حامد کرزی دیگر به درد امریکایان نمیخورد
منبع: مرکزآسيا (www.centrasia.org)
نگارنده: د. ورختوروف
برگردان: فاروق بهزاد
دوران دوستی وهمکاری بین حامد کرزی ریس جمهور افغانستان ونماینده گان امریکا وناتو ظاهراً پایان یافته است. حوادث مربوط به جنجال پیرامون متهم نمودن برادر کرزی به کمک به قاچاقچیان مواد مخدره ، نشان دادند ، که ادارات استخباراتی امریکا مبارزه مخفیانه علیه ریس جمهور افغانستان واطرافیان وی را آغاز نموده اند .
به صورت مختصر جریان حوادث را یادآوری می نماییم . اولین نشانه های منازعه روز افزون درماه می سال 2005 - اندکی قبل از بازدید پلان شده حامد کرزی از امریکا ، زمانیکه ابتدا سفارت امریکا در افغانستان در باره مساعی ناکافی حکومت افغانستان در مبارزه با تولید مواد مخدره اعلان نمود ، و اندکی بعد ، در تاریخ 22 ماه می در روزنامه « نیویارک تایمز» مقاله به نشر رسید ، که در آن گفته شده بود، که اطرافیان ریس جمهور افغانستان در تجارت مواد مخدره دست دارند ، رونما گردیدند . در مقاله مذکور گفته شده بود ، که به جای 37 هزار هکتار مزارع خاشخاش فقط 17 هزار هکتار کشت خاشخاش از بین برده شده بود ، و حبیب قادری ریس اداره مبارزه با مواد مخد ره افغانستان بانظامیان امریکایی تماس نمی گیرد .
آنگاه این حمله به مثابه تلاش امریکایان جهت سرزنش کرزی به خاطر استقلال بیش از حد و مطالبه استرداد فوری تمام افغانان ، که در زندانهای امریکایی نگهداری میشوند تلقی گردیده بود . ولی بعدآ معلوم گردید، که این منازعه ریشه عمیق تری داشت . در تاریخ 20 سپتمبر سال 2005 حامد کرزی اعلام داشته بود، حضور بعدی نظامیان خارجی را درکشور، وادامه عملیات جنگی را مناسب نمیداند . انگاه موصوف مطالبه نموده بود ، تا نظامیان امریکایی توجه شان را بر نابودسازی جنگجویان مترکز سازند ، نه بر وارد آوردن ضربات بر خانه های مردم ملکی . از همین لحظه به بعد او مشی هرچه مستقل تری را در سیاست کشور در پیش گرفت وبه صورت اعظمی از امریکایان فاصله گرفت . البته ، این مشی مورد پسند امریکایان نبود ، و به احتمال زیاد ادارات استخباراتی از لحظه همین چرخش در سیاست افغانستان ، شخص ریس جمهور و اطرافیان او را تحت کنترول قرار دادند .
این موضوع کاملآ تصادفی افشا گردید . در ماه جون سال 2006 دستگاه ثبت مواد محرم به دست خبرنگار ای بی سی نیوز افتاده بود، که به صورت تصادفی در بازار در بدل مبلغ 200 دالر خریداری نموده بود، و در ان مواد محرم پنتاگون موجود بودند ، که برادر حامد کرزی احمد ولی کرزی را به کمک به قاچاقچیان مواد مخدره متهم میگرد . جنجال جدی برپا گردید . احمد ولی تمام اتهامات را رد نمود و گفت که «هیچگاه در کاروبار مواد مخدره شرکت نداشت ، وهیچگاهی ازین کار منفعت به دست نه آورده ، و به هیچ کس در انتقال مواد مخدره کمک نکرده است».
نماینده گان پنتاگون بر واقعیت ظهوراسناد امریکایی در بازار افغانستان تبصره نکردند. ولی در پارلمان افغانستان کمیسیون محرم جهت تحقیق پیرامون واقعیت افشای معلومات محرم تشکیل گردید . در ان وزیر داخله افغانستان ضرار احمد مقبل، معاون وزارت دفاع جنرال محمد ظاهر عظیمی ، زلمی رسول مشاورارشد ریس جمهور در مسایل امنیت ملی ، عده نماینده گان ولسی جرگه شامل گردیدند .
تحقیق طرق رسیدن معلومات محرم به بازار ، نظامیان افغانی را به کشف شبکه جاسوسی امریکا در کشورموفق می سازند ، به خاطریکه روشن است ، که چنین معلومات محرم فقط از دست افغان میتوانستند به بازار برسند ، که در کار استخبارات نظامی امریکا دخیل باشد .
در کار این کمیسیون نقطه جالب وجود دارد و آن اینکه این کمیسیون منجمله دخالت سربازان امریکایی را در انتقال مواد مخدره تحقیق ميکند. مواد اداره مبارزه با مواد مخدره سازمان ملل متحد و جلوگیری از جنایات امکان این قضاوت را میسر
میسازد ، که سیستم فعلی گسترش مواد مخدره به اروپا ( 80 % بازار پر از هیرویین افغانی است) و امریکا (35 % بازار) بر انتقال مواد مخدره توسط سربازان امریکایی متکی میباشد . حتی مطالب به نشر رسیده بودند ، که در آنها شماره های طیارات نیروهای هوایی امریکا ، که در انتقال مواد مخدره دخیل بودند نشر گردیده بودند .
ولی این جزیات هستند . مساله عمده اینست ، که ادارات استخباراتی وافغانستان بر علیه یکدیگر قرارگرفته اند . امریکایان بر ضد کرزی و اطرافیان وی مدارک بدنام کننده جمع آوری می کنند و نظامیان افغان برخلاف نظامیان امریکایی کار مکنند . بدون در نظر داشت نتیجه بعدی جنجال مربوط به افشای اسناد محرم و متهم ساختن برادر حامد کرزی به کمک به کاروبار مواد مخدره رو شن میگردد ، که اعتماد و همکاری بین ادارات استخباراتی افغانستان وامریکا وجود ندارد . رقابت مخفی ورویارویی جریان دارد . قرار برخی معلومات ، در پایان کار کمیسیون به واشنگتن درخواست رسمی جهت دادن توضیحات ارسال خواهد شد . برای امريکايان قابل پذيرش نيست که نتيجه کار اين کميسيون در دست رسانه ها قرار گيرد، بدون شک ، اين موضع در مذاکرات وزيردفاع امريکا با مقامات افغانی حضورداشته.
جانب امریکا با تمام امکانات سعی می ورزد تا این جنجال را رفع نماید . یکی از علل بازدید وزیردفاع امریکا دونالد رامسفیلد از افغانستان ضرورت عذرخواهی به خاطر جمع آوری معلومات بدنام کننده از طرف استخبارات نظامی ، و همچنان وارد آوردن فشار بر حکومت افغانستان بود ، تا آنکشور از چنین کمیسیون صرفنظر نماید . به احتمال زیاد کمیسیون شبکه اجنتان امریکا را کشف نموده ، به خاطریکه قرار اطلاع روزنامه افغانی «چراغ » ، بعد از اولین جلسه کمیسیون همایون عینی ریس اداره امنیت کابل بازداشت گردید . اگر این همه حقیقت داشته باشد ، پس نگرانی شدید امریکایان ، که به بازدید وزیردفاع انکشور از افغانستان منجر گردید قابل فهم میباشد.
فکر میشود ، که حقایق بیان شده ، کافیست تا این نقطه را درک نمود ، که اعتماد بین کرزی و حکومت امریکا دیگر وجود ندارد ، بلکه رویارویی وجود دارد، که تا سطح بلند تشنج رسیده است . روشن است ، که اداره امریکا در حال حاضر علاقمند است کرزی را توسط شخص مطلوبتری تعویض نماید . ولی این کار را به چند علت انجام داده نمیتواند . اول اینکه در افغانستان و افغانان
خارج از کشور چنین شخصی ، که امریکایان بر او باور نمایند ، و از قدرت به نفع خود استفاده نکند ، مانند زلمی خلیلزاد سفیر اسبق امریکا در افغانستان وجود ندارد . مساله کادری هنگام پیشکش نمودن دست نشانده مساله بسيار حاد میباشد . دوم، اینکه امریکایان هیچگونه اریکه های برکناری کرزی، نه از نظر دیپلوماتیک ونه هم ازنظر نظامی در اختیار نه دارد . هرگونه تلاش
درزمینه فقط به تشدید اوضاع منجر میگردد . تلاش ها جهت خدشه دار کردن اعتبار کرزی دردوران قبل از بازدید موصوف از امریکا او را هرچه بیشتر به فورمولبندی موضعگیری مستقل تر و تشدید مطالبات از امریکا وادار ساخت . تلاش نظامی جهت برکناری او ازقدرت میتواند به عواقب غیرقابل پیشبینی ، خاصتآ در زمینه، آنکه کرزی در حال حاضر با رهبران افراد مسلح ، که در ولایات جنوبی کشور علیه امریکایان می جنگند تماس ها بر قرار مینماید وبا انها مذاکرات اغاز میکند ، منجر گردد به صورت کل نشانه های برخی تمایلات ولغزش ها به سوی ایدیولوژی افراطی اسلامی مشاهده میشوند .
به صورت نظری امکان اعلان افغانستان به مثابه «دولت مواد مخدره» یا « دولت تروریستی» وجود دارد . این کار میتواند موقعیت کرزی را متزلزل سازد . ولی قبل از همه چنین اعلامیه موقف امریکا را در منطقه ، که به مشکل با کشورهای آسیای میانه به توافق رسیده ، خدشه دار خواهد ساخت . این سوال بر حق مطرح میشود ، که اگر افغانستان در سال 2006 به دولت مواد مخدره مبدل گشته پس امریکایان این همه پنج سال تمام مصروف چه کار بودند؟
از جانب دیگر کرزی نیز نمیتواند دست به اقدامات قاطع تر بزند . به خاطری ، که اومنابع نهایت کمتردراختیار دارد وبه کمکهای مالی امریکا وابسته میباشد ، که در حال حاضر بسیار محدود گردیده اند . درصورت قطع رابطه با امریکا حکومت کرزی در سرحد فاجعه قرار خواهد گرفت . سیر آینده حوادث میتواند در دو جهت انکشاف نماید ، که به صورت کل میتوانند انواع تاکتیکی عین
ارزومندی قطع روابط وجدایی میباشند . اول، اینکه طرفین برمصالحه پوسیده و بدی دست خواهند یافت، که برای مدت زمانی تا آن لحظه ای حفظ خواهند کرد ، تا اوضاع تغیرکند . دوم، اینکه آنها وضع موجود «جنگ سرد» را همچنان ، تا تغیرات قاطع در اوضاع حفظ خواهندکرد.