تهیه کننده گزارش:  هادی میران

 

 

سیمینار عملمی ، فرهنگی

 

بررسی پروسه مشارکت خانواده های مهاجر در کشورهای غربی

 

 

 

 

 

روز شنبه نهم دسامبر سینمار علمی  فرهنگی ای با عنوان   "مشکلات خانواده های مهاجر در جامعه غرب"، از سوی انجمن پناهندگان افغانستان  به ریاست خانم فرشته ضیایی، شاعر و فعال امور زنان ،  درشهر گوتنبورگ سویدن  با شرکت گروه زیادی از روشنفکران و شرکت کنندگان افغانستانی و ایرانی درتالار اجتماعات فولک هوسیت، ساعت 4:30 بعد از ظهر شروع  و تا ساعت 8:30 به گردانندگی هادی میران کارشناس ارشد علوم اجتماعی و با سخنرانی آقای حمزه واعظی نوسینده ، محقق و روزنامه نگار، و مهرداد درویش پور، جامعه شناس ایرانی و استاد  در دانشگاه استکهلم، ادامه یافت. ابتدا هادی میران در مورد تفاوت های فرهنگی  وارزشهای نمادین میان خانواده های مهاجر و جامعه سوئد  اشاره کرد و سپس به معضلات  و ناهنجاریهای ناشی از این چند گانگی پرداخت. بعدا  حمزه واعظی با عنوان "موانع پروسه خصلت پذیری اجتماعی فرهنگی  زنان مهاجر افغانستان در کشورهای مقیم "  صحبت مفصلی انجام داد. ایشان بحث خود را درسه محور ارائه نمود که درمحور نخست به دلایل وعوامل پروسه انتگراسیون زنان افغانستانی  پرداخت وبه هفت عامل اشاره نمود. وی پدیده بی سوادی و کم سوادی زنان افغانستان را یکی از عوامل مهمی نام برد که به پایین بودن سطح درک اجتماعی ، خودکم بینی، پناه بردن به خرافات و اعتقادات رمز واره زنان می انجامد.

واعظی همچنان مسلط بودن فرهنگ مردسالاری و پدرمحوری  را بعنوان منشاء ایجاد  محدودیت، کنترل اخلاقی، مالکیت اقتصادی  و تصمیم سازی درخانواده  تلقی نمود که  موجب بسته شدن مجاری پیشرفت اجتماعی و ذهنی زنان گردیده  و پروسه خصلت پذیری اجتماعی وسازش آنها را با محیط جدید وبیگانه مختل نموده است. از دیدگاه واعظی، سومین عامل،  پرشمار بودن تولید فرزندان میباشد که نوعا با انگیزه اقتصادی خانواده صورت می گیرد اما عملا به اتلاف وقت ومصرف شدن عمر وهمت زنان  در نگهداری بچه ها منجر می گردد و با اشباع روحی آنها در امر بچه داری، ارتباط  و مراوده های  اجتماعی  و آشنایی با  ارزش های جامعه  محل اقامت را مسدود می سازد.

تفاوت فرهنگی/ مذهبی با محیط اجتماعی جامعه غربی چهارمین عامل از نظر و اعظی می باشد که پیشداوری ذهنی منفی نسبت به غرب وارزشهای اخلاقی  فرهنگی اجتماعی آن را در نگاه زنان بر جسته نموده و موجب بد بینی  وگریز از ارتباط با مردم و محیط  محل اقامت میگردد. مسلط نبودن برزبان پنجمین عامل از دیدگاه واعظی می باشد که موجب میگردد زنان با قوانین وحقوق  شهروندی و امتیازات پناهندگی بی خبر بمانند و از یافتن شغل ودرک وارتباط متقابل در جامعه پذیرنده محروم گردد.

در اندیشه واعظی، آب و هوای سرد وفرهنگ فرد گرایی که پروسه اشتراک زنان افغانستانی را با جامعه مقیم غربی دچار اختلال و انسداد نموده است. حمزه واعظی در بخش دوم سخنان خود  پیامد ها و آثار عدم اشتراک  و سهم گیری زنان افغانستان را در جوامع محل اقامت برشمرد و به تشریح چند عنصر برای تفهیم این مو ضوع پرداخت. وی انزوا گرایی را نخستین عاملی خواند که زنان اففانستانی را دچار افسردگی،  احساس بی پناهی، تنهایی، جدا افتادگی از اصالت خویشاوندان، گذشته گرایی  وزند گی درخاطرات گذشته می نماید.

ایشان  پریشانی درنظام تربیتی فرزندان را  دومین آثار اختلال  در پروسه ادغام و انطباق زنان افغانستانی یاد کرد و از دوگانگی شخصیتی فرزندان در محیط خانه و بیرون، خشونت با بچه ها را بعنوان معضل مهم خانواده نام برد که بر اثر تحمیل الگوهای تربیتی سنتی خانواده بر فرزندان وتعارض این الگوها با میحط پرورشی، تعلیمی واجتماعی بیرون بوجود می آید وموجب افزایش فاصله فرزندان با خانواده و مادران می گردد. چرخه بیکاری، خانه نشینی سومین عامل از نظر واعظی می باشد که موجب وابستگی اقتصادی بیشتر زنان به شوهر، یا س و ناامیدی و سرخوردگی بیشتر و پناه بردن به جلوه های کاذب می گردد.

حمزه واعظی همچنین به تشریح پیامدهای عدم ادغام زنان افغانستانی، چهارمین پیامد را تزلزل در ارزشها و نظام خانواده گی نام برد که عمدتا ناشی از سابقه ازدواجهای سنتی میشود و خانواده ها با قرار گرفتن درشرایط جدید ومحیط متفاوت و بر اثر فشارهای روحی و پریشانی های روانی، دچار مشکل تدریجی میگردد.

 آقای واعظی در بخش سوم سخنرانی خود به تشریح راه حل ها پرداخت. وی یاد گیری زبان، جستجوی شغل وکاریابی، ارتقای سطح سواد وتحصیلات، حمایت حقوقی و برنامه ریزی اساسی دولت ها ومقامات کشورهای پذیرنده را بعنوان اساسی ترین گزینه ها برای بهبود بخشیدن به پروسه ادغام جامعه زنان افغانستانی برشمرد. وی تا کید نمود که دولتهای پذیرنده می باید با درک درست و سیاست دقیق و با درنظردر نظر گرفتن اصل "نسبیت فرهنگی" به کمک و مشورت کارشناسان محققین و جامعه شناسان مهاجر به تدوین یک استراتژی درست و موثر اقدام نماید.

 دیگر سخنران این سیمنار علمی،  مهرداد درویش پور بود که به تحلیل جامعه شناختی از تقسیم بندی وضعیت مهاجرین مقیم کشور های اروپایی پرداخت. وی از سه مرحله در زندگی مهاجرین یاد کرد.

1. مرحله خوش بینی اولیه، که در این مرحله مهاجرین با وارد شدن به دنیای جدید و برخورداری ا زامتیازات عادی واجتماعی تازه عموما  از بودن در محیط نو رضایت خاطر نشان میدهند.

2 . مرحله شک: که در این مرحله مهاجرین پس از سپری نمودن دوره شادی ، با مشکلات روحی تازه ای مواجه میگردد و به تدریج نسبت به موقعیت و خوشبختی خود دچار تردید می شوند

3. مرحله باز گشت به گذشته: که در این مرحله مهاجرین با درک مشکلات حضور خود در کشور جدید و برخورد با برخی رفتارهای نژادگرایانه مردم کشور محل اقامت، به گذشته خود،  موقعیت  و کشور بومی  وتعلقات گذشته خود می اندیشد. وی راه حل بیرون رفت از مشکل ومقابله با تبعیض که در سرنوشت مهاجرین موجود است را عنصرقدرت نام برد که می باید از جانب مهاجرین در نظر گرفته شود ودانش و تحصیلات بالا و شغل و مشارکت را عناصر قدرت بخش یاد نمود که می تواند موقعیت مهاجرین را بالا برده و حضور آنها را بر کشور پذیرنده تحمیل می نماید. درقسمت پایانی، برنامه پرسش و پاسخ بر گذار گردید که اساتید سخنران به پاسخ گویی به پرسشهای شرکت کنندگان پرداختند.


بالا
 
بازگشت