بنام خداوند جان و خرد

 

کنگره ملی افغانستان

فراخوان

  

  به احزاب، سازمانها، جریانهای سیاسی و فکری  و شخصیت های مستقل ملی، مذهبی و رشنفکری افغانستان!

 

       کشور عزیزما افغانستان در ادامه تراژیدی خونین دونیم دهه گذشته، بازهم درگیز وضعیت پیچیده سیاسی، نا امنی و بی ثباتی و وضع اسفناک اقتصادی و اجتماعی بوده که علی الرغم حضور نظامی نیروهای چند ملیتی، بویژه ناتو، مداخله نظامی و حضور گسترده ارتش امریکا در افغانستان، سرازیر شدن کمک های بنین المللی

در زمینه بازسازی کشور، هنوزا  راه درازی به دستیابی به صلح و امنیت سراسری،  به میان آوردن  دولت وسیع البنیاد و احیای مجدد اقتصادی کشور در پیش است.

        کنفرانس بن که به مثابه مرحله جدید در تاریخ دونیم دهه اخیر جنگ و صلح افغانستان  تدویر گردید، واهداف از قبل تعین شده را در مقیاس مسایل ملی و بین المللی افغانستان  در برابر خود قرار داد. اینک با گذشت بیش از چهار سال از آن ، عملاً به بن بست کشیده شده  و استراتیژی های آن در زمینه های همچو استقرار امنیت، نابودی

پایگاه های طالبان و شبکه القاعده، خلع سلاح عمومی، مبارزه علیه کشت و قاچاق مواد مخدر و بازسازی اقتصادی افغانستان آشکارا به شکست مواجه گردیده است.

         دولت آقای کرزی که خود محصول این عملیه بوده و از بن به کابل صادر شده است، بر علاوهً  سرخوردگی ها، ناتوانی ها و شکست های پر واضح، چنان دچار چند دستگی، بی سیاستی و راه گمی است که نمیتواند در هیچ زمینه ستراتیژی قاطع، روشن و مشخص را دنبال کند.

         در چنین وضعیت نابسامان، این دولت اخیراً به دستگاه تبلیغاتی پر هیاهوی در مورد خط دیورند، برگذاری جرگه اقوام دو طرف این خط  و مداخله از آن سوی سرحدات، مبدل گردیده و تشنجات لفظی آن با دولت پاکستان تا سرحد رویارویی نظامی بالا گرفته است.

          بدون شک جو سیاسی کنونی بر همه جریانهای سیاسی و فکری درون و بیرون کشور تاثیرگذار بوده و مباحث جدی را به میدان کشیده است.  با نگاه گذرا به مباحث مطروحه در میابیم که عمدتاً سه نوع طرز تفکر و یا

نگاه سیاسی نسبت به خط دیورند  در حوزه سیاست،  فکر و اندیشه سیاسیون، روشنفکران، خبرگان و صاحبنظران به چشم میخورد.

  تفکر قوم گرایی:  

          این تفکر بیشتر در میان آنانیکه طرفدار اقتدار سیاسی و حکومت  عنعنوی قوم پشتون بوده و  موجودیت اجتناب ناپذیر یک حاکمیت سیاسی قبیلوی پشتون ها را در منطقه عنوان میکنند، مسلط است،  آنان خط دیورند را خنجر فرورفته  به تن واحد قوم پشتون تلقی میکنند که نیم تنه آنها را از هم جدا کرده است. تصادفی نیست که از سالیان متمادی بدین سو شعار  " لر و بر یو پشتون دیً "    در همین راستا  تبلیغ و اشاعه میگردد.

تفکر معادل گرایی:

          طیف وسیع از جریانهای سیاسی غیرپشتون بوده که آنها در برابر پافشاری نیروهای اقتدارگرای پشتون بر خط دیورند معاهده پنجده و سایر معاهدات را مطرح میکنند و بر این مساله تاکید میکنند که بخش جدا شده این سرزمین از کشور ما جزلاینفک خاک افغانستان بوده و ساکنان آن نیز فرزندان ناتنی این کشور نمی باشند و برای ما نیز همانند لر و  بر      " دو کنار دریا   یک دریاست" .

تفکر نفی گرایی:

         نفی گراها بخش قابل ملاحظه از اکثریت خاموش مردم و جریانهای سیاسی را دربر میگیرد که هر دو طرح بالا را  رد میکنند،  آنها چنین استدلال میکنند که دشمنی بیش از یک قرن با دولت هند برتانوی  و بعد با پاکستان  درین منازعه افغانستان را درگیر بحران های شدید سیاسی و اقتصادی ساخته است و ملت فقیر افغانستان برای پیشبرد این سیاست ها بهای بزرگ پرداخته است.  و از سوی دیگر برادران آنطرف خط ها اراده جدی ملی برای پیوستن شان به افغانستان کنونی ندارند.

 لذا بهتر آنست تا آنها خود با راه اندازی ریفرندم آزاد سرنوشت شانرا رقم بزنند،  تا باشد که این غدهً خونین مداوا گردد.

         کنگره ملی افغانستان که به مثابه یکی از نهاد های فعال روشنفکری، پیوسته در موارد حساس مسایل سیاسی به واکنش ها و عملکرد های بموقع پرداخته است. اینک  طی اجلاس مورخ  2007-01-06  مجلس موسسان در

شهر انتورپن بلجیم  به اضافه مباحث کار ساز سیاسی و تشکیلاتی در رابطه با حیات درونی کنگره و اتخاذ تصامیم جدی مبنی بر تشدید فعالیتها در عرصه های مختلف ملی و بین المللی، برآن گردید  تا به منظور راه اندازی بحث ملی پیرامون وضعیت پیچیده سیاسی کنونی، بویژه مساله خط دیورند کنفرانس وسیع را در ماه مارچ سال روان در کشور بلجیم برگزار نماید.

          مجلس موسسان کنگره ملی همه احزاب، سازمان ها ، جریانهای سیاسی وفکری، شخصیت های مستقل  ملی، مذهبی و روشنفکری، نخبگان،  اندیشمندان و صاحبنظران، مورخان، حقوقدانان و پژوهشگران عرصه های مختلف سیاست، اندیشه و فرهنگ را صمیمانه فرا میخواند تا درین کنفرانس اشتراک ورزند.   تا باشد که در نتیجه یک گفتمان آزاد و شفاف،  بررسی های میتودیک و آکادمیک و ارائه  دیدگاه و راه کار های ملی و موثر و عملی، دریچه به سوی روشنایی گشوده شود.  و ابهامات موجود در نزد جامعه روشنفکری درین خصوص که از یک سده بدین سو انبار کرده است، زودوده شود.

      زمان دقیق برگذاری این گفتمان بعداً بوسیلهً اطلاعیهً جداگانه مشخص میشود.

 

با احترام فایقه

 

مجلس موسسان کنگره ملی افغانستان

       


بالا
 
بازگشت