری هستيم. تنها تقاضای که ما داريم اين است که بايد با ما برخورد درست شود که اين برخورد را نه طالبان دارند و نه آمريکاييان." او افزود: "همه (طالبان دولت و آمريکاييان) بر ما يکسان ظلم می کنند." سازمان بين المللی مهاجرت (IOM) می گويد هزاران تن از روستاييان ، با افزايش درگيريها ميان نيروهای و ائتلاف با جنگجويان طالبان، درحال ترک خانه هايشان در ولايت جنوبی قندهار هستند. اين سازمان برآورد می کند که حدود سه هزار روستايی از ولسوالی پنجوايی قندهار آواره شد و به شهر قندهار مرکز ولايت پناه برده اند. به گفته اين سازمان، بيشتر آوارگان، پس از ترک خانه هايشان، تهيدست و وحشت زده به نظر می رسند.
درگيری در ولسوالی پنجوايی قندهار که در سی کيلومتری مرکز ولايت قرار دارد، ادامه داشته است. دهها نفر از شورشيان و حدود شانزده غيرنظامی، در اثر حمله هوايی نظاميان تحت فرمان آمريکا به محل هايی که مخفيگاههای طالبان در ولسوالی پنجوايی قندهار خوانده شده، کشته شدند. ساکنان چندين روستای ولسوالی پنجوايی پس از اين درگيريها، مناطق شان را به اميد د ست يافتن به آرامش در خانه های اقوام و دوستانشان در شهر قندهار ترک کرده اند. برخی از اين بيجاشد گان با پای برهنه و با وضعيتی رقت بار، توسط لاری يا تراکتور خانه های خود را رها کرده اند. سازمان بين المللی مهاجرت می گويد اين افراد بسيار وحشت زده هستند و می گويند اگر از طالبان حمايت نکنند مورد ارعاب آنها قرار می گيرند و اگر حمايت کنند، مناطقشان بمباران می شود و توسط نيروهای طرف مقابل کشته می شوند.
اما حامد کرزی، با انتشار يک اعلاميه در مورد اين حادثه ابراز تاسف کرده )کرزي باهرجنايت فقط افسوس ميخورد وبس ، اين را ميگويند رياست دولت وزمامداري وحکمراني) و در آن از افغانها خواسته شده از "صبر و شکيبايی" کار گيرند. متاسفانه تمام اجراات کرزي درحوادث هاي ناگوارکشورفقط وفقط توظيف کميسيون است که نتيجه آن تااکنون قطعآ به اطلاع مردم رسانده نشده است .
ناتو اعلام كرد حدود 70 تن در حملات عليه شبه نظاميان طالبان كشته شدهاند اما هنوز درخصوص اينكه چه تعداد از اين افراد غيرنظامي بودهاند، اطميناني حاصل نشده است . نيروي همكاري امنيت بينالمللي (ايساف) در بيانيهاي پذيرفت، تعدادي غير نظامي به همراه تعداد از شبه نظاميان در حملهي هوايي 24 اكتبر به قندهار كشته شدهاند . در اين بيانيه آمده است: ايساف معتقد است حدود 70 تن كشته شدهاند. ما از اين امر راضي هستيم كه گروهي از شبه نظاميان را شناسايي و مورد هدف قرار داديم به علاوه هنوز مشخص نيست چه تعداد غير نظامي در نتيجهي درگيري شبه نظاميان كشته شدهاند .
ساكنان پنجوايي اعلام كردند حدود 60 تا 85 غير نظامي در اين حمله كشته شدند . برخي از آنها اعلام كردند هيچ كدام از كشتهها از اعضاي طالبان نبودند . حامدکرزي گويد که مبارزه عليه تروريزم، بايد با در نظر داشت حفظ جان مردم ملکي صورت بگيرد. کرزي با اعلام اينکه در تماس باقربانيان اين حادثه اطلاعات دست اولي ازجريان حادثه دارد و ابراز تاسف شديد دولت ازآن, افزود : طالبان از گذشته، از خانه هاي مردم و اماکن مقدس به منظور عمليات نظامي استفاده مي کرده اند، ما در تلاش هستيم تا ببينيم آيا در اين حادثه هم طالبان از خانه هاي مردم به ضد نيروهاي ناتو استفاده کرده اند يانه! در پنج سال گذشته، و آن زماني که من در ارزگان بودم، طالبان نه از قرارگاه هاي خود، بلکه از مساجد و خانه هاي مردم به حيث سنگر استفاده مي کردند . کرزي ضمن اعلام نارضايتي خويش از نحوه هماهنگي کنوني براي مبارزه با تروريزم که سبب تلفات غير نظاميان شده است, ايجاد هماهنگي نظامي را در جلوگيري از وقوع همچو حوادث، موثر خوانده گفت: براي هماهنگي بيشتر بايد اردوي ملي تقويت گردد، فعلا طياره ها، پيلوت ها و فرمان جنگ به دست نيروهاي بين المللي است، ما از سه سال به اين سو در تلاش هستيم که نيروهاي افغانستان تقويت گردد.
حامدکرزي در اين رابطه تصريح نمود که براي جلوگيري از بروز تلفات ملکي ما با جامعه جهاني در گفتگو هستيم و در جلسه گروه پاليسي و عمل که به اشتراک مقامات عالي رتبه حکومت و نمايندگان بلند پايه جامعه جهاني و نيروهاي ناتو -آيساف برگزار مي گردد، اين معضله مطرح و مورد غور همه جانبه قرار خواهد گرفت . کرزي بار ديگر برضرورت مبارزه اصولي با تروريزم که منابع اصلي آن در خارج از کشور مي باشد تاکيد نمود واظهار داشت:جامعه جهاني بايد به ريشه هاي تروريزم توجه کند. کرزي گفت: مردم در درد و رنج هستند، هر روز مردم ما يا از اثر حملات تروريستي، در بم گذاري، انفجار يا در مبارزه عليه تروريزم قرباني ميشوند. در هر صورت مردم هستند که کشته ميشوند. ازسوي ديگر مردم خواهان بازسازي و امن و صلح هستند. پس معلوم است که تروريستان از بيرون مي آيند. ما دراين رابطه هم با حکومت پاکستان در ارتباط هستيم و هم تصميم گرفته ايم با احزاب و شخصيت هاي پاکستان صحبت نمائيم تا آمادگي هاي لازم را براي تدوير جرگه هاي مشترک افغانستان و پاکستان بگيرم و از طريق آن مسايل را علني ساخته و جنگ مخفي را که با افغانستان به راه افتاده است آشکار سازيم، مردم بايد بدانند که اين قتل و قتال که در افغانستان به راه افتاده از طرف کي و به نفع کيست .حامد كرزي، يك بار ديگر از نيروهاي خارجي خواست بيشتر مراقب باشند و از آنها خواست با نيروهاي محلي همكاري كنند .
برای چندمین بار است که قوای ناتو از پاکسازی ولسوالی پنجوایی از وجود طالبان سخن می گویند اما باز هم در این ولسوالی درگیری های آغاز می شود که سبب مرگ غیر نظامیان می گردد. حامد کرزی با ابراز تأسف از کشتار اهالی ملکی گفته است که برای بازمانده گان قربانیان این عملیات، کمک های مادی می کند و علل و عوامل این کشتار را در جلسه پالیسی و عمل که قرار است این هفته با اشتراک وزارتخانه های مربوط و فرماندهان ناتو برگزار شود، بررسی خواهد کرد. همچنین یک هیأت از افراد مطلع و مشران محلی برای بررسی ابعاد تلفات و خسارات وارده به مردم از سوی رییس جمهوری تعیین شده است. کشتن اهالی ملکی که بارها و بارها در عملیاتهای مختلف قوای ائتلاف بین المللی و ناتو در نقاطی از جنوب و شرق کشور اتفاق افتاده، پرسشهایی را در افکار عمومی به وجود آورده است. آنچه که مسلم است قوای ایتلاف و ناتو ظاهرا قصد صدمه زدن به غیر نظامیان را ندارند و در هر عملیات دقت و احتیاط لازم نیز صورت می گیرد اما طبیعی است که همیشه نمی توان از خطا جلوگیری کرد و بعضاً اهالی ملکی نیز از عملیاتهای گسترده آسیب می بینند ولی نکته ای که جلب توجه می کند، تکرار حوادث متضرر شدن غیر نظامیان و کشته شدن مکرر اهالی ملکی در عملیاتهای مختلف ناتو است. برخی از تحلیل گیران معتقدند که تفکیک طالبان از غیر طالبان در مناطق شرقی و جنوبی کشور ناممکن است، یکی به خاطر نفوذ طالبان در میان بافت های اجتماعی این مناطق و دیگر، شباهت های ظاهری طالبان با اهالی ملکی از لحاظ شکل و قیاقه و لباس و امثال آنها که فرق گذاری میان نظامی و غیر نظامی را دشوار می سازد.
ناکارآمدي مبارزه با تروريسم ،تضعيف روحيه نظاميان ،افزايش تلفات و تشديد فعاليت هاي گروه طالبان ،نگراني هاي بسياري درميان متحدين آمريکا درافغانستان بوجود آورده است. اخيرا" وزارت دفاع انگليس هشدار داد که ماموريتهاي نظامي درعراق و افغانستان ،نيروهاي مسلح انگليس را تحت فشار قرارداده است . ژنرال جک استيراب در کميسيون مجلس عوام انگليس اعلام کرد که تعهدات نيروهاي انگليسي در عراق و افغانستان بسيار طولاني تر از ميزان پيش بيني شده بوده است. وي تاکيد کرد درشرايط فعلي انگلیس تاچند سال دیگر امکان حضور درجنگ هاي گسترده را نخواهد داشت . با گذشت بيش از پنج سال از حضور نيرو هاي خارجي درافغانستان ، طالبان والقاعده به فعاليت خود ادامه ميدهند. ناتواني آمريکا ومتحدانش در مبارزه با گروه طالبان باعث شده است برخي کشورهاي بزرگ اروپايي درباره ادامه حضور درافغانستان ترديد داشته باشند. چندي پيش وزراي دفاع کشورهاي اسپانيا ،آلمان ،فرانسه ،هالند و ترکيه دراجلاس سويل اسپانيا به شدت با طرح آمريکا در خصوص افزايش نيرو و تجهيزات در افغانستان مخالفت کردند. مقامات نظامي اکثر کشورهاي اروپايي معتقدند که ناتو بايد برموضوع آموزش و تجهيز ارتش و پليس افغانستان متمرکز شود. مخالفت کشورهاي موثر عضو ناتو با رويکردهاي جديد آمريکا در افغانستان در زمينه افزايش نيرو و تجهيزات شرايط دشواري را پيش روي دولت بوش قرارداده است . ازسوي ديگر تهدید هاي رهبران گروه طالبان درباره تشديد عملیات علیه نیروهای خارجی از بهار آينده درمناطق مختلف افغانستان ،ترس و وحشت زيادي را ايجاد کرده است. تصميم اخير دولت انگليس مبني برکاهش نيرو درعراق نيز نشان مي دهد که بتدريج نوعي واگرايي بين واشنگتن و لندن درحال شکل گيري است . درهمين راستا توني بلر نخست وزيرانگليس نيز اعتراف کرد، دنباله روي از آمريکا باعث سقوط موقعيت حزب کارگر شده است . با افزايش نگراني هاي متحدين آمريکا درافغانستان ، رفت و آمدهاي مقامات سياسي غربي نيز به اين کشور بيشتر شده است. مقامات کشورهاي مشارکت کننده در جنگ آمريکا درافغانستان با سفر به کابل به دنبال بررسي اوضاع امنيتي و تقويت روحيه نظاميان خود هستند. براين اساس ، يک هيات سياسي کانادايي بدون اطلاع قبلي وارد افغانستان شد . گفته مي شود که ديدار با حامد کرزي و سايرمقامات افغانستان و گفتگو درخصوص ادامه همکاري ها ، بازسازي و مبارزه با تروريسم ، محور مذاکرات خواهد بود. کانادا پس از آمريکا ، انگليس و آلمان داراي بيشترين تعداد نيروي نظامي در افغانستان است. اين کشور بيش از دو هزار پانصد سرباز درجنوب افغانستان مستقر کرده است.بنابراين به نظرميرسد تشديد فشارها بر متحدين امريکا به دليل پيروي از سياستهاي دولت بوش انان را در موقعيت تجديد نظر در خصوص همکاري با واشنگتن قرار داده است.
گزارش اسوشيتدپرس از رسوايي تازه
خودروهاي حامل
تفنگداران امريكايي در افغانستان پس از تصادف با يك عراده موترمسافرين به تصور
اين كه مورد حمله مهاجمان طالبان قرار گرفته اند در حال فرار ديوانه وار اقدام
به تيراندازي به خودروهاي مردم عادي و عابران پياده كردند كه در جريان آن حداقل
10 فرد بي گناه افغاني را كشتند و 34 نفر ديگر را مجروح كردند.
به
گزارش اسوشيتدپرس ، مقامات امريكايي ادعا كردند ممكن است اين افراد با آتش
شورشيان كشته و مجروح شده باشند اما وزارت داخله و ده ها شاهد مجروح گفتند
نظاميان امريكايي به مردم شليك كرده اند.
محمدخان
كتوازي رييس ناحيه شينوار در ننگرها در شرق افغانستان گفت نظاميان امريكايي در
حال فرار كوركورانه به همه تيراندازي مي كردند.
احمد
نجيب، جوان 23 ساله اي كه امريكايي ها به شانه راستش شليك كردند گفت: امريكايي
ها به هر طرف شليك مي كردند حتي به يك دهقان در مزرعه اش شليك كردند.
از سال 2001 كه ارتش امريكا به بهانه دستگير كردن اسامه بن لادن افغانستان
رااشغال كرد نظاميان وحشت زده اين كشور بارها اشتباهي يا در اقداماتي مشابه
تيراندازي
جلال
آباد مردم بي دفاع و بي گناه اين كشور را كشتار كرده اند. ديويد اسه تا، سخنگوي
ارتش امريكا در افغانستان نيز اين موضوع را انكار نكرد.
وي گفت ما هنوز
نمي دانيم اين مردم توسط چه كساني كشته و مجروح شده اند.
هياتي عاليرتبه براي تحقيق در اين باره منصوب شده است اما تاكنون چنين تحقيقاتي
هرگز سودي به حال مردم تحت اشغال نداشته است.
حامد
كرزي تاكنون بارها از اشغالگران غربي خواسته مراقب مردم عادي باشند و در ماه د
سامبر
هنگام سخنراني در سوگ مرگ غيرنظاميان كشورش به دست خارجيان به گريه افتاد.
سازمان
امريكايي ناظر حقوق بشر برآورد كرد نظاميان امريكايي فقط در سال 2006 بيش از صد
نظامي افغاني را به ناحق كشتند.
اسوشيتدپرس تلفات غيرنظاميان افغاني را در سال 2006 در جنگ افغانستان بر مبناي
گزارش هاي افغانستان، ناتو و امريكا 834 نفر اعلام كرده است.
9 شاهد – از جمله 5 مجروح بستري در بيمارستان – به اسوشيتدپرس گفتند نيروهاي
امريكايي در مسيري حداقل 10 كيلومتر در يكي از پرترددترين بزرگراه هاي شرق
افغانستان – جاده اي نه فقط پر از خودروهاي شخصي و لاري بلكه همچنين افراد
پياده و بايسکل سوار – كوركورانه به مردم بي دفاع شليك مي كردند.
تورگل
38 ساله، كه در مقابل يك تانک تيل در اين بزرگراه ايستاده بود و دست راشتش
دوبار هدف گلوله امريكايي ها قرار گرفت، گفت: آنان به همه جا و هر طرف شليك مي
كردند و حتي به 14 تا 15 خودرو عبوري شليك كردند. به هيچكس رحم نمي كردند به
پياده ها و سواره ها تير مي زدند.
وزارت
داخله
اعلام كرد امريكايي ها 10 نفر را كشتند. خود امريكايي ها ابتدا
گفتند 16 نفر كشته و 24 نفر زخمي شده اند و بعد اعلام كردند كشته ها 8 نفر و
مجروحان 34 نفر بوده اند.
سخنگوي
وزارت داخله گفت هياتي ازا ين وزارت و يك مقام امريكايي براي تحقيق به ننگرهار
مي رود.
وي گفت
امريكايي ها مي گويند مدرك دارند كه شورشيان به آنان حمله كرده اند. اما بيشتر
تيراندازي كار خود امريكايي ها بود.
ملك
شاكان 45 ساله، از ريش سفيدان روستا، گفت: مي توانم صددرصد به شما اطمينان بدهم
هيچكس به امريكايي ها شليك نكرد.
تيراندازي ديوانه وار امريكايي ها باعث خشم و تظاهرات مردم منطقه شد. صدها
افغاني بزرگراه فوق را بستند و با پوليس افغانستان با سنگ درگير شدند. بعضي از
آنان فرياد مي زدند: «مرگ بر آمريكا، مرگ بر كرزي!»
چند
مجروح اين جنايت در بيمارستان جلال آباد گفتند كاروان نظاميان امريكايي در
بزرگراه به آنان نزديك شد و به طرف شان شليك كرد. با نزديك شدن كاروان نظاميان
امريكايي بسياري از خودروها به كنار جاده مي رفتند و متوقف مي شدند اما باز هم
هدف آتش امريكايي ها قرار مي گرفتند.
محمد عشاق 15
ساله كه دو گلوله به دست چپ و گوش راستش خورده گفت: خودروي ما پارك شده بود باز
هم وقتي آنان به ما رسيدند به آن شليك كردند. كاروان متشكل از سه خودرو زرهي
ارتش امريكا بودند كه به هر طرف آتش مي گشودند.
محمد
كريم 18 ساله، كارگر هوتلي در كنار بزرگراه گفت پس از شنيدن صداي انفجاري فرار
كرد ونيروهاي امريكايي را ديد كه كوركورانه به هر طرف شليك مي كنند. وي گفت:
«به طرف يك خودرو رفتم ببينم چند نفر داخل آن هستند. سه جسد و يك مجروح داخل آن
بود كه حالش به شدت وخيم بود.
هر چهار نفر عضو يك خانواده بودند. فرد مجروح حدود 20 سال داشت. گزارشگر اسوشيتدپرس در صحنه گفت اين خودرو با گلوله آبكش شده بود. نيروهاي امريكايي كمي بعد فيلم عكس هايي را كه يك عكاس آزاد از اين خودرو براي خبرگزاري اسوشيتدپرس گرفته بود پاك كردند. نظاميان ميان فيلم يك فيلمبردار تلويزيون اسوشيتدپرس را هم پاك كردند. دو عكاس و فيلمبردار فوق هيچ نشاني از حمله شورشيان يا حمله انتحاري به امريكايي ها نديده بودند. عكاس فوق گفت يك نظامي امريكايي دور بينش را گرفت و فيلم هايش را پاك كرد و به او گفت حق گرفتن عكس ندارد. اما كمي بعد نظامي ديگري به او گفت مي تواند عكس بگيرد ولي نظامي اولي برگشت و با عصبانيت به او گفت بار ديگر عكس ها را پاك كند. عكاس گفت نظامي امريكايي بعد مشتش را به نشانه اين كه مي خواهد به او حمله كند، بالا برد.
دیده بان حقوق بشر می گوید دولت آمریکا باید در مورد کشتار غیرنظامیان افغان در ولایت ننگرهار و بازداشت عکاسان و خبرنگاران در جريان این حادثه، تحقیق کند. این گروه مستقر در نیویورک، از دولت آمریکا می خواهد تا به خواسته حامد کرزی مبنی بر تحقیق پیرامون حادثه ای که منجر به کشته شدن غیرنظامیان افغان شد، عمل کند. پس از یک حمله انتحاری به کاروان خودروهای آمریکایی در بیرون شهر جلال آباد افغانستان، این سربازان به سوی غیرنظامیان آتش گشودند که در نتیجه آن بیش از ده تن از مردم محل کشته و شمار بیشتر زخمی شدند. در گزارش ديده بان حقوق بشر آمده است که شاهدان عینی به خبرنگاران و برخی مقامات گفته اند نیروهای آمریکایی، پس از حمله انتحاری، در حالی که از محل دور می شدند، تا فاصله تقریبی شش مایل، به سوی رهگذران و خودروهای اطراف رگبار کردند.دیده بان حقوق بشر می گوید "ظاهر غیرنظامی" حمله کنندگان انتحاری، نباید باعث شود که اینگونه واکنش ها شود. دان آدامز، مدیر بخش آسیای گروه دیده بان حقوق بشر گفته است: حمله کنندگان انتحاری در افغانستان، معمولاً خود را به ظاهر غیرنظامیان درمی آورند، اما این دلیل نمی شود که نیروهای ائتلاف، بدون هدف (به سوی مردم) رگبار کنند. این گروه مدافع حقوق بشر همچنین ابراز نگرانی کرده است که نظامیان آمریکایی، در تلاشند اطلاعات مربوط به کشتار غیرنظامیان در ولایت ننگرهار را کنترول کنند. در این گزارش آمده است که يک عکاس خبرگزاری آسوشیتدپرس و يک فیلمبردار تلویزیون این خبرگزاری به همراه فیلمبردار تلویزیون آریانای افغانستان، گفته اند که نظامیان آمریکایی، فیلمهای آنها را ضبط کرده و عکسهایی را که آنها از صحنه حادثه گرفته بودند، پاک کرده اند. نظامیان آمریکایی پیشتر گفته اند که شماری از غیرنظامیان، در اثر حمله انتحاری کشته شده اند. یک روز پس از حادثه ننگرهار، نیروهای آمریکایی در پاسخ به یک حمله راکتی، یک خانه در ولایت کاپیسای افغانستان بمباران کردند که در اثر آن، نو شهروند غیرنظامی، از جمله چند زن و کودک کشته شدند. در گزارش دیده بان حقوق بشر به نقل از سخنگوی نظامیان آمریکایی آمده است که این نیروها، پس از مشاهده فرار حمله کننده به خانه مورد بحث، دو بمب تقریبا هزار کیلویی را به سوی آن خانه پرتاپ کردند. مدیر بخش آسیای دیده بان حقوق بشر همچنین می گوید که شورشیان، نباید در میان غیرنظامیان پنهان شوند، اما نیروهای ائتلاف هم باید دقت کنند که غیرنظامیان کشته نشوند. گروه دیده بان حقوق بشر می گوید در جریان سال گذشته میلادی، بیش از هزار غیرنظامی افغانستان کشته شدند که بیشتر این تلفات، نتیجه حملات شورشیان بوده است. این گروه مدافع حقوق بشر در عین حال تاکید می کند که نظامیان آمریکایی و سربازان تحت امر ناتو در افغانستان نیز، مسئول بخشی از کشتار غیرنظامیان بوده اند. سخنگوی کرزي گفت که دولت این کشور، به همراه ناتو، در مورد حوادث ننگرهار و کاپیسا تحقیق می کنند و پس مشخص شدن نتیجه این تحقیقات، دولت در مورد این حوادث اظهار نظر خواهد کرد. کریم رحیمی به خبرنگاران در کابل گفت نیروهای ائتلاف باید دقت کنند که به غیرنظامیان آسیبی نرسد، اما در عین حال، دولت ، کشتار مردم عادی را، به هر دلیلی که صورت بگیرد، محکوم می کند.
این چندمین بار است كه نسبت به هدف گیری غیر دقیق طیارات نظامی ایتلاف انتقاداتی صورت میگیرد و باعث بروزواكنشهای تند مردمی درمناطق آسیب دیده می شود. چندی قبل حامد كرزی، رییس جمهوری با فراخوان قومندان قوای ایتلاف بینالمللی، از وی خواست كه هر نوع حملات نظامی سنگین و یا بمباردمان مناطقی كه گمان می رود محل تجمع و پایگاههای عملیاتی طالبان باشد، باید با مشوره وهماهنگی با قوای اردوی ملی ونیروهای امنیتی افغانستان صورت بگیرد. اخیراً شورای امنیت ملی كشور، طی نشستی كه مسؤولان بلند پایه نظامی قوای ایتلاف نیز در آن اشتراك داشتند، بر ضرورت مشوره قوای ایتلاف با وزارت دفاع ملی، قبل از هر گونه عملیات هوایی تأكید كردند وهم مسؤولان نظامی ایتلاف وهم مقامات وزارت دفاع ملی موافقه نمودند كه قبل ازوارد كردن ضربات هوایی برمراكز تجمع طالبان، معلومات مشترك خود از ساحه را ارزیابی كرده و دقیق بسازند. اما علیرغم پایبندی قوای ایتلاف به این تعهد و كوشش ایشان برای صدمه وارد نكردن برغیر نظامیان، چنین اتفاقاتی گاهی به ناگزیررخ میدهد، مشكل عمدهای كه در این زمینه وجود دارد، نفوذ و رخنه مخالفان دولت در میان بافتهای مردمی و استفاده ازپناهگاه غیر نظامیان و یا كمین گرفتن درمكاتب است كه اگر اقدام جدی صورت نگیرد، ممكن است خطرساز شود. در برخی مناطق جنوبی كشور، زمینههای نارضایتی مردمی از دولت وجود دارد. این نارضایتیها، یا ناشی ازعدم توازن درتوزیع مقامات اداری میان تیرههای گوناگون قومی، یا ناشی از قوی بودن تبلیغات طالبان درمقایسه با دولت و یا به خاطر مشكلات عدیده اقتصادی ومعیشتی است كه باعث فقرومحرومیت و سرخوردهگی وسیع اقشارمختلف مردم از دولت شده است. در صورتی كه به این گونه مسایل توجه جدی نشود و زمینهها وریشههای نفوذ وحضورمخالفان درمیان مردم از بین نرود، هر روز ممكن است كه حوادث تلخی مانند آنچه كه در ولسوالی نوزاد اتفاق افتاد، رخ دهد و هموطنان بیگناهی، قربانی حملاتی شوند كه با هدف نابود كردن پایگاههای مخالفان صورت میگیرد. رفتار خشونت آميز نيروهاي آمريکايي با مردم ، با واکنش شديد مردم وبرخي نمايندگان مجلس شوراي ملي مواجه شده است. نمايندگان مجلس معتقدند رفتار نادرست نيروهاي آمريکايي باعث تشديد خشونت و گسترش ناامني در افغانستان شده است . اين در حالي است که برخي منابع خبري از تحرکات جديد نيروهاي طالبان در چهار ولايت هلمند ، ارزگان ، قندهار و زابل در جنوب افغانستان خبر مي دهند. به گفته ي اين منابع طالبان کنترول بعضي مناطق را به دست دارند. با گذشت بيش ا ز پنج سال از حضور نيروهاي آمريکا در افغانستان ، طالبان همچنان فعال است .آمريکاييان که با شعار مبارزه با تروريسم وارد، افغانستان شدند ، در مقابله با نيروهاي طالبان ناکام مانده اند . گسترش ناامني ها و تشديد فعاليت طالبان نشان مي دهد خارجي ها وبخصوص آمريکا تمايلي براي برقراري ثبات و امنيت در افغانستان ندارند . حضور پر رنگ نيروهاي طالبان در مناطق جنوبي ، باعث نگراني گسترده مردم اين کشور شده است . اکنون ا ين سوا ل پيش مي آيد که چرا نيروهاي ائتلاف در مقابله با طالبان ، موفق نبوده اند ؟ واقعيت اين ا ست که آمريکاييان وجود نيروهاي طالبان را براي پيشبرد اهداف خود در افغانستان ، ضروري مي بينند .استفاده ازمنابع خبري .