احمد سعیدی
سازمان ملل متحد یعنی چه ؟
مردم افغانستان و کشور های دیگر اضافه از 60 سال است که بنام ملل متحد شوارای امنیت و منشی ملل متحد آشنایی کامل دارند ملل متحد اسنبله عمومی دارد که هر سال در ماه سپتمبر جلسه می نماید و این اجلاس رهبران کشورهای مختلف که عضویت این سازمان را دارند اشتراک می نمایند اگر کدام رهبر یا ذعیم کشور اشتراک کرده نتواند اشتراک و زیر خارجه آن کشور یا شخص با صلاحیت دیگر حتمی پنداشته می شود برای فعلاً تعداد کشور هایکه عضویت این سازمان بین المللی را دارند (192) میرسد اما قدرت اصلی بدست 6 کشور است که حق ویتو دارند آنها عبارت اند از امریکا ، روسیه ، چین ، برطانیه ، فرانسه بتاریخ 25 سپتمبر امسال ملل متحد اجلاس عمومی دارد محترم حامد کرزی رئیس جمهور کشور ما در راس هیئت عالی رتبه اشتراک می نماید و در این اجلاس بیانیه مفصل خواهد داد کوشش خواهد کرد دنیا را متوجه وضع موجود در افغانستان و منطقه سازد در این نوشته کوشیدم تا کتاب ها و منابع مختلف استفاده نمایم و سازمان جهانی را همه جانبه برای هم وطنان عزیزم معرفی نمایم تا بدانند که ملل متحد یعنی چه و چه نهادکاری و اجرایی دارد.
از عبارت " ملل متحد" که فرانکلین د.روزولت ، رئیس جمهور ایالات متحده آن را ابداع کرد نخستین بار اول ژانویه 1942 در جریان جنگ جهانی دوم در اعلامیه " ملل متحد" استفاده شد که نمایندگان 26 کشور در آن قول دادند به مبارزه مشترک علیه قدرت های محور ادامه دهند.
منشور، سند تشکیل دهنده سازمان ملل متحد است ، حقوق و تعهدات کشور های عضو را تعین و ارگانها و شیوه کار ملل متحد را مشخص می کند به عنوان معاهدۀ بین المللی ، اصول عمده روابط بین المللی را از برابری حاکمیت کشور ها گرفته تا جلوگیری از استفاده از زور در روابط بین المللی ، به هر شیوه مغایر با هدف های ملل متحد – تدوین می کند.
منشور ملل متحد چیست ؟ مقدمه منشور ایده آل ها و هدف های مشترک تمامی مردمانی را که دولت های آنان به هم پیوستند تا ملل متحد را تشکیل دهند ابراز می دارد.
" مامردم ملل متحد با تصمیم" به محفوظ داشتن نسل های آینده از بلای جنگ که دوبار در مدت یک عمر انسانی افرادبشر را دچار مصائب غیر قابل بیان نموده و با اعلام مجدد ایمان خود به حقوق اساسی بشر و به حیثیت و ارزش شخصیت انسانی و به تساوی حقوق مرد و زن و همچنین بین ملت ها اعم از کوچک و بزرگ و ایجاد شرایط لازم برای حفظ عدالت و احترام الزامات ناشی از عهد نامه ها سایر منابع حقوق بین المللی و کمک به ترقی اجتماعی و شرایط زندگی بهتر با آزادی بیشتر و برای نیل به این هدف ها به روفق و مدارا کردن و زیستن در حال صلح با یکدیگر با روحیه حسن همجواری و به متحد ساختن قوای خود برای نگهداری صلح و امنیت بین المللی و به قبول اصول و ایجاد روش هایی که عدم استفاده از نیروهای مسلح را جز در راه منافع مشترک تضمین کند و به توسل به وسائل و مجاری بین المللی برای پیشبرد ترقی اقتصادی و اجتماعی تمام ملل "مصمم شده ایم برای تحقق این مقاصد تشریک مساعی کنیم" و در نتیجه دولت های متبوع ما توسط نمایندگان خود که در شهر سان فرانسیسکو گرد آمده اند و اختیارات تامه آنان ابراز و صحت و اعتبار آن محرز شناخته شده است نسبت به این منشور ملل متحد موافقت حاصل نموده اند و بدینوسیله یک سازمان بین المللی که موسوم به ملل متحد خواهد بود تأسیس می کنند.
هم چنان مقاصد ملل متحد به گونۀ که در منشور تصریح شده به قرار زیر است:
· حفظ صلح و امنیت بین المللی.
· توسعه روابط دوستانه بین ملت ها بر مبنای احترام به اصل تساوی حقوق و حق تعیین سرنوشت مردم.
· همکاری برای حل مسائل اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و بشردوستانه بین المللی وبه منظور تشویق احترام به حقوق بشر و آزادی های بنیادی.
· بودن مرکزی برای هماهنگ کردن اقدامات ملت ها به منظور نیل به این هدف های مشترک.
سازمان ملل متحد بر اساس اصول زیر عمل می کند.
· سازمان برمبنای اصل تساوی حاکمیت کلیه اعضای خود استوار است.
· کلیه اعضا تعهدات خود را بر اساس منشور با حسن نیت انجام خواهند داد.
· کلیه اعضا اختلاف های خود را به شیوه های مسالمت آمیز و بدون به خطر انداختن صلح و امنیت بین المللی و عدالت حل خواهند کرد.
· کلیه اعضا از تهدید یا استفاده از زور علیه هر کشور دیگری خود داری خواهند کرد.
· کلیه اعضا به سازمان ملل در هر اقدامی که بر اساس منشور انجام می دهد هر گونه کمکی ارائه خواهند داد.
· هیچ یک از مفاد منشوربه ملل متحد اجازه نمی دهد در مسائلی که ذاتاً در قلمرو صلاحیت قانونی داخلی هر کشوری است مداخله کند.
عضویت ملت های دوستدار صلح که تعهدات منشور را می پذیرند و مایل و قادر به اجرای این تعهدات هستند می توانند به عضویت سازمان ملل متحد در آیند.
مجمع عمومی کشور های جدید را به توصیه شورای امنیت به عضویت می پذیرید .
منشور تعلیق یا اخراج عضویت را برای نقض اصول منشور پیش بینی کرده اما تا کنون هرگز چنین اقدامی صورت نگرفته است.
زبان های رسمی بر اساس منشور زبان های رسمی سازمان ملل متحد چینی،انگلیسی،فرانسوی،روسی و اسپانیایی است. زبان عربی بعد ها به عنوان یکی از زبان های رسمی مجمع عمومی شورای امنیت و شورای اقتصادی و اجتماعی افزوده شد.
منشور ، شش رکن اصلی سازمان ملل متحد را به شرح زیر تعین کرد:
1. مجمع عمومی
2. شورای امنیت
3. شورای اقتصادی و اجتماعی
4. شوای قیمومت
5. دیوان بین المللی دادگستری
6. دبیر خانه
اما خانواده ملل متحد به مراتب بزرگترو شامل 15 کارگزاری و چند برنامه و نهاد است.
مجمع عمومی رکن مشورتی اصلی سازمان ملل متحد است مجمع از نمایندگان کلیه کشورهای عضو تشکیل شده که هریک از آنان یک رأی دارد تصمیم گیری درباره مسائل مهم مانند صلح و امنیت پذیرش اعضای جدید و مسائل بودجه نیازمند اکثریت دو سوم آرا است. تصمیم گیری درباره مسائل دیگر با اکثریت ساده انجام می شود.
براساس منشور وظایف و اختیارات مجمع عمومی عبارتند از:
· بررسی و ار ائه توصیه در باره اصول همکاری در زمینه حفظ صلح و امنیت بین المللی از جمله اصول حاکم بر مقررات خلع سلاح و تسلیحات.
· بحث در باره هر مسألۀ مربوط به صلح و امنیت بین المللی و ارائه توصیه هایی در باره آن به استثنای مناقشه یا موقیعتی که شورای امنیت مشغول بحث درباره آن است.
· بحث ، و با همان استثنا، ارائه توصیه هایی درباده هر مسألۀ در محدوده منشور یا در حوزه اختیارات و وظایف هر ارگان سازمان ملل متحد.
· مطالعه و ارائه توصیه هایی برای ترویج همکاری سیاسی بین المللی ، توسعه و تدوین حقوق بین المللی ،تحقق حقوق بشر، آزادی های بنیادی برای همه ، و همیاری بین المللی در حوزه های اقتصادی ، احتماعی ، فرهنگی ، آموزشی و بهداشتی.
· ارائه توصیه هایی برای حل مسالمت آمیز هر موقعیتی بدون توجه به منشأ آن که ممکن است به روابط دوستانه بین ملت ها لطمه بزند.
· دریافت و رسیدگی به گزارش های شورای امنیت و سایر ارگانهای سازمان ملل متحد.
· بررسی و تصویب بودجه سازمان ملل متحدو تقسیم و تخصیص سهمیه های پرداختی اعضا.
· انتخاب اعضای غیر دائمی شورای امنیت اعضای شورای اقتصادی و اجتماعی و اعضای اضافی شورای قیمومت (هنگام ضرورت) انتخاب قضات دیوان بین المللی دادگستری به اتفاق شورای امنیت و انتصاب دبیر کل بر اساس توصیه شورای امنیت.
اجلاس عادی مجمع عمومی معمولاً هر سال در سپتامبر شروع میشود مجمع عمومی از ابتدای پنجاه و هشتمین اجلاس عادی(2004-2003) اجلاس های خود را از سه شنبه سومین هفته در سپتامبر با محاسبه نخستین هفته که شامل حد اقل یک روز کاری باشد شروع می کند انتخاب رئیس مجمع عمومی و همچنین 21 معاون رئیس و روسای شش کمیته اصلی آن حد اقل سه مه پیش از شروع اجلاس عادی انجام می شود برای تضمین رعایت برابری جغرافیایی در انتخاب رئیس ریاست مجمع عمومی هر سال بین پنج گروه از کشورهای آفریقایی ، آسیایی ، اروپای شرقی ، آمریکای لاتین و کاراییب و اروپای غربی و سایر کشورها به نوبت انتخاب می شود.
به علاوه مجمع عمومی می تواند به تقاضای شورای امنیت اکثریتی از کشورهای عضو یا به تقاضای یک کشور اگر اکثریت اعضا موافق باشند اجلاس های ویژه تشکیل دهد. اجلاس های ویژه اضطراری را می توان به فاصله 24 ساعت از زمان تقاضای شواری امنیت بر اساس رأی هی یک از 9 عضو شورا یا با اکثریت اعضای سازمان ملل یا به یک عضو اگر اکثریت اعضا موافق باشند فرا خواند.
مجمع عمومی در ابتدای هر اجلاس عادی بحث عمومی اغلب با سخنرانی روسای کشور ها و دولت ها برگذار می کنند سپس در باره بیشتر مسائل در شش کمیته اصلی مجمع بحث می شود.
· کمیته اول (خلع سلاح و امنیت بین المللی)
· کمیته دوم (اقتصادی و مالی)
· کمیته سوم (اجتماعی ، بشردوستانه و فرهنگی)
· کمیته چهارم (استعمارزدایی و سیاسی و یژه)
· کمیته پنجم (اداری و بودجه ای)
· کمیته ششم (حقوقی)
به بعضی از مسائل به طور مستقیم در جلسات عمومی دسیدگی می شود در حالی که سایر مسائل به یکی از شش کمیته اصلی ارجاع می شود قطعنامه ها و تصمیم ها از جمله آنهایی که به وسیله کمیته ها توصیه شده اند در جلسات عمومی – معمولاً قبل از تعطیل اجلاس عادی در سپتامبر – تصویب می شوند. این قطعنامه ها و تصمیم ها را می توان با یا بدون رأی گیری تصویب کرد.
مجمع عمومی به طور معمول قطعنامه ها و تصمیم های خود را با اکثریتی از اعضای حاضر و رأی گیری تصویب می کند مسائل مهم از جمله توصیه ها در باره صلح و امنیت بین المللی انتخاب اعضای برای بعضی از ارگانهای اصلی و مسائل بودجه ای با اکثریت دو سوم اعضا تصمیم گفته میشود. رأی گیری می تواند به صورت کتبی ، بالابردن دست ها یا بر اساس خواندن اسامی باشد.
در حالی که اجرای تصمیم های مجمع عمومی از لحاظ حقوقی و قانونی برای دولت ها الزامی نیست این تصمیم ها از حمایت افکار عمومی جهانی و همچنین اقتدار اخلاقی جامعه جهانی برخوردارند.
کار سازمان ملل متحد در طول سال بیشتر از ماموریت های تفویض شده به وسیله مجمع عمومی یعنی اراده اکثریت اعضا به گونۀ که در قطعنامه ها و تصمیم های مصوب مجمع عمومی ابراز شده ناشی می شود.
این کار به طرق زیر انجام می شود.
· به وسیله کمیته ها و سایر نهاد هایی که به وسیله مجمع عمومی ایجاد شده اند تا درباره مسائل ویژه مانند خلع سلاح ، حفظ صلح ، توسعه و حقوق بشر مطالعه و گزارش دهند.
· در کنفرانس های بین المللی که مجمع عمومی خواهان تشکیل آنها شده است و.
· به وسیله دبیر خانه سازمان ملل متحد یعنی دبیرکل و ستاد او از مستخدمان مدنی بین المللی.
شورای امنیت بر اساس منشور مسئولیت اصلی در زمینه حفظ صلح و امنیت بین المللی بر عهده دارد.
شورا 15 عضو دارد پنج عضو دارد پنج عضو دایمی – چنین ، فرانسه ، فدراسیون روسیه ، انگلیس و ایالات متحده و 10 عضو که برای مدت دو سال به وسیله مجمع عمومی انتخاب می شوند.
هر عضو یک رأی دارد تصمیم ها در باره روال کار و آیین نامه ها با رأی مثبت حد اقل 9 عضو از 15 عضو آن اتخاذ می شود. تصمیم ها در باره مسائل اساسی بیازمند 9 رأی بدون حتی یک رأی منفی از جانب هر یک از پنج عضو دائمی است هر پنج عضو دائمی یک بار یا بیشتر " حق وتو" اعمال کرده اند. اگر یک عضو دائمی با یک قطعنامه پیشنهادی به طور کامل موافق نباشد اما نخواهد آن را وتو کند. می تواند رأی ممتنع بدهد یعنی اجازه دهد قطعنامه در صورتی که تعداد 9 رأی مثبت لازم را کسب کند به تصویب برسد.
بر اساس ماده 25 منشور همه اعضای سازمان ملل متحد موافقت می کنند تصمیم های شورای امنیت را بپذیرند و به اجرا در آورند در حالی که سایر ارگانهای سازمان ملل متحد به کشور های عضو توصیه می کنند فقط شورای امنیت اختیار دارد تصمیم هایی اتخاذ کند که کشور های عضو بر اساس منشور ملزم به اجرای آن ها هستند.
بر اساس منشور وظایف و اختیارات شورای امنیت شامل مواد زیر است.
· حفظ صلح و امنیت بین المللی بر اساس اصول و هدف های ملل متحد.
· تنظیم برنامه ها برای ایجاد نظامی به منظور نظارت بر تسلیحات.
· دعوت از طرف های مشاجرات رای حل مسالمت آمیز آن.
· تحقیق در باره هر مشاجره یا موقیعتی که ممکن است به اختلاف بین المللی منجر شود و ارائه شیوه های سازش در چنین مشاجرات یا شرایط حل و فصل آنها.
· تعیین و جود تهدید به صلح با اقدام تجاوز کارانه و ارائه توصیه در باره این که چه اقدامی باید صورت گیرد.
· دعوت از طرف های مربوط برای پیروی از چنین اقدامات موقتی که برای پیشگیری از وخامت اوضاع ضروری یا مطلوب به نظر می رسد.
· دعوت از اعضای سازمان ملل متحد به انجام اقداماتی که شامل استفاده از زور نباشد مانند تحریم ها برای عملی کردن تصمیم های شورا.
· توسل به استفاده از زور یا مجاز شمردن آن برای حفظ یا اعاده صلح و امنیت بین المللی .
· تشویق حل مسالمت آمیز مشاجرات محلی با ترتیبات منطقه ای و استفاده از چنین ترتیبات منطقه ای برای اجرای اقدام تحت اقتدار آن.
· ارائه توصیه به مجمع عمومی برای انتصاب دبیر کل و انتخاب قضات دیوان بین المللی داد گستری به اتفاق مجمع عمومی.
· درخواست از دیوان بین المللی داد گستری برای ارائه نظر مشورتی در باره هر مساله حقوقی.
· توصیه به مجمع عمومی در باره پذیرش اعضای جدید به سازمان ملل متحد.
شورای امنیت به گونۀ سازمان یافته که بتواند به طور مداوم انجام وظیفه کند. و نمایندۀ از هر یک از اعضای آن باید همیشه در مقر سازمان ملل حضور داشته باشد. شورا می تواند در جای دیگر تشکیل جلسه دهد. شورا در سال 1972 در آدیس آبابا، اتیوپی، در سال 1973 در پاناماسیتی ، پاناما و در 1990 در ژنو، سویس تشکیل جلسه داد.
هنگامی که شکایتی مربوط به تهدید به صلح در شورا مطرح می شود نخستین اقدام آن به طور معمول این است که به طرفین توصیه می کند با شیوه های مسالمت آمیز به توافق برسند.
شورا می تواند اصولی را برای راه حل مسالمت آمیز تعین کند. در بعضی موارد خود شورا اقدام به تحقیق و میانجیگری می کند. شورا ممکن است هیاتی اعزام فرستادگان ویژه منصوب یا از دبیرکل بخواهد از کمک و نفوذ خود استفاده کند.
هنگامی که مشاجرۀ به خصومت منجر می شود نخستین مساله شورا خاتمه دادن هر چه سریع تر آنست . شورا ممکن است دستور العمل هایی برای آتش بس صادر کند که می تواند در جلوگیری از تشدید مناقشه تاثیر اساسی داشته باشد.
شورا همچنین ممکن است برای کمک به کاهش تنش ها ، جدا نگهداشتن نیروها متخاصم و ایجاد آرامش که در آن بتوان راه حل های مسالمت آمیز را دنبال کرد ناظران نظامی یا نیروی حفظ صلح اعزام کند . شورا مطابق فصل 7 منشور می تواند در باره اجرای اقدامات از جمله تحریم های اقتصادی ، تسلیحاتی ، مالی ، ممنوعیت سفر یا اقدام نظامی دسته جمعی تصمیم بگیرد.
ابزار تحریم و سیلۀ مهم در اختیار شواری امنیت به منظور حمایت از صلح و امنیت بین المللی است. هریک از رژیم های تحریم که در حال حاضر اجرا می شود تحریم های هوشمند یا هدفمند یعنی تحریم های تسلیحاتی مالی و ممنوعیت سفر هستند که برای حذف یا به حد اقل رساندن آثار ناخواسته تحریم ها با تمرکز بر افراد مسئول سیاست های محکوم شده از طرف حامعه بین المللی طرحی شده اند تا در عین حال به سایر بخش های جمعیت و روابط تجاری بین المللی لطمه وارد نشود.(به بخش 2 نگاه کنید).
شورا پس از جنگ 1991 خیج فارس کمیسیون ویژه سازمان ملل را تشکیل داد تا به اتفاق آژانس بین المللی انرژی اتمی حذف سلاح های کشتار جمعی عراق را تایید کند. کمیسیون نظارت تائید و بازرسی سازمان ملل در سال 1999 مسئولیت های کمیسیون ویژه سازمان ملل را به عهده گرفت.
شورا دو دادگاه بین المللی کیفری برای تعقیب جنایات علیه بشریت در یوگسلاوی سابق و رواندا تشکیل داده است. این دادگاه ارگان های وابسته به شورا هستند شورا پس از حملات تروریستی 11 سپتمبر2001 به ایالات متحده کمیته ضد تروریزم را تشکیل داد که آن نیز ارگانی وابسته به شورا است.
یک گروه کاری مجمع عمومی از سال1993 مشغول بررسی اصلاح شورای امنیت از جمله موضوع نمایندگی منصفانه و افزایش اعضای آن بوده است.
· شورای اقتصادی و اجتماعی.
· وظایف و اختیارات.
· اجلاس ها.
· نهاد های وابسته.
· رابطه با سازمان های غیر دولتی.
· شورای قیمومت.
· دیوان بین المللی دادگستری.
· حدود صلاحیت قانونی.
· عضویت.
· دبیرخانه.
· دبیر کل.
دبیر کل های پیشین سازمان ملل
دبیر کل مطابق منشور به پیشنهاد شورای امنیت به وسیله مجمع عمومی منصوب می شود دبیر کل های سازمان ملل پیش از آقای عنان افراد زیر بودند.
1. پطروس ، پطروس غالی مصر از ژانویه 1992 تا دسامبر1996.
2. خاویر پرزدکوییار(پرو) از ژانویه1982 تا دسامبر 1981 .
3. اوتانت ( برمه ، میانمارکنونی) از نوامبر 1961 هنگامی که به عنوان دبیر کل مؤقت منصوب شد.(او رسماً در نوامبر 1962 دبیرکلی منسوب شد) تا دسامبر1971.
4. دگ همر شولد(سوئد) از آوریل 1953 تا هنگام مرگ در جریان سقوط هواپیمایی در آفریقا در سپتامبر1961 .
5. وتریگوی لی (نروژ) از فبروری 1946 تا کناره گیری در نوامبر 1952.
6. فعلاً منشی عمومی سازمان از کشور کوریایی جنوبی بنام ( ) بنام میباشد.
دبیر خانه سازمان ملل متحد سامل ادارات و دفاتری است که در زیر معرفی شده اند .
· دفتر اجرایی دبیر کل: متشکل از دبیر کل و مشاوران ارشد او سیاست های کلی تدوین و راهنمایی های کلی به سازمان ارائه می دهد مقر دبیرخانه درنیویورک است و دفاتری در همه مناطق دارد.سه مرکز اصلی آن در ژنو وین و نایروبی است .
· دفتر سازمان ملل متحد در ژنو: به ریاست سرگئی الکساندرو ویچ اوردژو نیکیدزه. مدیر کل آن ( فدراسیون روسیه) مرکزی برای دیپلوماسی گفت و گو و مجمعی برای خلع سلاح و حقوق بشراست.
· دفتر سازمان ملل متحد در وین: به ریاست آنتونیوماریاکاستا، مدیرکل آن ( ایتالیا) مقر فعالیت ها در زمینه کنترول بین المللی سؤ استفاده از مواد مخدر ، پیشگیری از جرایم و بسط عدالت کیفری ، استفاده مسالمت آمیز از فضای ماورای جو و حقوق تجارت بین المللی است .
· دفتر سازمان ملل متحد در نایروبی: به ریاست کلاس تاپفر مدیر کل آن ( آلمان) مقر فعالیت ها در زمینه های محیط زیست و اسکان بشر است.
فتر نظارت بر خدمات داخلی
دفتر نظارت بر خدمات داخلی ، حسابرسی داخلی ، شامل نظارت ، بازرسی و ارزیابی ، و همچنین مشاوره در زمینه مدیریت و خدمات تحقیقی مستقل ، حرفه ای و به موقع ارائه می دهد. هدف دفتر این است که عنصری برای تغییر باشد و از اداره مسئولانه منابع فرهنگ پاسخگویی و شفافیت ، و عملکرد برنامه بهتر حمایت کند.این دفتر:
· بر کارایی و تاثیر اجرای برنامه ها و ماموریت ها نظارت و آنها را ارزیابی می کند.
· حسابرسی های داخلی فراگیر انجام میدهد.
· بازرسی های برنامه ها و واجد های سازمانی را انجام می دهد.
· در باره گزارش های مربوط به سؤ مدیریت و بدرفتاری تحقیق به عمل می آورد.
· به مدیران برنامه خدمات مشاوره ای ارائه می دهد تا برای افزایش کارآیی به آنان کمک کند.
· بر اجرای پیشنهاد های ناشی از حسابرسی ها ، ارزیابی ها ، بازرسیها و تحقیقات نظارت می کند.
دفتر تظارت بر خدمات داخلی ، دبیر خانه و عملیات مهم حفظ صلح و بشردوستانه را پوشش میدهد و به صندوق ها و برنامه های عملیاتی گوناگون کمک می کند این دفتر حدود 172 کارمند و حدود20 ملیون دالر بودجه سالانه دارد دفتر نظارت بر خدمات داخلی از سال 1994 در مجموع از مبلغ 250 ملیون دالر حیف و میل و تقلب در سازمان پرده برداشته است.
معاون دبیر کل برای ریاست نظارت بر خدمات داخلی را دبیر کل منصوب و مجمع عمومی او را برای یک دوره پیج ساله بدون امکان تمدید تایید می کند.
· دفتر امور حقوقی.
· اداره امور سیاسی.
· اداره امور خلع سلاح.
· اداره عملیات حفظ صلح.
· دفتر هماهنگی امور بشردوستانه.
· اداره امور اقتصادی و اجتماعی.
· اداره مدیریت مجمع عمومی و کنفرانس ها.
· اداره اطلاعات همگانی.
· اداره مدیریت.
· دفتر هنماهنگ کننده امنیت سازمان ملل متحد.
· دفتر نماینده عالی برای کشورهای کمتر توسعه یافته ، کشورهای در حال توسعه فاقد دسترسی به دریا و کشورهای در حال توسعه کوچک جزیره ای.
· کمیسیون های منطقه ای.
· کمیسیون اقتصادی آفریقا.
· کمیسیون اقتصادی اروپا.
· کمیسیون اقتصادی امریکای لاتین و کاراییب.
· کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوس آرام.
· کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیای غربی.
· دادگاه های بین المللی دادگاه بین المللی کیفری برای یوگسلاوی سابق.
· دادگاه بین المللی کیفری برای رواندا.
· برنامه ها و سایر نهادهای سازمان ملل متحد کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد(انکتاد).
· مرکز تجارت بین المللی.
· دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد.
· برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد.
· برنامه عمران ملل متحد.
· صندوق توسعه ملل متحد برای زنان.
· برنامه داوطلبان سازمان ملل متحد.
· صندوق جمیعت ملل متحد.
· دفتر کیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان.
· صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونسف).
· برنامه جهانی غذا.
· کارگزاری امداد و کارسازمان ملل متحد برای پناهندگان فلسطین در خاور نزدیک.
· دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد.
· برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد.
· دفتر خدمات طرح سازمان ملل متحد.
· دانشگاه سازمان ملل متحد.
· موسسه بین المللی تحقیقات و آموزش برای پیشرفت زنان.
· موسسه تحقیقات بین منطقه ای سازمان ملل متحد در زمینه جرم و عدالت.
· موسسه آموزش و تحقیقات سازمان ملل متحد.
· موسسه تحقیقات سازمان ملل متحد برای توسعه اجتماعی.
· موسسه تحقیقات خلع سلاح سازمان ملل متحد.
· کارگزاری ها و سایر سازمان های تخصصی سازمان بین المللی کار.
· سازمان خواربارو کشاورزی ملل متحد(فائو).
· سازمان تربیتی ، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو).
· سازمان جهانی بهداشت.
· صندوق بین المللی پول.
· گروه بانک جهانی.
· بانگ بین المللی بازسازی و توسعه .
· انجمن بین المللی توسعه.
· شرکت تأمین مالی بین المللی.
· کارگزاری چند جانبه تضمین سرمایه گذاری.
· مرکز بین المللی حل دعاوی سرمایه گذاری.
· سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری (ایکائو).
· سازمان بین المللی دریانوردی.
· اتحادیه بین المللی ارتباطات.
· اتحادیه جهانی پست.
· سازمان جهانی هواشناسی.
· سازمان جهانی مالکیت معنوی.
· صندوق بین المللی توسعه کشاورزی.
· سازمان توسعه صنعتی ملل متحد(یونیدو).
· آژانس بین المللی انرژی اتمی.
· کمیسیون تدارکاتی برای سازمان معاهده فراگیر ممنوعیت آزمایش هسته ای.
· سازمان ممنوعیت سلاح های شیمیایی.
· سازمان جهانی گردشگری.
· سازمان تجارت جهانی.
افغانستان
جدید ترین فصل در مشارکت سازمان ملل متحد در افغانستان به سپتامبر 1995 بر می گردد یعنی هنگامی که جناج طالبان در جنگ داخلی افغانستان پس از اشغال بیشتری کشور کابل پایتخت آن را نیز تصرف کرد رئیس جمهور برهان الدین ربانی به " ائتلاف شمال" که تحت قیادت احمد شاه مسعود شهید مبارزه می کرد. پیوست . شورای امنیت و مجمع عمومی اکتوبر1996 ربودن نجیب الله رئیس جمهور پیشین وبرادرش از مرکز سازمان ملل در کابل که از چهار سال پیش به آنجا پناه برده بودند و اعدام وحشیانه آنان به وسیله طالبان را محکوم کردند. و آنرا جنایت خواند.
شورای امنیت بارها ابراز نگرانی کرد که مناقشه افغانستان زمینه مناسب را برای تروریزم و قاچاق مواد مخدر فراهم می کند. دبیر کل با ادامه در گیری ها ژوییه 1997 اخضر ابراهیمی وزیر خارجه پیشین الجزایر را به عنوان فرستاده ویژه خود برای افغانستان منصوب کرد ابراهیمی در اکتوبر همراه با معاون دبیر کل در امور سیاسی چند جلسه غیر رسمی با گروه " شش به علاوه دو" یعنی شش کشور همسایه افغانستان( چین ، ایران ، پاکستان ، تاجکستان ، ترکمنستان و ازبکستان) به اضافه ایالات متحده و روسیه تشکیل داد.
حملات تروریستی با بمب به سفارتخانه های ایالات متحده در نایروبی ، کنیا ، و دارالسلام ، تانزانیا در 7 اوت 1998 جان صد ها نفر را گرفت . شورا با قطعنامه 1193 نگرانی خود را نسبت به ادامه حضور تروریست ها در افغانستان تکرار کرد و در قطعنامه 1214 مورخ 8 دسامبر خواست طالبان پناه دادن و آموزش تروریست های بین المللی و سازمان های آنها را متوقف کند و تمامی جناح های افغانستان برای محاکمه تروریست ها تحت تعقیب همکاری کنند.
شورا 15 اکتوبر1999 با اشاره به قصور طالبان در اجابت این تقاضا تحریم های گسترده ای بر اساس مفاد اجرایی منشور ملل متحد وضع و در قطعنامه 1267 اعلام کرد ایالات متحده اسامه بن لادن را به اتهام انفجار سفارتخانه های خود تحت تعقیب قرار داده و تقاضا کرد جناح طالبان که هرگز به عنوان دولت مشروع افغانستان به رسمیت شناخته نشد او را برای محاکمه به مسئولان مربوطه تسلیم کند.
شورا 22 اکتوبر در باره گزارش های مربوط به شرکت هزاران غیر افغان که سن بعضی از آنان کمتر از 14 سال بود به طرفداری از طالبان در جنگ افغانستان به شدت ابراز نگرانی کرد. شورا همچنین در باره جا به جایی اجباری غیر نظامیان اعدام های سریع بدرفتاری و شدت ابراز نگرانی کرد. شورا به اشغال سرکنسولگری ایران در مزارشریف و کشتن سه دیپلومات و یک روزنامه نگار ایرانی در آنجا اشاره کرد. شورا به شدت از افزایش چشمگیر گشت ، تولید و قاچاق مواد مخدر به ویژه در مناطق تحت کنترول طالبان نگران بود و تقاضا کرد این گونه فعالیت های غیر قانونی متوقف شوند.
تعصب طالبان نیز باعث محکومیت گسترده شد آنان در مارچ 2001 دو مجسمه بودا را که حدود 1300 سال پیش روی سنگ های دره بامیان تراشیده شده بودند از جمله بزگترین مجسمه بودا در جهان منفجر کردند. پرسونل سازمان های بشر دوستانه به اتهام های ( رفتار غیر اخلاقی)در معرض آزار و بد رفتاری فیزیکی قرار داده شدند. فرمانی در ماه می زنان هندو را مؤظف ساخت مانند همتایان مسالمان خود دچادر به سرکنند. و همه غیر مسلمان مؤظف شدند برچسب های مشخص کننده هویت داشته باشند. هشت امداد گر بین المللی در اوت دستگیر و به اتهام ( ترویج مسیحیت) محاکمه شدند.
محاکمه آنان روز 11 سپتامبر در جریان بود که اعضای سازمان القاعده بن لادن چهار فروند هواپیمای جیت تجاری را در ایالات متحده ربودند دو فروند را به ساختمان مرکز تجارت جهانی درنیویارک یک فروند را به ساختمان پنتاگون در پایتخت امریکا و چهارمی را که مسافران آن کوشیدند ربایندگان را متوقف کنند. به مزرعۀ در پنسیلوانیا کوبیدند. حدود 3000 نفر کشته شدند دولت امریکا در روز های پس از آن به طالبان هشدار داد بن لادن را تسلیم و به عملیات تروریستی در افغانستان خاتمه دهید یا در انتظار حمله نظامی شدید باشد ، طالبان امتناع کردند.
اقدام نظامی: نیروهای ایالات متحده و انگلیس 17 اکتوبر حملات موشکی به هدف های نظامی طالبان و اردوگاه های آموزشی بن لادن در افغانستان را آغاز کردند. پس از دو هفته بمباران نیروهای زمینی امریکا در افغانستان پیاده شدند شبه نظامیان افغانی در دسامبر با حمایت بمب افگن های آمریکایی حمله به مواضع اسامه بن لادن و نیروهای القاعده را در منطقه ای کوهستانی در تورابورا در شرق افغانستان نزدیک مرز پاکستان شروع کردند.
شورای امنیت در هفته های پس از11 سپتامبر از تلاش های مردم افغانستان برای برکناری رژیم طالبان حمایت و بار دیگر طالبان را محکوم کرد که اجازه داده است از این کشور به عنان پایگاهی برای صدور تروریزم و تامین پناه گاه های امن برای اسامه بن لادن استفاده شود.
کوفی عنان دبیر کل آن وقت اول اکتوبر در سخنرانی در اجلاس ویژه یک هفته ای مجمع عمومی در باره تروریزم گفت در شرایطی که اراده و شرایط لازم را برای موفقیت در مبارزه علیه تروریزم متمرکز کرده ایم باید مراقب همه قربانیان تروریزم نیز باشیم. وی به این منظور برای کمک آماده باش داد و از جامعه بین المللی خواست 854 ملیون دالر برای تامین نیازهای بشردوستانه حدود 5/7 میلیون غیر نظامی افغان در طول شش ماه بعد آماده کند.
سازمان ملل همچنین به تلاش برای حمایت از گفت و گو بین طرف های افغان به منظور تشکیل دولتی فراگیر و مردمی ادامه داد دبیر کل به این منظور بار دیگر اخضر ابراهیمی رابه عنوان نماینده ویژه خود در افغانستان منصوب کرد وی دو سال پیش هنگامی که مذاکرات به بن بست رسید استعفا کرده بود.
گروه شش به علاوه دو 12 نوامبر در جلسه ای به ریاست دبیر کل با ضرورت تشکیل دولتی فراگیر برای افغانستان که آزادانه انتخاب شده باشد موافقت کرد اعضای آن قول ادامه حمایت برای تلاش های بشر دوستانه سازمان ملل در افغانستان و همچنین در اردوگاه های پناهنده گان در کشورهای همسایه را دادند کنفرانسی در باره باز سازی افغانستان با حمایت برنامه عمران ملل متحد بانک جهانی و بانک عمران آسیا 37 نوامبر در اسلام آباد آغاز به کار کرد. کنفرانسی دیگر با شرکت کشورهای کمک کننده با تمرکز بر نیازهای فوری و طولانی مدت تر اوائل دسامبر در برلین تشکیل شد.
ترتیبات مؤقت: در این حال ائتلاف شمال وارد مزار شریف ،هرات و سپس کابل شد و این رویدادی تعین کننده در شکست طالبان بود . سازمان ملل متحد اواخر نوامبر اجلاسی از رهبران سیاسی افغانستان دربن تشکیل داد . در پایان این اجلاس در 5 دسامبر چهار گروه حاضر از جمله ائتلاف شمال در باره ترتیبی موقتی تا تشکیل دوباره نهادهای دولت دائمی موافقت کردند به عنوان گام نخست نهاد موقت افغانستان تشکیل شد.
شورای امنیت 20 دسامبر 2001 با قطعنامه 1386 با تشکیل نیروی بین المللی یاری امنیتی موافقت کرد تا به نهاد موقت برای برقرای امنیت در کابل و نواحی اطراف آن کمک کند.
حکومت رئیس جمهور استاد ربانی که از شناسایی بین المللی برخوردار بود 22 دسامبر قدرت را به نهاد موقت جدید افغنستان که به ریاست حامد کرزی در بن تشکیل شده بود تسلیم کرد ابراهیمی برای کار در زمینه حمایت از حکومت جدید افغانستان به کابل رفت و نخستین سربازان نیروی بین المللی یاری امنیتی مستقر شدند.
برنامه جهانی غذا در دسامبر که خصومت ها کاهش یافت توانست مقدار بی سابقه 114000 متریک تن کمک غذایی تحویل دهد که برای تغذیه دوماه 6 ملیون نفر کافی بود .با این حال تا 20 دسامبر از 662 ملیون دالر مورد نظر برای امور امدادی سازمان ملل فقط 358 ملیون دالر دریافت شده بود . برای ادامه روند کمک به افغانستان کنفرانسی بین المللی در باره یاری به بازسازی افغانستان ژانویه در توکیو تشکیل شد.
کوفی عنان دبیرکل 21 جنوری 2002 در این کنفرانس گفت برای بازسازی در طول 10 سال 10 ملیارد دالر لازم است که 3/1 ملیارد دالر برای سال جاری و 376 میلیون دالر برای طرح های باز پروری و اطرح های دارای تاثیر سریع که آماده اجرا هستند مورد نیاز است . از جمله چنین طرح هایی بازگشت حدود 5/1 ملیون کودک افغان به مدرسه در طول دوماه بود کنفرانس توکیو کاملا موفق شد و شرکت کنند گان و عده دادند بیش از 5/4 ملیارد دالر کمک کنند نیاز های این کشور برای باز سازی بسیار زیاد بود.
ار زیابی مقدماتی بانک جهانی برنامه عمران ملل متحد و بانک عموال آسیا اولویت های احتمالی را به شرح زیر تعیین کرد. مین زدایی، خدمات بهداشتی اساسی برای کاهش مرگ و میر مادران و کودکان ، ثبت نام بیش از یک ملیون دختر و پسر در مدارس ، افزایش سریع تولید مواد غذایی ودسترسی به آب سالم ، ایجاد پناگاه برای تسهیل اسکان جدد و ایجاد و توسعه ظرفیت ملی مدیریت شهری ، تامین انرژی اضطراری همراه با احیای تاسیسات موجود برق ، اشتغال شهری و روستایی ، بازسازی در سطح محلی ، و ایجاد محیط اجتماعی ، اقتصادی سازنده برای بازگشت پناهندگان.
نخستین موفقیت موافقت نامه بن در همان روز اعلام ترکیب کمیسیون مستقل ویژه برای انعقاد اضطراری لویه جرگه ( شورای بزرگ) به زبان پشتو ، مجمعی سنتی که در آن ریش سفیدان قبایل گرد هم می آیند و امور را حل می کنند بدست آمد . لویه جرگه اضطراری قرار بود رئیس حکومت را برای حکومت انتقالی انتخاب و پیشنهاد ها برای ساختار و پرسونل اصلی این حکومت را تصویب کند . بر اساس موافقت نامه بن انتخابات آزاد و عادلانه می بایست در مدت دو سال پس از تشکیل لویه جرگه برگزارشود.
شورای امنیت ژانويه 2002 از طریق اعلامیه ریاست از تغییرات مثبت در افغنستان که در نتیجه سقوط رژیم طالبان حاصل شده استقبال کرد. شورا تصمیم گرفت تحریم های خود را برای انعکاس واقیعت های جدید به منظور مبارزه با القاعده و حامیان آن تعدیل کند .
شورا 28 مارچ به توصیه دبیر کل هیئات یاری ملل متحد در افغانستان را تشکیل داد تا وظایفی را که بر اساس موفقت نامه بن به سازملان ملل محول شده بود وظایفی در زمینه های مثل حقوق بشر ، حکومت قانون و ماسئل مربوط به جنسیت انجام دهد این هیات به ریاست نماینده ویژه دبیر کل همچنین از آشتی ملی حمایت و همزمان کلیه فعالیت های بشر دوستانه سازمان ملل را در افغانستان با همکاری نهاد موقت و جانشینان آن اداره می کند.
فرایند انتخاب اعضای لویه جرگه اضطراری اپریل 2002 شروع شد . افغانها قرار بود از ماه می در 300 ناحیه نامزدهای باالقوه را انتخاب کنند تا گروهی تشکیل دهند که از میان آنان 1500 عضو انتخاب شوند . برای مشارکت زنان در لویه جرگه تدارک ویژه به عمل آمد شورای 9 روزه 11 ژوئن به وسیله ظاهر شاه ، پادشاه پیشین افغانستان که حالا وفات یافته افتتاح و شورا حامد کرزی را برای رهبری ملت نامزد کرد. 13 ژوئن به عنوان رئیس کشور افغانستان انتخاب شد تا دولت موقت را در دو سال بعد رهبری کند.
یک سال بعد 26 اپریل 2003 کمیسیون بررسی قانون اساسی با 35 عضو تشکیل شد این کمیسیون در سرا سر افغانستان و خارج دست به مشورت های عمومی زد تا از دیدگاه های مردم افغانستان آگاه شود. در پیش نویس قانون اساسی که با این ترتیب تهیه شد به مسائلی مانند حقوق و آزادی های افراد شکل دولت اختیارات دولت مرکزی و نهاد های محلی برابری بین همه شهروندان افغانستان نقش اسلام و موقیعت زبان ها و فرقه های مذهبی پرداخته شده بود این کیمسیون اکتوبر پیش نویس خود را به لویه جرگه قانون اساسی تسلیم کرد که ماه نوامبر منتشر و به حد گسترده ای پخش شد . لویه جرگه قرار بود پنج هفته بعد تشکیل شود ثبت نام رای دهندگان دسامبر 2003 در هشت شهر سراسر افغانستان پیش از انتخابات عمومی برای پارلمان ملی و ریاست جمهوری در 2004 هجده سال یا بیشتر می بود و شخصاً در محل ثبت نام حضور می یافت می توانست ثبت نام کند.
پیش نویس قانون اساسی 29 دسامبر 2003 در اجلاس عمومی لویه جرگه قانون اساسی پخش شد در این متن که تغییر هایی راکه پیشتر در کمیته آشتی لویه جرگه تصویب شده بود برداشت ایجاد نهاد ریاست جمهوری با اختیارات چشمگیر و قوه مقننه دو مجلسی با حد اقل تضمین شده ای از اعض و نمایندگان زن پیش بینی شده بود. این متن احترام به حقوق بشر بنیادی را نیز در نظر گرفته و خواهان مطابقت قوانین کشور با صول اسلام بود لویه جرگه 4 ژانویه 2004 هنگامیکه به امضای رئیس جمهور حامدکرزی رسید به طور رسمی به عنوان قانون اساسی افغانستان تصویب شد .
خلع سلاح . درسراسر دوره انتقالی تلاش برای خلع سلاح با وجود دشواریهای بسیار و چند بار تعلیق روند خلع سلاح با کمک هیئات یاری ملل متحد در افغانستان پیگیری می شد سه جناح افغان 18 ژونیه 2002 نزدیک مزار شریف تحت نظارت سازمان ملل شروع به تسلیم سلاح های خود کردند . این نخستین اقدام داوطلبانه در این زمینه در افغانستان بود هیئات یاری 24 اکتوبر 2003 بصورت رسمی اجرای برنامه خود را در زمینه خلع سلاح ترخیص و تلفیق نیرو ها در آستان شمالی کندز آغاز کرد .
کنترول مواد مخدر : افغانستان اواخر دهه 1990 به عنوان منبع تولید نزدیک به هشتاد درصد تریاک غیر قانونی جهان و منبع تولید ایروئین بدنام بود نزدیک به یک در صد مجموع زمین های قابل کشت آن یعنی حدود 640 کیلومتر مربع به کشت خشخاش اختصاص داشت . دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل اکتوبر 2003 گزارش داد افغانستان حدود سه چهارم تریاک دنیا را تامین میکند حدود (7/1 ) ملیون افغان یعنی حدود هفت در صد کل جمعیت کشور در این صنعت کار میکردند وزمین تحت کشت تریاک نسبت به سال پیش از آن حدود هشت در صد افزایش یافته بود . وزیر خارجه افغانستان دسامبر 2003 به دفتر مقابله به مواد مخدر و جرم سازمان ملل در وین رفت تا در باره تلاش در زمینه کنترول مواد مخدر گفتگو کند .
باز پروری ، بازسازی و اقدام بشر دوستانه : دبیر کل دسا مبر2002 خواهان 815 ملیون دالر برای تامین هزینه های امور مربط به کمک های بشر دوستانه ، کمک به باز پروری و ظرفیت سازی . یونسکو برای حفظ میراث فرهنگی افغانستان – از جمله آنچه از مجسمه های بزرگ بودا باقی مانده بود – دست بکار شد . یونسف یکسال بعد گزارش داد از زمان سقوط طالبان 16 ملیون کودک علیه سرخک و 12 میلیون علیه بیماری فلج اطفال مایه کوبی شده اند. بیش از 700 هزار زن واکسین کزاز دریافت کردند ، حدود 50 هزار معلم دوره ابتدایی آموزش دیده و 4 ملیون کودک – از جمله 2/1 ملیون دختر – به مدرسه برگشته بودند. کمیساری های عالی سازمان ملل متحد در امور پناهنده گان به بیش از 5/2 ملیون پناهنده افغانی کمک کرد. از ایران و پاکستان بر گردند و به نیم ملیون آواره داخلی یاری رساند.
فائو پیش از فصل جدید کشت، بذر های مرغوب و کود بین حدود 60 هزار خانواده کشاورز افغان توزیع کرد که بیش از نیم ملیون نفر ، از آنها منتفع شدند . در ماه های پایانی سال 2003 بانک جهانی پرداخت و ام 95 ملیون دالری بدون بهره را برای باز سازی افغانستان تصویب کرد . بانک جهانی 40 ملیون دالر اعتبار بدون بهره نیز برای باز سازی شبکه آبیاری در مصب 5 رود خانه این کشور و هم چنین 31ملیون دالر بدون بهره برای ایجاد تاسیسات گمرکی و مخابراتی در گذرگاه های مرزی ، انبارهای ترخیص درون مرزی ، نقاط کنترول ترانزیت و فرودگاه کابل در اختیار این کشور قرار میدهد.
امنیت : عامل نگرانی اصلی در مقابل این مجموعه موفقیت ها در دوره پس از طالبان ، اوضاع ناپیدار امنیتی در کشور بود که تلاش های سیاسی و باز سازی را در معرض خطر قرار میداد چند مقام دولتی را نیمه نخست 2002 ترور کردند و به جان رئیس جمهور کرزی سؤ قصد شد . امداد گران سازمان ملل و سایر سازمان های بشر دوستانه – به ویژه افغانهای که با این سازمان ها همکار ی میکردند – بار ها هدف حمله قرار گرفتند.
دبیر کل ژوییه 2002 اظهار داشت طالبان ، اگر چه به شدت تضعیف شده ، هنوز بصورت رسمی تسلیم نشده است . اگر چه ائتلاف به رهبری امریکا ، طالبان را به گونه ای موثر مهار کرده بود اما آنان ، همراه با بقایای القاعده هنوز حضور داشتند.
جناح های مسلح گوناگون نیز منبع بی ثباتی بودند. در شرایطی که پولیس و ارتش ملی افغانستان تحت تعلیم قرار داشتند برای جامعه بین المللی اهمیت اساسی داشت تا امنیت این کشور را حفظ کند.
برنامه پاکسازی مین سازمان ملل پیش از سقوط طالبان اعلام کرده بود افغانستان به تعداد حیرت آور 7/9 ملیون مین زمینی از نظر کشت مین در جهان اول است. مرکز سازمان ملل برای اقدام علیه مین در افغانستان می 2003 در حالیکه حدود 8 هزار کارشناس کشف و خنثی سازی مین در این کشور مشغول کار بودند ، مجبورشد پاکسازی مین در بخشهایی از مسیر کابل به قندهار را به علت شرایط نا مساعد امنیتی متوقف کند. از سر گیری کامل فعالیت های مین زدایی با استفاده از فن آوری جدیدی میسر شد که مقدار کار های دستی لازم را کاهش داد .
شورای امنیت 13 اکتوبر پیشنهاد دبیر کل را برای استقرار نیروهای بین المللی یاری امنیتی در خارج از کابل تصویب کرد .
سازمان ملل ماه سپمبر اعلام کرد دانشگاه جدید پولیس قرار است ماه نوامبر در گارد و چند دانشگاه دیگر پولیس سال 2004 در مزار شریف ، کندوز ، بامیان ، جلاآباد و هرات افتتاح شده . مطالب آموزشی این دانشگاه ها برای پرورش مامورانیکه پیشتر آموزش ندیده یا آموزش کافی ندیده بودند ، شامل اصول دموکراتیک کار پولیسی ، حقوق بشر و قوانین بنیادی ، و هم چنین شیوه های انجام کار هایی مانند توقیف خانه ها بود. بیش از 80 افسر پولیس افغان دوره سه ساله برنامه پزشکی قانونی را شروع کردند تا یاد بگیرند چگونه موارد جعلی و تقلبی را تشخیص دهند و تجزیه خون و ( دی . ان.ای) را انجام دهند. حالا که این سازمان را معرفی کردیم مقامات عالی رتبه ما باید این مهارت را داشته باشند تا از این سازمان در شرایط موجود خوبتر و بهتر استفاده کنند.