شریف بها
پس لرزه های پروسه صلح، ختم جنگ یا تغیر جنگ
به استناد از گزارش ها، گفتگو های صلح میان خلیل زاد به نماینده گی ازامریکا و نماینده گان گروه طالبان در قطر بعد سپری شدن هفتمین دور به یک سلسله توافقات نزدیک شده اند اما پروسه همچنان ادامه دارد.
به همین منظور دولت افغانستان جلسه مشورتی صلح را با اشتراک 3200 تن از تمام ولایات نیز راه اندازی نموده وشرکت کننده ها نیز شرایط و خواسته های خود را مطرح نمودند تا دولت بتواند با در نظرداشت خواسته های مردم گامهای موثری را در راستای تامین صلح بگذارد .
شکی نیست که صلح نیاز مبرم مردم افغانستان است ، مردم از جنگ و خشونت خسته شده اند و مدت چهار دهه میشود که جنگ خانمانسوز در کشور جریان داشته و مردم این مرز وبوم را اسیب زده است . روی همین ملحوظ تمام اقشار کشور یکصدا تلاش برای تامین صلح در کشور دارند. این درحالیست که هنوز هم خشونت ها از سوی مخالفان مسلح دولت همچنان ادامه دارد ولی با وجود پیشرفت ها در گفتگو ها، روی توقف جنگ گامی گذاشته نشده و همه روز ده ها جوان ما اعم از نیروهای امنیتی افغان و مردم ملکی به شهادت میرسند.
هدف از راه اندازی پروسه صلح وتامین امنیت، ختم جنگ و خونریزی در کشور است، با در نظرداشت این همه ویران و کشتار و خونریزی، هدف اساسی پروسه های صلح کاهش و محوه جنگ وخشونت در کشور خواست تمام افغانهاست تا باشد در فضای صلح وآرامش زیست نمایند. اما انچنان که رسانه ها گزارش داده و مقامات امریکایی طی اظهارات شان گفته اند، پروسه صلح با طالبان ختم جنگ در افغانستان نیست. بدین معنی که تعداد معدودی از طالبان نیز همانند حزب اسلامی افغانستان امتیاز بدست خواهند آورد و شامل نظام خواهند شد ولی تظمینی وجود ندارد که افراد سطوح پائین طالبان از نیز شامل پروسه صلح خواهد شد یا نه؟ بدون دراین حالت جذب گروه های مسلح افراطی خواهند گردید.
با جدیترشدن جریان گفتگوهای مستقیم امریکا با طالبان در مورد صلح افغانستان، ظهور دوباره ابوبکر بغدادی؛ رهبر گروه داعش در یک تصویر ویدئویی، نگرانیهای تازهای را درباره تغییر شکل جنگ و ظهور وضعیت جدید برای افغانستان، منطقه و جهان بهوجود آوردهاست. رسانه های امریکایی تصاویری را از ابوبکر البغدادی در حالی به نشر رساندن که وی روی دوشک به رسم افغانی نشسته است و خاطرنشان گردیده است که گویا البغدادی در ولایات شرقی افغانستان به خصوص درولایت کنر بسر میبرد. با این حال وضعیت نشاندهنده آنست که گروه داعش یکبار دیگر در شرق و شمال کشور سر بلند کرده نگرانی ها را بر انگیخته است. از سوی دیگر، وزیر دفاع روسیه نیز درباره فعالیتهای داعش در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفتهاست که داعش در حال تقویت پایگاههایش در افغانستان است و تلاش دارد که از این کشور به مثابه یک پل برای توسعه فعالیتهایش در منطقه استفاده کند.
علاوه بر این نماینده غیرنظامی ناتو در افغانستان نیز گفتهاست که حضور داعش اکنون یک نگرانی جدی است. این احتمال وجود دارد که در آینده حتی به تهدید جدیتری مبدل شود؛ بخصوص هنگامیکه برخی از طالبان آشتیناپذیر به گروه داعش بپیوندند.
بر اساس اظهارات مقامات امریکایی و روسیه در مورد وضعیت افغانستان این را میرساند که جنگ در کشور ختم شدنی نیست و پس لرزه های این پروسه همانا تقویت و ظهور مجدد گروه داعش در کشور خواهد بود.
بناء با درنظرداشت وضعیت کنونی و موجودیت نگرانی ها میرساند که باز هم در پروسه صلح و ختم جنگ در افغانستان صداقتی وجود ندارد، فقط شکل جنگ در افغانستان تغیر خواهد کرد. شماری از طالبان شامل نظام و بیشتر آنان از سطوح پائین جذب سایر گروه های دهشت افگن خواهند شد. در اخیر باید خاطرنشان ساخت در صورتیکه پروسه صلح منجر به ختم جنگ در کشور نشود به مثابه یی خواهد بود که شکیل ماشین جنگی در افغانستان تغیر اما پرزه های آن همچنان طوریکه است در ماشین نصب و جذب خواهند شد و گفته میتوانیم که پس لرزه های پروسه صلح مجهول استوار بر منافع امریکایی ها ، برای افغانستان بسیار سنگین تمام خواهد بود. امریکایی ها در پایگاه های شان نظاره گر خواهند بود اما جوانان و تمام مردم افغانستان باز هم در خون خواهند غلطید.
30/4/1398