یک بام و دو هوا

 

 بومان علی قاسمی

 

 

با روی کار امدن اداره  های موقت و انتقالی و حکومت انتخابی بزرگترین شعار دولت افغانستان  رشد تعلیم و تربیه و مبارزه علیه جهل و بی سواده بوده و است .

این روند در سالهای اخیر به شدت  افزایش یافته و وزیر معارف در اغاز سال تعلیمی 1386 وعده سپرد که در سال روان  کوشش مینماید که مکاتب بیشتری را در سرتاسر کشور تعمیر نموده و در دسترس اطفال وطن قرار دهد .

مناطق غربی و جنوبی کشوربه علت فعالیت های مخالفین دولت نا امن بوده و از نگاه رشد معارف ضربه های زیادی را متحمل گردیده اند که در بعضی مناطق مکاتب مسدود و در بعضی جاها به واکنش مخالفین  مواجه شده است .

ازنگاه امنیتی مناطق مرکزی و شمال کشور هیچ گونه مشکل ندارند و به علت امنیت بودن این مناطق دروازه های معارف بر روی شاگردان و فرزندان این مناطق باز بوده و است .

جاغوری یکی از ولسوالی های مشهور کشور افغانستان است که از نگاه تقسیمات اداری مربوط به ولایت غزنی و از نگاه موقعیت جغرافیایی در هزاره جات موقعیت دارد .

قبل ازبه قدرت رسیدن حاکمیت حزب دموکراتیک خلق در کشور، این ولسوالی دارای دو لیسه ذکور ، یک متوسطه ذکور  و چند باب مکاتب انگشت شمار ابتدائیه بود .

با ازادی هزاره جات از تسلط حاکمیت رژیم های تحت حمایه اتحاد شوروی  علما و متنفدین این منطقه در راه رشد و ارتقای معارف این ولسوالی گام های مثبتی را برداشتند  که حتی در دوره سیاه طالبان نیز شمار زیادی از مکاتب  پسرانه و دخترانه این منطقه به روی دانش اموزان باز بود و فرزندان این سرزمین از نعمت علم بهره مند میگردیدند .

باروی کار امدن حکومت های موقت و انتقالی و به ادامه ان حکومت انتخابی حامد کرزی رئیس جمهور کنونی کشور ، که برای مکاتب رسمیت بخشیده شد و مکاتب ثبت وزارت معارف گردیدند . و معلمین نیز به وزارت معارف تعلق گرفتند ، در ولسوالی جاغوری بیست و هفت باب لیسه  و حدود پنجاه باب ابتدائیه و متوسط  ثبت و راجستر وزارت معارف گردید .

در هر سال امار ورود محصلین جاغوری به دانشگاه های کشور نه تنها قابل ملاحظه بود بلکه فیصدی شاملین دانشگاه های این ولسوالی  ازاکثر ولایت ها بیشتر بود .  

در سال روان نیز این روند  ادامه یافت  اما  لیاقت ، صلاحیت و زحمات خستگی ناپذیر فرزندان جاغوری چنان حسادت برخی از مقامات دولتی را در قبال شان بالا برد که  بالاخره ریاست معارف ولایت غزنی به حکم وزارت معارف  جلسه یی را دایر نموده و دران به نمایندگان و مسئولین معارف جاغوری ابلاغ نمودند که  شمار مکاتب جاغوری باید به نورم یک ولسوالی دراید  که دراین ولسوالی بیشتر از بیست و پنج باب مکتب لیسه و ابتدائیه  اجازه فعالیت را نداشته باشد .

اگر چی این اعلان  به مخالفت شدید  از سوی نمایندگان مردم دوست ولسوالی جاغوری در ولایت غزنی قرار گرفت اما نتیجه نهایی و حل موضوع به دست  مرکز و مسئولین بلند پایه معارف است .    

این برنامه نه تنها نقاب را از چهره برخی از اشخاصی برمیدارد که در ظاهر برای رشد معارف شعار میدهند ولی در حقیقت  ضربهء بر پیکر معارف وارد میکنند .

ایا ممکن است که شاگردان هفتاد و هفت باب مکتب را در بیست و پنج باب مکتب جمع اوری کرد ؟

در صورتیکه دولت  تاکنون چی از طریق برنامه همبستگی ملی و چی از کدام طریق دیگرهیچ نوع  کمک قابل ملاحظه یی  را برای رشد معارف در جاغوری انجام نداده اند .

در جاغوری تمام مکتب با مصارف شخصی مردم تعمیر و اکمال گردیده است .

تا رسمی شدن مکاتب توسط وزارت معارف  حقوق ماهوار تمام معلمین از سوی مردم جاغوری پرداخت میگردید .

فعلا نیز شمار زیادی از معلمین این مکاتب ، معاشات شان توسط مردم تامین میگردند.

مواد درسی ، قرطاسیه و حتی کتاب توسط شاگردان از بازار ازاد تهیه میشود .

بنأ مشکل اساسی دولت و مسئولین وزارت معارف  دراین مورد چی است که  میخواهند بیشتر از پنجاه باب مکتب را بر روی فرزندان این سرزمین علم دوست  ببندند ؟

بنأ واضح میگردد که مشکل اصلی لیاقت و علم دوستی فرزندان این سرزمین است که نسبت به جاهای دیگر بسوی کسب علم و تحصیل رو اورده اند و در دانشگاه های کشور برای تحصیل بیشتر زحمات قابل ملاحظه یی را میکشند ، و این موضوع را کوردلان متعصب تحمل نتوانسته و در صدد مسدود ساختن راه های علم بر روی فرزندان محروم این سرزمین گردیده اند

 دراصل این گام  پیروی از قانون سیاه طالبانیت  است که مخالف رشد معارف بوده ودر سال گذشته و سال روان  چندین بار به  مسئولین ولسوالی جاغوری و حتی متنفذین این منطقه توسط نامه ها اخطار داده بودند که مکاتب دخترانه خودرا ببندند .

بنأ طالبان با ناکامی  مواجه شده و وقتیکه گفته های شان از سوی مردم جاغوری رد شد ، از طریق گماشته گان و همکا ران شان  در دولت  و پست های بلند وزارت معارف  تصمیم گرفتند که  این بار از چوکات قدرت حکومتی دست به این نوع اقدام بزنند . من توسط این نامه ناچیز به نمایندگی از مردم جاغوری ، از مقامات عالی و بلند دولتی تقاضا دارم که جلو فعالیت های ضد فرهنگی و ضد معارف همچون افراد را بگیرند . و روا ندارند که دروازه های معارف  بر روی  فرزندان علم دوست جاغوری  مسدود گردد . والا مردم جاغوری  مانند عصر سیاه طالبان  بازهم معارف خود را با تحمل همه مشکلات زنده نگه خواهند داشت ، و فرزندان خود را از نعمت علم بی بهره نخواهند گذاشت .  اما این داغ  بر چهره  مسئولین معارف کشور باقی خواهد ماند که  در یک سرزمین مثل ( یک بام و دو هوا را ) تطبیق می کنند ، در یک منطقه  مکتب  میسازند و شاگردان را تشویق به فراگیری علم  می کنند  و در نقطه دیگر از کشور دروازه های معارف را ما نند اسلاف گذشته شان بر روی  فرزندان این مملکت می بندند .

 

با امید رشد معارف  در سرتاسر کشور

به امید نابودی دشمنان علم و معارف

                             


بالا
 
بازگشت