داکتر یارمحمد  حیدرزاده

طرح  راهبردی  برای  معصونیت غذایی  کشور

هشتاد فیصد خانواده ها در افغانستان  از بابت  کاربری  شیوه سنتی  در کشت برداشت  در فقر زندگی دارند؛  دلیل آن این است که از طرف مسئولان دولت تخنیک زراعت  به  دسترس دهقان   سپرده نه شده  است  وهم سیستم  آگا هی دهی آموز ش های حرفه ای برای دهقان بسیار ضعیف بوده .  استفاده  دهقان  هنوز هم  برای شخم زدن  زمین از ابزار سنتی مانند گاو آهن پاره  و حتی نیرو انسانی  می باشد و  به صد رنج  یک لقمه نان را برای خانواده خود  بدست می آورد.نگاه  حکومت های  گذشته  به  مساله  فقر زدایی  و معصو نیت  غذایی یک نگاه  صرف غیر  مسلکی روز گذ رانی  چیز دیگر نه  بود و حکومت برای  ترو یج  زراعت معیاری هیچ کاری نکرده است  فقد کرسی  وزارت خانه   های   را  به دلایل  خاص وابسط به  سیاست  مصلحتی به افراد غیر دانشگاهی یا کم  تجربه   داده  می شده .             آیا  یک  فرد  غیر رشته  مسلکی  می  تواند  فرد  موفق  و مفید  در زمینه  طرح  پروژه های  آبیاری و شبکه های  آبرسانی  یا  تغییر  روش  کشت یا بدیل جایگزین  از کشت خشخاش  باشد.کشت و  تو سعه غلات   در نواحی و روستا  علا وه براینسبب اشتغال می شود و نیز در توسعه اقتصادی کشور ما نقش موثری دارد. درشرایط  آب و هوای افغانستان در صورت رساندن آب بو سیله جوی ,نهر , کانال  به مزرعه؛ زمین  حاصلخیز  آفتابی  کشورتوانایی رشد هر نوع محصول زراعتی برای معصونیت غذایی کشور دارد. درافغانستان  صد ها  هزار نفر از زراعت  پیشگان   این کشور  زندگی  خود را از  کار بروی  املا ک کوچک  یا کلان  که متعلق به خود آنها است تامین می کنند. امروز  دهقانان افغانستان   ضرورت  تنها  به  و سا یل عصری از قبیل تجهیزات ماشین الات زراعتی کمباین  به خصوص ماشین های قلبه خورد دستی که  مناسب به طول وعرض زمین دهاقین ولایات شمال شرقی جنوب شرقی ولایات مرکزی  کمک در جهت رشد اقتصادی  شان  حتمی  ضروری است.

  بنابراین تنها کافیستبا فرهنگ سازی درست  برای کشتاز ماشین آلات قلبه های  موتور دیزل و بنزین سوخت  وهم  از  مدل های چرخ فشار رانده ابزار استفاده  کرد و مدل  های  چرخ فشار رانده ابزارهای  در اراضی کوچک بهتر است  و  دولت در تهیه  این ماشین آلات  پیشرفتبرایکشت زراعت و باغداری  تلاش بیشتر به خرج دهند.

 

 سیستم  آگاهی دهی  در مورد  چرخ  مدل ها   کشتکار را  با اقدامات اصولی به  دهاقین  با غبانان خرده مالک  ولایات کمک در جهت رشد اقتصادی  شان  ترو یج کرد .           چرخ های  دستی  فشار رانده  ابزار برای  کاشت اراضی کوچک  کمتر دست و پاگیر استند و در بسیار از کشورها ی کهسیستم زمین داری شان خرده مالکی  است وازمدل های  فشار رانده ابزار ها ی  چرخ  فلزی سنگین  در کشت  استفاده می برند. 

 

 

 

مدل های  کج  بیل زدن آن برای شخم زدن زمین  در  عقب موثر  فشار رانده ابزار چرخ فلزات سگین نصب  می کنند ؛ تنها  فشار بیشتر بالا  اپراتو آمده و چرخ رانده ابزار  اسان  تر با شوق تر نسبت با دو جفت  گاوه بدون  خسته کننده زمین را با عمق معین برای  کشت دقیق تر شخم می زنند.هدف از  استفاده  از تکنیک های مدرن  چرخ  رانده ابزار  در شخم   زدن  زمین  برای  کاشت  و کود دهی  در ضمن آنکه  موجب  تولید  بالای محصو ل با کیفیت  می شود  و هم   باعث  حفظ حاصلخیز خاک ؛ رطوبت  ، حفاظت خاک  از فرسایش  در ایام باران ها از روانآب  نیز می باشد. انواع  گندم با توجه به شرایط آب و هوای کشور ما سازگار می باشدو گندم جز و ابتدایی ترین نیازهای غذایی مردم افغانستان  می باشد و تقاضا مردم ما  برای این محصول زیاد است و  بر همین  اساس  سالانه 3  میلیار  واردات  داریم.                                                             دلیل واردات مواد غذاییبه  این پیمان  این  است که شخم زدن زمین با گاه و آهن  است و به همین سبب کمبود غذایی در این سال ها به نقط بحرا خود رسیده  و چشم امید مردم  به حکومت به ترویج تکنیک  های جدید ماشین و آلات زراعتی  است.

نگاه  حکومت های  گذشته  به  مساله  استفاده   زمین و آب کشور  یک نگاه صرف غیر  مسلکیغیر  بنیادی  وروز گذ رانی چیز دیگر نه  بود. نیازمندی  تحول  چشمگیر  زراعت کشور ما  در قدم اول   از دیاد  حاصلات  با کفیت  بر فی  هکتار زمین  وابسته  با عمق  شخم ،  تخمهای اصلاح  شده  ، کودهی  و رژیم  آبیاری  و کار بری  سیتم  های آبیاری برای  رسانیدن آّب  به مزرعه   است.  گندم عمد ترین محصول زراعت افغانستان است و فر آورد باغی  نیز بخش مهم از فعالیت زراعت مردم افغانستان را تشکیل می دهد.

 

 

آسانسازی کشت  از نگاه علم اگروتکنیک  نیاز های  اولیه  برای رشد حاصلخیزی  زراعتی با کفیت وکمیت  وابسته  برگردادن لایه  زمین و عمق شخم  بالاتر از  10 سانتی متر است  و این عمق شخم زدن زمین تنها  با ماشین های قلبه دستی  فشار رانده ابزار چرخ  فلزی سنگین  یاماشین های  موتوتری با تراکتور  ممکن  می باشد و استفاده  آلات اگرو تکنیک  صرفه  جوی  و قت ،  کاهش  مصارف   تولید و آسانسازی کشت  در شرایط موجودی بد اقتصادیکشور ما با این  تکنیک لایه برگردادنزمین برای کشت  به یقین می توان از  یک هکتار زمین 3 الی 5  تن گندم  حد اقل بدست خواهم آورد.

 

 

همچنان برای بدست آوردن حاصل خوب با  کمیت برداری  با  کیفیت تعیین مقدار آب و مراحل آبیاری برای  گیاهان  در دوره رشد و نمو  با توجه به  بافت  خاک ، نوع  گیاه  و شرایط اقلیمی بسیار متفاوت است. نیاز آبی  گیاه  و مراحل آبیاری  و آب مانی   به عموامل گرما ، خشکی  محیط  با فت خاک و نوع  گیاه  زراعتی بستگی دارد. کاربری   سیستم های  آبیاری مدرن در کشزارها  کمتر آب در داخل  مذرعه   تلف می شود و هم  خاک  فرصت کافی را برای  رساند آب  به گیا ه  پیدا می کند و  از طریق این سیستم ها  کود حل شده  به ریشه گیاه  منطقل می گردد و این شیوه  آبیاری  برای  بهبود کفیت و  افزایش  محصول در جهت رسیدن به خود کفایی  غله  برای   معصو نیت  غذایی  در کشور  ما کمک  شایان  می کند و در ضمن اینکه  روش های  آبرسانی  سیستم  ها  از رشد  و گستر ش و  انتقال  بذر علف های  هرز  به داخل  مزرعه  نیز  جلوگیری می کند و تلاش  برای حفظ محیط زیست نیز می باشد.    استفاده کاربرد سیستم های آبیاری در سطح کشور های جهان  در جهت رشد محصولات زراعتی  و افزایش  کیفیت محصول  موفق ارزیابی شده  است. این  سیستم های  آبیاری در تولید مواد غذای نقش حیاتی دارند بطور مستقیم وسیله  ای است در راه  تامین امنیت ملی کمک  شایان کرده اند. مدیریت  بازسازی  اکوسیستم ها نحوه  زندگی اجتماعی و اقتصادی  مردم را بهبود می بخشد.

 

 

یکی از راه های اصلی محو فقر و تنگ دستی اهالی کشور به منظور رسیدن به زندگی آبرومند، توسعه شبکه های آبیاری در بخش زراعت و باغداری موجب اشتغال کار و جلوگیری از مهاجرت می شود و هم شایسته به عنوان شرط لازم در رسیدن به سوی رفاه آسایش است.نگاه کارشناسان دانشمند محیط زیست راهکاری درازمدت و پایدار به منظور کاهش و نهایتا از میان بردن فقر، گسترش رفاه عمومی و حفاظت از یخچال های طبیعی کوه ها و منابع آن نقشی بسیار برجسته درزراعت و تامین مواد غذایی ایفا می کند. نا گفته نه باید که ماند ،باغداری  از مزرعه دارای مجزا است باغداری علم شناخت پرورش و تولید میوه جات سبزی جات و نباتات زینتی می باشد بسیاری عملیات باغداری جنبه تیوری نداشته ساحه عملی  تجربه ای  دارد.

 

 

کسب با غداری  ازدیر زمان در افغانستان  رونق  داشته   ( انواع  انگور،  انواع  سیب ،  انار ,  زرد آلو ،  آلو ؛  انجیر،  لیمو ، مالته ، زیتون ، جلغوز ،  پسته  ، بادام  و  چارمغز  وغیره...)  محصولات سنتی کشور ما   هستند  و هم  عاید  بیشتر دارند باید دولت به خاطر  تشویق باغ داران  ودیگر خانواده  های بیکار  ساحه باغداری را  گسترش دهد.                                      

 در سال های پیش از 1990  حدود 25 تا 30 فصد گل صادرات افغانستان را میوه  تر و خشک تشکیل می داد.  تولید محصولات  زراعتی و  فر آورده های  باغ  داری  از طرف  دهاقین   به کشور ما  نقش  سرنوشت  ساز و حیاتی است. 

انکشاف  ساحه با غداری  در نواحی ولایات در بهبود محیط زیست کمک شایان دارد و  تشویق مردم دهات به باغداری و ترویج  نهال میوه دار سنتی  که  محصول  آن  منفعت پولی   بیشتر برای  باغداران  در مناطق که مطابق  به  شرایط اقلیمی آن  ساز گار  است می باشد  .  چون همین اکنون هم بخش  زیادی از جمعیت   افغانستان  به فعالیت  زراعت و باغ داری  اشتغال دارند و به علت ضعف بنیه اقتصادی به تنهایی قادر نیستند  بدون  حمایت مالی دولت و نهاد بین المللی ذیربط به کشت جایگزین خشخاش بپر دازند.

 

توسعه ساحه  کشاورزی (  زراعت ، باغ داری  تاکدار ی ) در شرایط فعلی فقر  اقتصاد ی دامنگیر  مردم  ما  است و  به کمک های دراز مدت جامعه جهانی بخصوص  اداره مباز با جرایم  ومواد مخدر سازمان ملل متحد و  بخش احیا ی  محیط زیست  سازمان ملل متحد  در زمینه تامین آب به  اماکن سبز برای  توسعه  مناطق سبز(  درختان ) در جهت حفظ محیط زیست بکارند  و هم در تهیه و سایل  پیشرفت در  بخش  زراعت و  باغداری  تلاش بیشتر به خرج دهند.

توپو گرافی افغانستان   دارای دامنه ها  نمیه  هموار میلان  دار دار است وهم  تنوع آب و  هوای  چهار  فصل ، امکان  کاشت  انواع در ختان و سبزیجات و میوه جات  در اکثر ولایت  فراهم است.

تکنیک های مدرن چرخ  کشتکار ها  آدم را به هوس  رانده  آن  برای برای کاشت  سبزیجات  و  حذف علف های هرز باغ ها  سرگرم  کننده بود است. فعالیت چرخ  کشتکارعمل تهاجمی بر اکوسیستم  باع  ندارد  ریشه گیاهان  در زمان  حذف علف  امن باقی می ماند  و  کرم خاکی  باغ  را نیز  نا بود نمی کند.پنچه  ها یا  کج بیل  چرخ  ابزارکامل فقط  برای  تبدیل  به اندازه کافی برایشکستن خاک لایه   برای کاشت  درست شده  است.

 

 

 ماشین های  مدل ساده  ای  چرخ  فشار رانده  ابزار کشتکار ها برا ی شخم لایه برگردانی  زمین کشت زعفران  ، پیاز ، سیر،  توت زمینی ،  کاهو و  بادنجان رومی بسیار سازگار استوهم  سا خت ساز آن  در کشور ما  توسط  آهنگران ممتازبسیار ساده  است و  ابزار و تجهیزاتساختن آن نیز در کشور ما بسیار  فراوان  کم هزینه  است و این مودل های چرخ  فشار رانده  ابزار را  از تیر های  بایسکل موتر سیکل  کهنه می توان ساخت ساز کرد و با بکار گیری  از این ماشین های ساخت وطن کم هزینه خرد مالک را به کشت هر نوع  غلات نیاز مردم و باغداران را  برای منفعت بیشتر  ترو یج  داد. این طرح راهبردی برای معصونیت غذایی کشور ما  است و در راه تامین امنیت ملی و ازنظر غذایی  با اجرای این طرح   به کشور های بزرگ یا همسایه کان خود متکی نباشیم  و در سطح  بین المللی  از قدرت عمل بیشتر برخور دارباشد.                         

  

افغانستان کشوری کوهستانی است و دره های زیادی دارد  ؛ انکشاف ساحه با غداری در نواحی ولایات در جهت بهبود محیط زیست و تشویق مردم دهات به باغداری و ترویج نهال میوه  دار که محصول آن منفعت و پول بیشتر برای باغداران در مناطق که مطابق شرایط اقلیم منطقه باشد و در حقیقت با این اقدام  اگر حکومت وحدت ملی  به مردم افغانستان گذرنامه ورود به جهان مدرن، جهان صنعتی و تکنولوژیک را  می دهد.

 نتیجه گیری

رفاه  و امنیت اجتماعی جزء کار کرده های اصلی حکومت است دولت و ظیفه دارد ، برای   اتباع  کشور  امکانات کار ،  مسکن ، خدمات  درمانی ، خدمات آموزشی و تامین آب آشامید دنی را فراهم کند. و با ایجادسکتور های زراعتی اقتصاد مردم را بهبود بخشید و  نیز  بیکاری  دایمی به  سمت کامل  سوق  پیدا می  کند.   افغانستان که از نعمت و جود آب شیرین رو د خانه های  جاری در منطقه  بهر  مند است نه نباید ما سالانه بخشی از غذای مورد نیاز خود را از خرج وارد کنیم. در صورت  کارایی در تولید محصولات زراعتی و با غی  زمینه   اشتغال  کار برای  بخش عظیمی از جمیعت کشور ما را فراهم می سازد ،  امروز  دهقانان ما ضرورت  تنها  به  و سا یل عصری از قبیل تجهیزات  ماشین الات  زراعتی کمباین  به خصوص ماشین های قلبه خورد دستی که  مناسب به طول وعرض زمین دهاقین ولایات کوهستانی شمال شرقی جنوب شرقی ولایات مرکزی  کمک در  جهت رشد اقتصادی  شان  حتمی ضروری است. 

در سالهای قبل  از بی نظمی در بسیاری  از مناطق  افغانستان  که کنترل آب های سطحی  اراضی  زراعت  ممکن شده بود ، پروزژه  بزرگ زراعتی   به اجرا در آمده  که  در زراعت  آنها  از شیوه های بسیار پیشرفته استفاده  می شود.  باید توجه داشته باشیم که  تحول   با  زخمت مهار دست انسان  و همه  با ارده  دانش رشته مسلکی  انسان  انجام  آن صورت می گیرد.   افغانستان   کشوری  است  که  توا نایی  رشد  هر نواع  محصولات  زیادی  را  دارد. تنها کافیست با فرهنگ سازی   درست و  اقدامات  اصولی ،  این   پروسه  در  جامعه   ترو یج   شود.   گندام  جز وابتدایی ترین نیاز های  غزایی مردم می باشد  و تقاضا برای  این محصول زراعت  در کشور ما زیاد است گندم  محصول  زراعتی  در سالها ی  آتی   نیز ادامه  خواهند  داشت. علا وه براین که  سبب اشتغال  می شود که  در توسعه ی اقتصادی کشور مان نقش موثری دارد.  همچنین  گندم با توجه به شرایط آب  و هوای  کشور مان ساز گار می باشد.                                           اگر حکومت و حدت ملی  بخواهد  که به  و ضعیت جامعه در کشور  و زندگی  مردم  بهبود و   تحول  ایجاد کند و   برای رسیدن  به  یک تحول بنیادی  ما  باید  سپردن  کار به  اهل  کار اش  در کشور ما در تمام  عرصه ها  آغاز کنیم . 

تجربه کار  در بخش زراعت  در طول  زمان  در بسیاری از کشور جهان   نشانداده  است  که  سپردن  کار به اهل  کار  در جامعه  تحول  ایجاد می کند ،  تغییر  و  تحول  خودش  یک  پیشرفت  است  و   سعادت   انسانهای  کشور را  تضمین می کند.

 

داکتر یارمحمد حیدر زاده داکتر علوم  حفاظت محیط زیست

نورم چیست و چرا؟ نورم اساس سنجش ها است نظر به علم و تخنیک ویا گفته متوانیم نورم کمیته است، که در اثر تجارب علمی و عملی طرح و تثبیت گردیده و از طرف مرجع

فواید راه اندازی  کابرد سیستم آبیاری

در واقع، افغانستان دارای زراعتی، ابتدایی و سنتی  و کم پر بار شدن محصول زراعتی می باشد، ، دهقان،  بیجاره ما با صد زحمت حاصل بدست می آورد. و زراعت ما  به صورت تکنولوژیک و علمی مورد پردازش قرار نگرفته است که چالشهای پیش رو، بی برنامه بودن مسولین دولت را نشان می دهد و مقصر اصلی کدرستیزی آقای  کرزیدر تقرر افراد مسلکی بود که فعلاُ  هم  در حکومت وحدت ملی نیز ادامه یافته است عدم توجه مسولین دولت به مهندسان آبیاری یعنی میر آب ها و متخصصین زراعت یعنی اگرانام ها  کم بوده و هم در دهات و نبودن تسهیلات زندگی در دهات افغانستان امروز سبب شده که مردم پیشه دهقانی وباغ بانی رها کردن ومحل ها از سکنه شهروندان خالی شود و نیروی کار دهقانی و کشاورزی به شهرها کلان کوچ کنند. که امروز ما شاهد کوچ های دست جمعی مردم از ولایات هستم.
بسیار ساحات نواحی کوهستان افغانستان  از آب شیرین غنی  است و این  نواحی  آب و هوای مساعدی که دارد، محیط مناسب برای باغداری است. احیا و بازسازی باغ ها در شکوفایی و ترقی مهین عزیز ما و سعادت مردم شریف ما نقش اساسی دارد. انکشاف ساحه باغداری در نواحی ولایات در جهت بهبود محیط زیست و تشویق مردم دهات به باغداری و ترویج نهال میوه دار که محصول آن منفعت و پول بیشتر برای باغداران در مناطقی که مطابق شرایط اقلیم منطقه باشد. در سال های قبل به خاطر نبود امکانات صدور میوه خشک و تر به کشورهای همسایه و جهان باغ داران کشور ما نیز به کشت خشخاش روی آورده و درختان میوه دار خود را قطع بی رحمانه نموده اند و برای احیای دوباره آن باید در جهت برگشت به کسب باغ داری و تاک داری به آنها کمک های مادی و فنی معقول برای پاک کاری و پرسس میوه مطابق به نورم بین المللی و هم در جهت حفظ و نگهداشت انتقال میوه تر و خشک و بازاریابی صورت گیرد. غداری داری ظرفیت های کلانی می باشد که می شود به منابع عایداتی برای افغانستان تبدیل شود. در سال های پیش از 1990 حدود 25 تا 30 درصد گل صادرات افغانستان را میوه تر و خشک کشور هند شوروی سابق تشکیل می داد.

 کابرد سیستم های آبیاری باعث کاهش اثر خشکسالی ها و هم باعث به وجود آمدن وادی های سبز و مرطوب در نواحی و به خصوص از وسعت بیشتر بیابان صحرا پیشگیری می کند.  بکار گیری از سیستم های  آبیاری در راه تامین امنیت ملی و از نظر غذایی کشور ما  به کشور های بزرگ یا همسایگان خود متکی نمی  باشد و در سطح بین المللی از قدرت عمل بیشتر برخوردار باشد.

داکتر یارمحمد حیدر زاده کارشناس حفاظت محیط زیست

.

 

 


بالا
 
بازگشت