بازي آمريکا ، د سيسه انگليس ، جنايت پاکستان ووطنفروشي طالبان

 

اسکاري

معاون رئیس جمهور ایالات متحده که سفر خود به جاپان و استرالیا را به پایان برده بود در اقدامی ناگهانی و برنامه‌ریزی نشده وارد پاکستان شد. دیک چنی هدف خود از این سفر را تحت فشار قرار دادن پرویز مشرف برای مبارزه با اعضای طالبان در این کشور خواند. دیک چنی در حالی وارد پاکستان شد که پیش از وی وزیر امور خارجه متحده و جرج بوش نیز پیام‌های تهديدآميز خود را راهی اسلام‌آباد کرده بودند. دیک چنی در کاخ ریاست جمهوری اسلام‌آباد با پرویز مشرف دیدار کرد. ایالات متحده تعداد نیروهای خود در افغانستان را به منظور مبارزه با افزایش حملات نیروهای طالبان و القاعده افزایش داده و این در حالی است که سربازان ناتو نیز همزمان با نزدیک شدن به فصل بهار درآماده باش کامل به سر می‌برند، ایالات متحده و ناتو سخت‌ترین سال خود را از زمان حمله به افغانستان در سال 2001، در دوازده‌ ماه گذشته تجربه کردند. 

 به گفته یک منبع نزدیک به دیک چنی، وی بلافاصله پس از رسیدن به فرودگاه اسلام‌آباد بی اندک وقفه‌ای راهی کاخ مشرف در جنوب پایتخت شد. به نظر مي‌رسد اوضاع افغانستان و تلاش برای برقراری ثبات سیاسی و امنیتی در خاورمیانه محور سخنان چنی و مشرف خواهد بود. چنی درحالی وارد پاکستان شد که مشرف  با وزیر امور خارجه  انگلستان مارگارت بکت نیز دیدار كرد.  پاکستان از متحدان اصلی ایالات متحده در مبارزه با تروریسم است. این در حالی است که از زمانی حمله آمریکا و متحدانش به افغانستان کاخ سفید مقام‌های پاکستان را برای مبارزه با باز ماندگان طالبان و القاعده تحت فشار قرار داده است. 
کاخ سفید نیز بار دیگر دولت پرویز مشرف را برای مبارزه با القاعده و طالبان در مرزهای مشترک این کشور با افغانستان تحت فشار قرار داد. این در حالی است که بوش اخیرا اعلام کرده بود که مرز مشترک میان افغانستان و پاکستان بسيار پنهاور است. 
کاخ سفید در شرایطی مشرف را تحت فشار قرار داده است که نگرانی از افزایش حملات تروریستی طالبان با نزدیک شدن به فصل بهار در دولت بوش و کنگره افزایش یافته است.  وزیر امور خارجه ایالات متحده در اظهارات تند اعلام کرد که دولت بوش نگران بازگشت القاعده به ساختار دولت است.  رایس در گفت‌وگو با ای‌بی‌سی گفت: هیچ شکی وجود ندارد که القاعده تمام تلاش خود را برای بازگشت به ساختار سیاسی افغانستان آغاز کرده است. اما ما باید سریع‌تر عمل کنیم. به همین دلیل کاخ سفید خواهان همکاری همه جانبه با افغانستان و پاکستان است. سرویس‌های اطلاعات ما در سرتاسر جهان تلاش خود را برای انهدام کامل القاعده به کار گرفته است.  مرز افغانستان با پاکستان از مدت‌ها پیش به گفته مقام‌های امریکایی محل اختفای رهبر القاعده اسامه بن‌لادن و دستیار وی ایمن الظواهری است. 
رایس با اشاره به مشکلات سیاسی در پاکستان اعلام کرد که مشرف خود قربانی حملات القاعده بوده و به همین دلیل باید با بازماندگان القاعده و طالبان مبارزه کند. وزیر امور خارجه ایالات متحده در این خصوص گفت: رهبری پاکستان به خوبی بر این امر واقف است که نیروهای القاعده از بي ثبات کردن پاکستان سود می‌برند. افغانستان مملو از هرج و مرج سیاسی و بی‌ثبات مکان مناسبي برای عملیات‌های تروریستی طالبان خواهد بود. 
پیش از دیک چنی ، وزیر دفاع جدید آمریکا روبرت گیتس  نيز در اواخر ماه گذشته ميلادي با مسافرت به پاکستان با پرویز مشرف در خصوص وجود تروریست‌ها در مرز پاکستان و افغانستان گفت‌وگو کرده بود. در این میان پرویز مشرف بارها بالحنی قاطع و خشمگین این قبیل ادعاها را رد کرده است. 

جرج دبلیو بوش نیز به عنوان آخرین اهرم تهدید کننده دولت  اعلام کرد که کنگره جدید آمریکا که در حال حاضر در اختیار دموکرات‌های آمریکایی است می‌تواند کمک‌های مالی آمریکا به پاکستان را قطع کند. 
نیویورک تایمز با اعلام این خبر نوشت که تنها راه برای متقاعد کردن دموکرات‌‌ها تلاش  بیشتر دولت پاکستان در خنثی کردن عملیات طالبان و القاعده است. بوش در آخرین هشدارها اعلام کرد که پرویز مشرف اندک توجهی به تعهد داده شده به بوش در ماه سپتامبر ندارد. در این تاریخ مشرف متعهد شده بود که تمام تلاش خود را برای مبارزه با شبه نظامیان طالبان و القاعده به کار بگیرد. 
دولت پاکستان تاکنون بارها اعلام کرده که تمام تلاش خود را برای انهدام شبکه‌های تروریستی به کار گرفته است. این در حالی است که آمار رسمی حاکی از افزایش حملات تروریستی در یک سال گذشته است.  یک منبع نزدیک به بوش که خواست نامش فاش نشود در این باره گفت: موقعیت پاکستان در کنگره خطرناک است. مجلس نمایندگان ایالات متحده اخیرا لایحه‌ای را در دستور کار خود قرار داده است که براساس آن از رئیس جمهور در خواست شده که میزان تلاش پاکستان برای مبارزه با تروریست‌ها را مورد برر‌سی قرار دهد.  پاکستان سالانه مبلغ 850 میلیون دالر در رقابت کمک‌های نظامی و اقتصادی از ایالات متحده دریافت می‌کند.

نشریه اوتیزس در مطلبی زیر عنوانی، مشرف تحت فشار کانگرس امریکا بخاطر القاعده نوشته است:اعضای مجلس سنای امریکا روز پنجشنبه از رئیس جمهور بوش خواستند که اگرمشرف نمیتواند به تنهائی اقدام نماید، باید امریکا علیه کمپ های القاعده در پاکستان از اقدام  نظامی  استفاده کند . اعضای حزب دموکرات و جمهوری خواهان از مقامات وزارت دفاع امریکا "خواستند تا معلوم نماید که آیا قوانین بین المللی به نیروهای امریکائی مستقر در افغانستان اجازه میدهد که مناطق قبایلی پاکستان را که شبکه القاعده به قول مقامات استخباراتی در آن دوباره زنده شده  است، مورد حمله قرار دهند. سناتور چیف سیشن پیشنهاد کرد که ایالات متحده امریکا از عین اسناد قانونی ایکه به اساس آن رژیم  طالبان در افغانستان را در سال2001 مورد حمله قرارداد، برای محو پایگاه های القاعده  نیز استفاده کند.

 سیشن از معین وزارت دفاع امریکا خواست تا به پاکستان بگوید که شمایا از این گروه ها حمایت میکنید و یاهم نمیخواهید کشور تانرا تحت کنترول داشته باشید. هیچ کدام از این  دوبه ماقابل قبول نیست، مابیش از این دیگر حوصله کرده نمیتوانیم.سایر اعضای کانگرس بشمول  ایفن بی نماینده ایالت اندیانا با گفته های سیشن موافق بودند.ایفن گفت، مقامات پاکستان اکنون اقدام کند، و رنه ما اقدام خواهیم کرد.دیک چینی معاون رئیس جمهور امریکا به مشرف تاکید کرد که در مقابل القاعده  اقدام نماید و جلو سرازیر شدن طالبانی را بگیرد که برای حمله  بهاری وارد افغانستان میشوند.لیفین سناتور از ایالت میشگی که ریاست یک کمیسیون مجلس سنا را نیز بعهده دارد ازبورد اعضای کانگرس خواست تا وزارت های خارجه و دفاع پاسخ دهند که ایانیروهای امریکائی و ناتو میتوانند کمپ های آموزشی القاعده در پاکستان را مورد هدف قرار دهند، چون  قرار  اطلاعات، حملات علیه افغانستان در این کمپ ها طرح ریزی میشوند.او می افزاید، این موضوع خیلی مهم است وما درزمینه پاسخ واضح میخواهیم.

همچنان مسافرت غیر مترقبه و اعلام نشده دیک چنی معاون رئیس جمهور امریکا به افغانستان، به خصوص پس از انفجار تروریستی ای که در بگرام رخ داد وموجب کشته شدن حداقل هژده تن و زخمی شدن تعداد دیگری شدمورد تفسیر وتبصره های زیادی قرار گرفت و توجهات زیادی را جلب نمود. البته غیر مترقبه بودن و قبلآ اعلان نشدن این سفر بنا بر دلایل امنیتی ،تا حد زیادی موجه است ، زیرا اوضاع امنیتی غیر قابل اعتماد و کنترول در افغانستان وفعال بودن عوامل عمده ترور و نا امنی در پاکستان رعایت هر احتیاطی را ضروری می سازد.از همین رو گفته می شود که حتی در اسلام آباد نیز کسی ازمسافرت چنی به افغانستان باخبر نبود. به همین ترتیب هنگامی که انفجار نیرومند ی در مقابل پایگاه هوایی بگرام رخ داد ،دیک چنی  صدای  خفیفی از آن را شنید و بسیاری از همراهان وی همان را هم نشنیدند .  

لحظاتی پس ازاین انفجاربودکه کرزی ودیک چنی برای دوساعت ودر پشت درهای بسته باهم سخن گفتند وطبق معمول اعلام شد که مسأله امنیت ودوام تعهدامریکادر مبارزه علیه تروریزم موضوع اصلی این مذاکرات رامیساخت. باعطف توجه به وضعیت بحرانی و نا امنی موجود در هردو کشور افغانستان و پاکستان این سوال نا بجا نیست که چه فوریت و اولویتی در این مسافرت وجود داشت؟ آنچه این سوال را جدی تر ساخت ،مسافرت اعلام نشده وزیرخارجه انگلستان به پاکستان و بعدافغانستان به تعقیب مسافرت دیک چنی بود. گرچه ممکن است سفر وزیر خارجه انگلستان به دنبال شکر رنجی هایی که در این اواخر میان کرزی ودولت انگلستان بوجود آمده بود ، کوشش برای ترمیم فاصله ها و پاسخی به سفر چند روز قبل کرزی به انگلستان باشد .تا آنجا که به سفر چنی به پاکستان بر می گردد،بدنبال هشدار غیر مستقیم برخی از مقامات امریکا مبنی بر کاهش کمک ها در صورت عدم کوششهای جدی پاکستان در مبارزه علیه تروریزم ،دلجویی از پرویز مشرف وتوجیه دیپلوماتیک آن اظهارات ،می تواند این سفر را توجیه نماید . گفته می شود که سفر آقای چنی به افغانستان به عنوان دنباله طبیعی این سف،هیچ فوق العادگی ندارد ودرنهایت استفاده ازفرصت بدست آمده برای یک دیدار عادی و اعلام تداوم همکاری ست . تفسیر دیگر اینست که این دیدار و اعلام حمایت و دوام تعهدات قبلی ،پس از گرد همایی احزاب جهادی وشعار های ضد امریکایی ودر جانب دیگر اخطار گلبدین حکمتیار دایربرخروج قریب الوقوع امریکا از افغانستان این مسافرت کاملاًضروری بود.

بر اساس این تفسیر سفرچنی هم پاسخی به گلبدین است وهم هشداری به سایر مخالفین دولت وهم تشجیع کرزی که از جوانب گوناگون تحت فشار قرار دارد ودر چا راه بی تصمیمی وا مانده است. البته تا آنجا که به اکثریت مردم عادی افغانستان مر بوط است  اگر انفجار بگرام نمی بود ،توجه ویژه ای به این مسافرت نداشتند زیرا مسافرتها ودید وبازدیدها وهمگام با آن وعده های بی نتیجه وتحقق نیافته مانع از آن شده است که به این وعده ها دل خوش کنند. همین چند ماه قبل بود که یکی از مقامات عالی رتبه خارجی با جدیت تمام از تغییرات دروضع امنیتی طی سه ماه وسپس شش ماه آینده خبر داد. موعد مقر به سر آمد وتنها نتیجه آن ها تسلیم دهی موسی قلعه وبدتر شدن وضع امنیتی در مناطق جنوب بود. تا این که اعلام شد سال آینده، جنگها و نا امنی های گسترده ایرا باید انتظار کشید. در این میان دیدگاه دیگری نیز وجود دارد و آن این که اوجگیری تنشها میان ایران و امریکاوپیشبینی محافل خبری دایر بر احتمال اقدامات نظامی علیه ایران نیز می تواند علتی برای این مسافرت های متعاقب هم باشد زیرا در صورت وقوع هر حادثه ای ازآن گونه ،افغانستان از آثار و نتایج آن  متأثر خواهد شد و در این رابطه نا گزیر از آمادگی خواهد وچه بسا که نتواند آنگونه که رسماً اعلام کرده بود بی طرف بماند. یکی از خبر گزاریها پیشبینی نمود که ازوقوع جنگ با ایران چند هفته بیشتر باقی نمانده است . وقتی جنگ با عراق آغاز شد امریکاییهابارها اعلام کردند که مصروفیت آنان درعراق تاثیری بر کوششهای آنان درافغانستان نخواهد داشت اما دیدیم که غیر از این شد و جنگ در عراق چه از لحاظ نظامی و چه از لحاظ سیاسی نتوانست بی تأثیر بماند.

البته این احتمال را که این مسافرتها در ادامه جنگهای تبلیغاتی،صرفاً مانوری برای ترساندن  و واداشتن ایران برای عقب نشینی در نزاع هستوی باشد نیز می توان افزود،زیرا در هر صورتی ایران ،ناگزیر است روی موضعگیری دولت افغانستان در این منازعه و تأ ثیر آن حساب نماید .جدا ازهمه این مسایل سفر دیک چنی به پاکستان و سپس افغانستان ، یکبار دیگرادامه ابهام و دو گانگی سیاست امریکا در قبال پاکستان وبه تبعیت از آن در مقابله با ترو ریزم را نمایش داد. سیاست امریکا در مبارزه علیه تروریزم ، مافیای مواد مخدر،چگونگی حمایت از دولت کرزی و سر انجام دموکراسی در افغانستان همیشه حامل این ابهام بوده است وهمین ابهام بازتاب خودش را در کلیه موضعگیریهای سیاسی دولت افغانستان بر جا گذاشته وچند گونه و دو پهلو بر خورد کردن  وروزمره گی را به یک سنت ماندگار بدل کرده است. در نتیجه وضعیتی بوجود آمده است که هیچکس نتواند با اطمینان ازفردا چه خواهد شد سخن بگوید.   

پاکستان به منظور توسعه نفوذ اسلام اباد در مناطق جنوب غربی افغانستان و تقویت شورش در افغانستان ازطریق یک فرمانده ارشد ، با طالبان معاهده ای را به امضا رسانیده است.
نشریه آسيا تایمز به اساس تماس هایکه با افراد طالبان و القاعده داشته است ، می نویسد که ملا دادالله نیرومند ترین مرد برای پاکستان است که بعداز انجام فعالیت درزابل ، ارزگان ، کندهار و هلمند دوباره به ایالت بلوچستان پاکستان جاگزین میشود . طالبان با استفاده از خاک پاکستان و حمایت اسلام اباد میتوانند با فکر ارام افراد ، اسلحه و اکمالات شانرا به مناطق جنوب غربی افغانستان منتقل سازند.این نشریه اضافه میکند که معامله با ملا دادالله می تواند منافع پاکستان را با ایجاد جای پا در افغانستان تامین نماید.
 هدف نهائی پاکستان اینست تا یک حکومت دست نشانده ، مطیع و حامی منافع خود درافغانستان داشته باشد . ازهمین رو ، فکر میکند که ملا دادالله جنگ سالاریست که در رسیدن به این هدف ، پاکستان را یاری خواهد رساند.
 طالبان درک میکنند که برای رسیدن به هدف به حمایت و کمک یک سازمان دولتی نیاز دارند و پاکستان این کمک و حمایت دولتی را دراختیار انها قرار داده است.آسيا تایمز می نویسد ، این همه در حالی صورت میگیرد که امریکا پاکستان را برای تلاش بیشتر بخاطر جلوگیری از حملات احتمالی بهاری امسال ، تحت فشار فزاینده قرارداده است .دیک چینی معاون رئیس جمهور امریکا روز دوشنبه طی یک سفر ناگهانی وارد پاکستان گردید،تا درزمینه با جنرال مشرف صحبت نماید. کاخ سفید از صحبت در مورد جزئیات ملاقات چینی با مشرف خود داری کرد ، اما گزارشات مبنی بر هشدار جدی امریکا به پاکستان را رد نکرد.  فرماندهان طالبان که حملات بهاری امسال را طرح ریزی میکنند ، پذیرفته اند که انها منحیث یک حرکت مستقل توان جنگ دوامدار را علیه دولت ندارند ، بناء" انها در صدد جلب حمایت منابع دولتی شدند و در نتیجه دوباره به حامی پیشین یعنی پاکستان رو اوردند.  بعداز اغاز مبارزه علیه تروریزم در پی حملات 11 سپتمبر برامریکا ، واشنگتن همواره پاکستان را مجبور ساخته است تا از طالبان فاصله بگیرد . طالبان بخاطر پناه دادن به اسامه بن لادن منحیث دشمن درجه یک امریکا شناخته شد به نوشته ایشیا تایمز ، اسلام اباد با استفاده از فرصت ،ملا دادالله را انتخاب کرد برای پاکستان این بهترین فرصت بود تا ازاین طریق تماس خود با طالبان را دوباره تامین نماید و حملات بهاری انها را قوت ببخشد ، بنابرین، این موضوع در میان طراحان ستراتیژیک در راولپندی فضای گرمی را به وجود اورد، تصمیم گرفته شد که از طالبان باید طوری حمایت صورت گیرد که نیروهای ناتو در افغانستان مجبور به مذاکره با طالبان شوند و به این ترتیب چه کسی بهتر از پاکستان میتواند نقش میانجی را بازی کرده و متحدین غربی خود را به اطاعت وا بدارد؟

 در واقع پاکستان بعداز لشکرکشي شوروی درسال های 1980 در افغانستان سرمایه گذاری گزافی کرده است ، ولی مفاد کمی بدست اورده است ، نه گلبدین و نه ملا عمر نتوانستند اهداف پاکستان را بطور کامل تحقق بخشند. ملا داد الله با پیروزی هایش علیه اتحاد شمال با راندن انها تا نقاط اخیر افغانستان توانست خود را نورچشم پاکستان بسازد او نماینده خاص ملا عمر در دو منطقه وزیرستان قبل از حملات بهاری سال گذشته بود ملا داد الله نقش میانجی درامضای معاهده میان اردوی پاکستان و طالبان پاکستانی را ایفا کرد.  معاهده صلحی که ملا داد الله میانجی ان شده بود ، زمینه را برای بیرون شدن اردوی پاکستان از مناطق نا ارام خود مختار مساعد ساخت هر گاهی که از اتش بس تخلف صورت میگرفت ملا داد الله انرا حل میکرد . نشریه همچنان می افزاید : این هدف نهایی پاکستان است تا نفوذ خود را در کابل یکباردیگر افزایش دهد و اسلام اباد معتقد است که مهارت های ملا داد الله اورا قادر خواهد ساخت تا با جنگ سالارانی که به منافع پاکستان می اندیشند در مورد تقسیم قدرت مذاکره نماید.

تنش در روابط پاکستان و افغانستان به يک روند تبديل شده است .اخیرآ" سخنان " علی احمد خان اورکزی " والي ایالت سرحد پاکستان در خصوص تبدیل شدن گروه طالبان به یک جنبش آزادیخواه ، واکنش تند مقامات افغانی را برانگیخته است .وي ادعا کرده است که گروه طالبان براي ازادي افغانستان مي جنگدو سرخوردگي قوم پشتون از عوامل تقويت طالبان است. به دنبال حمایت والي سرحد پاکستان از گروه طالبان ، مجلس نمایندگان افغانستان با محکوم کردن موضع گیری اورکزی ، خواستار توضیح دولت پاکستان در این زمینه شد. مجلس افغانستان با صدور بیانیه ای اعلام کرد ، پاکستان با وجود فشارهای بین المللی همچنان به سیاست های مداخله جویانه خود در افغانستان ادامه می دهد. وزارت خارجه افغانستان نيز در بیانیه ای اظهارات والي سرحد پاکستان را دخالت آشکار در امور داخلی افغانستان دانست . وزارت خارجه افغانستان این اظهارات اورکزی را که پشتون ها ازگروه طالبان حمایت می کنند را خلاف واقعیت ،غیر مسئولانه و تحریک آمیز خواند . وزارت خارجه افغانستان با اشاره به تلاش تاریخی پاکستان برای جلوگیری از ظهور افغانستان مستقل و آزاد تاکید کرد که پاکستان همواره با پشتون ها بد فتاری کرده است . نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان که در کابل به سر می برد ، خواستار توضیح دولت پاکستان درمورد حمایت از گروه طالبان شد .تام کوئینگز که در جمع خبرنگاران سخن می گفت ، درباره طالبانی شدن کشورهای منطقه بویژه پاکستان هشدار داد . وی خاطر نشان کرد که پاکستان باید ازعملکرد گروه طالبان در افغانستان درس بگیرد و دست از حمایت از طالبان بردارد . به اعتقاد کارشناسان ، سیاست اسلام آباد در افغانستان مبتنی برنفوذ در ساختارهای حکومتی و مراکز تصمیم گیری این کشور است و به رسمیت شناختن طالبان در زمان حکومت بر افغانستان هم در این راستا ، قابل ارزیابی است . در سال های اخیر همواره دولت پاکستان در معرض اتهام حمایت از گروه طالبان بوده است . مقامات افغانی و آمریکایی بر این باورند که گروه طالبان و حنی هسته هایی از القاعده در داخل پاکستان آموزش می بینند و تجهیز می شوند. اما دولت پاکستان با رد هر گونه حمایت اسلام آباد از گروه طالبان ، بر مبارزه با گروههای تروریستی از جمله گروه طالبان تاکید دارد. به اعتقاد ناظران سیاسی، نگاه ابزاری دولت مشرف به گروه طالبان برای گسترش نفوذ در افغانستان باعث تشدید بی ثباتی در منطقه خواهد شد . اظهارات اخیر والي ایالت سرحد نشان دهنده دیدگاه مقامات پاکستانی درباره گروه طالبان است . به نظر می رسد که توصیف فعالیت های خشن و ضد انسانی گروه طالبان به جنبش آزادی خواه از سوی مقام ارشد ایالت سرحد بسیار غیر واقع بینانه است . در این جا این پرسش مطرح می شود ، درشرایطی که گروه طالبان نوعی دیکتاتوری و خفقان سیاسی را دنبال می کند ، چگونه می تواند یک جنبش آزادی خواه خوانده شود ؟. حافظه تاریخی ملت افغانستان آکنده از جنایات طالبان است و بنابراین نمی توان تلاش مردم مظلوم افغانستان برای رهایی از اشغالگری را در کنار تفکرات گروه طالبان قرار داد.

ازجانب ديگردوشادوش چني ، وزيرخارجه انگليس نيزشتابان پاي جاي پاي معاون ريس جمهورآمريکا گذاشت . مارگارت بکت وزير خارجه انگليس بي درنگ از طرح جنجالي پاکستان براي حصار کشي در مرزهاي خود با افغانستان حمايت کرد. وي که پيش از سفربه کابل ، به پاکستان سفر کرده بود در نشستی با ديپلماتها در اسلام‌ آباد ، ضمن قدرداني از تلاشهای پاکستان در مبارزه با بقایای طالبان و القاعده ، تقويت نظارت و کنترول بر تحرکات طالبان را در سراسر مرزهاي پاکستان و افغانستان ،بر عهده همه شرکاي ائتلاف مبارزه با طالبان دانست و حصار کشي در اين مرزها را ،موجب بهبود وضع امنيتي آن اعلام کرد . پرويز مشرف رئيس جمهوري پاکستان اعلام کرده است که دولت اسلام اباد به منظور تحکیم امنيت در مرزهاي مشترک این کشور و افغانستان و جلوگيري از تردد عوامل طالبان و القاعده ، بخشهايي از آن را حصار کشي مي کند . اين اقدام با مخالفت دولت افغانستان و جناحهاي سياسي اين کشور روبرو شده است . آنها حصار کشي در مرز مشترک را در راستاي تلاش دولت اسلام آباد براي رسميت بخشيدن به خط ديورند به عنوان مرز بين المللي افغانستان و پاکستان تلقی مي کنند . در زمان حضور استعمار انگليس در شبه قاره هند و افغانستان ، خط ديورند به عنوان مرز افغانستان و پاکستان تعیین شد و پشتونهای دو سوي خط را در افغانستان و پاکستان از يکديگر جدا کرد . با گذشت يک قرن ، احزاب و گروههاي سياسي در افغانستان خواستار بازنگري در مساله خط مرزي ديورند هستند. .هر چند دولت افغانستان به صراحت اين موضوع را مطرح نمي کند اما مخالفت آن با هرگونه حصار کشي نشان مي دهد که دولت کابل نيز خواهان بررسي مجدد خطوط مرزي افغانستان با پاکستان است .

 در اين شرايط ، حمايت وزير خارجه انگليس از حصار کشي در امتداد خط ديورند ، از يکسو صحه گذاشتن بر اين خط به عنوان مرز بين المللي پاکستان و افغانستان است و از سوي ديگر به نوعي حمايت از اقدامات دولت انگليس در زمان سلطه استعماری در منطقه است . از اینرو سفر وزیر امور خارجه انگلیس به پاکستان و افغانستان نشان می دهد که دولت لندن همچنان به دنبال منافع خود در منطقه است و تصميم نخست وزير انگليس براي اعزام 1400نیروی نظامي به افغانستان اين موضوع را تاييد مي کند . با اين حال ،حمايت وزيرخارجه انگليس از حصار کشي در مرز مشترک پاکستان و افغانستان همزمان با سفر به کابل ، ميتواند واکنش منفي مقامهاي دولت افغانستان را برانگیزد .

اما به نظر مي رسد بکت با اعلام اين ديدگاه خود کوشيده است مقامات کابل را از موضع دولت لندن در خصوص اقدام پاکستان درحصار کشي آگاه کند. اين در حالي است که از ديدگاه کارشناسان و محافل سياسي افغانستان ،دولتهاي استعمارگر از جمله انگلیس تنها به منافع خود مي انديشند و هر گونه سازو کاري که به تامين این منافع نامشروع کمک کند از ديدگاه آنها قابل قبول است و از آن حمايت مي کنند .

ازطرف ديگرمحمود خان اڅکزى رهبر اتحاد اقوام محکوم و حزب ملى عوامى پښتونخواه پاکستان گفته است که هيچگاه به پاکستان اجازه نخواهند داد تا در خط ديورند، دست به نصب سيم خاردار و يا فرش ماين بزند.به گفتۀ موصوف ، حاکمان پاکستان مى خواهند تا مردم را که از قبل جدا شده اند، بيشتر جدا سازند و همان هدف نارواء را که از سال ها بدينسو بر آن کار ميکند ، تطبيق نمايند.

پاکستان در اين اواخر، اعلام نموده است که به هدف جلوگيرى از تخريبکاران و تروريستان به افغانستان ميخواهد تا در سرحد مشترک با اين کشور، سيم خاردار نصب کند و يا هم ماين فرش نمايد .

اما اقوام ، بزرگان و تحليلگران سياسى مقيم هر دو طرف سرح، چندين بار اين پيشنهاد پاکستان را رد نموده و گفته اند که سيم خاردار و ماين ها از رفت و آمد تروريستان جلوگيرى کرده نمى تواند،بلکه مردم هر دو طرف سرحد را با هم جدا مى نمايد. به هدف محکوم نمودن اين پيشنهاد، پاکستان حزب ملى عوامى پښتونخواه کشور مذکور نيز يک نشستى در شهرک پښين کويته داير گرديد که هزاران تن در آن اشتراک نموده بودند. در نشست مذکور برعلاوه محمود خان اڅکزى ، تعداد بزرگان ديگر اين حزب چون رضا محمد رضا ، عثمان خان کاکر ، سردار مصطفى ترين ، مولوى وزير اخوند، مولوى حيات خان ، نصر الله زيرى و عيسى روښان نيز سخنرانى نمودند . محمود خان اڅکزى طى سخنرانى اش در جلسه مذکور گفت که پاکستان مى خواهد بين يک فاميل و قريه، ماين جابجا کند و سيم خاردار نصب نمايد تا برادر از برادر و خواهر از خواهر جدا شوند.

به گفته موصوف ، در هر دو طرف خط ديورند، يک مردم و يک قوم زنده گى مى کنند ، خوشحالى ، غم و هر چيز آنها شريک است و به هيچ کسى اجازه نخواهند داد تا مردم را که از قبل جدا شده اند، بار ديگر جدا نمايند. اڅکزى در حالى که اين عمل حکومت پاکستانى را شديداً محکوم مى نمود ، افزود : ما در مقابل توطئه ها و دسيسه هاى که به ضد پشتون ها است شديداً ايستاده هستيم و به هيچ کسى اجازه نمى دهيم تا هدف نادرست شان را بر ما عملى نمايند. وى همچنان به مداخله خارجى در افغانستان اشاره نموده گفت که حاکمان کشور وى، از سى سال بدينسو به مداخله شان در امور افغانستان آزاد ادامه مى دهند و اين کار نتايج بسيار خطرناکى به آنها خواهد داشت . اڅکزى گفت که اگر پاکستان از مداخله در امور ديگران دست نگيرد ، طرف مقابل نيز حق انجام چنين کارى را دارد.  بزرگان ديگر حزب ياد شده نيز نصب سيم خاردار و فرش نمودن ماين را طى سخنرانى شان محکوم نمودند و گفتند که به همکارى مردم مقيم در آنطرف خط، شديداً در مقابل دسيسه مذکور ايستاده خواهند شد . موصوف گفت که اين وجيبه حزب و تمام پشتون ها است تا از هدف طرح شده توسط حکومت پاکستان جلوگيرى نموده و نگذارند تا پشتون ها بار ديگر، از هم جدا شوند. استفاده ازمنابع خبري.

 


بالا
 
بازگشت