جلالی: رئيس جمهور برادر خود را در دست داشتن قاچاق مواد مخدر منع نکرد
بسياری ها معتقد اند که يکی از عوامل عمده اختلافات ميان کرزی و علی احمد جلالی وزير داخله سابق افغانستان دست داشتن برادر رئيس جمهور احمد ولی کرزی در قندهار در قاچاق مواد مخدر است. حتا گفته می شود که شخص جلالی نام برادر کرزی ، عارف نورزی و والی هلمند را در لست قاچاق بران مواد مخدر در افغانستان در روز نامه نيويارک تايمز داده بود که باعث بی آبرويی بيشتر کرزی در سطح جهانی شد. جلالی بار ها وعده کرد که اسمهای قاچاقچيان مواد مخدر افغانستان را که رابطه مسقيم با مقامات بالا دارد، افشاء خواهد نمود. اما او تا روز استعفای خود از مقام وزارت دا خله جرئت نشر آنرا نکرد. اما حالا جلالی اعتراف می کند که در نتيجه فشار کرزی که برادرش و يک تعداد وزرايش نظير عارف نورزی، خالد پشتون که اکنون کانديدان از قند هار در شورای ملی افغانستان اند، افشا نکرد. افزون بر آن فشار های خليلزاد در زمينه نيز باعث آن شد که اسامی قاچاقبران هرگز افشا نشد.
اما حالا به نظر می رسد که جلالی با استفاده از روابط نزديکش با آمريکايها از طريق رسانه های غربی دست به افشای قاچاقچيان مواد مخدر افغانستان خواهد زد. برخی ها معتقد اند که حالا ناوقت شده و جلالی مقام خود را در افغانستان از دست داده است و حرف های او چندان وزن سياسی نخواهد داشت.
بسياری ها معتقد اند که بلند پروازی ها، گستاخی ها و تخريب رئيس جمهور کرزی همواره در ميان کابينه و جامعه جهانی نيز باعث تشديد اختلافات ميان آنان شد. هرچند هر دو هم کرزی و هم جلالی از يک منبع بيرونی قدرت و مشروعيت را بدست آورده بودند و هر يک در اثبات وفاداری شان به واشنگتن تلاش می کردند. ولی جلالی قدرت و صلاحيت بيشتر نسبت به کرزی حتا بالاتر از صللاحيت و مقام خود در وزرارت داخله می خواست. ازينرو جلالی بعد از آنکه رقبای کرزی را تحت نام جنگسلاران از صحنه بيرون کردند، به جان هم افتيدند.
همچنان جلالی بر خلاف قانون اساسی افغانستان که وزرا بايد صرف تابعيت يگانه افغانی داشته باشند، تابعيت آمريکايی خود را بيشتر نسبت به تابعيت افغانی اش دوست داشت و از آن دست نکشيد. هرچند جناب کرزی به مردم افغانستان گفته بود که همه وزرا تابعيت صرف افغانی دارند. حالا معلوم شد که حد اقل جلالی اعتراف می کند که تابعيت آمريکايی اش را حفظ کرده و آنرا نسبت به وزرات و هويت افغانی اش ترجح می دهد. چنانچه جلالی حتا بار ها به پاسخ منتقدان خود گفته بود که حاضر است از وزارت تير است نه از تابعيت آمريکايی اش.
پافشاری بالای تابعيت آمريکايی ، شايد دلايل سياسی خاص داشت. چنانچه جلالی در نظر داشت که با استفاده ازين تابعيت بحيث نماينده ويژه رئيس جمهور بوش بجای خليلزاد در افغانستان مقرر شود و درين راستا بعد از تبديلی خليلزاد بحيث سفير در عراق دوبار حتا در در آستانه تشکيل کابينه جديد کرزی و تحليف ورزا به واشنگتن سفر کرد که مقام خليلزاد را بدست بياورد ولی به کام نرسيد.
با اين همه، جلالی صحنه سياست را به گفته خودش ترک نگفته است و اين بار با قدرت بيشتراز جانب آمريکا در آينده سياسی افغانستان سهم خواهد گرفت. البته جای شگفتی نخواهد بود؛ زيرا تاريخ سياسی افغانستان از عصر شاه شجاع تا عصر رئيس جمهور کرزی بار ها تکرار شده و احتمالاً با چهره های نظير جلالی ها تکرار خواهد شد. ازينرو بازگشت جلالی بحيث مهره جاگزين کرزی، هيچ کسی را شگفت زدن نخواهد ساخت، چونکه تقدير مردم افغانستان در دو سده اخير همواره بدست ديگران نوشته شده است.
مطابق به گزارش منابع آمريکايی جلالی بحيث محقق در کانون مطالعات استراتيژيک در وزارت دفاع آمريکا در همان جايکه قبلاً خليلزاد کار می کرد و وی در آنجا صاحب اقبال سياسی شد، کار خواهد نمود. اين در حاليست که جلالی هيچ گونه درجه علمی و تجارب و دانش اينکار را ندارد، وی چگونه می تواند در چنين جای حساس ايفای وظيفه نمايد. البته آينده نشان خواهد داد که آيا جلالی 60 ساله که سن او نزديک به تقاعد است با توجه به سابقه مشکوکش خواهد توانست در مقدرات سياسی افغانستان نقش بازی کند و يا خير!
نويسنده: جانباز کابلی