درخش سپورتي جوانان افغان در خارج از کشور
درخشش جوانان مهاجر افغان در مسابقات سراسری ورزش ووشو در کشور فنلند
مسابقات هنرهای رزمی ووشو که ورزش رزمي و ملي کشور باستاني چين مي باشد، به تاريخ 20/5/2006 از سوی فدراسيون ملي ووشوی فنلند در سالن مسابقات سپورتي شهر هلسينکي برگزار شد. در اين مسابقات که دهها تيم از رشته های مختلف ووشو از سراسر فنلند شرکت کرده بودند، چند تن از جوانان افغاني مقيم فنلند درخشش بسيار خوبي داشته و مقامهای اول و دوم و سوم را در چندين رشته ازان خود نمودند.
روز شنبه 20 ماه مي، ساعت 8 صبح داوران و مسئولين سازماندهي مسابقات در محل مسابقه که در روز قبل همه چيز آن آماده شده بود، حضور يافتند. محل مسابقه، سالن بزرگ با سقف بلند و مجهزی بود که در آن دو جايگاه مسابقه ترتيب يافته بود. يکي مخصوص برای مبارزه تن به تن که به زبان چيني "ساندا" گفته مي شود و شبيه به مبارزات ورزش کيک بوکس است، البته با کمي تفاوت؛ جايگاه ديگر، يک فرش کلان 8 ضرب در 14 متر بود که مخصوص برای اجرای فرمهای مسابقاتي ووشو که به زبان چيني "تاولو" گفته مي شود، آماده شده بود. دور تا دور اين جايگاه را چوکي های داوران، مسئولين نظارت بر مسابقه، محل انتظار مسابقه دهندگان گرفته بودند. در دو طرف سالن محل تماشاچيان بود که بگفته مسئول سالن، برای يکهزار تماشاچي چوکي درد. در قسمت بالای سالن مسابقه، محل تمرين و گرم کردن بدن و استراحت تيمهای ورزشي بود.
ساعت 9 صبح تيمهای مختلف ووشو وارد سالن شدند، نام نويسي، وزن کشي، کاغذ بيمه صحت، تصديق صحت از داکتر ورزشکاران بررسي شده آماده ای مسابقه شدند. تماشاچيان نيز همزمان داخل سالن شدند و هر لحظه بر تعداد شان افزوده مي شد. در چهره ای اغلب ورزشکاران تشويش و نگراني ديده مي شد؛ کاملا واضح بود که روز سختي را در پيش رو داشتند. آنها مي دانستند که مسابقه دو سر دارد، يکسرش بردن و خوشي است و سر ديگرش باختن و دلسردی. بعضي شان که بارها در مسابقات مختلف شرکت کرده بودند اين تلخي و شيريني را بکرات تجربه نموده بودند. يکي از خبرنگاران از مهدی که 15 سال دارد پرسيد که چرا او مسابقه را دوست دارد؟ در پاسخ گفت که مسابقات او را قوی مي سازد و از مسابقات که خوشي و غمگيني را در پي دارد بسيار چيزها مي آموزد و بنظر او زندگي مبارزه با دشواريهاست و در در مسابقات انسان با سختي مبارزه مي کند؛ مصاحبه اين نوجوان افغان که تاکنون مدالهای زيادی را در مسابقات برنده شده و در ماه آگست 2006 بهمرای پدرش به مسابقات جهاني ووشو در مالزی مي رود، در بزرگترين روزنامه فنلند "هلسينکي سنومات" در روز دوشنبه مورخ 21 ماه مي به چاپ رسيده است. او مي گويد که در ايام تعطيلات تابستاني اش تمام وقت خود را به تمرينات طاقت فرسا خواهد گذراند تا در مسابقات جهاني برنده شود و نام افغانستان را سربلند سازد. اين نشان مي دهد که جوانان افغان در خارج از کشور به کارهای مثبتي چون ورزش، مصروف اند و علاوه بر تحصيل در امور فرهنگي، ورزشي و هنری نيز علاقمندند بوده و به وطن محبوب شان افغانستان افتخار مي آورند.
ساعت 10 صبح وقت شروع مسابقات شد. داوران با لباس منظم که هم رنگ پرچم فنلند بود در يک رديف ايستادند. همه ی داوران پيراهن سفيد، نيکتايي آبي، پتلون و کفش سياه برتن داشتند. آقای آکي کورهونن رئيس جديد فدراسيون ووشو سخنراني کرد و تيمها و مهمانان و تماشاچيان را خير مقدم گفت و برای همه روزی خوب و با موفقيتي را آرزو کرد. سپس سر داور مسابقات استاد " ژانگ فانگ" و هم دوره ی آقای جيت لي قهرمان سابق ووشو در جهان و هنر پيشه هالي ووت مي باشد، داوران را هدايت به رژه به دور سالن داد. پس از استاد ژانگ فانگ، استاد حامد شفايي نورمند بنيانگزار انجمن ووشو و کونگفوی فنلند و سرمربي تيم ووشوی فنلند، که بحيث داور اول انتخاب شده بود قرار داشت و پس از او بيش از ده نفر داور ديگر که در ميان شان داوران زن و مرد هر دو حضور داشتند دور سالن را با شروع موزيک خاصي پيمودند و به تماشاچيان به رسم ووشو ادای احترام کرده و هر يک بر روی چوکي داوری خويش نشستند.
در اين مسابقات که از ساعت 10 صبح تا 5 عصر در دو جايگاه همزمان بر گزار شد. حدود يکصدو هفتاد نفر شرکت کرده بودند. مسابقات هم بشکل تيمي و هم بشکل انفرادی برگزار شد. رشته های چانگ چوان، نانچوان، تاي چي چوان، انواع سلاحهای سرد مانند چوب، نيزه، شمشير پهن و باريک توسط ورزشکاران که هريک لباسهای مخصوص ووشو را با رنگهای متنوع برتن داشتند به اجرا در آمد، بعضي ها مطابق قانون جديد مسابقات حرکات شان را با موسيقي انجام دادند که بر زيبای و کيفيت حرکات زيبای اين هنر افزوده شده بود.
در اين مسابقات سه نفر از شرکت کنندگان افغان در رشته های مختلف، چندين مدال کسب کردند که بقرار ذيل مي باشند:
1) ليلا شفايي نورمند 14 ساله، دختر استاد شفايي در رشته نانچوان مقام اول (مدال طلا و ديپلم افتخار قهرماني) در رشته چانگ چوان مقام دوم (مدال نقره با ديپلم قهرماني مقام دوم)، جمع کل مدالها: 1 مدال طلا و يک مدال نقره.
2) مهدی شفايي نورمند 15 ساله، پسر استاد شفايي، در رشته نانچوان مسابقات مردان مقام دوم (مدال نقره و ديپلم قهرماني مقام دوم)، در مسابقات شمشير پهن، مقام دوم (مدال نقره و ديپلم قهرماني مقام دوم)، در رشته چانگ چوان مسابقات مردان، مقام سوم (مدال برنز و ديپلم افتخار مقام سوم)، جمع کل مدالها: 2 مدال نقره و 1 برنز.
3) بشير عليزاده 24 ساله، در رشته ساندا مقام دوم قهرماني را با کسب مدال نقره و ديلم ازان خود نمود.
قابل ياد آوری است که مهدی و ليلا شفايي که از سن کودکي ووشو را در نزد پدرشان تمرين کرده اند، تاکنون در مسابقات زيادی در سطح کشوری و بين المللي شرکت نموده و بيش از 20 مدال را که شامل چندين طلا و نقره و برنز مي شوند کسب کرده اند. با توجه به سن مناسب و پيشرفتهای فوق العاده اين دو نوجوان، اميدهای بيشتری در آينده مي رود. انتظار مي رفت که مهدی مدال طلای اين مسابقات را ازان خود کند، ولي در ابتدای مسابقات با پرش بسيار سخت دوراني که به زاويه 720 درجه بود مچ پايش آسيب ديد و هرچه به او پيشنهاد شد که از ادامه مسابقه صرف نظر کند، با علاقه و اراده ای که داشت تسليم نشد و با پای آسيب ديده اش تا آخر مسابقه ادامه داد و 3 مدال را کسب نمود.
ووشو که نام آن برای خيلي از افغانها آشنا نيست، ورزش رزمي و ملي کشور چين است و يکي از قديمي ترين ورزشهای جهان مي باشد. اين ورزش برای مسابقات المپيک 2008 در پکن آمادگي مي گيرد. ووشو تا هنوز بحيث ورزش المپيکي پذيرفته نشده و در المپيک 2008 پکن جزو بازيهای المپيک نمي باشد، ولي کشور چين که ميزبان المپيک است تلاش دارد تا اين ورزش ملي و سنتي خود را که گفته مي شود هزاران سال قدامت تاريخي دارد و صدها ميليون نفر حرکات زيبای آنرا روزانه در چين و خارج از آن اجرا مي کنند به المپيک بقبولاند و اين در حقيقت تنها فرصت ووشو برای راه يافتن به المپيک است.
در هر صورت طبق آخرين خبرها، مسابقات جهاني ووشو همزمان با مسابقات المپيک در پکن در سال 2008 برگزار خواهد شد، ولي اينکه ارزش مدالهای آن، ارزش مدالهای المپيک را دارا باشد و اينکه تيمهای ووشو در دهکده المپيک اقامت خواهند کرد و يا بيرون از آن، هنوز معلوم نيست، اما در افتتاح المپيک حرکات زيبا و ديدني ووشو به اجرا در خواهند آمد. قابل ذکر است که از ميان صدها ورزش رزمي در جهان تا کنون فقط ورزشهای کشتي، بوکس، جودو و تکواندو جزء ورزشهای المپيکي مي باشند؛ اما ووشو که بنا بر کتابهای تاريخ هنرهای رزمي و مورخين شرقي و غربي مادر تمام ورزشهای رزمي جهان بحساب مي آيد و گفته مي شود که برای نخستين بار هنر رزمي در کشور پهناور و باستاني چين ابداع و تکامل يافت و از آنجا به کشورهای کوريا، جاپان، تايلند، ماليزي و ممالک غربي راه يافت، تا هنوز المپيکي نشده است؛ اما مسابقات ووشو در سطح کشوری، قاره ای و بين المللي از سال 1988 به بعد با تاسيس فدراسيون بين المللي آن بطور منظم برگزار مي شود و تاکنون بيش از يکصد کشور بطور رسمي عضويت فدرايسون بين المللي ووشو را که مقر آن در پکن است کسب کرده است. ووشو در سراسر جهان آموزش داده مي شود. محبوبترين رشته ووشو را که گفته مي شود حدود سيصد ميليون نفر در جهان طرفدار دارد، رشته " تاي چي" است. حدود يک چهارم از مردم چين صبحها و عصرها اين ورزش را بخاطر سلامتي روحي و جسمي شان انجام مي دهند. در خارج از چين نيز از اين ورزش بسيار استقبال شده است. طبق گزارش فدراسيون ووشو در کشور جاپان دو ميليون نفر اين ورزش را تمرين مي کنند. هر روز تاي چي و ديگر رشته های ووشو طرفداران بيشتری را در جهان پيدا مي کنند. از جمله در افغانستان که قبلا، کشتي و تکواندو و جودو و بوکس از سپورتهای محبوب جوانان بودند، اکنون ووشو با اين ورزشها که سابقه طولاني را در افغانستان دارند رقابت مي کند. همچنين در سالهای مهاجرت تعداد زيادی از مهاجرين افغان در ايران با يک نوع کونگ فوی ايراني بنام " کونگ فو توا" آشنا شدند و از آنجايي که اين ورزش ارزش بين المللي نداشت و توسط دولت ايران نيز حمايت نشد، اغلب ورزشکاران آن به ووشو رو آورده اند که کونگفوی اصلي مي باشد.
فدراسيون ووشوی افغانستان در سال 2005 رسما به عضويت فدراسيون بين المللي ووشو در آمد. گفته مي شود که اين فدراسيون از ابتدای تاسيسش تاکنون فعاليتهای خوبي را داشته و در راه پيشرفت ووشو تلاش کرده است.
با اميد موفقيت تمام ورزشکاران افغان!
تهيه کننده گزارش و عکس:
کانون توسعه و تعاون افغانستان