گفت وشنود فضل الر حیم رحیم خبر نگار ازاد با سید فریدون نیازی اوازخوان خوش صدا
سید فریدون نیازی در سال 1970 عیسوی در شهر باستانی و تاریخی غزنی ( عروس شهرها) در کنار زیارت عارف بزرگ حکیم سنائی غزنوی در اغوش فامیل روشن اندیشی دیده بدنیا گشوده .تحصیلاتش را در لیسه عالی شیرشاه سوری کابل به پایان رسانیده سپس غرض ادامه تحصیلات عالی در رشته ء ساختمان ماشین الات زراعتی عازم تاجکستان گردیده.بعد از اتمام تحصیلاتش در این رشته ، بنا بر علاقمندی که به هنر سینما و تیاتر داشت با شمولیت در فاکولته هنر های زیبا ء شهر دوشنبه مرکز تاجکستان با اساسات هنر سینما و تیاتر با بدست اوردن سند فراغت اشنائی حاصل نموده و در ختم تحصیل بنا بر نا مساعد بودن اوضاع کشور به ازبکستان پناهنده شده هفت سال تمام در شهر تاشکند زندگی می نمود و از سال 2001 عیسوی بدینسو با فامیلش در صوفیه مرکز کشور بلغاریا اقامت دارد. با سید فریدون نیازی گفت و شنود پیرامون فعالیت های هنر یش انجام داد ام که توجه صا حب دل خوانده را به ان معطوف میدارم .
_ به موسیقی چگونه رو اوردید؟
_ چون در فامیل که بزرگ شد ه ام ، موسیقی مقام ارزشمند و حضور بی پایان داشت. در هچو فضائی طرب انگیز اگاهانه ویا نا گاهانه گره خوردم و از همان دوران کودکی با این رشته زیبائی هنر هم اغوش بودم .
_ از چند سالگی به موسیقی علاقه داشیتد و ایا در فامیل کسی مشوق شما در این راستا بود؟
_ از طفولیت به موسیقی علاقه داشتم و گاه گاهی در محافل خوشی دوستان خویش که تقاضا می کردند ، اهنگهای هنر مندان محبوب وطن مان را زمزمه می کردم .که مورد تشویق قرار می گرفتم .البته فامیلم مشوق اصلی ام در این رشته بوده و دوستان نزدیک ام هم رول مهم داشته اند یعنی تشویقم کرده اند.
_ ایا موسیقی را به شکل شوقی و اماتور فرا گرفته اید یا اینکه نزد کسی به شاگردی زانو زده اید ویا اموخته های اکادمیک در این زمینه دارید ؟
_ به گفته ء صوفی غلام نبی عشقری :
عشقری از روی علم وفن نمی سازد غزل این همه نظم شرین طبع خدا داد اورد
میخواهم بگویم که بطور شوقی به موسیقی رو اورده ام و متاسفانه در نزد کدام استاد موسیقی زانو نزده ام که امیدوارم روزی این نعمت بزرگ نصیبم گردد.
_ چه وقت در کجا اولین اهنگ تانرا خواندید و کدام اهنگ بود از نظریات شنوندگان تان در ان زمان که چی بود لطفا اندکی بگوید ؟
_ چنانچه گفتم از کودکی در محافل دوستان اهنگ های هنر مندان کشور ما را می خواندم ، اما بطور جدیتر برای اولین بار اهنگ هنرمند محبوب کشور ما مر حوم عبدالرحیم ساربان را که مطلع ان ( ای ساربان اهسته ران ارام جانم میرود ) را در یک کنسرت در شهر خواجه ابگرم تاجکستان خواندم که سخت مورد قبول حضار و تماشاچیان قرار گرفت، شاید اهنگ زیبائی این هنر مند بزرگ سبب شد تا بیشتر تشویق شوم .
_ در ابتدا بیشتر از سبک کدام یک از هنر مندان کشور ما پیروی می کردید و ایا حالا کدام سبک خاص به خود را دارید ویا هنوز هم دلبسته ء همان هنرمند هستید ؟
_ چون در کشورما هنرمندان محبوب ما تنها در یک سبک خاص موسیقی نخوانده اند بنا از سبک خاصی پیروی نکردام ،هر اهنگی که از هنرمندان بزرگ داخلی وخارجی بخصوص کشور هند مورد علاقه ام قرار گرفته استفاده نمودام. ولی حالابیشتر علاقمند سبک غزل هستم .
_ از اولین کنسرت تان بگوید که در کجا و چگونه دایر گردید استقبال اشتراک کننده گان از هنر و اواز شما چگونه بود؟
_ اولین کنسرتم در شهر خواجه ابگرم تاجکستان دایر گردید قابل تذکر میدانم که در کنسرت مذکور صرفا اهنگهای مرحوم عبدالرحیم ساربان و زنده یاد احمد ظاهر را اجرا نمودم که مورد استقبال گرم تماشاچیان واقع گردید. استقبال گرم اشتراک کنند ه گان ناشی از علاقمندی بیش از حد مردم تاجکستان به اواز هنرمند بیبد یل کشور ما احمد ظاهر می گردد.
_ تا به حال چند البوم از اهنگهای شما اماده و نشر شده ؟
_ دو البوم اهنگهایم که هر کدام شامل 6 اهنگ میباشد تا به حال بدسترس علاقمندان قرار گرفته و البوم سوم من دوستی نام دارد که 3 اهنگ ان تصویری وباقی پنچ اهنگ ان غیر تصویری می باشد.عنقریب بدسترس علاقمندان قرار خواهد گرفت .
_ بیشتر برای تصنیف اهنگهای تان اشعار کدام شاعر را انتخاب می کنید و کمپوز اهنگهای تانرا کی اماده می سازد؟
_ برای تصنیف اهنگها یم از اشعار بصیر احمد مهاجر و صوفی عشقری استفاده می برم .در رابطه به کمپوز اهنگهایم باید بگویم که بیشترینه فعالیت های خودم بوده واز کمک دوست شاعرم بصیر احمد مهاجر نیز سود برده ام.
_ در مجموع چند سال است که شما با موسیقی سر و کار دارید ؟ در این مدت به نظر شما موسیقی یعنی چی ؟
_ بطور جدی در مجموع بیست سال است که با موسیقی سر و کار دارم و موسیقی برایم یعنی پناهگاهی در لحظات شاد و انده که بی او شاید چنان کره خاکی ما زیبا نبود.
_ تبصره ء شما در مورد وضع موسیقی در کشور ما چیست ؟
_ با تاسف به موسیقی در کشور ما به دیده ء حقیر می نگرند به همین دلیل زمینه رشد موسیقی انچنانیکه باید می بود سیر عادی خود را طی نکرده است اما در کشور های که به هنر موسیقی به دیدهء قدر می نگرند در انجا رشد ان نیز محسوس است . روند سیاسی و جنگ های خانمانسوز از جانبی موجب ان گردید تا نخبه گان هنر موسیقی به دیار غربت بروند که فقدان کار اگاهان موسیقی باعث یک نوع رکود و سکوت در زمینه رشد موسیقی کشور ما گردیداست.
_ نظر شما در مورد کاپی خوانی که فعلا در بین اواز خوانان کشور مروج است چیست ؟
_صادقانه اقرار می کنم که اهنگ های هنرمندان داخلی و خارجی را کاپی خواندام اما سخت مخالف کاپی خوانی هستم زیرا کاپی خوانی هنر نیست و یا به بیان دیگر در قالب دیگران زندگی کردن می باشد. چون اوازخوانان کشور ما به کمپوزیتوران خوب دسترسی ندارند به ناچار اهنگهای دیگران را کاپی می خوانند. اگر کاپی مطابق اصل خوانده شود ممکن تا حدی جالب باشد.
_ از کار های که در عرصه موسیقی روی دست دارید لطفا معلومات دهید؟
_ فعلا روی البوم دوستی که تقریبا کار ان به پایان رسیده است مشغول هستم و ارزو دارم در اینده اهنگهای خوب که جوابگوی خواهشات نسل امروز کشور ما باشد بخوانم و کاری کنم که تا باشد سهم خود را به صفت هنر مند در عرصه موسیقی تا انجای که توان یاری می کند ادا نمایم.
_ به نواختن کدام الات موسیقی دسترسی دارید ؟
_ به نواختن ارمونیه و کیبورد دسترسی دارم.
_ پیام شما به صفت هنرمند و اواز خوان به سایر هنرمندان و اواز خوانان چیست ؟
_ اگر اجازه بزرگان موسیقی باشد خواهش دل خود را بطور پیام چنین عرض میدارم : از انجایکه موسیقی کشور ما در حالت ناگوار قرار دارد تلاش نمایند تا دست بدست هم داده کوشش نمایند و یا نمایم هنر موسیقی را در وطن خود رونق بدهیم که این کار صرف در اثر همکاری و اتحاد و دست به هم دادن و احساس مسولیت در مقابل مردم هنر دوست کشور ما می باشد. تا هنر مندان در کنار هم وجیبه ء هنری خود را در رشد و ارتقای موسیقی انجام دهند.