مصاحبه اختصاصی "مهر"با محترم یاسین بیدار رئیس شورای ارو پایی حزب متحد ملی افغانستان
در باره اعلامیه اخیر کمیسیون تفاهم
خواننده گان وبازدید کننده گان گرامی سایت"مهر"!
کمیسیون تفاهم حزب متحد ملی افغانستان بتاریخ ٩سپتمبر سال روان اعلامیه را در رابطه به نشت ویا نشست های شان با نماینده گان نهضت میهنی تحت نام کمیسیون مشترک به نشر سپردند.گرداننده گان سایت مهر بمنظورتفصیل و روشن شدن هر چه بیشترمطلب مصاحبه اختصاصی را محترم یاسین بیدار رئیس شورای اروپایی حزب متحد ملی افغانستان که در عین زمان سخنگوی این حزب در اروپا بوده وعضویت کمیسیون تفاهم حزب را نیز دارا میباشند براه انداخته که اینک توجه شما را به این مصاحبه جلب میداریم:
محترم یاسین بیدارقرار معلوم شما بتاریخ ٩سپتمبر سالروان با نماینده گان نهضت میهنی نشستی داشتیدوطی اعلامیه مفادات این نشست را اخبار کردید.اجازه بفر مایئدبپرسم کههدف تان از طرح ویا تنظیم اصول کلی خط فکری بمثابه بنیاد وحدت سا زمانی وتشکیلاتی منتشره در اعلامیه چیست؟اگر نهضت میهنی در مقایسه با حزب متحد ملی طور دیگر میاندیشد نقاط اختلاف در کجاست؟
- بايد مقدمتا خدمت خواننده گان سايت "مهر"عرض کنم که مساله همکاری،همراهی ورفتن تا سر حد تشکيل سازمان واحد با سازمانهای همسو از همان بدوتاسيس در صدر فعاليت های حزب متحد ملی افغانستان (ح م م ا) قرار داشته است. با ورما اين است که همکاری و همراهی با احزاب و سازمانها روی بر نامه های معين در چارچوب يک جبهه کاملا مقدور و ممکن است که در آن اطراف همکاری کننده با حفظ هويت و بر نامه های شان روی مسايل معين اغلبا در قيد زمان همکاری ميکنند. و اما وقتی مساله تشکيل سازمان واحد از يک يا چند سازمان مما ثل مطرح ميگردد مساله از ميان بر داشتن تفاوتهای نظر و دوگانگی ها و واحد ساختن مسايل فکری و انديشوی بر جستگی کسب ميکند. فراموش نکنيم که حزب تجمع وتشکل آگاهانه افراد در گرد انديشه ها و برای تطبيق و يا دسترسی به اهداف سياسی و احتماعی است. به اين سبب قبل ازآنکه مساله تشکل مطرح بحث قرار گيرد پای تفکر در ميان می آيد.روی همين ملحوظ است که ما هميشه گفته ايم که برای تاسيس حزب واحد بايد اول فکر و انديشه را واحد ساخت يعنی حزب واحد فکر واحد(برنامه واحد). بر مبنای همين درک از زندگی و سياست است که در کمسيون مشترک حزب متحد ملی افغانستان و نهضت ميهنی دموکراسی و ترقی افغانستان (ن م ت د ا) که از يکسال بدينسو در تماس بوده اند روی ضرورت يکی سازی درک از زندگی و سياست صحبت های فراوان صورت گرفته است و اينک این کمسيون به دونفر از اعضای خود وظيفه سپرد تا اين مامول را بر اورده نمايند.
- در موردموجوديت اختلافات و يا تفاوت های ديد همينقدر کافی است گفته شود که تمايلات سياسی , سليقوی و يا شخصی سبب ميشود که افراد در حلقه های متفاوت گرد بيايند.حزب متحد ملی افغانستان ونهضت میهنی برای دموکراسی وترقی افغانستان که اولی با تشکیلات منظم ورسمأ در حیات سیاسی کشور حضورداردو ديگری شبه تشکل است با دو بر نامه جداگانه فعاليت دارند که نماينده گی از تفاوت های ديدآنها مينمايد. اما آنچه ميتواند اين دو را تا سر حد تشکيل يک سازمان واحد نزديک بسازد تکيه روی وجوه مشترک و باور به رفع تفاوت های ديد است.
گفتنی است که آنچه دو يا چند ساز مان را ميتواند به سازمان واحد تبديل کند صرف وجوه مشترک نيست بلکه رفع تفاوت ها و اختلافات است. به قول معروف برای آنکه دو سازمان يکی شود و قبل از آنکه يکی شوند بايد اول از هم جدا شوند. اين بدان معنی است که بايد اول خط فاصل کشيد و نقاط طرف اختلاف را بر جسته ساخت و برای رفع آن اقدام نمود.تجارب گذشته گواه اين حقيقت است که سازمانهای همسو را باوجود داشتن وجوه مشترک فراوان نميتوان صرف با يک اعلاميه متحد ساخت. بايد ريشه های اختلافات را از بين برد.
کمیسیونهای وحدت سازمانی چه وقت ایجاد میگرددودارای چه وظایف میباشد؟همچنان اگر در مورد ترکیب این کمیسیون ها معلومات ارائه دارید؟
- کمسيون تشريک مساعی و وحدت ساز مانی در واقع وسيله ايست جهت فراهم آوری زمينه های همکاری در عرصه های معين الی رسيدن به تشکل واحد منجمله همکاری در انتخابات پارلمانی،و حتی تاسيس پلاتفورم مشترک در داخل پارلمان،تدوير گرد هم آئی های مشترک وغيره.هدف نزديک ساختن فزيکی اعضا و هواداران دو جريان سياسی است.اما تا جائيکه به واحد ساختن سازمانها تعلق ميگيرد کمسيون تشريک مساعی بايد آجندای مشخص کار خود را داشته باَشد. که بدون آن مفهوم خود را از دست ميدهد. و آجندای کار کمسيون تشريک مساعی را خط فکری مشترک تشکيل ميدهد که در دست تهيه است.
هدف از تشکیل کمیسیون های مشترک به نظر شماچیست؟اگر هدف از کمیسیون مشترک با نهضت میهنی باشد تاکنون در تشکیلات سیاسی افغانستان چنین حزب ویا سازمان سیاسی وجود ندارد.دیدگاه شما در زمینه چگونه است؟
- هدف از تشکيل کمسيون مشترک در تمام سطوح اين است که اين کمسيونها بنابر ضرورت ميتوانند تشکيل شوند. در سطح اروپا همين اکنون چنين کمسيونی وجوددارد. همانطوريکه کمسيون مشترک در اروپا در سطح رهبری اروپائی هر دو طرف تشکيل شده است بهمين ترتيب اگر ضرورت بيافتد در فلان شهر ويا قريه در داخل ويا خارج کشور ميتواند چنين کمسيون هایی هم تشکيل شود.
اينکه نهضت ميهنی برای ترقی افغا نستان هنوز شکل تشکل را بخود نگرفته است درآن شک وترديدی وجود ندارد اما حقيقت اين است که يکعده از اعضای سابق حزب وطن و عده ای از متحدين همان وقت حزب وطن بشکل گروپی و انفرادی در تحت نام نهضت ميهنی گرد آمده اند که بصورت بالقوه متحد نرديک حزب متحد ملی افغا نستان اند. حال حرف بر سر اين است که با تدوين يک خط فکری واحد و يافتن يک ميکانيزم اين دو را بصورت بالفعل يکی بسازيم.
در اطلاعیه آمده است که (کمیسیون به مقصد حمایت از پروسه وحدت سازمانی همچنان از مفکوره دعوت اجلاس وسیع اعضای مربوط،هواخواهان ونماینده گان سایر نیرو های ملی ودمکراتیک پشتیبانی بعمل آورد.) لطفأ توضیح فر مایئد هدف از پروسه وحدت ساز مانی یعنی چی؟هرگاه اینجا هدف باز هم نهضت میهنی باشد مجددأ توجه تان را به این نکته جلب مینمایم که چنین سازمان سیاسی در افغانستان وجود ندارد.همچنان در باره اجلاس وسیع اعضا توضیح فر مایئد که مبتکر این اجلاس کی خواهد بود؟چه وقت ودر کجا این اجلاس دایر میگردد؟مدعوین این اجلاس کی ها خواهند بود؟
قابل تذ کر است که حزب متحد ملی افغانستان بتاریخ ١٨ جون سالجاری جلسه فعالین خویش را که در آن از همه نیرو های ملی ودمکرات مخصوصأ اعضای سابق حزب وطن دعوت شده بود دایروتصامیم بس ارزشمند در آن اتخاذ گردید.همچنان جلسه وسیع شورای عالی حزب متحد ملی افغانستان بتاریخ ٢٣ جولای سالجاری در شهر کابل تدویر یافت .از نظر شما کدام عوامل باعث گردیده تا چنین جلسه مشابه باز هم تدویر یابد؟
-در مورد تدوير اجلاس وسيع بايد عرض کنم که روی اين مساله در جلسه کمسيون در پرنسيپ توافق حاصل شد که بعد از تهيه خط فکری واحد ما بايد اعضا و هواداران هردو طرف را با آنعده از دوستانيکه فعلا با اين دو جريان همکاری ندارند امااز لحاظ فکر و انديشه همسو وهم نظر اند دعوت بعمل آوريم و تصاميم را برای شان اعلام نمائيم.چنانچه شما هم خودگفته ايد که جلسه کمسيون از مفکوره تدوير چنين جلسات پشتيبانی نمود. چون در جلسه روی مساله صحبت بعمل آمد به اين سبب در اعلاميه هم بحيث يک تصميم قيد گرديد. اما آنچه روشن است اين است که کمسيون واحد يا مشترک وظيفه و صلاحيت دعوت از چنين جلسات را بخصوص در اروپا دارد.در مورد بخش دیگر سوال تان قبلأ هم عرض کردم در این جای شک نیست که نهضت میهنی برای ترقی ودمکراسی افغانستان تا کنون به حیث یک حزب سیاسی تشکل نیافته ولی در این نمیتوان تردید داشت که عده از عناصرسابق حزب وطن ومتحدین دیروز آن در تحت همین نام به طرح برنامه پرداخته اندکه میتوان آنرا یک شبه تشکیل نامید.
در مورد اجلاس 18 جون فعالين ح م م ا در اروپا وجلسه وسيع شورای عالی ح م م ا در شهر کابل که شما اشاره نموديد بايد به توجه شما برسانم که اينها جلسات نوبتی و يا فوق العاده حزب متحد ملی افغانستان بوده اند و هيچ رابطه ای با جلساتي که کمسيون مشترک دعوت خواهد کرد ندارد. از امروز تا رسيدن به يک سازمان واحد،هردو طرف شايد ده ها از اين نوع جلسات را داير نمايند. اين کار روتين خود آنهاست. نبايد فراموش کرد که کار برای وحدت ساز مانی يک پروسه است که به وقت و زمان نياز دارد.