بصیرهمت

 

رشد روز افزون  ظرفیت تولید تکنولوژی چینایی ها

و نگرانی اصلی ایالات متحده

رشد فن آوری پکن در بخش های ملکی و نظامی

چالش عمده را در امر حفظ رهبری ایالات متحده

در سطح جهانی بوجود آورده است .

در محیط پرتنش جهان امروزی ،نو آوری های روز افزون تکنولوژی مانند هوش مصنوعی ،اتومات سازی ابزار ها ،تکنولوژی‌ رباتیک ، فن آوری کوانتومی و تکنولوژی فضایی ، اهمیت استثنایی در سطح جهانی برای دولت ها دارد .و این عرصه اکنون رقابت های تنگاتنگ قدرت های جهانی را تشکیل می‌دهد. چین که در این اواخر با سرمایه گذرای های وسیع و موفقیت امیز در عرصه تکنولوزی مدرن کنونی توانسته است در راس توجه جهان قرار گیرد،اکنون به یکی از رقیبان عمده ایالات متحده امریکا تبدیل گردیده است .

چینایی ها اخیرا توانسته اند با استفاده‌از این نوآوری های تکنولوژی چون یک  ابر قدرت تجارتی،اقتصادی، سیاسی ‌و نظامی جهان ظهور نمایند  .ستراتژی چینایی ها در عرصه اقتصادی که در آن همه مکانیزم های دولتی چین یکجا باهم عمل می نمایند،بر این اصل استوار است که حمایت از شرکت ها و نهادهای اقتصادی و تولیدی دولتی را افزایش میدهند ،فعالیت های ریسرچ و توسعه را در اولویت های خویش قرار میدهند و فعالیت های تولیدی و صنعتی را با تکنولوژی پیشرفته تضمین  می نمایند .

اما این رویکرد چینایی ها که کشور های غربی در راس ایالات متحده را نگران نموده چگونه است :

در اوایل سال 2006،کابینه چین اعلام نمود که تکنولوژی مدرن و پیشرفته را به عنوان یک ستراتژی مناسب در برنامه ملی ،کوتاه مدت و دراز مدت ،خویش جهت توسعه تکنولوژی سال های 2006 تا 2020 انتخاب نموده است .چین در طی این مدت بر تقویت توانایی های خویش بخصو ص در زمینه های حیاتی چون تکنولوژی تولید هواپیماهای بدون سرنشین و تکنولوژی مدرن فضایی تمرکز نمود.در راستای برنامه توسعه پنجساله خود بر تکنولوژی دیجیتال و و اتومات سازی  توجه جدی و موفقیت امیزی بخرج داد و همین اکنون چین ، در عرصه برنامه های تولیدی تکنولوژی کوانتومی ،فضایی و ماهواره ای ، مهارت های سایبری(قابلیت های مربوط به کامپیوتر ،تکنولوژی معلوماتی) ،انترنیت ،رباتیک،هوش مصنوعی و سایر بخش های تکنولوژی و افزار های با فعالیت و عملکرد اتوماتیک ،بدون توقف در حال سبقت از رقیبان بین المللی خویش است .

وسایل ترانسپورتی برقی چینایی بزرگترین خریدار در مارکیت جهانی دارد.چین با نفوس بیش از ۱.۴ ملیاردی اش و بیش از صد شهر که هرکدام بیشتر از یک ملیون نفوس دارد ،توانسته است بیش از 900 ملیون شهروندانش را از خدمات انترنیتی بهره مند سازد و پلان دارد تا سال 2030 همه وسایل ترانسپورتی  شهر های چین را برقی سازد .

این توسعه تکنولوژی فرصت های اقتصادی سودمندی را در مقیاس بزرگی برای چینایی ها فراهم نموده است .شرکت های فن آوری چینی هم اکنون به بازیگر عمده بین‌المللی تبدیل شده اند و در رقابت تنگاتنگ با شرکت های بزرگی بین‌المللی چون علی بابا ،تنسنت ،بایدو و دیگران قرار گرفته اند.

هدف دیگر چین از سرمایه گذرای در تکنولوژی جدید ،ادغام این فن آوری در حوزه نظامی است .چینایی ها توانسته‌اند در بخش برنامه اصلاحات و مدرن سازی ارتش آزادی بخش خلق چین ،توانایی های ارتش چین را در زمینه تکنولوژی فضایی ،جنگ سایبری و جنگ الکترونیک بهبود قابل ملاحظه ای بخشند.چین در حال مدرن سازی ساختار نظامی خویش با هدف اجرای دکتورین نظامی جدید مبتنی بر  رقابت در فضا و جنگ های متکی بر تکنولوژی مدرن کنونی در سطح جهانی است .جهت به اجرا در آوردن این دکتورین نظامی،شرکت های دولتی ،شرکت های فن آوری خصوصی ،دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی با ارتش چین در همکاری همه جانبه اند و تکنولوژی کوانتومی (تکنولوژی مربوط به میخانیکی کوانتوم که بر فعالیت و اثر گذرای کوانت یا ذرات کوچکتر از اتوم استوار است ) ، قابلیت های سایبری ،برنامه های فضایی، روبات ها و هوش مصنوعی چون کمپلکسی  غیر نظامی و نظامی یکجا باهم کار می نمایند.کمیسیون با صلاحیتی در زمینه تحقق این برنامه با اختیارات گسترده ای جهت کنترول و رفع نیازمندی های آن تعیین گردیده است .

چینایی ها بدنبال فرصت های جهت بهبود قابلیت های اطلاعاتی، نظارتی و کسب برتری نسبت به رقبای جهانی شان اند. افزایش روز افزون ظرفیت های تکنولوژی چین روز تا روز به درد سر واشنگتن می افزاید  و رشد فن آوری پکن در بخش های ملکی و نظامی چالش عمده را در امر حفظ رهبری ایالات متحده در سطح جهانی بوجود آورده است .

از همین لحاظ است که :

دولت اوباما،در اوایل دهه 2010،ستراتژی جدیدی را جهت محدود سازی رشد سریع اقتصادی چین اتخاذ نمود. و در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ ، قصر سفید سیاست تهاجمی تری را در پیش گرفت که شامل تحریم های اقتصادی و فن آوری گردید .این تحریم ها ضرر های قابل توجهی را بر شرکت های چینی ،از جمله شرکت هواوی ، وارد نمود،سیاست واشنگتن در برابر چین ، در زمان بایدن نیز ادامه دارد ، گرچه با روش های متفاوتی همراه است .

چهار پارامتر عمده را می‌توان در سیاست های سختگیرانه امریکا برعلیه چین مشخص نمود:

همین اکنون شرکت های غربی تشویق میگردند تا همکاری شانرا با شرکت های چینی محدود سازند و همین اکنون  در برخی موارد محدودیت های  نیز وضع گردیده است .و تلاش بیشتر  برای محدود نمودن خرید تولیدات شرکت های چینی ادامه دارد.

در سال 2022، اداره بایدن محدودیت های گسترده ای را برای فروش پرزه جات و یا تراشه های تکنولوژی پیشرفته غربی به شرکت های چینی ، اعمال نمود .برای واشنگتن ،و متحدان غربی اش ظهور چین به عنوان یک قدرت بزرگ تکنولوژی در جهان بطور جدی  نگران کننده است .

البته ، راز رشد تکنولوژی پیشرفته چین نه در پژوهش های علمی و دانش پیشرفته ، بلکه عمدتا در بهبود قابلیت تولید و چگونگی استفاده از قابلیت نیروی کار است .بر عکس چین ، ایالات متحده هیچ زمانی کشور ایدیالی برای تولید نبوده است. علت آن بیشتر در نفوس کمتر و دستمزد بالاتر وسطح بالا ی مصرف نسبی تولید کالا در امریکا است .و از همین لحاظ است که امریکا نمیتواند در بیشتر مواد تولیدی که با حجم بالا تولید میگردد،از چین پیشی گیرد .

شرکت های چینی در تولید ماشین ابزار های پیشرفته مانند اجزا و اندام های ربات ها ، پمپ های هایدرولیک ،هوش مصنوعی،کمپیوتر های کوانتومی که مسایل پیچیده را سریعتر حل می نمایند و سایر تجهیزات مدرن کنونی بسرعت در برابر رقبای اروپایی و ژاپنی اش در حال پیشروی است .و در عرصه ساختمان خطوط انتقال ولتاژ فوقالعاده و ساختمان راه آهن سریع السیر،، شبکه انترنیتی 5G، به موفقیت های کم نظیری دست یافته و پیشتاز گردیده است . پویایی دیگری چین در عرصه صنعت هوانوردی تجاری این کشوردر برابر شرکت های تجارتی غرب چون ایرباس و بویینگ است.چین پانزده سال قبل یک سرمایه گذرای به ارزش هفتادویک ملیارد دلاری را د ر این عرصه  به اجرا گذاشت و بعد از پانزده سال شروع به تولید موفقانه اولین خط هوایی تجاری خود نمود .

در سال 2019، چین اولین کشوری بود که یک دستگاه مریخ نورد را به فضا پرتاب نمود و یکسال بعد تر دانشمندان چینی از طریق همین ماهواره پرتاب شده  به ارتباطات رمز گذرای شده کوانتومی دست یافتند. این همه دست آورد ها نشان می‌دهد که ، در مجموع توسعه فن آوری و تکنولوژی چینایی ها بطور قابل توجهی پویا تر از آنچه رقبای آن فکر مینمودند ، بوده است.

              پایان

 

برگردان از :مجله مسایل بینالمللی

 مارچ/اپریل 2023

سایت انترنیتی Antiwar

 

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت