عزيزه عنايت
فقـــــــردر افغانستان
افغانستان در گذشته ها از لحاظ جيوپو لتيک در نظر کشــــــــور- کشايان جهان حيثيت تختهء خيز بسوی شبه قاره هندرا داشته که از لحاظ ثروت های طبعی و مناظر زيبای دل انگيز .پیــــــدا وار حبوبات و نباتات دارای خاصيت مداواءی اش شهرت جهانـــــی پيدا کرده بود.
سر زمين افغانستان امروزی که قبل از دوره احمد شـــا ه ابدالی در تاريخ جهان بنام های آريانا و خراسان ياد گرديده است هميشه در محراق توجه قرار داشته بسياری او قات ميدان جنــگ بين امپراتوران حريص و کشور کشايان جهان قرار گرفته و مدتی هم به حيث منطقهء حايل بين امپراتوری تزاری رو سيـــــــــــــــه و امپراتوری بريتانيا در قرن ۱۷ و ۱۸ قرار داشته است .
اعلام استقلال کامل افغانستان در سال ۱۹۱۹ که تو سط شا ه امان الله با تکيه بر نيروی ملی به حيث يک نعمت سياسی از پنجهء آهنين امپراتوری انگليس بيرون کشيده شد به سا کنیــن افغانستان ار مغان گرديد .
اما دشمنان استقلال و آ زادی مردم به انواع مختلــــــف تلاش و رزيدند تا شاه امان الله تحول طلب را با تمام ريفورم های اقتصادی و فر هنگی اش که در صورت عملی شدن آن امکانات پديدار شدن رفاه اجتماعی . ارتقای سطح زندگی مردم و نجات از فقر و بد بختی وجود داشت کنار زدند و با بروی کار آمــــــــد ن خاندان آل يحی بحيث دست نشانده خود شکل حاکميت بــــــر افغانستان و مردم آن بعد ی تازه ء بخشيدند.
رژيم شاهی که در مدت چهل سال سلطنت ميتوانســـــــــــــت افغانستان را از فقر فلاکت و عقب ما ندگی اقتصادی و فر هنگــی نجات بدهد . امافرمان روايان رژيم هميشه مصروف جها ن گردی بوده هيچ کاری که قابل مباحات و افتخار باشد برای عمــــــرا ن و انکشاف افغانستان انجام ندادند.
از مجموع ۳۰ هزار کيلو متر جاده های ارتباطی بين ولايا ت کشور صرفاْ ده فيصد يعنی ۳ هزار کيلو متر آن بنام شاهرا ه آن هم از سال ۱۹۵۵ به بعد که اتحاد شوروی و امريکا زمينه سفر بــــــه کره ماه و فضای خارجی را برای خود فراهم ميکردند روی دست گرفته شده و در حدود ۵ فيصد از شاهراه بعضاْ اسفالت و بعضـــاْ قير ريزی گرديد که اين نوع کار و فعاليت کا فی نبوده و تاهنو ز ۲۷ هزار کيلو متر سرک های ارتباط بين و لايات کشور همچنــان با خاک و کند وکپرش باقی مانده است .
اکنون که از حضور امريکايی ها و قوای خارجـــــــــی در افغانستان مدت ۵ سال ميگذرد هزاران مليون دالر بنام باسا زی و عمران افغانستان مصرف گرديده و اين سرک ها که ازلحاظ اقتصادی و ترانسپورتی اموال تجارتی و عايداتی کشور حيثیــت شريان های خون را در بدن دارد باز ساری نشده و لااقل سنـــگ فرش و جغل اندازی هم نگرديده است .
تعداد از هموطنان ما که از کشور های ايران و پاکستــــا ن دوباره به وطن عودت نموده انداز نداشتن سرپنا و بيکاری بـــا رنج تنگدستی و فقر روز افزون روبر بوده که اين خود موضوع قابل بحث و توجه است .
صد ها هزار شاگردان مکاتب در گرمای سوزان تابستا ن و الی اوايل سرمای سرد زمستان در خانه های مخروبه و د ر بين خيمه ها درس ميخوانند که هر بيننده را متْا ثر و بيادزندگی بدوی قرون وسطايی و باديه نشينی می اندازد.
طبق اظهارات معين صحت عامه افغانستان سالانه ۱۵ هزار زن ا ز امراض توبرکلوز و ملاريا در افغانستان جان ميبازند. که بديــــــــن گونه اکثريت ملت افغانستان درفقر . بيماری و بيکاری بسرميبرند.
نظر به راپور تاريخی ۳ ماه می سال ۲۰۰۵ ملل متحدازجمله ۳۸ کشور فقير دنيا ۲۸ کشور آن کشور های اسلامی ميبا شـد که از مجموع مسلمانان جهان ۷۰ در صد آنان درفقر و غربــــــت بسر ميبر ند. که افغانستان نيز با ۲۲ مليون نفوذ تخمينی ملـــل متحد که جديداْ اعلام گرديده در رده های فقير ترين کشور هـای اسلامی جهان قرار دارد .
زما نيکه محمد ظاهر شاه در سال ۱۹۳۳ بر تخت نشست الی سقوط رژيم شا هی درسال۱۹۷۳ توسط داود خان او به نفـع ملت و مملکت هيچ گونه کار انجام نداده و هيچ نوع تغيراتی بــه و جـــــــــود نيا مــــــــد.
وقتی سر دار داود در اثر کودتا عليه شاه به قدرت رسيد سيستم رياست جمهوری را در افغانستا ن اعلام کرد و همه گمان ميبر دند که با عملی شدن پروگرامهای متر قی او که بنام بيانيه تاريخـــی داود خان شهرت يافته بود افغانستان بسوی عمران و انکشـا ف پيش خواهـــــــد رفت .
اما داود خان زير تاْثير فضای حاکم در کشور و منطقه در حالـت نو سانات سياسی قرار گرفته و در جريان همين نو سا نــــــــات و کشمکش های سياسی تما م سا زمانهای سياسی را کـه در جامعه نفوذ گستر ده يا فته بود ملغی اعلام نموده و رهبرا ن حزب خلق و پر چم را زندا نی سا خـــــــت .
مگر در زد وخورد نظامی که برای نجات رهبران حزب صـــور ت گرفت رژيم داود خان سقوط کرده و قدرت بدست حزبی ها رسيد جنگ های داخلی که از ۱۹۸۰ به بهانهء هجوم شوروی به افغانستان آغاز گرديد تا دوره سقوط طالبا ن در ماه دسمبــر ۲۰۰۱- ادامه يافت که نه تنها هيچ نوع کار و فعاليت برای بهبود افغانستان و ملت ستم ديده آن در دورهء مجا هدين و طالبـــان صورت نگرفت بلکه در اثر آتش سوزی جنگ خانمان ســـــــــوز داشته های کم وبيش سابقه نيز به نا بودی کشا نيده شد.
اکنون که زمينه هر گونه کار و فعاليت با حضور داشـــت امريکا يی ها و متحدين غربی آنان در افغانستان مو جود اسـت لازم است فعالين ارگان های دولتی بخصوص شخص ریــــس جمهور افغانستان که در جريان تبليغات انتخاباتی شا ن بـــه مردم وعده داده بودند عمل نمايند و برای آوردن تحول مثبــــت در زندگی مردم در عرصه های مختلف اجتما عی . فر هنگی و اقتصادی پلان های مشخص را روی دست گرفته کـــــاری موْثر به نفع مردم انجام بدهند.
چنانچه اگر دولت افغانستان به جلب سرمايه گذاری هـــــــای خارجی برای کشف و قابل استفاده گردانيدن ثروت هــــــای طبعی نهفته در زير خاک در افغانستان موفق گردد بـــــزودی امکانات هر گونه ترقی و پيش رفت و نجات از پنجهء فقـــــر و فلاکت فراهم گرديده که با عث ارتقای سطح زندگـــــی مردم و رفاه اجتماعی کشور خواهد شد. بااحترام
عزيزه عنايت
۲۶ / ۶ / ۲۰۰۶
تيلبورخ هالند