اسماعیل فروغی

 

بریکس - کابوسی برای هژمونی و دالر امریکا

      به زودی از 22 تا 24 ماه اگست سال 2023  بزرگترین و با اهمیت ترین اجلاس اتحادیه ی بریکس در شهر یوهانسبورگ افریقای جنوبی برگزار خواهد شد.

       بریکس که مخفف حروف اول نام پنج کشور بنیانگذار این اتحادیه ( برازیل ، روسیه ، هندوستان ، چین و آفریقای جنوبی ) است ، در سال 2006 میلادی بنیاد گذاشته شده و اکنون می خواهد به بزرگترین و قوی ترین ائتلاف اقتصادی در برابر ائتلاف های امریکا و غرب مبدل شود .

       هم اکنون بریکس ( تنها با همین پنج کشور ) یک چهارم حصه ی خاک زمین را احتوا کرده و با جا دادن 3,23 میلیارد نفر نفوس در جغرافیای پهناور شان ، بیش از 40 در‌صد جمعیت کل جهان را در بر گرفته است .

      و هم اکنون ازمیان این پنج قدرت نوظهور اقتصادی در جهان، چین  بزرگترین بخش های اقتصاد ، تجارت وصنعت جهان را در دست داشته و همراه با روسیه ، هند، برازیل و آفریقای جنوبی یک برسوم حصه تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص داده اند.

      اعضای قدرتمند بریکس هیچکدام تا هنوز به جنگ تحریم های امریکا علیه روسیه نپیوسته و با این سیاست فشاراستراتژیک ایالات متحده ی امریکا و استفاده ی ابزاری اش از ارز دالر شدیداً مخالفت ورزیده اند.

      بریکس می خواهد با ایجاد راهکار های تازه ی مالی و تجاری ، آینده ی توسعه در نقاط مختلف جهان را مصوونیت بیشتر ببخشد . قرار معلوم یکی از اهداف اصلی اجلاس پیش روی بریکس ، جستجوی راهکارهای عملی ایجاد یک ارز جدید به جای دالر امریکایی خواهد بود تا امریکا نتواند بیش از این از ارز دالر منحیث یک تهدید و یک سلاح تخریب کننده علیه مخالفان استفاده نماید .

      جذابیت ها و مولفه های زیاد اقتصادی سبب شده است تا بریکس با سرعت و قدرت بیشر وارد میدان رقابت های اقتصادی - تجاری جهان شود. و درست متکی به همین جذابیت هاست که تاکنون دهها کشور از جمله عربستان سعودی ،  ایران ، امارات متحد عربی ، ارجنتاین ، مکسیکو، ونزویلا ، بولیویا، ترکیه ، مصر ، الجزایر ، بحرین ، اندونیزیا ، مالیزیا ، بلاروس ، سوریه ، عراق و تعداد زیادی از کشورهای آسیایی ، افریقایی و امریکای لاتین تقاضا دارند تا هرچه زودتر شامل این اتحادیه ی قدرتمند شوند.

       در اجلاس پیش روی بریکس که تاکنون امریکا و فرانسه در آن دعوت نشده اند ، رهبران 54  کشور افریقا ، نماینده گان تمام اتحادیه ها و سازمان های معتبر بین المللی و رهبران دهها کشور آسیایی ، اروپایی و امریکای جنوبی ؛ شرکت خواهند کرد تا با اهداف و نیات انسانی و صلحجویانه ی این اتحادیه ی اقتصادی جهانی که نه به یک قاره بلکه به تمام قاره های جهان مربوط می شود ، بیشتر آشنایی حاصل نمایند .

        به باور ناظران و کارشناسان معتبر جهان ، اجلاس افریقای جنوبی بریکس ، بی گمان روند  " دالر زدایی " در تجارت بین المللی را سرعت بیشتر خواهد بخشید و جایگاه دالر و هژمونی امریکا را تا منزله ی سقوط پایان خواهد آورد .

     تحریم های بی رویه و گسترده ی غرب علیه روسیه و توقیف 630 میلیارد دالر دارایی بانک مرکزی روسیه توسط امریکا و غرب ، کشورهای عضو سازمان بریکس را تکان بیشتر داده  ، آنان را برای ایجاد زیر ساخت های مستقل مالی ــ تجاری ، بیشتراز پیش تحریک و تشویق کرده است . آنان می خواهند هرچه زودتر راه های مقابله دربرابرقدرت دالر، این وسیله ی فشار امریکایی را دریابند .

     کارشناسان به این باوراند که امریکا و غرب بخواهند یا نخواهند ، اتحادیه ی بریکس با وسعت و قدرت روزافزون اش ، ( دیر یا زود ، با ارز جدید و بدون آن ) ، به یک اتحادیه ی نیرومند اقتصادی و اثرگذار در معاملات و مناسبات اقتصادی جهان مبدل شده ، در معاملات و مناسبات مالی ـ اقتصادی جهان  ، حرف اول را به زبان خواهد راند .      

 

 

 

  


بالا
 
بازگشت