اوضاع جاری مستلزم انست تا جمهوری اسلامی افغانستان سیاست و دیپلوماسی موفقانه خارجی شش ماه گذشته را کماکان پیگیری نماید
نوشته بابی نیلاب
جامعه بشری همواره در تجدد و تغییرات کمی و کیفی سیر ارتقائی خویش را بسوی رشد و انکشاف همگانی پیموده و راه های بس دشوار و ناهموار را پی یکی دیگر پشت سرگذاشته تا به منظور نیل به اهداف والائیکه دران رفاه و سعادت جوامع بشری مطمح نظر بوده گام های متین ، استوار و خلل ناپذیر را پیوسته برداشته است تا به مدارج عالی و شامخ مطروحه خویش فایق ایند ، که بدون تردید این احساس عالی بشر در پایان قرن بیستم و اغاز قرن بیست و یکم تحقق یافت و عملا" پابر منصه ظهور گذاشت که اکنون به موجب همین تلاش ها ساکنان این کره خاکی باهم پیوند مستحکم و ناگسستنی را تامین نموده که مسلما" با نبوغ و احساس پرشور انسان به مثابه یک عنصر متحرک و تحول پذیر بارشد ساینس و تکنالوجی ارزوی دیرینه بشر از حالت انزوائی به همگرائی و گلوبلایزیشن که نیاز مبرم جامعه جهانی در عصر کنونی پنداشته میشود گام نهادو پیوسته بسوی همگرائی و امیختگی واقعی این روند تاریخی سیر تکاملی خویش را با فراست تام با امید سعادت و ارتقا بیشتر طور متداوم می پیماید ، که با نظر داشت این اصل برگزیده توام با ماهیت دیالکتیکی ان جهان با هم مرتبط و پیوند ژرف و عمیق را به گونه ابجکتیف و عینی علی الرغم تضاد هائیکه میان دول جهان در برخی از موارد موجوداست ، بیش از پیش استحکام می یابند و این امیختگی و همگرائی باعث رفع تشنجات و ثبات همگانی می گردد که تلویحا" پیامد های سعادت بار و خجسته را نصیب ساکنان این کره خاکی که مانیز جزء پیکر و پهنای ان می باشیم خواهند ساخت .
جهان قرن بیستم که مملو از حوادث و پیامد های متعدد ازقبیل جنگ اول و دوم جهانی و هکذا جنگ سرد میان کشور های ایالات متحده امریکا و اتحادشوروی سابق بود پشت سرگذاشت و سرانجام با فروپاشی اتحاد شوروی سابق نیز انجامید، که این رویدادبی سابقه و چشمگیر سیمای جهان را از حیث سیاسی ، اقتصادی و نظامی طور عمیق و گسترده تغیر داد ه که به موجب ان جهان از دو قطبی با یک قطبی مبدل گردید و خطر بالقوه جنگ هستوی که همواره جهان را تهدید می نمود رفع و جای سوء ظن را اعتماد متقابل و مساعی مشترک میان دول جهان احراز نمود که منجر به توسعه روابط و مناسبات دول جهان در عرصه های مختلف بمنظور رشد سطح زنده گی مردمان کشور ها گردید.
دول جهان به منظور تحکیم صلح پایدار و جاودانه در سال 1919 میلادی ) یعنی بعداز پایان جنگ اول جهانی یک نهاد جهانی تحت نام جامعه ملل که مقر ان در شهر ژینو قرارداشت بمیان اورد و بعداز ختم جنگ دوم جهانی درسال ( 1945 میلادی) سازمان ملل متحد که مقر ان درشهر نیویارک تعیین گردید با سایر موسسات بین المللی جهت تامین صلح سراسری و استحکام روابط متقابل میان کشور های جهان بوجود امد که تحقق همچو یک تفکر عالی نشاندهنده ان است که رفع پرابلم ها و فایق امدن بالای ان مستلزم همکاری های مشترک میان دول جهان می باشد .
با نظر داشت متن و محتوای تحریری فوق باید گفت که جمهوری اسلامی افغانستان نیز جزء از خانواده جهانی بوده و منحیث یک کشور ازاد و مستقل خواهان ان اند تا در قضایای جهانی نقش سازنده خویش را بوجه احسن با نظر داشت قوانین مطروحه خویش ، با توجه به منشور سازمان ملل متحد با درک مسوولیت ها که دربرابر ان سازمان جهانی دارد ایفا نماید .
بعداز تصامیم و فیصله های بن مبنی برایجاد و تکشیل اداره جدید که از حمایت و پشتیبانی جامعه جهانی نیز بهره مند بود ، جمهوری اسلامی افغانستان بخصوص در شش ماه اخیر توانسته است تا در جهت تامین روابط دوستانه و متقابل با کشورهای جهان نقش و رسالت خویش را به گونه شایسته ان ایفا نماید ، تامین و تحقق همچو اهداف که در حیطه صلاحیت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان بروقف لایحه وظیفوی ان قرارداشت سعی و تلاش بلیغ بخرچ داده است ، تا در جهت ارتقا نقش و پرستیژ جمهوری اسلامی افغانستان در جامعه بین المللی با طرح و تدوین یک ستراتیژی جامع و همه جانبه با نظر داشت حفظ منافع ملی کشور نقش قابل ملاحظه و در خور اهمیت را ایفا نماید .
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان تحت قیادت جناب داکتر رنگین دادفر سپنتا با تیم معیتی شان توانسته است تا پرستیژ بین المللی جمهوری اسلامی افغانستان را مجددا" احیا وبه ان اعتبار بیشتر بخشند موصوف از روزیکه بحیث وزیر امور خارجه برگزیده شد الی اکنون کارهای بس عمده و سترگ را درعرصه سیاست و دیپلوماسی بمنظور ارتقا نقش کشور متبوع شان انجام داده است که اینک به فشرده ان ذیلا" می پردازیم .
1- وزارت امور خارجه طی همین مدت توانسته است تا روابط سیاسی و دیپلوماتیکی خویش را با کشور های جهان با سطوح مختلف تامین نمایند.
2- تدویر کنفرانس های بمنظور جلب مساعدت های مالی و سیاسی کشور های جهان که با ابتکار مستقیم وزارت امور خارجه تدارک دیده شده بود ، به مثابه یک الگوی بارز می توان ازان تذکر بعمل اورد .
3- انجام سفر های هیات های عالی رتبه جمهوری اسلامی افغانستان به کشور های دوست خارجی که با بذل مساعی وزارت امور خارجه صورت گرفته است یقینا" ، که نتایج نافع و سودمند نیز در پی داشت .
4- دعوت هیات های مختلف کشور های خارجی غرض بازدید از جمهوری اسلامی افغانستان با سویه وزرا ، حکومات و سران کشور ها با مقامات عالی رتبه افغانی که مسلما" عاری از منفعت نبوده انجام داده است .
5- جلب مساعدت ها از موسسات و سازمان های بین المللی در جهت بازسازی و عمران مجدد جمهوری اسلامی افغانستان که می توان در زمینه ازبانک جهانی ، بانک اسیائی ، سازمان جهانی غذا ، صلیب احمر بین المللی ، سازمان صحی جهان ، یونسکو ، یونیسف و غیره نام برد .
6- عقد موافقتنامه همکاری های ستراتیژیکی میان جمهوری اسلامی افغانستان و ایالات متحده امریکا که در عرصه های اقتصادی ، سیاسی و نظامی برای افغانستان نقش حیاتی داشته نیز با ابتکار و تلاش پیگیرانه وزارت امور خارجه صورت گرفته است که نقش خاص جناب داکتر اسپنتا را در ان نمی توان از یاد برد .
7- جمهوری اسلامی افغانستان با بذل مساعی وزارت امور خارجه توانسته است تا نقش خویش را در سازمان ملل متحد این سازمان جهانی و سایر سازمان ها و موسسات بین المللی در قضایای جهانی ایفا نماید .
8- وزارت امور خارجه توانسته است تا عضویت جمهوری اسلامی افغانستان را در بسا موسسات و سازمان های بین المللی مجددا" احیا و نقش فعال خویش را دران با اهداف مطروحه ان ایفا نماید .
9- جمهوری اسلامی افغانستان همچنان توانسته است تا نقش فعال خویش را در کنفرانس کشور های اسلامی ، کنفرانس همکاری های منطقوی ایکو و حتی کسب عضویت در سازمان منطقوی سارک بوجه احسن ایفا نماید .
10- جمهوری اسلامی افغانستان با بذل مساعی مزید وزارت امور خارجه توانسته است تا روابط خویش را باکشور های بزرگ اقتصادی جهان ( جی -8) بیش از پیش تامین و مساعدت های انرا جلب و جذب نماید .
11- جمهوری اسلامی افغانستان با ابتکار وزارت امور خارجه توانسته است تا روابط نزدیک خویش را با کشور های امریکای لاتین ، اتحادیه اروپائی ، کشور های اسیا ، افریقا و استرالیا تامین نماید .
12- وزارت امور خارجه در رابطه با تامین روابط کشور های همسایه چون پاکستان ، ایران ، ترکمنستان ، ازبکستان ، تاجکستان ، جمهوری مردم چین و حتی جمهوری هند به الویت ها قایل بوده و بطور مستمر و دوامدار سعی ورزیده است تا روابط خویش را با کشور های یاد شده بارعایت اصل همزیستی مسالمت امیز حسن همجواری احترام متقابل و عدم مداخله در امور یکدیگر رشد و توسعه بیشتر دهند.
با خرسندی و یقین کامل باید اظهار نمود که با وصف مشکلات و پرابلم هائیکه در خصوص مسایل داخلی و ازجمله مسایل امنیتی که در برابر حکومت قراردارد جناب حامدکرزی رئیس جمهور – جمهوری اسلامی افغانستان نیز مکررا" معترف گردیده است که سیاست خارجی جمهوری اسلامی افغانستان بکاربرد طرق و شیوه های سازنده و سالم با نظر داشت رعایت اصل حفظ منافع ملی توام با استحکام نقش و اتوریته در جامعه بین المللی از جایگاه خاص برخوردار بوده که به صراحت می توان انرا یک سیاست موفقانه در چار چوب ستراتیژی جامع و همه جانبه خارجی تلقی باید نمود .
با وضاحت تام باید گفت که پرسیتژ و حیثیت بین المللی جمهوری اسلامی افغانستان بیش از هروقت دیگر در مجامع بین المللی از اعتبار و حیثیت خاص برخوردار بوده که با کسب چنین موقف خاص بین المللی مقام ، جمهوری اسلامی افغانستان دراینده نیز در سطح بین المللی ارتقا خواهند یافت که این همه دست اورد های لازم و مطلوب مربوط به عملکرد های واقعبینانه هیات رهبری وزارت امور خارجه که در راس ان داکترسپنتا قرارداشته و با نام موصوف پیوند ناگسستنی و جداناپذیر دارد که میتوان در تحت قیادت وی سیاست و دیپلوماسی خارجی در چارچوب یک ستراتیژی نهایت علمی و منطقی با بینش گسترده و همه جانبه تلقی نموده که واقعا" در طول تاریخ کشور مان یک دیپلوماسی موفق مبنی برستراتیژی تمام عیار و درخور اهمیت باید محسوب گردد، زیرا دست اورد های عینی و قابل ملاحظه در عرصه سیاست خارجی که نصیب جمهوری اسلامی افغانستان گردیده است به مثابه یک حقیقت افتابی در اذهان فرد ، فرد از هموطنان عزیز و حقجوی ما جاویدانه باقی خواهند ماند .
این دیپلوماسی و سیاست مدبرانه وزارت امور خارجه باعث ان گردیده که جهان این حقیقت را درست درک کند که در امور داخلی افغانستان از ان طرف خط دیورند مداخله میشود این نوع دیپلوماسی موجود میتواند گره گشایی وضع نابه سامان موجود گردد.