محمد اسحاق فياض
خونين ترين سال براي امريكا در افغانستان
Mif_1967@yahoo.com
شبكه تلويزيوني سي.ان.ان سال 2007 را خونين ترين و مرگ بار ترين سال براي نيروهاي امريكايي درافغانستان اعلام كرده است.هرچند اين شبكه آماري از تعداد كشته شدگان نيروهاي آمريكايي درسال 2007 نداده اما گفته است كه آمار تلفات نظاميان امريكايي درافغانستان بيش از 300 نفربوده كه تعداد زيادي از آنان در2007 درافغانستان كشته شده اند . ايالات متحده امريكا بيشترين نيروي نظامي خارجي را درافغانستان دارد و سخت ترين ماموريت هاي نظامي نيز به دوش اين نيروها مي باشد.هم اكنون بيش از 24 هزار نيروي آمريكايي درافغانستان مستقر هستند كه14 هزار نفر آنان تحت فرماندهي ناتو و بقيه نيروهاي امريكايي به طور مستقل ويا تحت نام نيروهاي ائتلاف با گروههاي افراطي و تروريسم درافغانستان مشغول مبارزه هستند.
نيروهاي امريكايي چه درقالب ناتو و چه درقالب نيروهاي ائتلاف درسخت ترين نقاط جنگي درافغانستان ايفاي وظيفه مي كنند واز اين جهت بيشترين تلفات نيروهاي خارجي را نيز دارا مي باشد. نيروهاي امريكايي معمولا درولايات قندهار، زابل و ارزگان مستقر هستند و بخشي از نيروهاي هوايي امريكا درولايت هلمند نيز با طالبان و تروريسم مصاف مي دهند.
دومين كشوري كه بيشترين نقش نظامي را درافغانستان بازي مي كند، بريتانيا است. اين كشور بيش از 7700 نظامي درقالب ايساف و ناتو دارد كه بيشتر شان در ولايت ناآرام هلمند ايفاي وظيفه مي كنند و سخت ترين عمليات هاي نظامي را بردوش دارند و درسال آينده قرار است اين نيروها افزايش يابند. انگليس تاكنون 83 كشته داده است كه بالاترين تلفات نظامي خارجي را بعد از امريكا درافغانستان دارا مي باشد.
طبيعي است وقتي جنگ و ناامني در بسياري از ولايات افغانستان گسترش پيدا كند آمار تلفات نظاميان داخلي و خارجي افزايش پيدا مي كند و افغانستان سال 2007 خونين ترين سال طي 6 سال گذشته بوده است. با توجه به آمار هايي خونيني كه چندي پيش از سوي سازمان ملل به نشر رسيد اگر اين وضعيت ادامه پيدا كند، اين احتمال وجوددارد نيروهاي خارجي درآينده تلفات بيشتر از عراق داشته باشد. در حالي كه عراق در گذشته به قتلگاه نيروهاي خارجي تبديل شده بود، اما اكنون روند تحولات نظامي دراين كشور به سوي بهبودي وآرامش به پيش مي رود و اين افغانستان است كه هرماه گراف خشونت ها و جنگ و انتحار به تدريج بالا مي رود.
اگر به روند حوادث خونینی که در سال جاری در افغانستان و عراق رخ داده است، توجه شود، روشن می شود که میزان خشونت ها و حملات انتحاری در کشور عراق به مرور زمان سیر نزولی یافته اما در افغانستان میزان خشونت های خونین در قالب حملات انتحاری، مین گذاری های کنار جاده، اختطاف ها و ترورها افزایش پیدا کرده است. این روند را چندي پيش سازمان ملل و دولت عراق نیز تأیید کردند. سازمان ملل متحد چندي پيش در آخرین گزارش خود در مورد خشونت ها و جنگ ها در افغانستان، اذعان کرد که سال جاری در افغانستان خونین ترین سال طی شش سال گذشته بوده است و خشونت ها، بمب گذاری ها، اختطاف ها و حملات انتحاری مناطق و ولایات بیشتری را نسبت به سال های گذشته در بر گرفته است و به طور متوسط حدود 500 حادثه خونین و خشونت بار طی ماههای اخیر در افغانستان رخ داده است. با توجه به این میزان از خشونت ها که در طول یک ماه در کشور رخ داده است، سازمان ملل اعلام کرده است که میزان خشونت های خونین در افغانستان در سال جاری حدود سی درصد افزایش یافته است.
در کنار این آمار نگران کننده از افغانستان، دولت عراق اعلام کرده است که آمار تلفات نظامیان آمریکایی و غیر نظامیان سیر نزولی خود را آغاز کرده و اگر این روند ادامه پیدا کند عراق به سوی آرامش، امنیت و حاکمیت قانون به پیش خواهد رفت. بر اساس گزارش دولت عراق در ماه سپتامبر، 884 غیر نظامی بر اثر عملیات شورشیان و گروههای فرقه ای رقیب کشته شده اند که کمتر از نصف این رقم مربوط به ماه اگست بوده است و نیز پایین ترین تعداد در سال جاری می باشد، با توجه به این آمار دولت عراق اعلام کرده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، تلفات غیر نظامیان در عراق در ماه گذشته حدود 38 درصد کاهش یافته است. از ماه سپتامبر به بعد خشونت ها و تلفات انساني در عراق حتي بيشتر ازماه سپتامبر پايين آمده است و آقاي نوري المالكي نخست و زير عراق براي آن كه نشان دهد كه عراق درحال تبديل شدن به يك كشور امن است. هفته گذشته با تعدادكمي از محافظان خود به طورعادي و سرزده وارد يكي از پارك هاي بغداد گرديد و با مردم به گفتگو پرداختند.اين حركت نمادين مالكي بدين معنا است كه وي مي خواهد نشان دهد كه عراق روزهاي خونين و دهشت ناك را پشت سرگذاشته و به سوي ثبات و ارامش قدم گذاشته است. ولي برخلاف عراق افغانستان گامهاي بيشتري را به سوي بي ثباتي و جنگ و خشونت برداشته است. در عراق تروريست هاي القاعده و نيروهاي ترويست حزب بعث پايگاههاي خود را درميان مردم اين كشور از دست داده اند. ترويست هاي القاعده و حزب بعث كه عرصه براي شان تنگ شده است، سران قبايل اهل سنت عرب را به خاك و خون مي كشانند كه چرا به مصالحه ملي تن درداده اند، اما در افغانستان گروههاي تروريستي طالبان، القاعده و حزب اسلامي جاي پاي بيشتري درميان مردم باز مي كنند و مردم روز به روز از دولت مركزي فاصله مي گيرند. اگر به گزارش های سازمان ملل که درباره امنیت و صلح و ثبات در کشور ما به نشر رسیده توجه شود روشن خواهد شد که در طول شش سال گذشته، گراف خشونت ها هر ساله چندین درصد افزایش یافته است، دولت، اردوی ملی، پولیس و نیروهای خارجی مستقر در افغانستان به جای آنکه روز به روز توانمندتر گردند، روز به روز ناتوان تر شده می روند و مناطق وسیعتری هر سال در آشوب و ناامنی دچار می گردد. پارسال ولایات غزنی، لوگر، میدان وردک از امنیت نسبی برخوردار بود، اما امسال به ولایات آشوب زده ای تبدیل گردیده که بیشترین حوادث خونین مین گذاری، کمین، حمله انتحاری و اختطاف و ترور را در خود جای داده است. در حالیکه این ولایات با ولایت کابل متصل است و ناامنی ها و حاکمیت شبانه طالبان تا دروازه های کابل نیز رسیده است. شهر کابل تا كنون تجربه نکرده بود که درفاصله ده روزشاهد دو حمله انتحاری خونین باشد و طی دو هفته سه حمله انتحاری را تجربه نماید. مناطق شمال شرق کشور یعنی ولایات بخدشان، تخار، قندوز و بغلان از امن ترین ولایات در کشور تا چند سال گذشته به شمار می رفت، اما متأسفانه این ولایات طی سه ماه اخیر دچار ناامنی و حملات کور طالبان و دیگر گروههای خودسر گردیده و خونين ترين حمله تروريستي را درهفته گذشته تجربه كرد.
با توجه به افزايش گراف خشونت ها اكنون بيم آن مي رود كه خشونت هاي عراق به افغانستان منتقل شود و تروريست هاي القاعده كه ديگر جاي پايي در عراق ندارند، به پاكستان و افغانستان امده حمام خون را دراين دو كشور جاري نمايند.از ان جايي كه دولت عراق و نيروهاي خارجي توانست راههاي اكمالاتي و عقبه هاي امن گروههاي ترويستي را از ميان ببرد موفق به كنترول خشونت ها در عراق گرديد، اما درافغانستان هم چنان راههاي اكمالاتي و عقبه هاي امن براي گروه طالبان والقاعده باز است وبا همياري مافياي مواد مخدرآشوب ها را درافغانستان افزايش مي دهند.
طبيعي است كه با افزايش خشونت ها درافغانستان تلفات نيروهاي خارجي نيز دركشور افزايش مي يابد. چنان چه دو روز پيش در ولايت نورستان بيش از شش نظامي آيساف در حمله تروريست ها كشته شدند و با افزايش خشونت ها نيروهاي خارجي ممكن است درهيچ يك از نقاط افغانستان مصون نمانند و مورد حملات متعدد تروريست ها قرار گيرند.اگر برخي از تحليل گران جنگ عراق را شكست خورده مي پندارند، اكنون اين احتمال وجود دارد كه با افزايش خشونت ها در افغانستان، مبارزه با ترويسم دراين كشور نيز شكست خورده تلقي گردد.