ارسالی : گل آقا احمدی وردک

در یک سلسله مقالات تعارفى در بخش انرژی کشور، آژانس خبری انرژی افغانستان AEPA  میخواهد موضوعات مشکل چون تولید انرِژی  برق را زیر بحث خویش قرار گرفته و تصویر واقعی آن را در پیش انظار افغانها قرار دهند. در این زمینه مقاله نخست ما زیر عنوان: آیا برق میاید؟ میباشد.

 

آیا برق میاید؟

 

برق یکی از ضرورتهای بنیادی پروسه بازسازی افغانستان تلقی میگردد. یک سیستم ثابت انرژی برق بخاطر صنعت، تعلیم  و پیشرفت زندگی مردم خیلی مهم است. به هر صورت سالهای جنگ و خشکسالی، بخش انرژی افغانستان را خیلی متاثر ساخته است و باید گفت که سیستم موجوده نهایت کهنه و مقدار تولیدی برق نهایت ناچیز  بوده و به ضرورتهای کشور ناکافی میباشد. تکنالوجی جدید و استفاده از منابع دیگر انرژی برای پیشرفت افغانستان خیلی مهم تلقی میگردد.

به هر حال ساختن زیربناهای انرژی افغانستان ممکن نیست که در یک شب انجام شود بلکه به وسیله کار مشترک حکومت افغانستان و جامعه کمک دهنده جهانی میتوان برق را تامین نمود. لیکن این کار به عجله ممکن نبوده بلکه به وقت و صبر لازم ضرورت دارد. در این سلسله از مقالات امیدواریم تا معلومات حقیقی و روشن را در بخش انرژی افغانستان خدمت خوانندگان گرامی به نشر برسانیم.

بعد از آغاز دور جدید حکومت افغانستان خاطر نشان ساخته بود که باید حق اولیت به پیشرفت انرژی کشور داده شود و در زمینه جامعه جهانی کمک دهنده برای افغانستان به صدها میلیون دالر را اختصاص داده تا منابع جدید تامین برق ایجاد شوند. لیکن هنوز هم این سوال در اذهان بسیاری از افغانها باقی مانده که چرا تا هنوز به انرژی برق دسترسی پیدا نکرده است؟

جواب به این سوال خیلی مغلق و پیچیده است. یافتن حقیقت بیلانس پروژه های دراز مدت و کوتاه مدت تامین انرژی برق کافی و حل این مشکل در یک مدت زمان کوتاه نهایت مشکل است. ضروری است تا حکومت و جامعه بین المللی کمک دهنده با هم کار مشترک نموده تا راه حل های را به این مشکل پیدا و افغانستان را مساعدت نماید. 

باید خاطر نشان ساخت که اکثر پروژه های بزرگ برق، پروژه های تخنیکی و انجنیری بوده که سالیان زیاد  به ساختن آن  ضرور میباشد. پروژه های ساختن بندهای آبی، نصب توربین های آبی و ساختن فابریکه های برق طبق پلان از 5 الی 10 سال را در بر میگرند. تطبیق پروژه های کوچک تولید انرژی برق در مناطق محدودیکه جریان آب و باد زیر کنترول بوده ممکن است عملی گردد لیکن اندازه برق ایشان خیلی محدود میباشد.

هنوز هم حکومت افغانستان و جامعه بین المللی کمک دهنده در چندین پروژه پیچیده و قیمت بها کار مشترک به پیش می برند تا  زیربنای برق را برای ضرورتهای اهالی و فابریکه های صنعتی کشور تامین نمایند.

این مسئله را باید واضح ساخت که برای انجام  هر کار و بالخصوص تهیه انرژی برق به یک زمان مناسب ضررورت است و میتوان پروژه های تامین برق را به دو دسته تقسیم نمود یکی پروژه های کوتاه مدت و دیگری هم پروژه های دراز مدت.

معمولا پروژه های کوتاه مدت شش ماه، یک سال و یا حد اکثر سه سال را در بر میگرد که شامل  نصب مایکرو هایدل ها در مناطق که جریان آب در آن خوب باشد بسیار مفید تلقی میگردد.

تامین برق عاجل از طریق جنراتورهای دیزلی  خیلی پرمصرف میباشد تولید برق حرارتی توسط گاز توربینها نیز نهایت قیمت بوده بطور مثال دستگاه حرارتی تولید برق شمال غرب کابل که در سال گذشته 60 میلیون دالر امریکایی از طرف موسسه USAID کمک گردیده تا دیزل مورد ضرورت جنراتورها را خریداری نماید و برق مورد نیاز را تولید نماید. زمستان سال آینده نیز چلنج های جدید را در پی دارد تا برق را برای مردم تهیه گردد.

باید خاطرنشان ساخت که تا هنوز موفقیت های ناچیز در مورد مسئله تامین منابع جدید برق بدست آمده. بطور مثال میتوان گفت که بازسازی سب ستیشن بریشناکوت کابل که بوسیله KFW جرمنی طبق تکنولوجی جدید مجهز شده تا برق بیشتر را از فابریکه های  برق سروبی و نغلو به شهر کابل انتقال دهد. به همین طور در بسیاری از ولایات جنراتورهای دیزلی نصب گردیده تا یک اندازه برق محدود را به مناطق مشخص تولید نماید.

جامعه بین المللی کمک دهنده یک تعداد پروژه های مهم را به راه انداخته که سیستم های جدید و بزرگ  را غرض تامین برق کافی برای افغانستان تامین می نماید. بطور مثال حکومت هندوستان 100 میلیون دالر امریکایی را غرض تمدید لین انتقال برق وارداتی را از پلخمری الی کابل متعهد شده است قسمت اول پروژه مذکور که تمدید لین دبل سرکت220 کیلو ولت از حیرتان الی پلخمری میباشد عمدتا توسط بانک انکشاف اسیایی KFW و USAID وعده داده شده است. بانک انکشاف آسیایی یا ADB یک مبلغ 50 میلیون دالری را با حکومت افغانستان به  امضا رسانده است که نصف آن کمک بلاعوض بوده و نصف دیگر بطور قرضه طویل المدت به افغانستان پرداخته میشود تا در احداث لین های انتقال سب ستیشن ها و شبکه های شهری مصرف شود. بانک جهانی تعهد 72 میلیون دالر را غرض ستندریزشن، احیا و انکشاف شبکه های توزیع به افغانستان نموده است. و موسسه کمکهای انکشافی بین المللی امریکا USAID متعهد گردیده است تا برق بند آبی کجکی بازسازی و به خاطر احداث شبکه تولید برق حرارتی شبرغان 150 میلیون دالر مساعدت نماید تا برق را مناطق شمال تولید نماید.

بخش بعدی این مقاله  در مورد مسئله  برق برای افغانستان می باشند. ما در این  زمینه به معرفی بخش انرژی در افغانستان می پردازیم و راپورهای را در زمینه پیشرفتهای انرژی برق به نشر می رسانيم. 

در بخش دوم اين مقاله سلسله وار آژانس خبری انرژی افغانستان  AEPA  در مورد مطالعه جدول زمانی تامین انرژی برق در افغانستان مقاله زیر عنوان چه وقت برق میاید؟ میباشد.

چه وقت برق میاید؟

در بحش نخست ما خاطرنشان ساختیم که برق یکی از فکتورهای مهم پیشرفت در سکتور انرژی افغانستان میباشد و مجموعه از پروژه ها تامین برق بوسیله حکومت افغانستان و جامعه جهانی کمک دهنده پلان شده است. پلان های یاد شده در حال گسترش میباشند که برق را به همه نقاط کشور تامین نماید.

جدول زمانی برای هر یک از  پروژه ها، بخش مهم پلان مذکور میباشد. پروژه های بزرگ غالبا سالها را در برمیگرد تا تکمیل گردد و مردم افغانستان مشتاق تامین  برق بوده پس باید علاوه نمود که  حقیقت از چه قرار است؟

حقیقت امر این بوده که در این زمینه چندین پروژه در مراحل مختلف از پیشرفت قرار دارد تا برق را به افغانستان تامین نمایند. پروژه های متذکره پروژه های با هم آمیخته میباشد و جهت آبادی آن به وقت کافی ضرورت است . برق میاید لیکن این بخش  یک تعداد از پروژه های دراز مدت میباشد که  تطبیق آنها به زمان کافی نیاز دارد.

اکمال ماسترپلان درازمدت

بخاطر اینکه هر یک از زیربناهای انرژی افغانستان نیاز به تعمیر و بازسازی دارد و یا جدیدا احداث میگردد، یک ماسترپلان توسط وزارت انرژی و آب افغانستان و جامعه جهانی کمک دهنده، در سال 2003 تکمیل شده است. اینها بخاطر ایجاد یک استراتیژی عمومی تامین برق کوشش می ورزد تا برق را الی سال 2020 به افغانستان تامین نماید.

برق متذکره از ترکیب فابریکه های برق داخلی و برق وارداتی از کشورهای همسایه تشکیل میگردد. افغانستان لین های انتقالی جدید برق را ساخته و فابریکه های جدید برق و سیستم های توزیع آن را  به راه می اندازد که خانه ها و فابریکه های این کشور به برق جدید وصل شوند. در این جا سوال پیدا می شود که این همه کارها چه مدت زمان  را در بر خواهد گرفت؟

لیست آتی که بعضی از پروژه های بزرگ را که جهت ساختار زیربناهای انرژی برق از طرف جامعه جهانی کمک دهنده پلان گذاری شده است مبلغ بودجه و وقت تخمین شده را بخاطر اکمال پروژه های بزرگ را نشان میدهد:

 

·        لین انتقال سیستم برق شمال که برق را از سرحد ازبکستان  به  کابل انتقال می دهد قسمت اول پروژه حیرتان الی پلخمری که بودجه  آن توط ADB ، KFW و USAID تامین میگردد قسمت دوم پروژه از پلخمری الی کابل بوده که به مبلغ 100 میلیون دالر کمک بلاعوض از طرف حکومت هندوستان پرداخته شده است.

·        بانک انکشاف آسیایی در پروگرام گاز افغانستان به طور مجموع  153.5 میلیون دالر امریکایی سرمایه گذاری می کند.

·        بانک جهانی متعهد گردیده است تا مبلغ 72 میلیون  دالر در پروگرام های مختلف توزیع برق سرمایه گذاری می نماید.

·        USAID تعهد نموده است که فابریکه تولید برق کجکی را بازسازی و جهت احداث دستگاه تولید برق حرارتی شبرغان به ظرفیت 100 میگاوات به مصرف 150 میلیون دالر بودجه را فراهم ساخته است.

در پهلوی ساختن پروژه های بزرگ، جامعه جهانی کمک دهنده شروع به ساختن پروژه های کوچک در نقاط دور دست کشور نیز نموده است تا برق را برای مردم افغانستان کشور تامین  نماید و این کار شامل پروگرام تامین برق به اندازه خیلی زیاد نبوده بلکه تطبیق پروژه های کوچک از قبیل نصب دستگاهای کوچک آبی تولیدی برق(مایکرو هایدل ها)  بخاطر تامین برق شامل میباشد.

همچنان در پهلوی پروژه های بزرگ متذکره منابع دیگر تامین انرژی برق چون سیستم آفتابی و بادی نیز زیر کار بوده تا برق را به افغانستان  تامین  نماید.

افغانستان در حال حاضر  به سوی پیشرفت در مورد تامین برق دایمی برای همه مردم کشور سعی و تلاش می ورزد. همچنان جامعه کمک دهنده جهانی یکجا با این کشور بخاطر ساختن زیربناهای جدید انرژی همکار بوده تا کشور مشکل فقدان انرژی برق نجات داده شود. در مورد تامین و جستجو منابع جدید انرژی برق، پیشرفت های عمومی دیده می شود و همه  این  اقدامات به کار جدی و همکاری همه جانبه تمام اطراف ذیدخل ضرورت دارد و این وقت خیلی مهم تلقی میگردد.

اکنون اين مسئله را زیر بحث خویش قرار ميدهيم که چطور برق به افغانستان می آید؟

 

آژانس خبری انرژی افغانستان AEPA میخواهد که در بخش از راپور دوامدار انرژی برق افغانستان بعضی از موضوعات را زیر بحث خود گرفته که تامین انرژی برق را برای افغانستان جستجو میکند. ما در بالا به جوابات چون برق آیا میاید؟ و چه وقت برق میاید؟ معلومات تقدیم نمودیم و درخلال این موضوع را زیر بحث خود میگریم که چطور برق میاید؟

چطور برق میاید؟

از زمان سقوط طالبان و آمدن فرصت ساختن یک جامعه دیموکراتیک در افغانستان، توجه زیاد به پروسه بازسازی کشور مبذول شده است. یکی از بزرگترین عنصر این توجه ساختن سیستم جدید و فعال انرژی برق بوده تا برق را به اهالی، محلات تجارت و فابریکات صنعتی تامین گردد.

زیربنای موجوده انرژی برق با گذشت چندین سال هنوز هم بازسازی مجدد نگردیده و به شکل یک معما محض از ظرفیت کاری دور مانده است. سیستم فعلی برق کابل اصلا برای 700000 ساکنین بشکل تقریبی پلان گذاری شده بود لیکن نفوس فعلی این شهر بالغ بر 3.5 میلیون شده و در حال حاضر دیگر شهرهای بزرگ کشور نیز مشکل مشابه  را تجربه می نماید تا برق را به شهریان  نیازمند تامین نماید. اضافه تر ازین اهالی اکثر نقاط کشور که  در دورترین ساحات کشور واقع میباشند به مشکلات زیاد ازین  قبیل مواجه بوده تا به منابع تامین  برق دسترسی پیدا نمایند.

در حالیکه وضع کشور طوری بوده که قبلا تذکر داده شد پس چطور میتوان این مشکل را حل نمود؟

ماستر پلان برق افغانستان در سال 2003 تکمیل شده که در ضمن آن یک ماسترپلان وسیع بازسازی سکتور انرژی برق به راه افتیده تا در چند سال آینده زیربنای جدید برق افغانستان بمیان خواهد آمد. در یک بخش از پلان متذکره 400 میگاوات برق را به  طور اوسط برای شهر کابل در نظر گرفته شده است که در جمله آن ساختن لین های انتقال برق از شمال به شهر کابل نیز شامل میباشد.

همچنان در ماستر پلان متذکره در نظر است تا همه نقاط کشور را به یک حلقه انتقال برق وصل نموده و به اکثر مردم این کشور برق ثابت را تامین خواهد نمود. لین های حلقوی، برق وارداتی کشورهای همسایه و برق منابع  داخلی کشور چون برق دستگاه حرارتی  شبرغان انتقال خواهد نمود که بوسیله گاز طبیعی افغانستان تولید میگردد.

باید تذکر داد که طبق این ماسترپلان نقاط دوردست کشور نیز فراموش نه شده بلکه در نظر است تا دستگاهای های کوچک تولید برق آبی (مایکرو هایدل ها) متعدد، در مناطق مختلف و به درجات مختلف نصب گردیده تا برق را به اهالی آن مناطق و کارخانه های تولیدی  روستایی در صورت که ساخته شوند تامین نماید. همچنان در پهلوی این کارها منابع جدید تامین برق مثل سیستم برق افتابی وبادی نیز در نظر است به منابع چون دیزل و گاز طبیعی کمک نماید. 

نقشه

فابریکه ها و مراکز فعلی تولید انرژی برق از طرف جامعه بین المللی کمک دهنده جهت ترمیم و بازسازی مجدد در زیر یک جدول آمده که قسمت آن جدول را طور ذیل خدمت خوانندگان گرامی تقدیم میگردد:

جدول

سکتور انرژی برق جدید در افغانستان باید طور بازسازی گردد که نیازهای  جدید مردم  را در نظر گرفته باشد. پروژه های فعلی انرژی برق متعدد و پیچیده بوده که به همکاری مشترک جامعه کمک دهنده بین المللی، انجنیران متخصص و کمپنی های مربوطه ضرورت دارد.  با اینکه بازسازی زیربنای برق افغانستان نیاز به وقت دارد لیکن افغانستان قادر خواهد بود که برق ثابت و دایمی را برای خانه ها، محلات تجارتی و فابریکه های صنعتی تامین نماید. و باید خاطرنشان ساخت که به وسیله  صبر و عزم محکم میتوان سکتورهای انرژی برق را ساخت. افغانستان در آینده نزدیک نه تنها در مورد تامین انرژی برق بلکه در مورد تامین زندگی  بهتر برای مردم خود موفق خواهد  بود.     

در سه بخش اولی خود ما وضع انرژی برق را در افغانستان زیر بحث خود گرفتیم و در مورد بخش تخنیکی آن عده پروژه ها معلومات ارائه  داشتیم که  برق را بمیان خواهد آورد. در ين قسمت ما سعی مکینیم تا بعضی دلایل و فواید را نشاندهی نمایم که در صورت موجودیت برق نصیب مردم میگردد.

چرا برق میاید؟

در حالیکه افغانستان به خاطر تامین برق دایمی و ثابت برای خانه های مردم، محلات تجارتی و فابریکات صنعتی به پیش میرود، ما به این موضوع اشاره می کنیم که چرا برق یکی از فکتورهای مهم زندگی جدید میباشد. ما همچنان آن عده  دگرگونی ها را ملاحظه خواهیم کرد که در صورت موجودیت برق روزمره در زندگی مردم رونما میگردد.

به همین ترتیب این سوال مطرح میگردد که چرا برق میاید؟

دنیا جدید دنیا ازدیاد معلومات، ارتباطات سریع، استعمال کننده تکنالوجی عالی جهت پیشرفت صنعت و جستجو دایمی اساسات زندگی بهتر میباشد. در حال حاضر مردم دنیا زندگی را می پسندند  که در سایه صحت تقدم نماید، تعلیم عالی داشته باشد، مقرر سرگرمی ها و وظایف شوند که روند زندگی را پیشرفت سریع و بهتر دهد.

بوضاحت میتوان گفت که همه این  پیشرفت هایکه قبلا ذکر گردیدند بدون تامین برق ممکن نیست. برق عبارت از ماشین است که پیشرفتهای یک مملکت را به پیش میبرند تا زندگی مردم خود را بازسازی نماید مثلیکه افغانستان این وظیفه را در وقت حاضر انجام میدهد. بدون این کار ما نمی توانیم تا چراغ های را بالای آن تاریکی ها روشن نمایم که از سالهای جنگ و بدبختی های طبیعی نصیب این ملت گردیده است و امکان این که برق را به اهالی وطن خود تامین نمایم از هر وقت دیگر بهتر مساعد گردیده است.

معلومات آتی بعضی از دلایلی  را نشاندهی می نماید که برق زندگی همه جانبه مردم را بهتر ساخته میتواند.

برق در عرصه زندگی فامیل ها

برق برای فامیل ها این فرصت را مساعد میسازد که روشنی را بعد از تاریکی ها خوش آمدید گویند و برای جوانان و اطفال زمینه مطالعه را فراهم میسازد. همچنان برق برای فامیل ها فرصت را فراهم میسازد تا از استعمال مستقیم تیل خاک جلوگیری نموده و هوا و فضای خانه را پاک نگهداری نماید. همچنان فرصت پخت و پز و گرم کردن آب بطور متاثر برای خانواده ها تامین می نماید.

برق در عرصه تعلیم و تربیه

اکثریت جوانان در جریان روز کارهای خارج از منزل انجام میدهند و آنها مجبور هستند تا جهت پیشرفت قابلیت ها و بدست آوردن سهولت های وظیفوی بهتر، شب هنگام مطالعه نمایند. بودن برق در جریان شب برای اطفال نیز مفید بوده تا آنها بتوانند کارخانگی شان را بطور موثر انجام داده و به خواندن کتابها و مواد اضافی از پروگرام درسی مکاتب شان بپردازند.

بودن برق این فرصت را برای مردم مساعد میگرداند تا از طریق مشاهده تلویزیون و شنیدن رادیو از احوال جهان با خبر شوند و در این مورد باید علاوه نمود که یک بخش وسیع از معلومات جهان در انترنیت جابجا شده و استفاده از انترنیت، بدون انرژی برق ثابت ممکن نیست.

برق در عرصه زراعت و محیط زیست

هنگامیکه دهاقین افغان در مورد بدست آوردن یک زندگی بهتر و توسعه مارکیت فکر می کند، انرژی برق میتواند بیشتر نیازهای آنها را برآورده ساخته و در مورد نگهداری تولیدات زراعتی و پروسس آنها بطور صحی به مارکیت کمک نمایند تا تولیدات خویش را در یخچال های مخصوص نگهداری و به بازار عرضه نمایند. برق همچنان میتواند در مورد میتودهای عصری آبیاری با دهاقین و مردم قریه جات کمک نماید. در مورد کمبودی آب نیز انرژی برق میتواند در کندن چاهای عمیق و تهیه آب از آن همکاری نمود و به مشکل کمبودی آب خاتمه بخشد.

برق در عرصه تجارت و صنعت

فابریکه ها و توسعه کارخانه های تجارتی در یک افغانستان  پیشرفته بوسیله انرژی برق امکان پذیر است. چون بوسیله برق میتوان در این کشور کارخانه های تولیدی را به وجه احسن روشن نموده، ماشین ها را چالان و تولیدات را بطور درست به مارکیت ها توزیع نمود. هنگامیکه کارخانه  ها را بصورت درست چالان و زیر کار بیایند، تولیدات و منافع مالی ازدیاد پیدا کرده وسیعتر می شوند. هنگامیکه منافع مالی و تولیدات اضافه گردد معاشات کارکنان بلند رفته و در این صورت آنها میتوانند که  به ساختن یک زندگی بهتر موفق شوند و سطح زندگی خویش را بالا ببرند. ازدیاد که در بخش صنعتی و تجارتی کشور بوجود میاید، بطور کل به اقتصاد کشور مفید تلقی گردیده  قوی و مستحکم می شوند.

برق در عرصه پیشرفت مناطق روستایی و ساحات دور دست کشور

پیشرفت همه جانبه یک مملکت وقتی امکان پذیر شده میتواند که مناطق روستایی و دوردست کشور نیز به انرژی برق مزین گردند.

برق میتواند شهرهای بزرگ را روشن ساخته و تامین زندگی بهتر را برای مردم در آن تهیه گردد تا ظرفیت های تجارتی، مطالعه در امور مختلف و تامین زندگی بهتر مهیا سازند. همچنان مردم قریه ها و قصبات در بخش بزرگ از جهان میتوانند بوسیله برق به رسانه های خبری جمعی چون رادیو، تلویزیون و انترنیت دسترسی پیدا نمایند. دسترسی به انترنیت در مکاتب درسی اسباب مهم آموختن علم و بلند بردن ظرفیت آن در مکاتب خورد مهیا میسازد که این امکانات و ارتباط بوسیله برق تامین میشود. مکاتب کلان شهری و مکاتب کوچک روستایی هر دو با انترنیت وصل گردیده از جهان بیرون اطلاع حاصل نمایند و علم آنها اضافه میگردد که این همه امور بوسیله انرژی برق امکان  پذیر میباشند.

مردم قرا و قصبات میتوانند با تامین انرژی برق زمین های شان را درست آبیاری نموده و تولیدات زراعتی خویش را افزایش دهد. همچنان بوسیله تامین برق میتوان ظرفیت انتقال تولیدات زراعتی روستاها به مارکیت های عمومی بالا برد. تامین انرژی برق در روستاها جلو مهاجرت ها و روی آوردن مردم به شهرهای کلان گرفته میشود و مردم در خانه های آبایی شان یک زندگی محبوب و آرام برای خود می سازند. چون شهرهای کلان در معرکه تامین سهولت های بیشتر به همشریان خود دست و گریبان میباشند. بدینوسیله میتوان گفت که انکشاف سریع نفوس در شهرهای بزرگ به پیشرفت نسل جدید همکاری کرده نمی تواند.

همچنان تامین انرژی برق در مناطق روستایی میتواند روند عودت مهاجرین را از کشورهای همسایه سرعت بخشیده و به جای شهرهای بزرگ زندگی بهتر را در سرزمین آبایی شان برای خود تهیه نموده در پیشرفت مملکت سهیم گردند.

تامین انرژی برق به افغانستان به این معنی بوده که این مملکت قوی، پیشرفته تر و یکی از اعضای تولیدی جامعه جهانی محسوب گردد. ما میتوانیم افغانستان را به همکاری و تلاش همه جانبه اطراف ذیدخل در مورد بازسازی کشور این فرصت را فراهم آوریم تا بنیاد مهم انرژی برق ثابت را بطور متاثر ساخته بتوانیم.

اهداف ما عبارت از تعلیم، اطلاع و تشویق مردم افغانستان  است که در رابطه به پیشرفت های انرژی برق باشند. ما بدینوسیله راپورهای مختلف پیشرفت بخش انرژی برق را به نشر و در خدمت خوانندگان گرامی قرار خواهیم داد که چطور میتوان مردم افغانستان را ازین نعمت بهرمند شوند. به همین ترتیب ما در مورد آن بخش ها نیز معلومات را ارایه خواهیم  کرد که به چه ترتیب انرژی برق را حفظ نموده و آن را بطور درست مورد استفاده قرار می دهیم. میتوان گفت که در آینده نزدیک افغانستان به زیربنای برق خود افتخار خواهد کرد.  

 

وقت تخمینی

تمویل کننده

مقدار بودجه

اسم  پروژه

بازسازی:

 سال5

المان

بودیجه  کمکی

$25,   Million

فابریکه تولید برق سروبی

فابریکه تولید برق ماهیپر

 سال5

بانك جهانی

$25,   Million

فابریکه تولید برق نغلو

3 سال

 

کمک امریکا

$17    Million

 

فابریکه تولید برق ابی كجکی

پروژه های جدید:

     2 سال

کمک امریکا

$150+ Million

دستگاه حرارتی تولید برق شبرغان

1 سال

واحد بررسی امکانات و مساعدت های تخنیکی / بودجه كمكى

$3.7   Million

فابریکه تولید برق ابی باغ دره

4 سال

هندوستان

$84    Million

پروژه بند ابیاری سلما

ماه18

کوریا

$2.7   Million

نصب ماشین مایکرو هایدل تولیدانرژی برق استالف

دیگر:

از سال 2003

بودجه کمکی

کمک امریکا

$300.000

50+   Million

تهیه دیزل برای دستگاه تولید برق شمال غرب کابل، کندها ر و لشکرگاه

 


بالا
 
بازگشت