میر عصمت الله سادات

نگاهی :


بر کتاب« زندگی و افکار جنرال شاهپور احمدزی  »
 

خواننده گرامی
چندی قبل مطلبی تحت عنوان :   «چرا حفیظ الله امین جنرال شاهپور خان احمدزی را بقتل رساند؟  » ازین قلم  در مطبوعات  بیرون مرزی افغانی و منجمله درصفحات وزین آریایی، راه پرچم ، حقیقت و برگه فیسبوکی درگستره زندگی اقبال چاپ یافت و مؤسسه نشراتی« افغانستان پرس» آنرا، بطور شفاهی در کانال یوتیوپ شان به نشر رسانید ،که تاحال هزاران انسان علاقمند به وقایع تاریخی کشور ما، آن را شنیده اند. ( لینک ها با دوستان عزیز شریک میگردد )
لازم میدانم  تا از همه عزیزانی که با عطف توجه نقد و نظر شانرا مطرح و مشوق من گردیده اند ، قدردانی نمایم.
مطلب نشر شده، ضمن اینکه انعکاسی از حقایق تلخ تاریخ معاصر کشور ما است ، به دو سوال اساسی :
-
چگونه  شاهپور خان  فقید  به مقام لوی درستیز قوای مسلح افغانستان منسوب گردید .
-
آیا جنرال شهید عضو حزب دموکراتیک خلق افغانستان بود  ؟
پاسخ روشن ارائه نموده است  که به همین جهت مورد علاقمندی خوانندگان و شنوندگان عزیز و همچنان فامیل گرامی جنرال فقید ، قرا گرفت. چنانچه  محترم استاد  سعدالله احمد زی ،پسر ارشد جنرال شهید و گول کیپر سابق تیم ملی فوتبال افغانستان ،در حالیکه که هیچگونه شناخت قبلی باهم نداشتیم، تیلفونی با من تماس گرفت واز نشر نوشته که حاوی مطالب دلچسپ و مهم برای خود و فامیل شان می‌باشد، ابراز امتنان و قدردانی نمود و در تماس مجدد  جناب ایشان یکبار دیگر از جانب فامیل و بویژه  مادر گرامی شان ، با کمال بزرگواری ، ابراز امتنان نمودند. من تا آن دم، نمی‌دانستم همسر شهيد شاهپور خان در قید حیات هستند و از اینکه سبب خرسندی آن  «مور جان» شده ام احساس،آرامش نمودم . جناب استاد  احمدزی در ضمن صبحت، گفت که خانواده شان در سال (  2011 م ) کتابی در رابطه به نشر رسانیده اند و  وعده نمود  تا یک جلد آنرا را برایم ارسال مینماید . چندی بعد کتاب همراه با نامه محبت آمیز شان واصل دست انتظارم گردید که از ایشان خیلی‌ها متشکرم. بعد از مطالعه کتاب، مسولیت خود دانستم تا کتاب را که از اهميت تاریخی  زیاد برخوردار می‌باشد، به هموطنان گرامی به معرفی بگیرم.
«
زندگی و افکار جنرال شاهپور احمدزی  » عنوان کتابی است که به همت بانو شهلا ارسلا  «احمدزی»دخترارشد جنرال شاهپور خان فقید  آماده گردیده و در ماه مارچ(  2011 م ) درآمریکا به چاپ رسیده است. کتاب دارایی  98صفحه، یک پیشگفتار و هشت بخش می‌باشد.
به باور من کتاب در واقع ناله  و فریاد یک بانو و فامیل مظلوم افغان برای دادخواهی است . خانواده عزا دار که نمیدانند :
پدر شأن برای چه زندانی شده است  ؟
و چرا باید بدون ارتکاب هیچ جرمی و گناهی، روانه پلیگون پلچرخی و سلاخی شود ؟
برعلاوه، کتاب در بر گیرنده عکسهای تاریخی از دوران های مختلف زندگی جنرال شاهپور خان می‌باشد.
همه بخش‌ های کتاب، روشنی خوبی روی ابعاد مختلف زندگی ایشان، از کودکی تا زندان پلچرخی، می‌باشد.
طوریکه از مندرجات کتاب بر می‌آید، شاهپور خان فقید دارای‌ شش پسر و 3دختر می‌باشد که همه با مادر بزرگوار شان در ایالات متحده امریکا اقامت دارند .
در کتاب از نظریات و دیدگاه های شخصیت های مختلف مانندسر محقق مرحوم  عبدالله بختانی عضو آکادمی علوم افغانستان، دگر جنرال مرحوم محمد نذیر کبیر سراج، مرحوم پوهاند داکتر محمد حسن کاکر و محترم سلطانعلی کشتمند، سابق عضو بیروی سیاسی حزب دموکراتیک خلق افغانستان و صدراعظم افغانستان، در رابطه به شخصیت جنرال شاهپور خان فقید و عوامل زندانی شدن شأن، نقل قول های درج گردیده‌است.
مطلب مهم دیگر درین کتاب که توجه مرا جلب نمود ، همانا شخصیت چند بعدی جنرال شهید می‌باشد. در کنار یک نظامی کاملا مسلکی، ایشان یک نویسنده و یک شخص دارایی نظریات سیاسی ملی، دادخوهانه و مترقی بود . کار نوشتن را از نشريه  «اتحاد مشرقی» آغاز نمودند و در مجله اردو و سایر نشرات، روی مسائل متنوع ادامه داده است . مطلب  جدید و برای من عجیب که درین کتاب خواندم ، این است که :
شهید شاهپور خان، محمد ظاهر شاه سابق و شهیدداود خان ريس جمهور اسبق را، در سفر ها به ولایات شرقی، جنوب و جنوب غربی منحیث مترجم زبان پشتو به دری و برعکس، همراهی می‌کرده است.
این مطلب درحالیکه از یک جانب نشان‌دهنده نبود تعصب لسانی در آن زمان می‌باشد، اما طرف دیگر ضعف و عدم علاقمندی زمامداران وقت را برای فرا گرفتن و افهام و تفیهم به زبان های ملی و رسمی وطن ما (پشتو و فارسی دری ). به نمایش میگزارد.
در تمام دوره تقریباً سیزده ماه که شاهپور خان فقید  زندانی بود ، مسولین مستبد رژیم طراز فاشیستی، حتی یکبار هم به اعضای خانواده شان اجازه ملاقات ندادند.
غم‌انگیز ترین بخش کتاب، ملاقات محترم سعدالله پسر ارشد جنرال شهید با عزیز اکبری ، مشهور به  «عزیزاکسا، معاون آن اداره بدنام »، می‌باشد که بتاریخ هشتم اکتوبر ( 1979 م ) صورت گرفته و در صفحات 79 الی 83 کتاب انعکاس یافته است  دیده می شود که
عزیز اکسا با چه یک قساوت خبر قتل جنرال شاهپور خان را به فرزندش می‌دهد و حتی از اعلان و گرفتن فاتحه رسمی، بعد از دریافت هدایت از دفتر امین، جلوگیری می‌کند. او با پررویی تمام می‌گوید که گویا جنرال صاحب با «تشریفات نظامی» به خاک سپرده شده است  اما محل آنرا فاش نمی‌کند.
در مورد سوال محترم  سعدالله که چرا  بر سه نفر دیگر یعنی محترم سلطان علی کشتمند،  جنرال قادر فقید و محترم محمد رفیع که در عین جرم گرفتار شده بودند، حکم اعدام عملی نگردید؟
عزیز اکبری باتفتین خاص اپراتیفی و ریاکاری سیاسی می‌گوید،که آنها عضویت حزب را داشتند، حکم اعدام شان به حبس ابد تغیر یافته است. این در حالی است که آنها چند روز قبل، منشی عمومی حزب را بطور فجیهانه به قتل رسانیده بودند. بر علاوه، قسمی که بعدها آشکار گردید، حدود دو هزار عضو حزب مربوط جناح پرچم و تعداد از خلقی ها مخالف امین را نیز تا آن دم روانه پلیگون کرده بودند.
در فرجام باید نوشت که کتاب در کنار اینکه دارای نکات مثبت و حقایق فراوان میباشد، اما مثل هر اثر دیگر، کمبودهای راهم در بر دارد که امیدوارم در صورت تجدید چاپ، به آنها پرداخته شود.
در نشر مجدد کتاب خانواده گرامی و بانوی فرهیخته شهلا جان ارسلا احمدزی ، آثار و کتاب های منتشره بعد از چاپ اول کتاب را مرور خواهند فرمود، تا اسناد و م‌ارد مستند درج کتاب گردد  .
عکس‌های با اهمیت تاریخی  در کتاب به معرفی گرفته نشده اند. از جمله  در صفحه ( 48 )  عکس جنرال شاهپور خان  فقید را با آتشه نظامی ترکیه در زمان شهید داود خان نشان می‌دهد، اما سه شخص  دیگر را به معرفی نگرفته اند.
آنها از چپ به راست مرحوم جنرال غلام صديق خان طره باز، ريس خدمات تخنیکی وزارت دفاع،مرحوم غلام فاروق طره باز، ريس تشریفات وزارت خارجه و شهید جنرال قدیر خان خليق، ريس کشف وزارت دفاع می‌باشند. قابل ذکر است که جنرال خليق هم توسط باند امین نخست زندانی و بعداً در پلیگون پل چرخی به قتل رسیانیده شد.
در اخیر و مرتبط به بحث ما و یاد شهدا و قربانیان جنایات حفیظ اله امین ، باید خاطر نشان نمایم که : بعضی از رسانه های بیرون مرزی، تلاش های را درجهت قباحت زدایی امین به راه انداخته اند . این تلاش های مزبوحانه ، نه تنها که باد کردن کاه بی دانه می‌باشد، بلکه بی احترامی به روح و روان هزاران قربانی و زندانی این دوره ترور و اختناق می‌باشد.
با عرض حرمت
میر عصمت الله سادات
اپریل 2023، جرمنی

(
لینک

 

https://youtu.be/7iOMEdItlss 

 

 

 

 

        


بالا
 
بازگشت