سرنوشت ملا محمدعمر آخندزاده به د و راهى قرار گرفته است!

 

نويسنده: سيد حسيب مصلح

ملبورن – آستراليا

 

11/11/2006 ميلادى

 

رژيم كابل بعد از ارتباطات و مذاكرات نيمه مخفى با بعضى از سران نظامى و سياسى طالبان با آنها موفق به توافقاتى براى سهيم ساختن شان در ساختار نظام موجود در كشور شده است. به قول يك منبع نظامى رژيم پس از مذاكرات طولانى به توافقاتى با بسيارى از سران گروه طالبان به شمول ملا برادر (و به قولى ملا داد الله)  نايل گشته است كه تا شش ماه ديگر سرنوشت طالبان و رژيم را رقم خواهد زد. گزارش هاى از كابل حاكى از آن است كه بسيارى از طالبان براى پيوستن با رژيم روى موضوع راه هاى كنار زدن ملا محمد عمر آخندزاده از سمت رهبريت آن گروه به دو نتيجه رسيده اند. بسيارى از طالبانى كه به پيروزى از طريق جنگ بالاى رژيم حامد كرزى نوميد و دودل شده اند، به اين نظر رسيده اند كه براى ختم جنگ و دست يابى به يك راه حل آبرومندانه براى تحريك خويش رهبر فعلى طالبان را از بين ببرند تا موضوع بيعت و فرمانبردارى از چنين يك اميرى مانع پيوند آنها به رژيم نگردد. يك گروه كوچك طالبان مربوط جناح  مولوى جلال الدين حقانى هنوز در اين مورد دچار ترديد است. اين گروه دوم به اين نظر است كه اولتر از همه بايد نيرو هاى خارجى از افغانستان بيرون روند تا زمينه تاسيس يك دولت مورد نظر طالبان مهيا گردد. اين دسته معتقد است كه بعد طالبان از طريق يك جرگه بزرگ با مشوره همديگر با رقباى سياسى شان به موضوع تعيين رئيس آن دولت خواهند پرداخت و ساختار نظام و حكومت آينده را مشخص خواهند نمود.

اما گروه اولى به رهبرى ملا برادر (و به قولى ملا داد الله) كه در طى جنگ هاى پنج سال گذشته متحمل تلفات سنگين شده است حاضر است ملا عمر را به خاطر تاسيس يك دولت شبه طالبى و جهت حفظ آبروى از دست رفته طالبان قربانى كند. اين گروه با آنكه هنوز  از طرف  پاكستان حمايت ميشود با كشور ايران هم در ارتباط ميباشد و سلاح و مهمات خود را به كمك مافياى بين المللى وارد افغانستان ميسازد. نماينده هاى اين گروه در اسلام آباد با دول كانادا و بريتانيا در تماس هستند.

اكنون پس از جنگ هاى اخير و سياست هاى رژيم براى جذب طالبان به دستگاه نظام فعلى،  حلقه اطرافيان ملا عمر روز به روز كوچك تر ميشود چون تلفات سنگين و حملات انتحارى طالبان بين صفوف رهبران و سران نظامى اين گروه دهشت افگن از لحاظ چه مذهبى و چه قومى شكاف عميقى را ايجاد كرده است. طرفداران ملا محمد عمر آخندزاده به اين باور هستند كه حامد كرزى بايد همه نيرو هاى خارجى را از افغانستان بيرون كند و رهبريت ملا عمر را قبول نمايد و زمام امور كشور را به وى بسپارد و خود تسليم تعيين سرنوشتش به دست طالبان گردد. اين گروه ميگويد در صورت مورد عفو قرار گرفتن، حامد كرزى شايد اجازه يابد به صفت صدر اعظم امارات اسلامى طالبان ايفاى وظيفه كند. تا حال هيچ يك از سران جهادى و نيرو هاى مقاومت ملى، مجاهدين سابق، روشنفكران دينى، چپى ها و غرب گرايانِ خواهان تاسيس يك دولت غير مذهبى حاضر به قبول نمودن شروط پيروان و طرفداران وفادار به ملا محمد عمر آخند زاده نيستند. از اين رو در معاملات و توافقات سياسى بين رژيم كابل و اكثريت طالبان خسته از جنگ و تلفات بيهوده، ملا برادر (و به قولى ملا داد الله) به شرطى جاى گزين ملا محمد عمر آخندزاده  خواهد شد كه  رژيم كابل بدون تلف كردن وقت جدول خروج نيرو هاى خارجى و عفو عمومى طالبان را از طريق كسب راى شوراى ملى و موافقت سازمان ملل متحد و رضايت جامعه بين المللى اعلان نمايد.

ملا برادر يكى از جنايتكارترين رهبران طالبان است كه مرتكب جنايت هاى هولناك و سنگين بر عليه بشريت در افغانستان شده است. حذف ملا محمد عمر آخندراده از صحنه سياسى و نظامى نمايانگر آغاز يك فصل جديدى در كشمكش بين طالبان در آينده به شمار ميرود. مولوى عبدالوكيل متوكل، به علت سياست هاى خام ملا محمد عمر در مورد تسليم نكردن اسامه بن لادن به امريكايى ها و يا بيرون نراندن اسامه بن لادن و اعضاى گروه دهشت افگن القائده از افغانستان بعد از حوادث يازدهم سپتامبر 2001 ميلادى، در مورد نظريه حذف ملا محمد عمر آخندزاده با گروه طالبان نوميد از پيروزى نظامى به توافقاتى نيمه سرى تن در داده است.

كشته شدن ملا محمد عمر آخندزاده تغيير بزرگى را در بخش نابودى شاخه نظامى طالبان و چند پارچگى بيشتر شاخه سياسى اين گروه تشددگرا به ارمغان خواهد آورد. اما حامد كرزى موازى با اين برنامه سعى دارد تا توافق گلبدين حكمتيار رهبر فرارى و هميشه باغى حزب اسلامى افغانستان را در برنامه جذب مخالفين در دستگاه رژيمش كسب نمايد. قبول پيش شرط هاى ملا برادر و گلبدين حكمتيار و مولوى جلال الدين حقانى نمايانگر آمدن تحولات بزرگى در صحنه سياسى افغانستان قلمداد ميشود.

حذف ملا محمد عمر آخند زاده از مقام رهبريت گروه دهشت افگن طالبان زمينه فعاليت و بود و باش را براى سران و اعضاى القاعده در افغانستان تنگتر خواهد ساخت. بسيارى از نزديكان ملا محمد عمر آخندزاده كه از طرح كشته شدن او توسط طالبانِ ناراض از سياست هاى وى آگاه اند،  تلاش دارند ملا برادر را به زودى در موقع مناسبى زمينگير سازند. رژيم از طريق افراد وابسته به حزب اسلامى افغانستان كوشش دارد تا با مولوى جلال الدين حقانى به صفت يكى از رهبران تندرو طالبان به توافقاتى نايل گردد. با حذف ملا محمد عمر آخندزاده از كدر رهبرى طالبان، نزاع رهبريت بين ملا برادر ( و به قولى ملا داد الله) و مولوى جلال الدين حقانى براى گروه طالبان بيش از پيش معضله و بحران آفرين خواهد بود.

ارسال نامه حامد كرزى به مولانا فضل الرحمان براى تشويق نمودن طالبان جهت پيوستن شان به رژيم كابل نمايانگر آغاز يك جريان جديد توسط وى براى رفع مشكل امنيت ملى به شمار ميرود. مولانا فضل الرحمان هم در خفا با حذف ملا محمد عمر آخندزاده از صحنه توافق نموده است چون در غير آن حملات هوايى ارتش امريكا و پاكستان به مناطق صوبه سرحد و تحميل تلفات ملكى و استمرار بى ثباتى و بد امنيتى و بى اعتمادى بين سران قبايل و حضور دائمى ارتش پاكستان در آن مناطق آزاد به مرور زمان مردم آن ديار را در مقابل طالبان بسيج خواهد نمود و همه برنامه هاى پاكستان و مولانا فضل الرحمان ها را  كه جهت غضب قدرت در افغانستان طرح ريزى شده است، خنثى خواهد كرد.

در كشورى مانند افغانستان به خاطر چنين معاملات سياسى و مبارزات براى كسب شهرت و قدرت و مقام، بيعت و تعهد و اخلاص به رهبر گروه ها و احزاب و سازمان ها در طى سى سال گذشته به قيمت يك پشيزى هم ارزش نداشته است. زد وبند ها و سه دستگى بين طالبان و عدم اعتماد و جنگ بر سر بقا و رهبريت گروه شان در آينده نزديك نمايانگر تحولات شگرف در عرصه سياسى و نظامى افغانستان خواهد بود.   

 


بالا
 
بازگشت