ولسي جرگه ازجنگ تا نيرنگ
)حقيقت (
تجربه بشري در طول تاريخ در حوزه سياست و قدرت دست آوردهاي بسياري را كسب نموده است. اين دست آوردها با گذشت زمان متحول و متكامل شده و عملاً به سمت و سويي راهنمايي گرديده كه با فطرت انساني هم خواني و سنخيت بيش تري داشته است. نظام هاي مختلف سياسي كه در طول تاريخ شكل گرفته است، در واقع تلاش هايي براي پيدا كردن الگوي مناسب سياسيِ مبتني بر ماهيت بشري است. جوامع مختلف براساس اصل آزمون و خطا سعي نموده اند نظام هاي مختلف را تجربه كنند، وجوه مغاير با ماهيت انساني آن را بزدايند و وجوه موافق آن را نه تنها براي خود نگه دارند بلكه به ديگر جوامع هديه نمايند. بر اين اساس در مسير تكامل نظام هاي سياسي، شاهد نوعي هم گرايي و مشابه سازي در جوامع مختلف حتي با فرهنگ هاي مختلف هستيم. اصولي هم چون تفكيك قوا، مسؤوليت حاكمان، حاكميت ملت، دوره اي بودن مسؤوليت، انتخابات، همه پرسي، رفاه اجتماعي و . . . در شرايط كنوني مختص به يك كشور يا قوم خاص و پيروان يك مذهب ويژه نيست، بلكه در گوشه و كنار جهان، خواه در آفريقاي سياه يا آسياي زرد و اروپاي سفيد و آمريكاي جنوبي سرخ يا پيروان مسيح و ا سلام و بودايي و هند و و يهودي و بت پرست، قابل قبول و رويت است.
هر كشور و جامعه اي كه بتواند از دست آوردهاي اجتماعي بشري بهره جويد و مجهز به دانش سياسي روز گردد، از مرتبه و جايگاه بالايي در بين ديگر ملل برخوردار خواهد بود. دانش سياسي مبتني بر تجربيات بشري هيچ رنگ و بوي ايدئولوژيك و اعتقادي خاص ندارد و متعلق به همه بشريت است. برابر ماده 21 اعلاميه جهاني حقوق بشر «هر كس حق دارد كه در حكومت كشور خود، خواه به طور مستقيم و خواه به واسطه نمايندگاني كه آزادانه انتخاب شوند، شركت جويد ... اساس قدرت حكومت، اراده مردم است. اين اراده بايد در انتخابات ادواري و سالمي ابراز شود كه با حق رأي همگاني و مساوي و نيز با رأي مخفي يا روش هاي رأي گيري آزاد نظير آن برگزار مي شود». موضوع كه تقريباً به اتفاق آراي ملل رسيده است.
دموكراسي نمايندگي است. يعني به جاي اين كه تك تك افراد راجع به تك تك موضوعات اظهار نظر نمايند براي سهولت اجرايي، افراد جامعه تعداد محدودي را به نمايندگي از سوي آحاد مردم براي اعمال حق حاكميت ملت و براي مدت معين انتخاب مي كند. نمايندگان برگزيده با انتخابات مردم مشروعيت سياسي خود را احراز مي نمايند زيرا در صورت عدم اتكا به آراي مردم جايگاه نمايندگي آنان مفهومي نخواهد داشت و فاقد مشروعيت سياسي خواهند بود و مانند اين است كه شخصي بدون نظر و رضايت كسي خود را وكيل و نماينده او بخواند و در اموال و مالكيت او تصميم گيري و اعمال نظر نمايد. بديهي است از نظر عرفي و حقوقي چنين شخصي “ متجاوز و غاصب اموال غير” ناميده مي شود. پرواضح است براي تبلور چنين هدفي، آزادي انتخاب شوندگان و انتخاب كنندگان از اوجب واجبات به حساب مي آيد؛ زيرا تجربيات متوالي بشري به كرات ثابت نموده است كه بدون وجود آزادي سياسي، امكان بمنصه ظهور درآمدن اراده جمعي در انتخابات ميسر نيست و در اين صورت حق حاكميت مردم تعين پيدا نخواهد كرد آزادي از چنان مرتبت و جايگاهي برخوردار است كه حتي استقلال و تماميت ارضي كشور هم نمي تواند بهانه اي براي پايمال كردن آن باشد و همچنين شكل و شمايل قانوني هم نميتواند مانع از آزادي مردم گردد.
دانشمندان علوم سياسي بخاطر حفظ حقوق و آزادي هاي افراد، جلوگيري ا ز به استبداد كشانيدن قدرت و تمركز آن بدست يك فرد يا يك نهاد، تيوري تفكيك قوا را ارائه داشته اند كه بر مبناي آن قدرت در يك نظام سياسي بين سه ارگان يا قوه تقسيم ميشود: - قوه اجرائيه يا حكومت . - قوه قضائيه . - قوه تقنينيه . ولي قوه سوم كه بطورغيرمستقيم د موكراسي را تمثيل مينمايد، ه همانا پارلمان ميباشد. پارلمان وظيفه دوگانه يي را ايفا مينمايد كه همانا وضع قوانين و نظارت بر تطبيق آن ميباشد. قدرت مردم در پارلمان است كه به نمايش گذاشته ميشود. پارلمان يعني مجمع نمايندگان كه وظيفه قانونگذاري را به عهده دارند. درافغانستان آنرا شورای ملي ، در ايران و تركيه آن را مجلس، در ايالات متحده و برخي كشورهاي آمريكاي لاتين آن را كنگره مي نامند. در برخي كشورها پارلمان مركب از دو مجمع است مثل شورا و سنا. قاعدتاً اعضاي پارلمان انتخابي هستند يعني از طرف مردم و به آراي آن ها براي تشكيل قوه مقننه و تدوين قوانين برگزيده مي شوند. در برخي موارد آن ها را انتصاب ميكنند. در كشورهاي سرمايه داري از نظر ماهيت، ميزان قدرت و رابطه با دولت دو نوع پارلمان وجود دارد .
دركشورهاي جمهوري پارلماني (ايتاليا، تركيه و هند و ...) يا در ممالك مشروطه سلطنتي (انگلستان، سويد ن و دنمارك) اصل بر اينست كه پارلمان بر كليه اعمال دولت نظارت دارد و در حقيقت مرجع عالي مملكتي شمرده مي شود. دركشورهاي ديگري كه رئيس جمهور از اختيارات وسيع برخوردار است (ايالات متحده امريكا، فرانسه و عده اي از كشورهاي امريكاي لاتين) پارلمان فقط از نظر قانونگذاري نقشي ايفا مي كند و چه بسا كه هيئت دولت حتي به طور صوري هم در مقابل پارلمان پاسخگو نيست. در هر دو دسته كشورها، پارلمان با اختياراتي وسيع يا محدود، به طرزي كم و بيش صوري يا عملي و تا حدودي مستقل فعاليت مي كند. حساب كشورهاي ديكتاتوري، اگرچه به ظاهر داراي مجلس باشند جداست. در اين دسته از كشورها پارلمان فاقد هر گونه محتوا بوده سران رژيم، سلاطين، ديكتاتورهاي دست نشانده با صحنه سازي انتخاباتي مجهول و فرمايشي در حقيقت عده اي را به شغل نمايندگي مجلس منصوب مي كنند تا روپوش و نقابي براي نظام استبدادي باشد. در كليه ممالك سرمايه داري به عناوين و يا اشكال مختلف در آراء مردم دخل و تصرف مي شود و افكار عمومي منحرف مي گردد، محدوديت ها ايجاد مي شود تا پارلمان واقعاً مجمع نمايندگان مردم و بيان گر خواست ها وعقايد آن ها نباشد و هر چه ممكن باشد عده نمايندگان اصيل زحمتكشان كمتر گردد.
اما درافغانستان آمار ها نشان مى دهد كه چهار سال بعد از سقوط طالبان، هنوز هم افغانستان با توليد ۸۷ درصد مواد مخدر جهان در صدر توليدكنند گان اين مواد قرار دارد و به رغم آنكه كابل ادعا مى كند كه بيش از ۶۰ درصد از مزارع كشت خشخاش را نابود كرده و بسيارى از كارگاه هاى توليد مواد مخدر را نيز كشف و منهدم ساخته است اما گزارشگران بين الملل و ازجمله سکرترجنرال سازمان ملل متحد بر اين باورند كه دولت كرزى در زمينه مبارزه با مواد مخدر عملكرد چندان موفقى نداشته. تحليلگران افزون بر اين اعتقاد دارند كه توسعه كشت و قاچاق مواد مخدر، به همان ميزان رشد باعث ركود دولت كرزى و عدم توسعه يافتگى، ثبات و آرامش در افغانستان مى شود. به اين دليل مى توان وجود توليد و قاچاق مواد مخدر را با توسعه نيافتگى و عدم ثبات در افغانستان هم ارز دانست. با اين همه و به رغم د شوارى هاى كنونى، نه تنها شهروندان کشورمابلكه اروپايى ها و آمريكايى ها هم روند بعد از سقوط طالبان را بى بازگشت مى دانند. در اين صورت اگرچه از ضعف هاى مديران دولت كابل انتقاد مى شود و ركود در اصلاحات سياسى و بازسازى به بى لياقتى دولت وکابينه نسبت داده مى شود اما در همان حال هم بر بقا و ادامه حيات دولت حاضر تاكيد مى شود.
همچنان حامد كرزى از نيروهاى بين المللى تحت رهبرى آمريكا خواسته است در رويكرد خود براى شكست دادن تروريسم تجد يد نظر كنند. كرزى گفت دولت او نيز بايد اين مسئله را مورد ارزيابى مجدد قرار دهد. خشونت هاى روزافزون كه به طالبان نسبت داده مى شود جان هزاران هزار نفر را گرفته است كه از سال ۲۰۰۱ تاكنون بى سابقه است. رئيس جمهور گفت بايد بر «منابع تروريسم» كه افراط گرايان در آنها آموزش مى بينند و از آنها الهام مى گيرند تمركز شود. تعبير بسيارى از افغان ها از اين «منابع» همان كشور همسايه، پاكستان است كه پيكارجويان اغلب حملات خود را از آنجا ترتيب مى دهند. كرزى خاطرنشان كرد كه اظهارات او در زمينه «منابع تروريسم» اشاره اى به پاكستان است. وى همچنين گفت كه آرزو داشت جامعه بين المللى طى سه سال و نيم گذشته كمك هاى مالى بيشترى براى بازسازى افغانستان اعطا مى كرد. كرزى گفت او به خاطر كمك هايى كه كشورش دريافت كرده سپاسگزار است، اما افزود امكان صرف بهتر اين كمك ها وجود داشت.
ازطرف ديگر برنامه خلع سلاح وملکی سازی درکشور یکی از همان دسته مسایلی است که با وجود مساعی برخی از کشور ها بعد از گذ شت مد ت چهارسال نه تنها نافرجام باقی مانده، بلکه به همه ابعاد وجهات آن رسیدگی لازم صورت نگرفته است. همانگونه که برخی از منابع بین المللی تصریح میدارند، پروسهء کنونی دی.دی.آر به دلایل فراوانی، عرصهء دشوار وجنجال آفرینی را درآینده، برای کشور به وجود خواهد آورد. با وجود آنکه مراجع مربوط دولتی به یاری کشور های کمک کننده وبرنامهء توسعهء سازمان ملل متحد، کار های معینی را انجام داده اند، اما این امر همه گروه های تفنگدارمسلح را شامل نشده ازیکسو بی امنیتی درکشور کاهش نیافته ازسوی دیگر، برنامهء ملکی سازی وجمع آوری سلاح، با کند یهای فراوان ومقطعی روبرو گردیده است .امنیت یکی از همان اصطلاحات واسمای بی مسمایی است که از زبان مسوولین دولتی وتریبیونها وبلند گوها دردا خل وخارج کشور به مود روز ومود سال بدل گردیده ، اما واقعیت خلاف آن است که می بینیم، میشنویم واحساس میکنیم . تعدد و تداوم اختطاف ها، سرقت ها ، قتلها ، انفجارات وانواع بی امنی ها درکشور واقعیت تلخی است که به اوج آن رسیده است .
آری ! ادامه خشونت عليه زنان، حوادث بيشمار تجاوز، تهد يد و ازدواج اجباري توسط افراد مسلح ، افزايش بيسابقه خود كشي و خود سوزي زنان، تهديد فاميلها تا د ختران خود را به مكتب نفرستند، سوزاند ن مكاتب دخترانه، احساس ناامني زنان در كار بيرون از خانه، ممنوعيت ظاهر شدن آواز خوانان زن در راديو و تلويزيون، افزايش زنان و بيوههايي كه چارهاي جز گدايي و روي آوردن به فحشا ندارند و... سرقت منازل، د كانها و د فاتر، اخذ غير قانوني ماليه و گمرك، حيف و ميل سرمايههاي ملي ، بيداد فساد مالي، رشوه ستاني و بيكاري، خورد و برد وحيف وميل قسمت اعظم كمكهاي خارجي به وسيله وزارتخانهها و د يگر ارگانهاي دولتي و كند بودن شرم آور بازسازی مجدد، توليد و تجارت بيسابقهء هيروئين که افغانستان را مجدداً در صدر ليست كشورهاي توليد كننده هيروئين قرار دادهاست، مشت نمونه خروار از موجوديت تفنگ بالای سرمردم ما حکايه مي نمايد. بناءً ايجاب مي نمايد تا برنامه عملي دولت برمبنای خواستهای مردم جنگ زده کشور ما در مبارزه با تروريزم و تفنگ سالاران دگرگون شود و دولت با قاطعيت در برابر همه اناني که به بي نظمي و ايجاد وحشت در بين مردم ما مي پردازند،به مبارزه جدی پرداخته و به سازش و معامله تن درندهد.
مردم به اين عقيده اند که شرايط امنيتي بايد بازنگری جدی گرديده و حس بي اعتماديي که بر مردم نسبت وخامت اوضاع مستولي گرديده است، مرفوع گردد. زيرا بيش از چهارسال است كه بيش از25000 سربازامريكا و متحد ينش درافغانستان حضوردارند اما هنوز هيچ نشاني از ثبات و صلح و امنيت در كشور سراغ نداريم . با تلخي فراواني بايد ياد آور شد که ايجاب مينمود تا پس از سقوط طالبان ، بدون درنگ به جمع آوري اسلحه ا قدا م ميگرديد ،اما نه تنها اقدامي نشد بلکه دست تفنگدارا ن در نقض حقوق بشر، حقوق زنان، دامن زدن اختلافات قومي و مذهبي، چور و چپاول با زگذاشته شد . درست است که پروسه خلع سلاح در افغانستان ، آغاز شد و اميدواريهاي رادر ميان مردم پديد آورد مردمي که طي بيشترازيک دهه درحاکميت تفنگ هزارا ن قربا ني دادند و کشور خود را نمايشگاه عظيم انواع سلاح هاي سبک و سنگين مي ديدند، درين آرزو بودند که روزي سايه سياه تفنگ را بربالاي سرشا ن نديده واين حاکميت ننگين را براي ابد به گورستا ن تاريخ دفن نمايند . دولت پروسه بنا م جمع آوري سلاح را روي د ست گرفت که ميليون ها دالررا به بادفنا داد، ولي درظاهرارقامي ارايه مي گردد که اميد واري هاي کا ذبي را به مرد م نويد ميدهد . اما کشتن ، بستن ، بردن ، اختطا ف ، زورگويي ، قاچاق، وحشت ، بربريت ، جنگ هاي ذات البيني و مرد م آزاري با گذ شت هرروز وسعت بي سا بقه پيدا مي نما يد .
مردم با انتخاب نمايندگان توقع داشتند که اين همه فسادوتباهي ازکشورريشه کن وعاملين آن مورد بازپرس ومحاکمه قرارگيرد . اما باگذشت هرروزثابت ميشود که چنين چيزي امکان نخواهد داشت .
درروزآغازين پارلمان خانم ملا لي )جويا) نماينده متخب ولايت فراه طي بيانيه اي حرفهاي خيلي تند اما شجاعت مندانه رامطرح نمود ، اگرچه مخالفينش ده ها نام ووابستگي هاي سياسي را به اونسبت دادند ولي براي يک لحظه بپذيريم که اين همه اتهامات که به وي نسبت داده ميشود دقيق وحقيقت است . اما مردم افغانستان درين مقطع زماني آ رزودارند تا حقيقت ودرد هاي ناگفته وسخنان ناشگفته قلبي شان را بشنوند وچه فرق ميکند که اين حقيقت را که ، درکجا وچگونه بيان ميدارند ؟ .اکنون همه توقع ها وآرزومندي ها اينست که چهره هاي خائنين وجنايتکاران معرفي وافشاء گردد . زمانيکه ملالي جوياچنين درد مردمش را بي باکانه ، شجاعت مندانه وباقبول انواع خطرات که ميداند اورا تهديد ميکند ، بيان مينمايد يقينآ اتهامات عقده مندانه وکينه جويانه ي مخالفينش پشپزي هم نمي ارزد .
ملا لي جويا درروزهاي نخست شکل گيري پارلمان گفته بود که : …نخست از همه می خواهم اعتماد بزرگ مردم به آن عده از وکلای ایکه با رای راستین مردم و به امید خدمت به آنان اینجا آمده اند را تبریک گفته و به خاطر حضور نامیمون عدهای از جنگساران، هیروئین سالاران و جنایتکاران در جمع نمایندگان مردم آنهم در محل تمثیل اراده مردم یعنی پارلمان به مردم کشورم تسلیت عرض نمایم. به عنوان یک زن افغان افتخار دارم که مرد مم بدون این که کوچکترین منفعت مادی را از من انتظار داشته باشند، بدون این که مسایل تنظیمی، سمتی، لسانی، جنسی، مذهبی وغیره در بین باشد، بدون این که پوستر های تبلیغاتی چندین متره داشته باشم و یا وعده های عوامفریبانه داده باشم، مرا به صفت نماینده شان به این جا فرستاده اند تا درد شان را فریاد و از منافع شان دفاع کنم . …
میخواهم با صراحت و صاف و پوست کنده بگویم که من در این جا نه به خاطر پلو خوری آمدهام و نه هم هیچگونه امتیاز و مدالی خواهد توانست چشمانم را کور و زبانم را لال کند. من اگر فکر کنم یک لحظه از زندگیام به خاطر اند یشید ن به مردم سوگوارم صرف نمیشود و هر گامم به خاطر بهروزی آنان و آزادی شان نیست زندگیام بیهوده بوده و چی بماند به زند گی پارلمانی و امتیازاتش. از مرد مم انتظار دارم اگر خلاف آن چیزهايی که وعده دادهام در گفتگوهای طولانی و خسته کن غرق د سته بازی ها و خیانت ها از طریق قانونیت بخشیدن به خیانت باشم فوری از من سلب اعتماد کنند. ولی این صداقت را دارم که به هموطنانم وعده دهم که اگر نتوانم ماهیت این خاینان وطن و تداوم خیانت را درچهارچوب پارلمان به مردم آفتابی بسازم امیدوارم اولین فرد باشم که استعفا بدهم. اما با استناد به سخنان جويا ميبينيم که چه زدوبند هاي پنهاني وچه بخوربزنهاي علني ومحرمانه درپارلمان جريان دارد که خط سرخ وچلپاي بزرگي ، راه پارلمان را ازجاده خد مت به مردم افغانستان فرسنگ ها فاصله داده است .
ملا لي جويا همچنان ميگويد : … بعد از واژگونی طالبان عدهای تصور میکردند که ممکن است طناب های اسارت که قرن ها دست و پا و چشم و گوش و ذهن مردم ما را به بند کشیده بود، گسسته شوند ولی با به قدرت رسانیدن مجدد سلاطین هیروئین، وطنفروشان مذهبی و غیرمذهبی، و جنایت سالاران …که عاملین اصلی خیانت به استقلال و دموکراسی در کشور بوده اند خود را به طور پیهم زیر شمشیر داموکلس احساس میکنند که هرلحظه ممکن است بر گلوی شان فرود آید. منظور من ازین حرف ها نه جریان حمله مسلحانه بر منزلم است و نه هم میخواهم به مجلس یکی از همین جنایتکاران اشاره داشته باشم که گفته بود: «در صورتی که ملالی جویا حرف های گذشتهاش را تکرار کرد او را از کلکین پارلمان به پایین میاندازیم.» منظور من دفاع از رحیمه های نوجوانیست که مورد تجاوز اوباشان تفنگسالار قرار گرفتند، منظور من به محکمه کشاندن قاتلان آمنه ها در بد خشان است که او را وحشیانه سنگسار نمودند، منظور من از محاکمه قاتلانی چون جیحون است که به خارج کشور فرستاده میشوند، منظور من دفاع از نادیه انجمن هاست که میتوانست باعث افتخار کشور ما باشد، منظور من بازخواست از قاتلان داکتر عبدالرحمن ها، سرکوبگران تظاهرات محصلان و اعتراضات سرتاسری مردم ماست که با آسوده خیالی و تبختر و دبد به در کابل حکومت میکنند.
با الهام از خشم و نفرت بیکران و آگاهی بیسابقه مردم ماتمدار ما میخواهم به تمام جانیان و خاینان مذکور بفهمانم که افغانستان سرزمین مردم فقیر اما آزادیخواه است که دیگر هرگز اجازه نخواهند داد فاشیست های دین فروش تا آخر بر آن سایه افگنند. من با استفاده از همین فرصت و مکررا در برابر مردم داغدیدهام تعهد میسپارم زخم های جسمی و روحی عظیم شانرا لحظهای از یاد نبرم و با حرکت از همین امر از وکلای شرافتمند و باوجدان، که در خیانت ها و جنایات ۲۵ سال اخیر در کشور ما دست نداشته اند تقاضا میکنم که برای خدمت صادقانه به مردم و وطن خود تجسم یک صف متحد بر ضد مسببان بربادی کشور و قتل و آوارگی مردم ما بوده، دین تاریخی و ملی خود را با افشا و طرد خاینان رنگارنگ با روکش دموکراتیک و یا روکش دین و مذهب و قوم و زبان انجام دهیم. در غیر آن با نشستن خنثی و یا لفاظی های میان تهی و پوک معنی نخواهد داشت جز خاک زدن به چشم مردم، رنگ و لعاب به دموکراسی کاذب و پشت کردن به وعده هاییست که بر رای دهندگان خود دادهایم.
همچنان حقايق گويي هاي رمضان بشردوست در ارايه نظرات روشن … از وي يك چهره منتقد به تمام معني ساخته است. بشردوست بي پروا و با جسارت تمام به تمامي افراد بدون درنظر گرفتن موقعيت و شخصيت و مسوليت شان تاخته آنان را به تخطي هاي مختلف متهم مي سازد. هرچند هنوز شاكي خصوصي كه بشردوست را به دليل اتهام هاي وي به داد گاه بكشد پا به ميدان نگذاشته است اما دولت هم تلاش كرده است كه در مقابل اين رفتار منتقدانه بشردوست خويشتن داري نشان داده وصبروشکيبايي پيشه نموده است. سخنان اخير بشردوست از آند سته از اتهام هايي است كه گريبانگير وي خواهد شد. ..رمضان بشردوست نماينده مردم كابل در پارلمان برخي از نمايند گان اين نهاد را به فساد متهم كرد. وي در نشست خبري افزود:
متاسفانه فساد و اخذ رشوه به نمايند گان مجلس هم سرايت كرده است.
بشردوست مدعي شد كه:
اسناد زيادي وجود دارد كه فساد راه خود را به ساختمان پارلمان گشوده است.
وي خواهان برخورد جدي با اين پديده شد و گفت : اكنون خانه ملت نياز به پاكسازي دارد.
بشردوست از نمايند گان منتقد مردم است كه در فرانسه تحصيل كرد و به دليل ساده زيستي از محبوبيت زيادي در ميان مردم برخوردار است. وي در حكومت انتقالي كرزي به عنوان وزير پلان فعاليت داشت. زماني كه رييس جمهوري از تصميم وي در منحلكردن نزديك به دو هزار نهاد غيردولتي حمايت نكرد ، استعفا داد. بشردوست در انتخابات مجلس بعد از محمد محقق رهبر حزب وحد ت و يونس قانوني رييس پارلمان كنوني توانست مقام سوم را در كسب آرا بد ست آورد. رمضان بشردوست از پيشنهاد جديد کميسيون امتيازات ومصئونيت وکلا ى ولسى جرگه ابراز نگرانى نمود واين پيشنهاد را وسيله فراهم آورى زمينه قاچاق مواد مخدر خواند . بشردوست، گفت که درپيشنهاد مذ کوربراى موتروکلا نمبر پليت خاص خواسته شده که پوليس توان توقف آنرا نخواهدداشت . وى افزود : اين بهترين وسيله براى قاچاق مواد مخدرمى باشد . بشردوست وکيل منتخب مردم کابل درولسى جرگه ، که به تاريخ اول اسد در تالارکنفرانس هاى ولسى جرگه سخنرانى مى کرد خاکه اين پيشنهاد را فقط به نفع وکلا خواند .
قرار معلومات موصوف در اين پيشنهاد به وکلا و خانوادهاى آنان توزيع پاسپورت هاى سياسى، توزيع يک پايه مخابره، يک کارت مخصوص VIP ماهانه ٦٧٥٠٠ افغانى پول د ستر خوان، ٣٠ هزارافغانى ماهانه کرايه خانه، معاش ماهوار مطابق قانون، ماهانه ١٢ هزارافغانى براى تيل و روغنيات موتر و ... تقاضا شده است . وى همچنان ٢٥ هزار افغانى را که به عنوان سفرخرچ براى دوره رخصتى به هر وکيل و سناتور داده شده بود، موردانتقاد قرارداد . قرار معلومات موصوف جمله اين پول هشت ميليون وهفت صدوهشتاد و پنج هزار افغانى است و درحاليکه شمارى از وکلاى ولايات دوره رخصتى را در کابل و يا بيرون ازکشور به سر رسانده است . رمضان بشردوست ازجمله وکلاى است که اکثراً بر فعاليت هاى ولسى جرگه و حکومت انتقاد مى کند . شمارى از تحليلگران عملى شدن اين پيشنهاد را زمينه ايجاد فاصله بين مردم و نماينده گان خواند . طي اين مد ت که ازحيات ولسي جرگه سپري گرديده با تاسف بي پايان بدون ازمنافع شخصي کاري بزرگ به وطن ومردم وطن انجام نگرفته است .
بلي خواننده گرامي !
هروکيل ماهانه يکهزارودوصددالرآمريکايي حقوق ، ماهانه ٦٧٥٠٠ افغانى پول د ستر خوان، ماهانه ٣٠ هزارا فغانى کرايه خانه، ماهانه ١٢ هزارافغانى براى تيل و روغنيات موتر و ... به علاوه ٢٥ هزار افغانى را که به عنوان سفرخرچ براى دوره رخصتى به هر وکيل و سناتور دا ده شده بود .شما قضاوت فرمايد اين همه پول ازکدام طريق تهيه وبه وکلا ي که تعداد آنان ازچوروچپاول وطن ميليونها افغاني سرمايه دارند ، پرداخته شود دروطني که همه چيزآن به تاراج رفته است وازجانب ديگرکشوربه بازسازي وتعميرمجدد شديدآ نيازدارد . زمانيکه وکلا باموترهاي آخرين مودل بطرف محل وظيفه شان رهسپاراست آياروزی شده که به اطراف واکناف خويش چون :
کوته سنگي ، چوک ده بوري ، پل سرخ وسوخته ، کارته سه وچهار، دهمرنگ ، باغ وحش ، چهلستون ، دارلمان که محل وظيفه مقد س آنا ن است ، جاده ميوند، کوچه هاي خرابات ، بارانه وسنگ ترا شي ، پل محمود خان ، چمن ، ششدرک ، مکروريانها … نظر بياندازند وبه اين فکرکنند که عاملين اينهمه ويراني وبربادي را مورد سرزنش وبازخواست قراربدهند ؟ . ويا اينکه هزاران هزارگرسنه وبيکاردرچهارراهي ها وچوک ها منتظريک ساعت کاري که ازمزدآن بتوانند اطفالش را درروزبراي يکبارغذا بدهد ويا هزاران هزاراطفال يتم ، زنان بيوه، خانواده هاي بي سرپرست وبازماندگان شهدا که دست به گدايي واقدام به تن فروشي مينمايند ، ويا کارمندان پائين رتبه دولتي که ازطلوع تاغروب آفتاب به حقوق ماهانه سي تا چهل دالرفاميلش را سرپرستي مينمايد ويا دست فروشان که درزيرآفتاب سوزان وسردي زمستان بخاطرپنج يا ده افغاني فريادي ببريد وبخريد را سرميدهند به چشم ميبينند وبه گوش ميشنوند که فيصله هاي به نفع اين ستم ديده گان صورت گيرد .
ازجانب ديگراين نمايندگان روزگذران ملت بايد براي دفاع ازحقوق برباد رفته مردم - دولت ، کابينه ، مقامات مسوول وادارات امنيتي را بخاطربي توجه اي موردبازخواست وبازپرس قراربدهند ، آنان ميدانند اگر به چنين کاري اقدام نمايند درآ نصورت دولت حاضرنميشود که اين همه سهولت را به ايشان مهيا سازد . نمايندگان بايد بدانند که کشورنيازهاي عاجل وفوري بخاطرخشکسالي ، اوضاع وخيم امنيتي ، مداخله ود ست اندازي کشورهاي دورونزد يک ، گرسنگي وپريشاني مردم ، چوروچپاول دارايي عامه ازقبيل رشوت ، اختلاس ، دزدي ، رهزني ، قاچاق معادن زمرد ولاجورد ، قاچاق مواد مخدره ، زورگويي وبي بند وباري تفنگداران وجنگ سالاران ، بمباردمان کورکورانه وخودسرانه نيروهاي خارجي ، شهيدومعلوليت ده ها افغان درکشور… دارد که نبايد وقت را ازدست داد واقدامات عاجلانه صورت گيرد . ازطرف ديگرافغانستان کشيده گي هاي بزرگ چون مساله خط ديورند ، موجوديت سربازان خارجي که تاچه مدت درافغانستان حضورخواهند داشت ، قراردادها وپيما نهاي بين المللي که ضرورت به بازبيني وتائيد نمايندگان دارد ، جلب توجه جامعه بين المللي براي اعماروبازسازي مجدد کشور، بازپرس ميليارد ها دالري که طي اين چهاروينم سال به کشورسرازيروبه کجا مصرف گرديده است وده ها مسايل ديگر...
لطفآ درگزارش که ازجانب ولسي جرگه به خورد نشريه ها داده شده توجه فرمايد که همه اجراات درراستايي معيشت وکيلا وسهولت هاي داخل پارلمان انجام گرفته است :
گزارش پنج ماهه ولسی جرگه کنوني
اول: اجراات پنج ماهه ولسی جرگه
-1اجلاس
مشترک مجلسین شورای ملی بتاریخ 28 قوس سال 1385 با ترتیبات شایسته وفوق العاده که توسط ریاست عمومی اداره امور ولسی جرگه به
همکاری
وزارت های دفاع ملی ووزارت
امورخارجه اتخاذ گردیده بودازجانب محترم حامد کرزی رئیس
جمهور اسلامی افغانستان
افتتاح گردید.
-2درنتیجه رای گیری که
بین تاریخ های 29
قوس الی 4
جدی 1384 تحت ریاست محترم
قاضی حبیب الله رامین رئیس موقت ولسی جرگه
ومحترم الحاج ولی جان
صابری ومحترمه غرغشت منشی های موقت ولسی جرگه صورت گرفت محترم
محمد یونس قانونی بحیث
رئیس ولسی جرگه ، محترم محمد عارف نورزی بحیث نائب اول،
محترمه فوزیه کوفی بحیث
نائب دوم ، محترم سردارمحمد رحمن اوغلی بحیث منشی ومحترم
دکتور محمد صالح سلجوقی
بحیث نائب منشی انتخاب گردیدند.
- 3 اصول وظایف داخلی
ولسی جرگه درجلسات متواتر
که بین تاریخ های 5جدی الی 5 دلو سال 1385 دایر گردید طور
موقت برای مدت سه ماه
مورد تصویب وانفاذ قرار گرفت.
- 4کمیسیون های هژده
گانه
ولسی جرگه درجریان جلسات فوق
مورد تصویب قرار گرفته و ایجاد شد.موبل وفرنیچر
کمیسیون های هژده گانه
ولسی جرگه ودوازده گانه مشرانو جرگه باوصف فقدان وجوه مالی
باثرتلاش ریاست اداره
امور باجلب همکاری پروگرام انکشافی ملل متحد اکمال شده و
مجموعه قوانین مورد ضرورت
کمیسیون های مذکور اکمال وتنظیم گردید. به همین ترتیب
خطوط اساسی وظایف کمیسیون
ها ترتیب وغرض انکشاف دردسترس کمیسیون ها قرارداده
شد.
-5ازتنقیص نهاد های
تحصیلات عالی دریک تعداد پوهنتون های کشورطی یک مصوبه
جلوگیری بعمل آمد.
-6درماه دلو
1384محترم محمد یونس
قانونی رئیس ولسی جرگه با
معیت محترم حامدکرزی
رئیس جمهور اسلا
می افغانستان درکنفرانس
لندن اشتراک نموده
مسلماً حضور هیئت
پارلمانی افغانستان درمشروعیت بخشیدن دولت درجلب مساعدت های بین
المللی بی تاثیر نبوده
است.
-7باثر پیشنهاد وکلای
ولایت هلمند ومباحث جلسه
عمومی
ولسی جرگه وزرای دفاع
ملی، امورداخله ورئیس عمومی امنیت ملی بتاریخ 22
دلوسال1384 درجلسه عمومی
ولسی جرگه اشتراک نموده هچنین وکلای ولایت مذکور طی ملاقات
جداگانه بامحترم حامد
کرزی رئیس جمهوراسلامی افغانستان مشکلات امنیتی کشوررا مطرح
ساختند.
-8مسوده لایحه رژیم
امنیتی شورای ملی بعداز بحث درجلسات هئیت اداری
مورد تائید قرار گرفته
وغرض طی مراحل بعدی به هیئت اداری مشرانو جرگه تقدیم گردیده
است.
-9ولسی جرگه برای بار
اول بتاریخ 18 دلو سال1384 طرح متوازن سازی معاشات
مامورین را تصویب وبه
حکومت ارایه نمود.
-10 ولسی جرگه طی جلسات
عمومی خویش
ازتاریخ 23 دلو تا 3حوت
1384 تعداد وترکیب کمیسیون های هژده گانه راتصویب واعلام
نمود.
-11ولسی جرگه طی جلسه
3حوت 1384 خویش روز 26 حوت سالروز خروج آخرین سرباز
اردوی متجاوز سرخ را بحیث
روزرخصتی عمومی تصویب نمود.
-12ولسی جرگه باثر
پیشنهاد کمیسیون امور
داخلی به منظور رفع مشکلات هموطنان عزیز تصویب نمود تامنبعد
پاسپورت برای هموطنان
درهر ولایت اجرأگردد.
-13درماه حوت سال 1384
لایحه حضور
وغیاب اعضای ولسی جرگه
وطرزالعمل تعین وانتخاب اعضای ولسی جرگه به سفرهای خارجی طی
مراحل وتصویب شد.
-14ولسی جرگه درجلسات
عمومی خویش که ازتاریخ 31 حمل سال 1385
غرض رای اعتماد به اعضای
کابینه آغاز شده بود تقرر بیست نفر وزیر راتائید وتقرر پنج
نفر وزیر راردنمود.
-15طی جلسات بین تاریخ
های 25 ثور تا 3 جوزا سه نفر ازاعضای
کاندید ستره محکمه بخاطر
تابعیت دوگانه وتقرر چهارنفررد وتقرر دونفر تائید
شد.
-16ولسی جرگه طرح
تعدیلات دربودجه سال 1385 را بتاریخ
21ثوربه
مقام محترم
ریاست جمهور تقدیم نموده
که به موجب ان درزمره یک سلسله تعدیلات دیگر مبلغ 670
افغانی افزودی درمعاشت
مامورین وصدفیصد افزودی درمعاشات معلولین وبازماندگان شهدأ
تصویب شد. درنتیجه ارایه
بودجه تجدید نظر شده توسط حکومت ولسی جرگه مبلغ سیصد
افغانی افزودی معاشات
مامورین ومبلغ صد افغانی افزودی درمعاشات معلولین وورثه
شهدأرادربودجه پیشنهادی
سال1385 تصویب نمود.
-17ولسی جرگه به منظور
بهبود وضع
سراسری امنیتی بتاریخ 13
جوزای سال 1385 تصویب نمود تا کمیسیون مشترک امنیتی مرکب
از چهار عضو ازهرمجلس
مشرانو جرگه وولسی جرگه وارگان های امنیتی حکومت( وزارت دفاع
ملی، وزارت امورداخله
وریاست عمومی امنیت ملی) تشکیل گردیده ویک استراتیژی معین
وموثر را برای بیرون رفت
ازناامنی های فعلی درسراسر کشور ترتیب وبه مجلس ولسی جرگه
ارایه نمایند.
-18مسوده طرزالعمل
تشریفات ولسی جرگه به کمیسیون روابط بین
المللی وکمیته روسأ غرض
طی مراحل تصویب وانفاذ محول شد.
-19هیئت اداری ولسی
جرگه بتاریخ 13 جوزای سال
1385 طرح مهند
سی ساختمان پارلمان آینده
را واقع دارالا
مان
تحت مطالعه قرارداده
نظریات وپیشنهادات ضروری را به وزارت شهرسازی ارایه نمود.
دوم: اجراات که درجنب مجلس صورت گرفته است
-1سیستم
تزئینات ، باغداری وگلکاری شورای ملی مطابق شان وحیثیت
پارلمان
2به اجاره گرفتن سه
حویلی بخاطر استفاده کمیسیون ها درفقدان وجوه مالی
واکمال موبل وفرنیچرآن
بصورت قرضه
3ایجاد مرکز تحقیقات
علمی وحقوقی وتجهیزآن
به وسایل تکنالوژی
معلوماتی واطلاعاتی وکتابخانه ریفرنس
4طرح وتطبیق استراتیژی
آشنائی بااصول پارلمانی
برای اعضای محترم ولسی جرگه وتدویر جلسات باسازمان
هاوکشورهای دونر به منظور
تطبیق استراتیژی آموزشی.
5نهائی سازی مسوده اصول
رفتاری اعضای ولسی جرگه
6تدویر کورس های آموزشی
مالی وبودجه ، ترافیک مواد
مخدره وتطهیر پولی
7تدویر کنفرانس سمعی
وبصری درامور بودجه بین کابل، روم ،
واشنگتن ، عمان وعدن برای
کمیسیون های امورمالی وبودجه واقتصاد ملی
8ایجاد
کتابخانه الکترونیک
تقنینی
9ایجاد وآماده ساختن د
ستگاه تلفون داخلی شورای
ملی
10شروع کار سیستم شبکه
اطلاعاتی حکومتی
GCN که شورای ملی را
باحکومت ،
ریاست جمهوری ستره محکمه،
ولایات وتمام جهان متصل میسازد.
11ایجاد غرفه های
عرضه اسناد به وکلای
محترم
12طبع وتحت استفاده قرار
دادن دفاتر ثبت مباحثات
ومصوبات
13توزیع یک دوره مکمل
قوانین به اعضای محترم ولسی جرگه غرض استفاده
شخصی شان
14توزیع تفاسیر شریف به
اعضای محترم ولسی جرگه (سه
دوره(
15توزیع سالنامه های
افغانستان
16توزیع یک سیت بکس حاوی
قانون
اساسی ، مسوده اصول وظایف داخلی
، بروشور پارلمانی ویک سیت رادیوی موج اف،
ام
17نشر اولین نشریه رسمی
ولسی جرگه
18افتتاح کتابخانه شورای
ملی به
ظرفیت ابتدائی 3000 جلد
کتب ودراینده قریب به ظرفیت 7000 جلد کتب باسیستم عصری
کتابداری
19برقراری تماس با
کتابخانه گانگرس ایالات متحده امریکا بخاطر توسعه
مساعدت های علمی
20ایجاد ارشیف جریانات
جلسات ولسی جرگه ومشرانو جرگه بصورت
سمعی وبصری
21نشربولتن خبری ولسی
جرگه
22ایجاد ویب سایت شورای
ملی به
همکاری پروگرام انکشافی ملل متحد
وپروگرام انکشافی ایالات متحده آمریکا
23اخذ
جواز یک د
ستگاه رادیوئی اف، ام
24تهیه رهنمای نمرات
تلفون اعضای محترم ولسی
جرگه ومشرانو جرگه
25تهیه جنتری سال 1385
26طی مراحل تقرر
دستیاران ،
محافظین ودریوران اعضای
محترم شورای ملی
27تهیه وترتیب پیشنهاد
تقویت وتجهیز
مرکز آموزشی شورای ملی
28ایجاد سیستم وایرلیس
استفاده خدمات انترنیت درداخل
تالار ولسی جرگه
29ايجاد سهولت هاي
تنظیفاتی درتشناب ها
30اتخاذ تدابیر
جدید امنیتی
31ایجاد کوریدورجدید
امنیتی برای اعضای محترم ولسی
جرگه
32تهیه اطاق های پری
فابریک برای ایجاد سهولت در پذیرش
مراجعین
33ترتیب وتنظیم لوحه های
اسمای اعضای محترم ولسی جرگه بالای میز های
شان
34ساختن وجابجا ساختن
میزهای جدید درتالار ولسی جرگه
35نصب سیستم
جدید سرد
کن وگرمکن درتالار ولسی
جرگه
36نصب سیستم ترجمه
وایرلیس برای مهمانان
خارجی درتالارولسی جرگه
37آشنا ساختن شاگردان
مکاتب به دموکراسی پارلمانی
ازطریق اشتراک درجلسات
شورای ملی
38اکمال سلاح مورد ضرورت
اعضای محترم شورای
ملی
.
39کارسروی وبرآورد
ساختمان ریاست پنجم ریاست عمومی امنیت ملی که غرض
استفاده اعضای محترم
شورای ملی بدسترس اداره امور ولسی جرگه قرارگرفته
اغازشد.
40اکمال بیرق های
کشورهای متحابه وسازمان های بین المللی
41عقد
موافقتنامه همکاری های
مسلکی وتخنیکی باسازمان بین المللی انکشاف حقوق مقیم روم
- ایتالیا
42جمع آوری نظریات
ومشاورت های چهارده پارلمان جهان وسازمان های جهانی
ودکترین های حقوقی
وپارلمانی درمورد انواع رای اکثریت ، مخالف ورای
ممتنع.
43تنظیم وآماده ساختن
اطاق جلسات کمیته روسأ
44شروع کارایجاد
سیستم ارسال ومرسول
دفترداری به شکل الکترونیکی ازطریق شبکه سراسری
45تدویر
کورس های مخصوص برای
خدمات گارسونی
46ایجا د دیتابیس های
تقنینی
واسنادی
47ایجاد مرکز وشبکه
رادیوئی عجالتا به 8 کیلومتر ودرآینده قریب به
شعاع 60 کیلومتر.
سوال اينجاست اگر پارلمان خانه ي مردم و مدافع حقوق آن ها است چرا نمايندگان يك پارچه از حقوق مردم دفاع نكرده و هريك ساز سياسي و قومي خود را مي زنند و مردم را قرباني اغراض شخصي شان مي كنند و دولت بابي کفايتي وکابينه با بي کاره گي و نيرو هاي جنگ افروزرا که با کشتن وانفجاردادنها زند گي را به مردم وطن به جهنم تبديل نموده اند وپشتيبانه هاي خارجي آنان را ، وسيله نيروهاي خارجي که توان نابودي وانحلال آنان را دارند ولي حاضرنيستند که چنين ريسک نمايند مورد باز خواست جدي قرار نمي دهند ؟ . عملكرد دولت و هماهنگي پارلمان و قوه ي قضائيه در مورد عدم خدمتگذاري به مردم وتلا ش پارلمان بخاطربد ست آوردن امتيازات گوناگون ازدولت وخارجي ها و روزگزراني هاي بي هدف وبي مورد همه را ازاين نهاد بي کفايت نااميد ودل زده ساخته است . درروزهاي نخستين که افراد جنگجو وشرارت پيشه درراس پارلمان به اساس زدوبندهاي عقب پرده قرارگرفت همه اميد ها را به ياس وهمه آرزوهارا به نابودي سوق داد . عملکرد پارلمان به هيچ وجه با منافع ملي مطابقت ندارد بلكه بر عكس تأمين كننده ي منافع نيرو هاي خارجي در افغانستان است و اين ثابت مي سازد كه نظام حاكم با تمام اجزايش وابسته و به آ مريكا و غرب است . عملكرد مسوولين پارلمان اين نظر يه را ثابت ساخت كه اگر آنها وابسته و هماهنگ با منافع بيگانه ها نمي بودند هرگز نمي توانستند به پارلمان راه پيدا كنند . با اين حساب ومحاسبه جاي دارد که جنازه پارلمان را ازدارلمان برداشته بعد ازنمازجنازه د رميدان زورازمايي جنگ سالاران به محل اشک وآهي مردم مظلوم وستم ديده افغانستان بخاک سپرد .
)استفاد ازمنابع خبري )