بصیرهمت
بمناسبت بیستمین سالگرد حمله ایالات متحده به عراق
برگردان از: روزنامه گاردین چاپ لندن ماه مارچ
از حمله غیر قانونی جورج دبلیو بوش و تونی بلیر به عراق بیست سال میگذرد و ما اکنون شاهد یک جنگ غیر قانونی دیگر در اکراین که به اثر حمله روسیه بر اکراین ادامه دارد میباشیم .هیچیک از این دو جنگ به تصویب سازمان ملل متحد نرسید. و هردو جنگ به ویرانی عظیم و تلفات هنگفت جانی همراه بوده و هست .بر اساس یک نظرسنجی، تهاجم بوش - بلر به عراق و پیامد های درد اوری که بهمراه داشت، جان بیش از یک ملیون غیرنظامی عراقی را گرفت .نیروهای ایالات متحده مرتکب جنایات جنگی بیشماری در عراق شدند .ازجمله شکنجه سربازان اسیر،در زندان ابوغریب در نزدیکی بغداد.افسران امریکایی با نقض کنواسیون های ژنیو ، زندانیان عراقی را شکنجه و تحقیر نمودند . این تهاجم مقاومت گسترده ای را بر انگیخت. یورش نظامیان ایالات متحده به روستا ها به قتل عام افراد ملکی غیر مسلح انجامید .جهان به جنگ بوش و بلیر واکنش شدید نشان داد. اما در عمل هیچ اقدامی برعلیه انها انجام نشد و هیچ تحریمی بر علیه دولت های امریکا و انگلستان اعمال نگردید .هیچ بازرسی از جانب دادگاه کیفری بینالمللی صورت نگرفت و هیچ پرونده ای جمع اوری نشد . تنها چند تن از شخصیت ها و برخی از سازمانهای حقوق بشر خواستار مجازات و پیگرد قانونی بوش و بلر گردید و بس.هیچ قطعنامه ای از جانب سازمان ملل مبنی بر تجاوز غیر قانونی بر عراق صادر نگردید .
مگر با حمله ،یقینا غیر قانونی ولادیمیر پوتین بر اکراین ،واکنش های متفاوتی را در عرصه جهانی شاهدیم .تقریبا هر دولت غربی با پیروی از ایالات متحده صادرات روسیه را تحریم نمود .دارایی های مالی روسیه در بانک های امریکا مسدود گردید .کشتی های تفریحی و سایر دارایی های دوستان پوتین در اروپا ضبط شد و چندی قبل ما شاهد صدور حکم بازداشت پوتین از جانب دادگاه بینالمللی در مورد اینکه پوتین مرتکب جنایت جنگی گردیده بودیم.زیرا پوتین ، تعدادی از کودکان مناطق جنگ زده را به روسیه انتقال داده است .
موجودیت یک بام و دو هوا ،در سیاست بینالمللی و تفاوت در واکنش جامعه جهانی به این دو جنگ،عراق و اکراین، خیلی ها اموزنده است . پوتین ممکن است دوست داشته باشد کشورش را به حیث یک ابر قدرت در سطح جهانی بحساب ارد .اما در واقعیت ، روسیه فراتر از یک زراد خانه هستوی ،نفوذ کمتری بمقایسه ایالات متحده در سطح جهانی دارد . و پوتین به دلیل تلاش در جهت احیای یک امپراطوری با گسترش نفوذش در مرزهای جنوبی و غربی روسیه ، بطور گسترده ای مورد انتقاد قرار دارد.
مگر ایالات متحده نیز به نوبه خود ، سبک جدیدی از امپراطوری،امپراطوری غیر -سرزمینی، یا NON-Territorial Empire را با موفقیت بزرگ اداره می نماید .این کشور از نفوذ سیاسی و اقتصادی عظیمی در هر گوشه ای از دنیا برخوردار است . بر سیستم مالی بینالمللی تسلط دارد و به تعداد ۷۵۰ پایگاه نظامی در بیش از هشتاد کشور جهان دارد. از همین لحاظ است که اکثریت کشور ها جرات مخالفت با فرمان امریکا را ندارند .
(ایالات متحده امریکا، همین اکنون بیش از یکصدوبیست وهشت هزار نیرو در شرق و جنوب شرق اسیا و اقیانوس ارام دارد که از جمله بیش از پنجاه و سه هزار این نیرو در جاپان مستقر است ، بیش از شصت و چهار هزار نیروی امریکا در کشور های اروپایی بالفعل موجود است که ازجمله در حدود سی وپنج هزار ان در جرمنی و بیش از دوازده هزار در ایتالیا مستقر اند .م )
برخی از تحلیلگران استدلال می نمایند که اگر روسیه در جنگ کنونی اش علیه اکراین شکست بخورد ،اروپا قادر خواهد بود برای نخستین بار در تاریخ ،از یک سیستم روابط مسالمت امیز و خودمختار پسا امپراطوری برخوردار گرددو ناتو را که بنام سازمان
پیمان اتلانتیک شمالی در سال ۱۹۴۹ تاسیس شد و تا هنوز چون ابزاری برای حفظ هژمونی ایالات متحده در اروپا عمل می نماید،فراموش نمایند .با لغو ناتو دوستان ایالات متحده از شرکت در عملیات های نظامی با ایالات متحده امتناع خواهند ورزید . چنانچه فرانسه و جرمنی اشکارا از شرکت در عملیات نظامی امریکا در عراق در سال ۲۰۰۳ خودداری نمودند . مگر نتوانستند بطور اشکارا این حمله را محکوم نمایند و یا بر علیه امریکا تحریم های ر ا وضع نمایند .تعدادی از اروپایی ها و برخی از مقامات گذشته و کنونی امریکا که برعلیه گسترش ناتو ، بعد از فروپاشی اتحاد شوروی، بحث مینمودند و از انحلال ناتو بدلیل اینکه اکنون تهدید(اتحاد شوروی ) از بین رفته است، دفاع مینمودند ، مگر در نتیجه نفوذ ایالات متحده ،نتوانستند از گسترش ناتو بجانب شرق اروپا جلوگیری نمایند و یا در لغو ناتو موفق گردند .
کشور های بالتیک و پولیند خواهان حفاظت از خود با استفاده از چتر هوایی امریکا بودند و مجتمع نظامی ایالات متحده به هیچوجه حاضر نبود ،ناتو لغو گرددو هژمونی امریکا در اروپا خاتمه یابد . ناتو، با وجود درخواست روسیه برای پذیرش در ناتو، امادگی نشان نداد تا با عضویت روسیه در ناتو به جنگ سرد خاتمه داده شود . در حالیکه رهبران روسیه،گرباچف و یلسن، اماده ختم تقسیم اروپا به دو بلاک بودند ،مگر واشنکتن نمیخواست که کشوری را به عضویت ناتو بپذیرد که همسان امریکا دارای ذخیره عظیم سلاح هستوی است و میتواند دراینده هژمونی سیاسی امریکا را در اروپا مورد سوال قرار دهد .
اکنون سی سال پس ازفروپاشی اتحاد شوروی ،نشانه های به چشم میخورد که جهان یک قطبی تحت رهبری ایالات متحده در حال فروپاشی است و در این مبارزه رقیب ایالات متحده بخاطر حفظ هژمونی جهانی اش ، پوتین و روسیه نیست، بلکه چین است .کشوری که بطور فزاینده اعتماد به نفس دارد (چین اکنون رقیب اصلی امریکا در عرصه اقتصادی و مالی است و در برخی عرصه ها از امریکا پیشی گرفته است .چین به یک قدرت علمی و فن اوری بزرگی تبدیل گردیده است و ۲۰ در صد از محصولات جهان را تولید می نماید .م)
در مخالفت به حمله روسیه به اکراین در فبروری سال گذشته بیش از ۱۴۰ کشور به محکومیت تهاجم روسیه بر اکراین رای داد،مگرتنها به تعداد ۴۰ کشور در اعمال تحریم ها بر علیه روسیه با امریکا پیوستند .و برای تعداد زیادی از کشور های اسیا و افریقا و امریکای لاتین ،این تصور وجود دارد که غرب نه تنها برای دفاع از اکراین این کشور را با سلاح های ثقیله تا دندان مسلح ساخته و این ارسلاح سلاح بیدریغ همچنان ادامه دارد ، بلکه برای ادامه جنگ نیابتی امریکا با روسیه است و در نهایت تغیر رژیم در روسیه و از پا در اوردن روسیه است .
یک نظر سنجی که اخیرا توسط شورای روابط خارجی اروپا صورت گرفت، نشان میدهد که افکار عمومی در چندین کشور کلیدی تغیر قابل توجهی یافته است .مردم خواهان پایان سریع جنگ در اکراین هستند .حتی اگر این بمعنی دست کشیدن اکراین از ارزوهای مورد حمایت غرب برای پیروزی و پذیرش از دست دادن موقت برخی از مناطق ان باشد .
در وضعیت کنونی و رویارویی ایالات متحده و ناتو با روسیه و چین ،برخی ها از جنگ سرد ، این بار بین غرب و چین، می ترسند . و دیگران انتظار دارند تا جهان چند قطبی را مشاهده نمایند که در ان جهان ، کشور ها تحت فشار قرار نگیرند تا خود را با یکطرف جوانب درگیر هماهنگ سازند . مگر واقعیت اینست که نتیجه چنگ اکراین هر نوعی که باشد ، دوران جهان یک قطبی برهبری ایالات متحده دارد بسر میرسد.
پایان