بازار بوش در قلب شهر كابل به مركز بزرګ تصادمات كلتوري مبدل شده است !

ميرويس جلالزی

کابل

 

قورمه بادنجان رومی که دو سال قبل معیاد آن به پایان رسیده است ، و بسته های پروتین انرژيزا که  ظاهرا بسیارگنده به نظرمیخورد  در این بازار  امروز برای فروش گذاشته شده است .

هیچ افغان در این شهر پر جميعت  بهتر نميداند که چگونه روغن قوی کننده عضلات را استعمال کند و کریم  هائی را که در امریکا سیاه پوستان برای چرب نمودن جلد خود بکار میبرند چطور بكار برند .

 ایا این کریم ها در افغانستان هنگام  معاملات جنسی بايد مورد  استفاده قرار گيرد و یا طور دیگری؟

در بازار بوش تاریخ قورمه بادنجان مد نظر گرفته نمیشود.

این بازار بعد از آن به اسم ریس جمهور امریکا مسمی شد که وی بعد از حمله به افغانستان مقدار زیادی مواد خوراکی را که تاریخ آن قبلا به پایان رسیده بود به افغانستان فرستاد .

در این مواد قطی های پر از  دانه های جواری شرین به وزن هفت پوند که در ایالت تکزاس امریکا در بدل 4 دالر به فروش میرسد دراین جا فقط به 80 سنت معامله میگردد.

یک نوجوان افغان که در این بازار مصروف فروش است به مشتریان مسلمان خود سوگند یاد میکند که از این بسته غذایی که 30 سنت امریکایی قیمت دارد استفاده کند زیرا حلال است.

در حالیکه در بالای این بسته به حروف انگلیسی گوشت خوک نوشته شده است .

وی میگوید این بازار تنها به نام بوش مسمی است اما مواد غذایی حلال در آن به فروش میرسد.

"این بازار سیاه است ".

وی میگوید این بازار قبل از این به اسم مارکیت هفت ستاره رنگه معروف بود و زمانی هم محلی که مردم برای رفع حاجت به آن میرفتند .

اما بعدا تعداد بچه های رفیق تصمیم گرفتند که دوکان های ویران این مارکیت را پاک نموده و مواد امریکایی را در آن به فروش برسانند و به همین دلیل نام آن را بوش گذاشتند.

طارق عبدالله 17 ساله یکی از فروشنده گان این بازار است.  وی میگوید :

" بوش آدم خوب است "

"مردم  اجناس ارزان را در بازار وی در افغانستان خریداری میتوانند"

اسم بوش برای مردم افغانستان که اکثریت آنان بی سواد اند آشنا است .

در دهه 80 میلادی زمانی که افغانستان از سوی اتحاد جماهر شوروی سابق اشغال شده بود بازار مشابه به نام بازار بریژنیف کسی که امر اشغال افغانستان را صادر کرده بود ساخته شده بود.

بازار بوش در کنار یک جاده مزدحم شهر حدود 50 متر دور تر از قصر ریاست جمهوری افغانستان موقیعت دارد اما چندان فیشنی به نظر نمیخورد دوکان های اینجا دیوار ندارند از طرف بالای با ترپال محصور اند و زمین آن جز پارچه های کانکریت تکه تکه چیزی نیست .

جمعه گل 62 ساله  که زمانی  افسر اردو بود یک تن از فروشنده گان دیگری این بازار است. در مقابل وی قوطی های از پودر لیمو، مالته ، و سیب همرا با چندجوره موزه های کهنه نظامیان امریکایی و گوشی های تیپ های جیبی قرار دارد .

وی میگوید هرگز خوراکه های  غیر اسلامی را به فروش نرسانیده است .

محمد عمر یکی از مشتریان از جمعه گل پرسید این پودر اناناس است ایا در افغانستان میوه اناناس میروید؟

جمعه گل در پاسخ میگوید " نه" بلکه نوشابهً بسیار لذیز است .

در حالیکه جمعه گل اصرارمیورزد که هرگز خوراکه های غیر اسلامی را به فروش نرسانیده است اما تعداد از فروشنده گان این مارکیت میگویند وی غذائی موسوم به جمبلایا امریکایی را به فروش رسانیده که در ترکیب آن گوشت خوک نیز شامل است .

جمبلایا غذائی است که از سوی نظامیان امریکایی مورد استفاده قرارمیگیرد.

بیشترین مشتریان در این بازار افغان ها هستند اما بعضی از خارجی ها نیز میدانند که اموال خارجی در این کشور ارزانتر است.

در این بازار علایمی ازموجوديت سخت افزار های کامپیوتر به چشم نمیخورد. گفته میشود در اوایل بهار بعد از انکه یک سخت افزار نیروهای امریکایی از پایگاه بگرام مفقود شد نیروهای امریکایی تمام فلش دیسک ها و پر زه جات عمده کمپیوتر ها را به قیمت خوبی خریداری کردند تا بتوانند جنس مفقود شده خود را در یابند .

به این مارکیت ها بعد از حادثه مفقودی هیچ نوع از پرزه جات کامپیوتر آورده نشده است .

اما مواد کهنه امریکایی به افغانستان فقیر در بعضی ازموارد بسیار به درد بخور بوده است .

یک فروشنده گفت: وی یک حمام سونا را از اموال خود به خانه برده است تا با استفاده از آن از وزن بدن خود بکاهد اما  تنها در اوقات از آن استفاده کرده میتواند که برق موجود  باشد و در غیر آن از جنراتور برقی در به کار انداختن آن کارمیگیرد.

این مارکیت یک محل ثابت برخورد های کلتوری است اما خوبی در اینجاست که بسیاری از افغان ها زبان انگلیسی را نمیدانند و درحالیکه مسلمان اند از بیشترین روش های زندگی غربی ها پیروی میکنند.

در بعضی از دوکان های بازار بوش در قلب شهر کابل کریم مخصوص برای برجسته ساختن عضلات خانم ها نیز به فروش گذاشته شده است .

اين كريم را زنان امريكايې خوب ميشناسند و ميپسندند.

این کریم (یلشابای بریست بیوتیفاینگ تریژر ) نام دارد اما هیچ فروشنده یی نمیداند که این کریم به چی منظور به کار میرود و همه آنان فقط این را میدانند که  این کریم را امریکائیان استفاده میکنند.

ظفرشاه  45 ساله یکتن از دوکاندارن دیگر این بازار  که یک پای خود را نیز در انفجار ماین از دست داده است گفت : نمیدانم این کریم برای چی است ؟ اما بیشترین مشتریان آن را میخرند و روز های هم میشود که این کریم به کلی در بازار گم میشود.

وقتي از وي پرسيدم اين كريم را كدام نوع از مردم خريداري ميكند گفت :همين پسران فيشني كابل و بس.

 


بالا
 
بازگشت