محمود منجم زاده
برلین
دنباله ماجرای دعوت سفیر اسرایئل در برلین به کجا خواهد انجامید ؟
پارلمان افغانستان بی تفاوت نخواهد نشست !
وزارت خارجه افغانستان در اطلاعیه یی گفته است که تحقیقات را در زمینۀ دعوت سفیر اسرایئل درجشن استقلال افغانستان در برلین آغاز نموده است . در حقیقت جنجال برلین وزارت امور خارجه افغانستان را چنان غافلگیر نموده که ابتکار عمل را نیز از دست داده است .
وزارت امور خارجه افغاانستان پس از ده روز تلاش برای بیرون رفت از این رسوایی سیاسی با صدور اعلامیۀ صرفآ به اخراج یکی از کارمندان سفارت خود در برلین که نام اش ذکر نشده مبادرت ورزیده است .
سوال اینجاست که سفیر افغانستان در برلین چرا پروتوکل گزارش جشن استقلال افغانستان در برلین را که در تاریخ 17 اگوست در برلین بر گزار شده بود و از سفیر اسرایئل نیز دعوت بعمل آوده بود به مرکز اطلاع داده نداده و در آن از اشتباه سیاسی تذکرنرفته است وهمچنین وزارت خارجه افغانستان چرا قبلا در این مورد اعلامیۀ صادر نکرده و آنرا به اصطلاح ( اشتباه تکنیکی ) ارزیابی نکرده است ؟
اینکه معین سیاسی و سخنگوی وزارت خارجه افغانستان با گذ شت دو ماه که از این جریان میگذرد و در نشرات داخلی وبیرون مرزی انعکاس پیدا کرده ، و پارلمان افغانستان به آن واکنش نشان داده است موضوع گیری میکند جای تعجب است در این صورت اگر این مطلب به نشر نمی رسید این موضوع مهم سیاسی برای همیشه پنهان میماند و مردم و پارلمان افغانستان از عمل خود سرانۀ سفیر افغانستان در برلین آگاهی پیدا نمی کردند .
در مطالبی که از طرف وزارت امور خارجه افغانستان به همین مناسبت صادر شده ، حضور نماینده سیاسی اسرایئل را در جشن استقلال اقغانستان مورد تآیید قرار داده ، ولی برای بی اهمیت نشان دادن این موضوع آنرا یک اشتباه تکنیکی می داند و فقط با برکنار نمودن کارمند سفارت در برلین اکتفا میکند وبا معزرت به اصطلاح عوام ( وقتی زوراش به خر نمی رسد پالان اش را میزند ) بدین وسیله تمام تلاش ها برای نجات مسؤول اصلی از این خطای سیاسی و دادن اطلاعات نادرست به پارلمان افغانستان کوشش میشود سفیر خود را در برلین مورد حمایت قرار داده و مانع از آن شوند که سفیر افغانستان در برلین به پارلمان افغانستان فرا خوانده و مورد بازخواست قرار گیرد .
از جایکه سفیر افغانستان در برلین خود را نماینده فوق العاده رییس جمهور افغانستان مینامد از همین لحاظ هم تصمیم دعوت سفیر اسرایئل در جشن استقلال افغانستان از روی همین صلاحیت برخواسته است گفته میشود وی فقط خود را در مقابل رییس جمهور مسؤول میداند .
سفیر افغانستان در برلین با این عمل خود سرانه نه تنها سیاست خارجی افغانستان را به قول آقای (احمد شاه رمضان رییس کمیسیون روابط بین المللی مشرانوجرگه مورد سوال قرار داده ) بلکه احساسات مردم مسلمان افغانستان را نیز جریحه دارنموده است ودربین کشورهای اسلامی در این مورد موقف متزلزلی از خود بجا گذاشته است که این ( اشتباه سیاسی ) مستقیم به رییس جمهور افغانستان آقای کرزی برمیگردد .
ابعاد گسترده موضوع برلبن در رسانه های مطبوعاتی افغانستان وکشیده شدن این مطلب به پارلمان افغانستان نشان میدهد که سفیر افغانستان در برلین و حامیان اش نمیتوانند با این سادگی از کنار این موضوع مهم سیاسی رد شوند و آنرا یک عمل انجام شده تلقی نماید .
بدون شک مردم افغانستان درخارج وداخل و رسانه ها منتظر تصمیم جدی وزارت امور خارجه و پارلمان افغانستان دراین مورد میباشد و این جریان را تا حل کامل این بحران پیگیری خواهند نمود .
گزارشاتی از هییت روابط بین المللی پارلمان افغانستان حاکی از آن است که آنها بعد از صحبت های که با مسؤلین وزارت خارجه صورت گرفته است ، تنها به اخراج کارمند سفارت افغانستان در برلین اکتفا نکرده حضور سفیر افغانستان را در پارلمان ضروری دانستند ، مراجعه شود به سخنان ( آقای میر احمد جوینده رییس کمیسیون روابط بین المللی ولسی جرگه و آقایان احمد شاه رمضان ریسس کمیسیون روابط بین المللی مشرانوجرگه و امین زی عضو مشرانوجرگه افغانستان )
منظوراز نوشتن این موضوع در حقیقت انتقاد از دولت افغانستان یا وزیر امور خارجه نبوده فقط چند مطلب را که به عقیدۀ نویسنده سوال برانگیز بوده به رشته تحریردرآورده است .
در دو هفته گذشته ده ها تلفون و ایمیل از دیپلومات ها ، نخبگان ، صاحب نظران از داخل و خارج افغانستان دریافت نموده ام که همه نشر این موضوع را برای بهتر ساختن ساختار اداری و سیاسی و نظارت ازعمل کرد دیپلومات های افغانستان در خارج از کشور سازنده ارزیابی نموده واظهارعقیده نموده اند که دیپلومات های افغانستان در خارج ازکشورهم مسؤول عمل کرد نادرست و یا اشتباهات سیاسی خود میبباشند و چنین نباشد که چون آنها از افغانستان دور هستند از قانون ومقررات و از پیگرد قانونی نیز دور باشند وهر وقت مشکلی برای شان پیش آید به کشوری که تابعیت دوگانه دارند فرارکنند ( مثل سفیر افغانستان در آلمان که تابعیت دوگانه دارد ) و یاهم پناهندگی سیاسی بدهد مثل اینکه درسال های گذشته چندین بارتکرار شده است . وزارت امور خارجه افغانستان به خوبی میداند که ده ها دیپلومات افغانی که به افغانستان فرا خوانده شده اند به افغانستان برنگشته اند .
واما آنچه می توانم در مورد وزارت امور خارجه ابراز نظر نمایم اینکه نمی توان دیپلومات های افغانستان در داخل وخارج کشور را برای گفتن حقایق به سکوت وادار کند و متیقن بود که هچ عمل نادرستی در هچ نمایندگی سیاسی افغانستان در خارج مخفی نخواهد ماند بهتر است برای رفع اشتباهات مکرر بعضی از دیپلومات های افغانستان در خارج از کشور اقدامات جدی تری بعمل آورد تا اینکه وزارت خارجه که از اکثر وزارت خانه های افغانستان خصوصا از لحاظ فساد اداری و کم کاری تا اندازی ای در امان مانده است ، بعنوان وزارت نمونه همچنان باقی بماند .
دراین جا لازم میدانم که از ده ها دیپلومات افغانی در خارج وداخل افغانستان به نیکی یاد کنم که با تلاش و صداقت به وطن خود خدمت میکنند و خصوصا آن های که ده ها سال خدمت در وزارت امور خارجه افغانستان با وجود اینکه تحصیلات و تجارب خوبی نیز داشته ، منتظر خدمت در خارج از افغانستان میباشند ولی چنین شانسی برای شان میسر نیست چون یک چیز اصلی را که در افغانستان بسیار مهم و حیاتی است ندارند و آن هم واسطه و آشنایی با بزرگان یا زورمندان است .
اگر یک کارمند سفارت در خارج از کشور واسطۀ قوی در افغانستان نداشته باشد ، شاید قبل از موعد تعین شده به افغانستان فرا خوانده شود ولی در عوض یک کارمند دیگر افغانی در خارج چون با کدام وزیر آ شنایی نزدیک دارد بیش از 13 سال است هنوز هم در خارج دیپلومات است و اصلا دوسیه اش مورد مطالعه قرارنمیگیرد .
من مطمعن هستم که مسؤول ( رسوایی سیاسی برلین ) که رسانه ها به این کلمه آشنایی دارند ، فقط سلیقۀ امریکایی سفیر افغانستان در برلین میباسد و آقای دوکتور سپنتا ومسؤلین ارشد وزارت امور خارجه هچ اطلاعی ازاین موضوع نداشته اند ، و آن ها نیز درمقابل عمل انجام شده یی قرار گرفته اند که مسؤول اصلی آن در برلین میباشد .
یک کارمند ارشد وزارت امور خارجه بمن گفت از نوشته شما بهره برداری سیاسی شده است
شاید بعضی ها از این نوشته روی اهداف سیاسی خود استفاده کنند طوری که در افغانستان رواج است و بدون شک دراین مورد نیز استفاده شده است البته این بهره برداری ها دراکثر نوشته ها صورت میگیرد ، پس باید در این صورت اصلآ کسی چیزی ننویسد ؟
نویسنده چیزی را که اتفاق افتاده است به رشته تحریر در آورده و آنرا ( خواب ندیده است ) ویا از خود نتراشیده است .
این نوشته به هیچ عنوانی علیه شخص وزیرامورخارجه افغانستان تحریر نشده است ، وی از جمله وزیران تحصیل کرده ، دانشمند و با تدبیردر کابینۀ آقای کرزی میباشد .
نویسنده این مطالب خود را هیچ گاه در کنار کسانی که از این ویا هر موضوع دیگری برای مرام سیاسی یا شخصی خود علیه وزیر امورخارجه افغانستان استفاده میکند نمی بیند و خود را ازاین بازی های سیاسی دور نگاه میدارد .
ولی به هر حال این سوال مطرح است که چرا وزارت امور خارجه افغانستان با وجود اشتباه دانستن این موضوع بازهم از سفیر افغانستان در برلین حمایت میکند و تلاش میکند یکی از همکاران سفارت افغانستان در برلین را قربانی این اشتباه کند ، غیر قابل فهم است .
بلاخره ثابت خواهد شد که هیچ کسی جزسفیر افغانستان در برلین مسؤول ارسال دعوت نامه به سفیر اسرایئل در برلین نبوده است به عقیده آگاهان سیاسی بهتر خواهد بود مسؤول اصلی این ماجرا شرافتمندانه استعفاء نموده و وزارت خارجه افغانستان را از یک بحران سیاسی جدی نجات دهد ؟
برلین در قلب اروپا موقعیت داشته و از اهمیت خاص سیاسی برخوردار است و بیش از ده ها کشور اسلامی وغیر اسلامی در این شهر نمایندگی سیاسی دارند واکثرا از ماجرای دعوت سفیر اسرایئل در سفارت افغانستان در برلین از طریق روابط دست جمعی مطلع شدند خصوصا کشورهای همسایه آیا این رسوایی سیاسی تاثیر منفی روی روابط سیاسی و همکاری مشترک بین سفرآی کشور های دوست وهمسایه در برلین به وجود نخواهد آورد و کار سفیر فعلی را دشوار نخواهد ساخت ؟
پس چرا معین سیاسی وسخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان در تمام رسانه ها و حتا در پارلمان افغانستان حقیقت را پنهان نموده تلاش میورزد با تمام اشتباهاتی که در برلین اتفاق افتاده و وزارت خارجه نیز آنرا تآیید میکند باز هم فرد دیگری را مسؤول ماجرای برلین معرفی نموده و از سفیر افغانستان در برلین حمایت میکند ؟
کار شناسان امور سیاسی افغانستان به این باو اند که تلاش های بی مورد معین سیاسی وزارت امور خارجه برای نجات سفیر افغانستان در برلین و جدی نگرفتن این موضوع در نهایت برای ضعیف ساختن موقف داکتر سپنتا در وزارت امور جارجه سازمان دهی شده است که افراد دیگری نیز در این بازی سیاسی ذیدخل میباسند .
از این معلوم میشود که وزارت امور خارجه در پی اصلاح کار وزارت نیست و نمی خواهد نشان بدهد که یک سفیرهم میتواند مسؤول عمل کرد منفی خود میباشد واگر فردا سفیر دیگری مرتکب خطای شد وزارت خارجه چگونه رفتاری خواهد کرد دراین صورت مجبوراست بازهم از سفیرخود در صورت بروز اشتباه پشتیبانی کند واین پشتیبانی ها بالاخره به کجا خواهد رسید ؟
مهم این است که وزارت خارجه افغانستان باید استقلالیت خود را حفظ بدارد وتلاش کند تا جایگاه خود را به عنوان یک وزارت مسلکی نگاه دارد اگر نظری به دیپلومات های سه دهه اخیر بیآندازیم متوجه خواهیم شد که کیفیت کاری فعلا در وزارت خارجه چندان مناسب نیست بطور مثال هر وزیری که از پارلمان سلب اعتماد شود ، فورا به وزارت خارجه راه پیدا کرده سفیر یا قونسل مقرر میشود .
به علت عدم توانایی کاری وسلب اعتماد از پارلمان افغانستان آقای ...... وزیر مبارزه با مواد مخدر افغانستان فورا از طرف وزارت امور خارجه که حتما آقای کرزی نیز در این امر دست داشته است به عنوان جنرال قونسل افغانستان در کانادا معرفی میشود این اولین و یا آخرین وزیری نیست که به علت عدم توانایی کاری در حوزه کاری خود به عنوان دیپلومات معرفی میشود یا معرفی خواهند شد ؟ در گذشته نیز چندین وزیر ومعین به همین ترتیب به وزارت خارجه معرفی شدند یا افرادی هم که پس از 25/30 سال مجددا به افغانستان برگشتند بدون اینکه مدت کافی را در افغانستان کارکرده باشند به عنوان سفیر یا قونسل در خارج معرفی میشوند بدون این که مدتی در وزارت امورخارجه کارکرده و تجاروبی بدست بیآورند اکثر این تعین ها بنا به مشوره ریاست جمهوری افغانستان انجام میپذیرد مثل اینکه رییس جمهور افغانستان وزارت خارجه را به یکی از دفاتر ریاست جمهوری بپندارد .
دولت افغانستان مطمعئن باشد که هچ وزیری یا سفیری پس از ختم دوره معین خدمت خود به افغانستان نخواهد ماند ، و مجددا به محل سکونت سابق خود برخواهد گشت مگر اینکه همیشه وزیر و سفیر باقی بمانند مثل وزیرداخله سابق افغانستان آقای علی احمد جلالی وغیره .
من این موضوع را به عنوان انتقاد نمی نویسم هرکس حق دارد به هر جا که میخواهد رندگی کند ولی به عقیده کارشناسان امور اجتماعی افغانستان در مرحله اول افغانستان به دست پرتوان افغان های آباد خواهد شد که درافغانستان کار وزندگی میکنند ودر موقع خطر به وطن نیزفرار نخواهند کرد .
در المان بیش از صد هزار افغان زندگی میکنند که در بین ایشان شخصیت های سیاسی ، فرهنگی و علمی ، شاعران ، نویسندگان هنرمندان زیادی وجود دارند که در گذشته تعدای با سفارت افغانستان در برلین همکاری داشتند و در ضیافت های سفارت به علاقۀ خاصی شرکت میکردند ولی حالا خبری از این تماس ها نیست بقول یک نفر از مهمانان در جشن استقلال افغانستان از جمله حدود 180 نفر مهمان فقط 25 نفر افغان در جشن استقلال افغانستان در برلین شرکت داشتند که این خود عدم تماس وارتباط سالم سفیر افغانستان در المان با افغان های مقیم برلین را نشان میدهد .
حدود 13 سال کتابخانۀ دربرلین که آن زمان جنرال قونسلگری بود بوجه ای برای تآسیس کتابخانه از طرف وزیر خارجه وقت منظور گردید بعدآ سفارت افغانستان از بن به برلین انتقال یافت وکتابخانۀ برلین در حضور ده ها نفر از هموطنان در سفارت افغانستان برلین افتتاح گردید که بیش از دو هزار کتاب در آن موجود میباشد در تمام این مدت افرادی که برای انجام کارهای شان چه از برلین وچه از سایر نقاط آلمان به برلین میآمدند از آن استفاده میکردند وآنرا یک قدم مثبت برای حفظ تاریخ ، و زبان و ادبیات کشور میدانستند حتی بعضی از آشنایان سفارت در مقابل ارایه کارت یا ادرس مشخص میتوانستند از کتاب ها در بیرون سفارت نیز استفاده کنند ولی با آمدن سفیر جدید بیش از یکسال به این طرف دروازه کتاب خانه مسدود و کسی امکان رفتن به کتابخانه را ندارد چون کتابخانه در تعمیری قرار دارد که دفتر جناب سفیر نیز موقعیت دارد .
آیا با این وضعیت میتوان از تماس و ارتباط مردم با سفارت افغانستان دربرلین سخن گفت ؟ این ها همه موضوعاتی است که فاصله مردم را ازسفارت و یا فاصله گرفتن سفیر افغانستان از مردم را نشان میدهد آیا مهاجران افغان در آلمان که تعداد شان به صدهزار نفر تخمین میشوند سزاوار یک سفیر مردم دوست وخوش برخورد نیستند ؟
بهتر است وزارت امور خارجه برای مقرر نمودن سفرآی آینده افغانستان در المان و هر جای دیگر این ویژه گی ها و خیلی از موضوعات دیگری را که خود وزارت خارجه بهتر میداند در نظر بگیرد تا در آینده به مشکلاتی مثل بحران برلین مواجه نشوند . محمود منجم زاده
________________________________________________________________
مطالب زیر ازسایت آریایی و به نقل وقول از نوشته آقای ( میر حسام الدین بروند سکرتر اول سفارت افغانستان در برلین ) گرفته شده است .
در آخرین لحظاتی که این نوشته برای نشر آماده میشد متوجه این موضوع در سایت آریایی شدم که به این عبارات آغاز شده بود .
( سفیر افغانستان در برلین مسؤولیت دعوت سفیر اسرایئل را پذیرفت ) ادامه
( من همه حرف های صادر شده به ادرس خودرا رد نموده آن را یک توطئه ی علیه خود میپندارم )
سفیر افغانستان در برلین مسؤولیت دعوت سفیر اسرایئل را پذیرفت