تلویزیون طلوع
موضوع: افزایش نگرانی ها از عدم بهبود اوضاع امنیتی
اشتراک کننده گان: ودیر صافی، کامران میرهزار، یونس فکور و جنرال زیارمل
نطاق: همزمان با افزایش نگرانی های مردم و جامعه بین المللی در افغانستان سوال ها در مورد سرنوشت سیاسی افغانستان همچنان درشت تر شده است گویا وضعیت امنیتی در افغانستان چنان است که بروی یک تار موی اسپ راه رفتن. بارنت روبین کارشناس معروف امریکایی با توجه به این وضعیت گفته است که در افغانستان باید تغییرات دراماتیک و عاجل رونما شود ور نه افغانستان از دست میرود ما این موضوع را با صاحب نظران حاضر در مجلس مطرح میکنیم.
بارنت روبین شخصیتی است که همیشه از آقای کرزی و تیم آقای کرزی دفاع میکرد از جمله طراحان سیاست امریکا در افغانستان هم است. آقای روبین یک مثالی را مطرح میکند که وضعیت افغانستان شباهت بیک گیلاسی دارد که نیمش آب است نیمش خالی است و این گیلاس اب بروی یک میز لرزان قرار دارد و هر لحظه ممکن است واژگون شود.
آقای صافی شما این موضوع را چگونه بررسی میکنید ؟ آیا افغانستان در سیاست های بین المللی از دست رفته ؟
صافی: در این دو سه ماه اخیر زمانیکه وضع را مطالعه میکنم حملات انتحاری را مطالعه بکنیم نارامی مردم ما را می بینیم و کسانیکه از غرب برای سرمایه گذاری سرازیر شده اند پس رفتند و فرار کردند همین حالا معلومات میرسد بطرف ایران هم بطرف شمال هم و حیات آباد پاکستان همه دوباره از افغان ها پر شدند معنی اش اینست که مردم ما به گریز هستند بخاطر اینکه امنیت نیست.
دزدی است، قتل است، امنیت وجود ندارد، عسکر ملی و اردوی ما ساخته نشد مردم حسن اعتماد خود را نسبت به دولت باخته اند.
نطاق: اما پارلمان به همین وزرا رای دادندتکلیف پارلمان چه است ؟
صافی: وقتیکه حکومت مصلحتی بنا بر معامله گری ها تاسیس شده پارلمان هم یک پارلمان مصلحتی و معامله گر روی کار آمده شما فکر میکنید ترکیب نماینده ها کاملاً نماینده های مردم ما هستند ؟
نطاق: شما فکر میکنید نیستند ؟
صافی: نیستند بخاطر نیستند که هم در انتخابات و هم در رای گیری خیانت شده است هم صندوق های خالی پر شد حتی ملل متحد و کسانیکه آنها را کنترول کرده اند خیانت کرده اند رای زیاد انداختند و کسانیکه در صحنه انتخابات شکایت کردند بکس های آنها را قرنطین کردند و دوباره هیچ حساب نشده کسانیکه پول داشتند تفنگ داشتند به پارلمان آمدند.
نطاق: مردم کاملاً امید های خود را در حال از دست دادن هستند این به معنی این نیست که طالبان یک گروه نابود شدنی نیستند و دوباره قوت میگیرند ؟
صافی: این دو جهت دارد یکی اینکه آنها نشان دادند که دوباره سازمان یافته اند و میتوانند مقاومت نمایند و احتمال آن وجود دارد که اگر مقاومت آنها دوام پیدا کرد با آنها در آینده یک سازش صورت بگیرد، از طرف دیگر این نیروهایکه در قوه اجرائیه وجود دارد نیروهایکه اصلاً به نفع ملت نیستند و در پارلمان هم هستند راه های منحرف را در پش گرفته اند، امریکا و غرب هم آنها را می بینند در بین مردم گفته میشود که ایا لات متحده امریکا بالای آنها اغماض میکند چشم پوشی میکنند بخاطر اهداف خاص خود که برای آینده بعید دارند.
نطاق: آقای کامران میرهزار – در داخل دولت گفته میشود حلقات ارشد با طالبان مرتبط هستند به آنها پیام میفرستند یک حلقه ارتباطی محکم وجود دارد تفسیر این حرف چه است ؟
میرهزار: اگر طالبان در طی چند سال از صحنه سیاسی افغانستان رانده شده اند اما طالبان با شیوه دیگر وارد صحنه سیاسی افغانستان شدند دولت افغانستان دچار یک تضاد است ما از سوی کمیسیون تحکیم صلح را در افغانستان ایجاد می نمائیم که وظیفه کمیسیون مذاکره با طالبان است جذب طالبان ناراضی به دولت است از سوی دیگر کمیسیون حقوق بشر را در افغانستان داریم چیزیکه کاملاً عکس کمیسیون صلح عمل میکند، طالبان بجای اینکه محاکمه شوند برایشان امتیاز داده میشوند.
نطاق: آقای فکور افغانستان به کجا میرود ؟
فکور: همین که روبین افغانستان را بیک گیلاس تشبیه کرده من هم باور دارم که گیلاس ما نیمه پر است اما اینکه سر میز مانده و لرزان است این مسوولیت افغانستان است کسانیکه تحلیل و پولتیک میکند کسانیکه در صحنه هستند پارلمان و مردم افغانستان است که این میز را محکم بگیرند تا گیلاس از آب است خالی نشود ما اگر یک دولت مستحکم و دولت کا را داشته باشیم اردوی ملی مستحکم داشته باشیم که در آن احزاب سیاسی و سازمان ها نفوذ نداشته باشد اگر ما یک څارندوی ملی مستحکم داشته باشیم که تنها به قانون مسوول باشد نه به احزاب و سازمان های سیاسی اگر استخبارات مستحکم داشته باشیم موفق میشویم.
دولت فعلی افغانستان محصول کنفرانس بن است در کنفرانس بن یک فورمول سیاسی وضع شد دو جمع شش در آغازیکه این حکومت بیاید یک عدد آن بر هم زده شد توافق اینطور بود که امریکا وقتیکه عملیات خود را بالای پوسته های طالبان شروع میکند پاکستان موافقه کرد که از طالبان دفاع نکند و اتحاد شمال داخل کابل نشود اما بدبختانه در آغاز طوری شد که هم جامعه بین المللی و هم امریکا تدابیری نگرفته بودند که شهر هایکه از طرف طالبان تخلیه میشود کدام قوت آن را بگیرد. اشتباه بزرگ محترم قانونی صاحب، محترم عبدالله در آنوقت این بود که آنها معطل نشدند تا حکومت که در نتیجه قرار داد بن بوجود آمده بالای کابل حاکم شود از این جهت پاکستان یا معادله دو جمع شش متاثر شد که نیروهای ضد پاکستان داخل کابل شد.
جنرال زیارمل – در کویته پاکستان و پشاور شخصاً خودم تمام کمپ های تروریستی طالبان و القاعده را که تحت سازماندهی ( آی ایس آی) قرار دارند در توره شاه، پشین در چمن و فعلاً در سرانان دو روز میشود جلسه طالبان و القاعده جریان دارد و در این بحث القاعده می خواهد ولایات افغانستان را بعضی به حکمتیار و بعضی به طالبان بدهند منبع اطلاعات من دقیقاً از پاکستان است مثلاً از ژوپ، قلعه سیف الله مسلم باغ، نور الهی بمن اطلاع میرسند و از اسناد خود صد فیصد مطمین هستم و اسناد بدست دارم.
نطاق: امریکایی ها به یک نتیجه رسیده اند که افغانستان باید قضیه دیورند را یکطرفه نمایند ؟
زیارمل: این صلاحیت بدست امریکا نیست بلکه بدست افغانها است، ولی افغانها را نمی گذارند و مردم ما را به سمت ها به زبانها تقسیم ساخته اند.
فکور: جامعه بین المللی و امریکا افغانستان را تنها نمیگذارد ما پرابلم های داریم که افغانها با د رایت و هوشیاری آنرا حل نماید. ما باید از طریق فشار های ملی و بین المللی بیک موافقه با پاکستان برسیم و یک قرارداد هماهنگی و حسن همجواری و تفاهم با یکدیگر امضا کنیم تا جلو نا امنی ها در کشور ما گرفته شوند.