عبدالقیوم میرزاده
 

تجلیل سالروز استرداد استقلال

۲۸ اسد مصادف است با سالروز صحه گذاری شاه امان الله شاه روشنفکر و ترقی پسند افغانستان بر معاهده راولپندی میان افغانستان و هند برتانوی که بعد از مذاکرات داومدار میان نمایندگان دولت افغانستان تحت ریاست علی احمد خان  و نمایندگان هند برتانویی در شهر راولپندی بلأخره بتاریخ ۲۸ اسد سال ۱۲۹۸ هجری شمسی مطابق ۱۹ اگست سال ۱۹۱۹ عیسوی توافق نهایی حاصل شد و بلااثر این معاهده کشور انگلستان استقلال افغانستان را برسمیت شناخت و  کشور ما افغانستان عزیز تحت زعامت شاه ترقی پسند و مردم دوست امان الله خان با حصول استقلال سیاسی و اقتصادی از انگلیس توانست گامهای مؤثری را برای ترقی و پیشرفت کشور از طریق مدرنیزه کردن سیستم سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بر دارد. برگزاری لویه جرگه و تصویب نخستین قانون اساسی کشور، از میان برداشتن کامل برده داری و خرید و فروش غلام و کنیز، به تدریج در سال ۱۳۰۵ اعلام استقرار نظام شاهی مشروطه، تفکیک قوای سه گانه اداره دولت، اجباری شدن تعلیم و تربیه برای همه مردم اعم از زن و مرد، انکشاف و توسعه تعلیم و تربیه در همه ولایات کشوربرای همه مردم، آوردن اصلاحات  در نظام مالی کشور و طرح پرداخت مالیات بجای عشر و سیستم های بدوی جزیه، ممنوع ساختن کار اجباری و شاقه، مشارکت زنان در کلیه امور اجتماعی و رفع حجاب، فرستادن شماری از متعلمین و متعلمات به خارج کشور به منظور ادامه تحصیل و کسب تحصیلات تخصصی، تأسیس نخستین کتابخانه عامه درشهر کابل، افزایش چشمگیر نشرات و روزنامه نگاری و صد ها اقدامات ترقی خواهانه برای قرار دادن افغانستان در شاهراه ترقی و پیشرفت و آوردن سیستم رهایش همگانی و جستجوی راه های بهبود زندگی مردم از مهمترین تحولات تاریخ معاصر کشور ما به شمار میرود. این دوره بحیث درخشان ترین دوره تاریخ کشور ما ثبت اوراق زرین تاریخ گردیده است که برای همه ملت ما مایه مباهات میباشد.

در کشور عزیز ما افغانستان بعد از حصول استقلال چه در زمان شاه امان الله و بعد از آن در حکومت های مختلف بنابر سلیقه های حکمرانان زمان از حصول استقلال در تاریخ های متفاوت سال اما همه زیر نام استرداد استقلال افغانستان تجلیل بعمل آمده است.

 در تاریخ معاصر کشور ما این روز پیوسته به حیث نمود اتحاد همه باشنده گان سلحشور این سرزمین نقش بسیار ارزنده در اتحاد همه مردمان ما به حیث ملت واحد افغان ایفا کرده است و نقطه عطفی است از ایثار همه مردم کشور زیر درفش سه رنگ ملی در برابر تجاوز خارجی.

این روز نه تنها از جهت نمود وحدت ملی مردمان سرزمین ما از اهمیت فراوان برخوردار است بلکه از جهت پیروزی ملت افغان در برابر بزرگترین نیروی استعمارگردوران یعنی انگلیس نیز اهمیت جهانی دارد و تاثیرات بس شگرفی در روشن گری مردمان سایر مستعمره های انگلیس و کمرنگ شدن نقش آن در معادلات بین المللی بجا گذاشت.

اما با تادسف فراوان این پیروزی بزرگ ملت ما بنابر شتابزده گی های شاه ترقی پسند و دستگاه کم تجربه اداری اش و نفوذ بیش از حد متولیان دینی و محافظه کاران سنتی مخالف ترقی و پیشرفت که از طریق مساجد و جرگه ها در سراسر جامعه نفوذ داشتند، خاصتاً سنت پسندان مخالف فرهنگ بیگانه که با اقدامات رو شنگرانه و ترقی خواهانه شاه امان الله خان فرهنگ بومی را در خطر میدیدند. با این شاه روشنفکر و ترقی خواه به مخالفت آغاز کرده و به زودترین فرصت قشر محافظه کار مذهبی و سنتی از طریق مساجد و جرگه ها مردم را علیه همه این اقدامات ترقی خواهانه بسیج ساخته و شوراندند. انگلیسها ازفرصت استفاده کرده برای تحقق اهداف استیلا گرانه استعماری اش این حرکت های محافظه کاران دینی و سنتی را حمایت مالی، پولی و تسلیحاتی کرده و بر اساس یاداشت های تاریخی در بسا موارد محرک اصلی این مخالفت ها در میان اقشار مختلف بودند.

قشر محافظه کار مذهبی بمنظور انتقام سخت از این شاه روشنفکر طرفدار ترقی و پیشرفت جامعه به یک رهزن معلوم الحال زندانی فراری بنام حبیب الله بچه سقأ که کاملاً بیسواد بود و بر اساس نگارش های تاریخ نگاران حتی ابتدایی ترین آموزه های دینی و مذهبی هم نداشت فتوای خادم دین رسو الله صادر کردند و شورش هایی را در سراسر کشور راه انداختند تا قوای دولتی برای مقابله با این شورش ها به اطراف  و لایات پراگنده شود و پایتخت بیدفاع برای بچه سقأ خالی ماند. احتمالاً دست هایی در درون دستگاه اداره دولت نیز با این محافظه کاران سنتی همکار بودند که با یک یورش دولت این شاه ملی اندیش سقوط و خودش مجبور به فرار گردید و این رهزن را بر مسند اداره کشور ما نشاندند.

تراژیدی تحکیم و تقویت اندیشه های محافظه کارانه مذهبی و سنتی در کشور ما از همین جا آغاز گردید و متعاقب این دوره این اقشار در پی تحکیم هرچه بیشتر مواضع شان در میان لایه های مختلف جامعه برآمدند که متاسفانه تا امروز ملت ما در تنور داغ این پدیده ضد ترقی و پیشرفت که اکنون جایش را به افراطیت متعصب مذهبی باز کرده است میسوزد.

امروز کشور و مردم ما در شرایطی صد مین سالگرد استرداد استقلال کشور را تجلیل میکنند که این افراطیت مذهبی زیر نام طالبان در همکاری محافظه کاران سنتی به کمک مادی، معنوی و تسلیحاتی نماینده و قایم مقام همان انگلیس در جنوب آسیا یعنی پاکستان با خشن ترین شیوه های ضد بشری همه روزه ده ها تن قربانی از میان مردم بیگناه ما میگیرند. امروز کار بجایی رسیده است که این افراطیت مذهبی با کشیدن خط سرخ میان مجاهد، طالب، داعش و سایر مردمان کشور این فتوی را صادر کرده اند که فقط آنها مسلمان و پیروان حقیقی دین رسول الله اند و دیگران همه مرتد و واجب القتل شمرده میشوند. بر اساس همین فتوی های ضد انسانی است که عملیات های بمب گذاری و انتحاری در ساحات ملکی، جاده های مزدهم شهر و سازماندهی فعالیت های تروریستی در مدارسّ پوهنتون ها و ادارات ملکی که همه روزه باعث قتل صد ها نفر از مردم بیگناه کشور ما میگردند.

پس برای ملت ما تجلیل از صد ومین سالگرد استرداد استقلال نه تنها بزرگداشت از کارنامه های حماسه آفرین فرزندان صدیق کشور ما که بزرگترین امپراتوری استعمار ی را شکست داده و راه را برای ترقی و پیشرفت کشور گشودند، از اهمیت فراوان برخوردار میباشد بلکه این تجلیل بائیست تکانه نیرومندی باشد برای همه مردم کشور ما در مقابله با افراطیت مذهبی طالبانی و داعشی که در همکاری با پاکستان و ایالات متحده امریکا نه تنها حیات مردم ما را تهدید میکند بلکه حیات کشور ما افغانستان عزیز را در جغرافیای جهان به تهدید جدی مواجه ساخته است.

نمایندگان همه اقشار جامعه با تجلیل از این روز با شکوه زمینه را برای اتحاد همه مردم در برابر اهریمن طالب و داعش مساعد گردانند. همانطوریکه همه ملت های جهان نمود هایی برای اتحاد مقدس مردم به دور منافع ملی شان دارند. برای ملت درد دیده و بلا کشیده افغان نیز سالگرد استرداد استقلال کشور بارزترین نقطه عطف اتحاد ملت بشمار میرود در این روز همه مردم برعلیه استعمار انگلیس که عامل اصلی عقب مانی کشورو فقر در میان مردم ما بودند متحد شدند و امروز در صدمین سالگرد این حادثه شکوهمند تاریخ معاصر همه مردم دست اتحاد و همدلی به یکدیگر داده و در برابر همه انواع افراطیت مذهبی، قومی، لسانی و محلی به هر نام و نشانی که باشد جهاد مقدس اعلان کنند و یک پارچه و متحد از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی، استقلال سیاسی – اقتصادی – اجتماعی،  دستآورد های دیموکراتیک و ارزش های انسانی در برابر جهالت و قساوت طالبی و داعشی دفاع مطمئین کنند. انتخابات یکی از نمود های دیموکراتیک و حکومت مردم میباشد با همه کاستی هاییکه امروز بنابر عواملی در روند این پدیده دیموکراتیک وجود دارد همه با تمام قوت و امکانات برای تدویر آن تلاش مؤثر بعمل آید و با مشارکت وسیع در این انتخابات اتحاد خویش را در برابر سبوتاژگران این پروسه که در حقیقت دشمنان وطن و آزادی هایمان میباشند اعلام بداریم، برتری  طالبان برتری پاکستان است همه ما یکدست و یکصدا نباید اجازه بدهیم تا خون های ریخته شده محصلین استقلال کشور ما زیر پای پاکستانی ها گردد.

۰۷/۰۸/۲۰۱۹ هلند

زنده باد افغانستان آزاد ومردم سربلند آن

 

 


بالا
 
بازگشت