محمداسحاق فياض

سازماندهي القاعده گسترش مي يابد

 

بر اساس آمارها و ارقامي كه از فعاليت گروه القاعده بدست مي آيد اين گروه در سال 2006  بيشترين فعاليت تروريستي را نسبت به سه سال اخيرداشته است و وسنگين ترين فعاليت اين گروه در دو نقطه از جهان متمركز شده بود، عراق و پاكستان. القاعده در حقيقت سال نو ميلادي 2006 را باتراژدي غمباردرسامرا عراق آغاز كرد و در 22 فبروري حرم امام هادي(ع) و امام عسكري(ع) را توسط يك انفجارعظيم به ويرانه تبديل كرد، سامرا مهمترين زيارت گاه شيعيان بعد از كربلا و نجف در عراق محسوب مي شود واز قداست خاصي برخوردار است. اين انفجار دهها كشته داشت وهتك حرمت بزرگي براي شيعيان به حساب مي آمد و براختلافات شيعه و سني درعراق دامن مي زد. هفت تن ازاعضاي القاعده در اين طرح تروريستي شركت داشتند و هيثم البدری عضوعراقی القاعده رهبري اين طرح را به عهده داشت و هنوز متواری است وتاكنون دستگير نشده است و همچنين دو تبعه ديگر عراق و دو تبعه سعودي از اعضاي اين تيم هنوز متواري هستند و تنها دو نفر ازاين جمع دستگير شده اند كه يكي از آنها ابو قدامه تونسي است و به جرم خود اعتراف كرده و القاعده را مسئول اين انفجار خوانده است. با آن كه درهمين سال ابومصعب الزرقاوی اردني رهبر شبکه القاعده در عراق در پي بمباران هواپيماهای آمريکايی در عراق  کشته شده است، اما  ازروند فعاليت اين گروه در عراق كاسته نشد و آنان همچنان در برنامه هاي تروريستي خود را در مناطق مختلف عراق به اجرا گذاشتند.

دومين مركزيت تروريستي القاعده در پاكستان بود. اين گروه پس از آن كه در« توره بوره» در سال 2001 آخرين پايگاه مستحكم خود را از دست داد به مناطق قبايلي ايالت هاي سرحد وبلوچستان پاكستان متواري شدند و پس از مدتي دراين كشوردست به سازماندهي مجدد زدند.اما بيشتراز يك سال طول كشيد تا آنان در اين منطقه دوباره فعاليت هاي خود را گسترش بدهد. سال 2006  نقطه اوج فعاليت هاي تروريستي القاعده پس از شكست 2001 در اين منطقه نيز بود. اين گروه با آموزش و تقويت مالي و تسليحاتي گروه طالبان آشوب هاي گسترده اي را در جنوب افغانستان به راه انداخت، چندين ولسوالي ولايت هاي جنوبي افغانستان بين طالبان و نيروهاي دولتي دست به دست گرديد و افغانستان شديدترين عمليات هاي انتحاري را در تاريخ خود در همين سال تجربه كرد و صدها انسان بي گناه و افراد عادي دراين عملياتهاي انتحاري به كام مرگ فرستاده شدند. اين اقدامات تروريستي باعث شد كه يك بار ديگر   همكاري پاكستان با نيروهاي القاعده و طالبان بر سر زبانها بيافتد و انگشت اتهام به سوي اين كشور نشانه رود، اتهامي كه پاكستان به شدت آن را رد مي كند  و با جديت مي گويد كه نيروهاي القاعده و طالبان در داخل افغانستان پايگاه دارند و ملاعمر و اسامه بن لادن درافغانستان است.

اما به مرور زمان واقعيت هاي ديگري از پشت پرده ظاهر گرديد كه خلاف گفته هاي برخي از مقامات پاكستاني را ثابت كرد، كتاب در خط آتش نوشته جنرال مشرف با آنكه سخناني برضد القاعده و طالبان دارداما روايت گر برخي از واقعيت هاي پشت پرده نيز هست. مشرف دراين كتاب اشاره تلويحي به حمايت القاعده و طالبان قبل از 11 سپتامير دارد و اواعتراف مي كند كه اين كشور در پي تهديد اتمي آمريكا مجبورشد درآن برهه از زمان دست از حمايت طالبان بردارد، طبيعي است كه اين اجبار پس از مدتي به سر رسيد و پاكستان بار ديگر سياست هاي گذشته خود را درقبال  القاعده و طالبان از سر گرفت. با آنكه پاكستان ادعا مي كند كه از جا و مكان اسامه بن لادن، ايمن الظواهري، ملا عمر و حكمتيار و ساير سران اين گروه ها بي خبر است اما كانال هاي تلويزيوني پاكستان بارها و بارها با مقامات بلندپايه طالبان مصاحبه كرده است. چندي پيش تلويزيونی "جيو تی وی" پاکستان مصاحبه آقاي گلبديت حكمتيار رهبر حزب اسلامی افغانستان را پخش كرد. طبق گزارش بي بي سي ، خبرنگاری که اين گفتگو را به زبان پشتو انجام داده است به خبرگزاری رويتر گفته که اين مصاحبه درحدود 3 هفته قبل در افغانستان انجام شده است. آقاي حكمتيار رازجديدي را از فرار سران القاعده از افغانستان به پاكستان در سال 2001 فاش مي كند، او در اين مصاحبه مي گويد: هنگامی که نيروهای آمريکايی مجموعه ای از غارها را در کوهستانهای "توره بوره" به محاصره خود در آورده بودند، طرفداران حزب اسلامی تصميم گرفتند كه به كمك رهبران القاعده بشتابند، زيرا همانطوري كه  آنان مجاهدين افغان را در شکست دادن ارتش سرخ اتحاد شوروی کمک کردند،ما نيز به آنها نيز کمک كرديم. ما به آنها کمک کرديم كه ازغارها خارج شوند و سپس آنها را به مکان امنی منتقل کرديم. طبق گزارش نيروهاي آمريكايي در سال 2001  رهبران القاعده و طالبان در غارهاي توره بوره محاصره شده بودند و در چند قدمی دستگيری قرار داشتند.

 به دنبال اوج گيري حملات طالبان و القاعده در داخل خاك افغانستان. كشورما در سال گذشته ميلادي شديد ترين چالش سياسي را با پاكستان پشت سر گذراند و تنشها ي سياسي همچنان ميان دو كشورادامه دارد.پاكستان براي آن كه بتواند پاسخي در برابر اعتراضات جامعه جهاني داشته با شد و هم بتواند راهي براي نفوذ گروه طالبان و القاعده در داخل افغانستان داشته باشد طرح مين گذاري در برخي از نواحي مرزي پاكستان با افغانستان را پيشنهاد كرد. اين طرح از سوي دولت افغانستان و سازمان ملل به شدت رد شد و ياد آور شدند كه مين گذاري در نوار مرزي ميان دوكشور هيچ دستآوردي جز تلفات نيروهاي انساني بي گناه در پي ندارد و نيروهاي القاعده و طالبان به راحتي مي توانند از اين سد گذشته و به داخل افغانستان نفوذ كند.

 دولت افغانستان با ارسال نامه اي به سازمان ملل مخالفت رسمی خود را با تصميم پاکستان اعلام کرده و خواستار دخالت اين سازمان در اين قضيه شده است، سفراخيرشوكت عزيز نخست وزيرپاكستان به كابل نتيجه اي را در پي نداشت. ريچارد بوچر، معاون وزير خارجه آمريکا به منظورحل تنش سياسي ميان افغانستان و پاكستان به كابل و اسلام آباد سفر نمود و او نيز مخالفت خود را با طرح مين گزاري در نوار مرزي ميان دوكشوراعلام كرد. در چنين وضعيتي كه منطقه دچار آشوبهاي    نظامي در سايه حملات طالبان است و چالش هاي سياسي بي اعتمادي هاي فراواني را ميان سياست مداران و دولت مداران به وجود آورده است،مقامات اطلاعاتي در آمريكا اعلام كرده است كه گروه القاعده در حال سازماندهي مجدددر سال 2007 است و در حال جمع آوري نيروهاي گسترده در پاكستان مي باشد.

آقای نگروپونته رئيس جديد اداره عمليات اطلاعاتی آمريکا(سيا) گفته است که سران شبکه القاعده داراي پايگاه امن در پاکستان هستند که از آنجا تشکيلات خود را به سراسر خاورميانه، شمال آفريقا و اروپا گسترش می دهد. آقای نگروپونته كه به کميته مجلس سنا در واشنگتن گزارش مي داد گفت: شبکه القاعده از درون خاک پاکستان از امکانات اجرايی و روابطی گسترده بر خوردار است و فعاليت خودرا همچنان گسترش مي دهد و شبکه فعالی است که همچنان بزرگترين خطر برای منافع آمريکا محسوب می شود. به گفته وي، عمليات انفجاری همچنان اولين حربه شبکه القاعده است، اما "اين سازمان تروريستی در عين حال تلاش می کند به اسلحه هسته ای، كيميايی و بيولوجيک نيز دست يابد.

 هم چنين مايکل مپلس رئيس بنگاه اطلاعاتی وزارت دفاع آمريکا گفته است که نواحی هم مرز با افغانستان در خاک پاکستان، مهم ترين پايگاه نيروهای شبکه القاعده به شمار می رود و اسامه بن لادن و دستياراو ايمن الظواهری در همين مناطق کوهستانی مخفی شده اند.

به هرحال آنچه ازاخبار و گزارش ها برمي آيد اين است كه گروه القاعده تصميم دارد در 2007 ميلادي بر دامنه فعاليت هاي تروريستي خود را در افغانستان و عراق و ساير مناطقي ازجهان، گسترش دهد وآن چه از قراين بر مي آيد اين است كه گروه القاعده  برنامه هاي گسترده تروريستي را در سال 2007 در داخل افغانستان روي دست دارد. بنابراين دولت و نيروهاي اطلاعاتي افغاني بايد بيشتر از پيش هوشيار باشد و برنامه هاي ضدتروريستي بيشتري را روي دست گيرند.البته جامعه جهاني نيز بايد خطر القاعده را در منطقه بيشتراز اين احساس كند و اجازه ندهند كه اين نيروهاي افراطي  گستره سازماندهي خود را وسعت بيشتري دهد. بهترين راهكار براي جلوگيري از گسترش القاعده و طالبان اين است منابع خارجي و كشورهاي حامي القاعده و طالبان را بيشتر از پيش تحت فشار قرار داده شود.        

  

  


بالا
 
بازگشت