قتل محمد اکبرخان بکتی و آینده پاکستان
نویسنده : احمد رشید مترجم : بومان علی قاسمی
به نحوی که قضیه قتل بگتی رخ داده است ، ازقضیه چنین مشاهده میشود که وی بحیث یک قهرمان ملی بلوچ ها خواهد درخشید . باو جود اینکه اسلام اباد اورا به حیث یک سردار قبیلوی ضد حکومت جلوه داده است.
محمد اکبر بکتی با 35 تن از رفقایش زمانی کشته شدند که نیروی هوایی پاکستان در علاقه کوهستانی مری بمبور ، جائیکه وی مخفی بود با بمب حمله نمودند .
نواب محمد اکبر خان بکتی سردار قبیله بکتی بلوچ ورهبرحزب جمهوری وطن
وی رهبر مورد علاقه و محبوب بیش از دوصد هزار افراد، از قبیله بکتی بود . مقامات دولت پاکستان ادعا دارند که در درگیری با جنگجویان بلوچ 16 تن از نظامیان این کشور نیز به هلاکت رسیده اند که در میان انان چهار افسر نیز وجود دارند .
محمد اکبر بکتی هفتاد و نه ساله ، به علت مریضی که داشت در گشتن و برخاستن مشکلاتی داشت و گفته میشود که وی را در جای دفن میکنند که او در همانجا مخفی بوده است.
از ماه ها سیاست دانان پاکستانی به شمول شماری از رهبران احزاب متحد دولت ، بالای حکومت نظامی فشار وارد مینمودند که با رهبران بلوچ ها از راه تفاهم و مذاکرات گام بردارند . تا بتوانند بر اوضاع نا درست بلوچستان که شکل خانه جنگی را بخود گرفته است مسلط گردند .
شمار زیادی ادارات نظامی و استخباراتی و مشاورین رئیس جمهور مشرف که درمیان انها افراد آی اس آی و سازمان استخباراتی پاکستان نیز شامل هستند ، به مشرف مشوره داده بودند که با بلوچ ها از راه مذاکرات باید مسائل را حل کرد . اما برعکس استخبارات نظامی پاکستان مشوره داده بود تا رهبران بلوچ را باید ازبین ببرد. که علاوه بر محمد اکبر بکتی ، سردارعطاالله مینگل و خیر بخش مری نیز شامل رهبرانی هستند که باید از بین برده شوند .
مبصرین چنان میدانند که عدم اگاهی کافی مشرف از موضوعات بلوچستان ، فراموشی از حد اضافه مسائل ایالت های دیگر و حمله بلوچ ها در ماه دسمبر سال گذشته بالای هیلو کوپتر پرویز مشرف از موضوعاتی بود که مشرف را درمورد فیصله مهمی مانند تصمیم گرفتن به کشتن محمد اکبر بکتی یاری داد .
محمد اکبربکتی رهبراردوی ازادیبخش بلوچ که درکشورهای پاکستان و بریتانیا ان را غیر قانونی اعلان نموده اند ، نبود . اما یقینا او در سه سال گذشته نماینده مهم این گروه بحساب می امد .
اردوی پاکستان کوشش زیادی را درمورد تقسیم نمودن بلوچ ها بخرچ داد ، برای این هدف حکومت به حامیان این موضوع وعده های همکاری و کمک های زیادی را کرده بود . و از جانب دیگر حکومت این موضوع را کوشش های برای ازبین بردن نظام سرداری میدانست .
ملی گرایان بلوچ ادعا دارند که اسلام اباد از منابع طبیعی بلوچستان استفاده های خوبی را نموده است اما در عوض برای بلوچستان چیزهای ناچیزی را داده است .
سال گذشته حزب مسلم لیگ پاکستان امتیازاتی را به بلوچستان قائل شده بود که در ضمن ان یک حدی ازادی قانونی نیز شامل بود ، اما مشرف این موضوع را رد نموده بود .
اردوی پاکستان ادعا دارد که برای انکشاف و رشد ایالت بلوچستان ملیارد ها روپیه صرف شده است ، اما با تعمیر بندر گوادر ، چند ساختمان دولتی و بازسازی بعضی ازجاده ها هیچ منافعی نصیب مردم عوام بلوچ نشده است .
هرتعدادیکه پروژه های انکشافی روی کار است تماما بدون در نظر داشت منافع سرمایه گذاری ملی ساخته میشود و دراین مورد با مجلس ایالتی ویا با رهبران این ایالت هیچ گونه مشوره یی صورت نمیگیرد . و کار های این پروژه ها به شرکت های خصوصی خارجی واگذار می گردد که بصورت عموم برای اهالی منطقه معیشت غیر مناسب میسر میشود .
با کشته شدن محمد اکبر بکتی مشرف به دشمنی مردم بلوچ مواجه شده است . قبلا مردم بلوچستان در حالیکه به دست به اسلحه بردن یقین نمیکردند اما انان ازقبل از اسلام اباد آزرده بودند و میگفتند که حکومت در بلوچستان کار های انکشافی را انجام نداده است .
برای حکومت های نظامی موضوعات ملی گرایی ایالت های کوچک همیشه خطر های زیادی را بوجود اورده است در 1979 در دوران حکومت نظامی وقت ، ذوالفقارعلی بهتو نخست وزیر اسبق پاکستان را که از ایالت سند بود اعدام نمود و این موضوع زمینه روش مخالفت با اردو را برای سندی ها مساعد ساخت .
با کشتن محمد اکبر بکتی اردو به رهبران ملی گراهای دیگر ایالت ها میخواهد به صراحت پیام بدهد که با انان چگونه برخورد صورت می گیرد . وازجانب دیگر دربین رهبران ملی گرای ایالت های دیگر این عقیده مستحکم تر میشود که منافع انان با رشد و ترقی ایالت پنچاب وابسته است .
با انجام این عمل حکومت نظامی به کشور های همسایه خود یعنی هندوستان و افغانستان نیز میخواهد بفهماند.
پاکستان همیشه هندوستان را به پشتیبانی اقتصادی با بلوچ ها متهم میکرد و همین گونه بالای افغانستان ادعا مینمود که بلوچ ها درانجا تربیت نظامی حاصل مینمایند. اما هندوستان و افغانستان این اتهامات را رد نموده اند. ممکن پس از این حادثه مناسبات بین پاکستان ، هندوستان و افغانستان وخیم تر گردد .
هندوستان همیشه پاکستان را متهم به همکاری و کمک با ازادی خواهان کشمیر و مائویست های ضد دولتی هند نموده است . و همچنین افغانستان دولت پاکستان را به همکاری و سرپرستی طالبان متهم ساخته است ، درحالیکه پاکستان این اتهامات را رد نموده است .
شمار زیادی از مردم براین باور هستند که هیچ گونه تضمینی درمورد شفافیت انتخابات سال اینده وجود نخواهد داشت ، درحالیکه پرویزمشرف درنظر دارد که برای پنج سال دیگر برعهده ریاست جمهوری و فرماندهی اردو برقرار بماند .
دراین جای شک نیست که قتل محمد اکبر بکتی برای اینده پاکستان خطرات بیشتری را بوجود خواهد اورد . و برعلاوه ان با وقوع این حادثه مخالفین سیاسی مشرف براین باور خواهند شد که وی به عوض مذاکرات باانها ، سیاست نابود ساختن آنان را دنبال خواهد کرد .