مواد مخدر و تروريزم دو روی يك سكه اند

 

محمد اسحاق فياض

 

موادمخدر پديده شومي است كه بيش از سه دهه مي شود دامن گيرافغانستان گرديده و آفتي است كه روز بروزمردم افغانستان درآن غرق مي شوند ومافياي مواد مخدرهرروز تشكيلاتي تر و سازمان يافته تر به كارخود ادامه مي دهند. دوران طالبان اوج حاكميت ترياك در افغانستان به شمار مي رود، دوره اي كه اين گروه در سايه كشت ترياك  رشد كرد و سازمان هاي مافيايي قاچاق موادمخدر ميليارد ها دالر به جيب زدند. پس از سقوط طالبان از كابل و استقرار دموكراسي در اين كشور انتظار مي رفت كشت، توليد وقاچاق مواد مخدر نيز از اين كشور ريشه كن شود و مردم افغانستان زندگي جديد عاري از ترياك را در سايه صلح و آرامش و كشت بديل، آغاز نمايد اما چنين نشد و مافياي مواد مخدربازهم افغانستان را منطقه امن براي اين مواد افيوني يافتند.

دولت افغانستان ازهمان آغاز هم خود را برمبارزه بامواد مخدر، جزم كرد واز جامعه جهاني خواست تا اين دولت نو پا را در اين راستا ياري رساند. كشور هاي غربي طرح كشت بديل را براي محو كوكنار از افغانستان پيشنهاد كردند. كشت بديل طرحي بود كه زمينه را براي انصراف زمين داران و كشاورزان از كشت ترياك فراهم مي كرد و در ازاي آن محصول خوب و پر درآمد جايگزين كوكنار مي گرديد و دولت و جامعه جهاني كشاورزان را از نظرمالي و فروش محصولات شان حمايت مي كردند. در ابتدا دولت و جامعه جهاني وعده هاي زيادي دادند و عده زيادي از كشاورزان از آن استقبال كردند، طولي نكشيد كه آنان در يافتند كه اين وعده ها عملي نمي گردد وبه خواسته هاي كشاورزان توجه درستي نمي شود و نيز مافياي مواد مخدر از راههاي مختلف كشاورزان را تشويق به كشت ترياك مي كردند، طوري كه در برخي از مناطق  جنوبي كشور پيش از كشت، پول محصول ترياك را به كشاورزان مي دادند، تا آنان دراين راه تشويق شوند.

  اگر به روند كشت ترياك در افغانستان طي پنج سال گذشته توجه شود، نشاندهنده اين واقعيت است كه كشت ترياك در افغانستان از سال 1382 سير نزولي خود را آغاز كرد و اين سير نزولي تا سال 1383 ادامه پيداكرد و كشت ترياك در افغانستان كاهش چشم گير يافت، اما از آنجاييكه به وعده هاي داده شده به كشاورزان عمل نگرديد و از تبليغ و تشويق كشاورزان توسط مافياي موادمخدر براي كشت دوباره، جلو گيري نشد، از سال 1384 بار ديگر ميزان كشت ترياك در افغانستان سير صعودي خود را آغاز كرد. در كنار اين معزل ارتباط برخي از مقامات دولتي با مافياي مواد مخدر اين سازمان زنجيره اي را تشكيلاتي تر وسازمان يافته ترگردانيد، طوري كه موافقان و مخالفان دولت دستان شان به اين مواد افيوني آلوده گرديد، يكي از ارگانهاي خارجي با اسفبار خواندن گسترش كشت، توليد وقاچاق مواد مخدر درافغانستان، اعلام كرده است كه مقامات بلند پايه دولتي افغانستان با مافياي موادمخدر دست دارند و به زودي اسامي آنها را اعلام خواهد كرد، اما بر اساس يكسري مصالحي اين اسامي بيرون داده نشد.

بدين ترتيب جريان مبارزه با مواد مخدردر افغانستان به صورت يك شعار باقي ماند هر چند كه وزارت خانه اي به نام مبارزه بامواد مخدر تاسيس گرديد اما كار زيادي در اين زمينه از پيش برده نتوانسته است، حتي تعداد اعضاي بلند پايه اين وزارت خانه نيز متهم به دست داشتن با مافياي مواد مخدر هستند.

باتوجه به گسترش فقرعمومي و بدليل نبود كار و درآمد براي عامه مردم، آنان به ناچار تشويق هاي افراد مافياي مواد مخدر را بر تهديد ها وتوصيه هاي دولت نسبت به كشت نكردن كوكنار ترجيح دادند. از سال 2004 به بعد حدود 60% در آمد داخلي افغانستان را مواد مخدر تشكيل داده است كه در آمد آن حدود دونيم ميليارد دالر برآورد گرديده است، طبيعي است كه مافياي مواد مخدر چندين برابر اين مبلغ درآمد دارند، زيرا كمتر از 30% عوايد مواد مخدر براي كشاورزان مي ماند و 70% سود آن را مافياي مواد مخدر به جيب ميزند، بي جهت نيست كه مخالفان دولت هيچ گاه از نظر مالي كم نمي آورند و تشكيلات شان پس از هرسركوبي دوباره به زود ترين فرصت فعال مي گردد.

بدين ترتيب موادمخدر پديده اي است كه مانع بزرگي براي توسعه و امنيت در افغانستان ايجاد كرده است و تشكيلات مافيايي آن چون تارهاي عنكبوتي به هرجا تنيده است، از مقامات بلند پايه دولتي گرفته تا سران قبايل و بزرگان قوم و مردم عادي و موافقان ومخالفان دولت  همه به نحوي با اين شبكه مرتبط هستند. از طرف ديگر زمينه مناسبي براي تقويت و تجهيز نيروهاي مخالف دولت است، زيرا مافياي مواد مخدر خوب مي دانند اگرامنيت، صلح ، ثبات و توسعه در اين كشور بوجود بيايد، ديگر زمينه كشت و توليد مواد مخدر در افغانستان وجود نخواهد داشت. براين اساس نا امني ها در ولايات جنوبي كشور و سازمان يافتگي مخالفين مسلح دولت با جريان مافياي بين المللي مواد مخدر گره خورده است؛ پيوند ناميموني كه امنيت، ثبات و توسعه و پيشرفت را ازافغانستان گرفته است و وجه بين المللي اين كشور را به عنوان كشور ترياك لكه دار ساخته است.

 امر خيل فرمانده بر كنار شده پوليس فرودگاه كابل  در يك مصاحبه اي گفته است كه يك شبكه بزرك موادمخدر به طور نامرئي در حال فعاليت هستند كه به صورت يك دولت كار مي كند و مقام هاي بلند رتبه دولتي با اين شبكه همياري داشته است، اين همياري چنان است كه قاچاق چياني كه با مقادير زياد ترياك دستگير و زنداني گرديده اند دوباره آزاد شده اند. اين فرمانده تعدادي از قاضيان را متهم مي كنند كه آنان با مافيا دست دارند.

 ولايت هلمند طي 9 ماه گذشته بيشترين نا امني هارا در خود ديده است اين ولايت از آشوب زده ترين ولايات جنوبي كشوربود، كارشناسان جنگ هاي جريان يافته در جنوب و بويژه هلمند، قندهار و ارزگان  را جنگهايي دانسته اند كه ترياك و قاچاق موامخدر نقش اصلي در آن داشته است. طبق گزارش ها تنها در يك ولسوالي ولايت هلمند وقتي نيروهاي ناتو وارد آن گرديدند 8 دستگاه توليد مواد مخدر را كشف و نابود كردند. هم اكنون 90% هروئين و ترياك كل جهان در افغانستان كشت و توليد مي گردد.

 حال با توجه به اين وضعيت، نشست واليان درباره منع مواد مخدر راهكاري ارئه داده مي تواند؟

 بسياري به اين باورند كه آب از بالا گل آلود است  و واليان كاري از پيش برده نمي توانند هر چند كه رئيس جمهور افغانستان در باره منع كوكنار دستور اكيد داده است  وبه واليان دستورداده است كه واليان و ولسوالاني را  كه از اين امر سرپيچي مي كنند، معرفي كنند تا مجازات شوند، اما مشكل اساسي دراين است وجود نا امني در افغانستان خود زمينه كشت ترياك را در اين كشور فراهم ميكند و واليان دراجراي اين دستوررئيس جمهورنا توانند. بنا براين تا ريشه هاي تروريزم و طالبان از افغانستان  كنده نشود كشت، توليد و قاچاق مواد مخدر نيز ادمه خواهد يافت.   

 

 


بالا
 
بازگشت