داکتر غلام محمد دستگیر

 

ذغال سنگ به پاکستان خیلی ارزان داده میشود!

خبر های متعدد از رسانه ها اطلاع داده است که طالبان ذعال سنگ را در بازار تجارت به پول کم بفروش می رسانید و قیمت فروش آن معلوم نبود. ولی در سال ۲۰۲۲ قیمت یک تن ذغال ۳۴۴ دالر بود و قرار نوشته ای ابراهیم مهدوی مورخۀ ۹/۴/۱۴۰۱، اسلام آباد به عوض واردات ذغال سنگ از افریقای جنوبی که در بحث سیاست DW نوشته با خرید ذغال از افغانستان دو ملیارد دالر صرفه جویی کرده است. باوجودی که طالبان قیمت فی تن ذغال سنگ را از ۹۰ افغانی (یک دالر) به ۲۰۰ افغانی

(کمی بیشتر از دودالر) قرار نرخ دالر در شانزدهم فروری ۲۰۲۳ بلند برده بود؛ وزارت معادن طالب، تقریبآ ۳۴۲ دالر در هرتن ذغال و در جمع ملیارد ها دالر به پاکستان کمک کرده مردم خود را خساره مند ساخته است. معلوم نیست که در بدل این خیانت بزرگ چه معامله صورت گرفته است.

متاسفانه چنین معامله در وقت حملۀ روسها و وزارت معادن کمونست ها نیز رخ داد. محترم انجنیر عبدالصبور فروزان پروفیسور جیولوجی در دانشگاه نیوجرسی ایالات متحده ای امریکا در شماره ای ۱۰۵۳ هفته نامۀ وزین امید معلومات ذیل را ارائه نموده است:

"اینکه به چه مقدار گاز به شوروی انتقال میافت، دولت شاهی افغانستان، صدر اعظم عقل کل و متفکر درجه اول گیتی آن زمان بر آن نظارت و کنترولی نداشتند. اینکه افغانستان در سال های ۱۹۷۹ و ۱۹۸۱ که در اسناد ریاست نفت و گاز شمال مربوط وزارت معادن و صنایع درج شده بود و خود  انجنیر فروزان به حیث جیولوجست در شبرغان مؤظف بودند، افغانستان از انتقال گاز طبیعی خود به شوروی به چه اندازه متضرر شده است ارقام ذیل را یاد اور شده اند:

در راپور آمده است که در طی دوسال به مقدار ۵.۲ بلیون متر مکعب گاز ار ذخیره گاه گوگردک  به شوروی منتقل شده بود. این رقم توسط مقامات شوروی ارائه گردیده بود و دولت افغانستان نمیتوانست که اصل مقدار گاز منتقل شده را بداند. در راپور علاوه شده بود که شوروی برای اولین بار در برابر هر هزار متر مکعب گاز ۴۸ دالر میپرداخت. در همان سال قیمت یک هزار متر مکعب گاز در بازار جهانی طور متوسط ۱۱۴.۸دالر بود که قرار محاسبه تنها در همان دوسال افغانستان از بابت  قرار داد انتقال گاز به شوروی ۲۲۰ ملیون دالر خساره مند شده بود". من در جایی خوانده بودم که یک مامور ارشد روسیه دریک مصاحبۀ مطبوعاتی در هندوستان گفته بود: عایدات روسها از فروش گاز افغانستان در زمان جنگ هفت بلیون دالر بود و مصارف شان شش بلیون دالرِ؛ یعنی از جنگ افغانستان مفاد  اقتصادی برداشتند (والله اعلم). 

افغانستان و ملت آن هیچوقت لیدر وطندوست و کشورهای دوست نداشته اند و همه فقط برای مطلب خود دلبری کرده اند و ازین لیدران نام نهاد که متوجه به جیب خود هستند نه به خیر ملت شان استفاده کرده اند و در آینده تا این آش است و این کاسه  روش به همین منوال دوام خواهد یافت؛ مخصوصآ که ملت ناچار و مظلوم به قیام عمومی به پا بر خواسته نتوانند .

فعالیت های ضد بحرانات تغییر اقلیم از یکسو به کم کردن سویۀ کاربن دای اوکساید در اتموسفییر به صفر تبلیغات دارند از جانب دیگر در کانفرانس پارتی های ۲۰۲۱ یا COP26 در گلاسگو سکاتلیند برای باز کردن مارکیت برای تجارت ذغال سنگ موافقت به عمل آمد و BBC و گاردین یا the Guardian راپور مفصل پخش نمود. باوجودیکه در سال ۲۰۲۲ در COP27 در شرم الشیخ موضوعاتی درین باره بحث گردید ولی غیر منحل باقی ماند. قویآ امکان دارد، جلسۀ COP28 منعقده ای ایالات متحده عربی که اخیر امسال ۲۰۲۳ در دوبی برگزار میگردد موضوع بازار تجارت ذغال سنگ را دوباره مورد بحث قرار دهد.

ولی کشور های مانند پاکستان که دسترسی به چنین معلومات دارند و حتی ممکن است، تلاش یا لابی های جدی توسط خودش و یا لندن برایش به عمل آمده باشد، بدون ضیاع وقت داخل اقدامات شده از بیخبری اجنت های خود در افغانستان و یا فریب مردم افغانستان از ده ها سال به اینطرف به مفاد خود استفاده کرده و میکنند که بجز خیانت و دغل کاری چیز دیگر عنوان داده شده نمیتواند؛ امید روزی در مقابل ملت مظلوم افغانستان جواب ده باشند!

                 بد  میکنی و نیک  طمع می داری                             هم  بد   باشد  سزای  بد کرداری

                 با اینکه خداوند کریم است ورحیم                              گندم ندهد بار، چو جو  می کاری 

   رباعی نمبر ۱۷۹۶ مولانای بلخی

 

داکتر غلام محمد دستگیر، برومفیلد، کولورادو

 

  

   


بالا
 
بازگشت