هدايت حبيب
آيا بواقعيت امریکا اجازه احداث پایگاه نظامی در پاکستان را ندارد؟
شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه پاکستان در واکنش به گزارش رسانههای آمریکایی درباره احداث پایگاه در یکی از کشورهای جنوب آسیا برای انجام عملیات در افغانستان، عنوان کرد: دولت پاکستان به همه احزاب و گروههای سیاسی اطلاع داد قصد ندارد برای احداث پایگاه نظامی آمریکا مجوز صادر کند.
قریشی افزود: شاید رسانههای آمریکایی تمایل داشته باشند به چنین موضوعاتی بپردازند، اما نمیتوانند درباره اجازه فعالیت آمریکاییها در خاک پاکستان صحبت کنند، زیرا باید منافع ملی خود را در نظر داشته باشیم.
قریشی همچنین گفت که کشورش نگران تکرار تجربه دهه ۹۰ میلادی در افغانستان است.
پیش از این، وزارت دفاع آمریکا گفته بود که پاکستان اجازه استفاده از حریم هوایی این کشور برای پشتیبانی آمریکا از نیروهایش در افغانستان را داده است.
نیویورک تایمز افزود که مذاکرات آمریکا با کشورهای منطقه برای ایجاد پایگاه جهت نظارت بر افغانستان در جریان است و پاکستان و کشورهای آسیای مرکزی از جمله گزینههایی در دست بررسی هستند اما اسلامآباد از یک سو مخالفت خود را با این اقدام اعلام کرده و از سوی دیگر شروط سختی را به آمریکا پیشنهاد کرده و گفته است هرگونه عملیات علیه تروریستها باید در توافق با این کشور صورت گیرد.
واما آگاهان سياسی را عقيده براين است، که زمامداران پاکستان از بدو تشکيل اين کشور، به مثابه دست پروردۀ استعمار انگليس، از موقعيت جيوپوليتيک آن همواره بهره برداری سياسی، اقتصادی و استخباراتی کرده، هميشه اين سرزمين را در خدمت و اختيار انگليسها، امريکايی ها و عرب های سعودی و امثالهم قرارداده اند. آنان در براندازی و دوام چهل سال جنگ درافغانستان اين کشور را درخدمت امريکا، دولت های اروپا و کشورهای عربی قراردادند، محل تربيت، تجهيز و تسليح مشهور ترين قاتلان و جنايتکاران عرب و عجم در تشکيلات باندهای تروريستی تحت نام مجاهد ـ القاعده ـ طالب ـ داعش ـ جيش المسلمين ـ سپاه صحابه و غيره ساختند و دربدل "خاک پولی" آن پاکستان را به قيمت ريختن خون بيش از پنج مليون شهروند افغانستان و حدود هفت مليون مهاجر و معلول و معيوب، مجهز به سلاح ذره وی نمودند.
اکنون هم چون برای فروش و دراختيار قراردادن آن کشور خريداران زياد و جديدی مانند چين ـ روسيه در رقابت با امريکا و انگليس اعلان داوطلبی کرده اند؛ از آن رو قريشی وحتا نخست وزيرعمران خان می خواهند قيمت خاک پولی دراختيار قراردادن کشور خود را درمعرض داوطلبی بالا ببرند.
اما از آن جايی که نفت و گاز آسيای مرکزی هوش و گوش و روان جهان سرمايۀ بيدادگر را ربوده و به قول ريچارد مکنزی خبرنگار وتهيه کننده برنامه های" سی. ان. ان"« تنها ترکمنستان، ۲۱۰۰۰ ميليارد متر مکعب گاز دارد، که سومين ذخيره بزرگ گاز در جهان است. همسايۀ آن ازبکستان نيز دارای مقادير مشابهی گاز است. ذخاير نفت قزاقستان و آذربايجان آن قدراست که "افسانه های صنعت" ناميده شده اند.» پيش کشيدن مجاهدين و به ادامه آن طالبان از جانب امريکا و عربستان سعودی که مصارف اين پيش مرگان کشيدن خط لوله نفت و گاز آسيای مرکزی را نه تنها شرکهای يونيکال امريکا و دلتای سعودی در طول جنگ چهل ساله تيکه داران دين و دالر جهادی و طالبی، پرداختند؛ بلکه دولتهای دوکشور مذکور بشمول سرمايه سالارهای غرب و عرب نيز دراين پروژه سرمايه گذاری کرده اند.
اکنون آنها به هيچ وجهه ازاين مصارف چهل ساله خود صرف نظر نکرده، علی رغم اخراج عساکر امريکا، پايگاههای خود را دريکی از کشورهای منطقه؛ بويژه در خاک پاکستان ايجاد می کنند.
با آنهم ديده شود که دراين داوطلبی به پاکستان که دين و آئين و وجدان زمامدان آن، پول و فقط پول است، هرکه پول زياد دهد؛ پايگاه درکشورش را به همان خريدارعرضه و در اختيارش قرارمی دهد.