خان با شعار پاکستان جدید

نویسنده: زاهد محمودی

عمران خان کیست؟ چگونه به یک باره گی پس از بازنشستگی از ورزش کرکت به سیاست رو آورد و پس از 22 سال مبارزه سیاسی موفق شد نخست وزیر پاکستان شود.

عمران خان در سال 1952 میلادی در شهر لاهور ایالت پنچاب پاکستان بدنیا امد، پس از پایان رساندن مکتب شامل دانشگاه اکسفورد لندن گردیده و سند لیسانس خویش را در رشته فلسفه، اقتصاد و سیاست در سال 1975 از آن دانشگاه بدست آورد. خان علاقمندی بیشتر به بازی کرکت از آوان طفلی و جوانی داشت در جریان تحصیل در تیم های دانشگاه به بازی کرکت می پرداخت و کپتان تیم خود می بود تا اینکه پس از پایان  دوره تحصیلی در سال 1976 رسماً به تیم ملی کرکت پاکستان پیوست و از سال 1982 الی 1992 کپیتانی تیم ملی پاکستان را عهده دار گردید و توانست برای اولین بار تیم ملی کرکت پاکستان را در مسابقات جام جهانی کرکت سال 1992 در مقابل سریلانکا قهرمان جهانی کرکت سازد و همچنان این آخرین بازی خان در تیم ملی کشورش بود زیرا وی پس از آن باز نشسته شد.

 پس از باز نشستگی از تیم ملی کرکت پاکستان، خان دست به فعالیت های خیریه و اجتماعی زد. چنانچه نامبرده شفاخانه تحقیقاتی برای مرض سرطان را تاسیس نمود و آنرا بنام مادرش شوکت خانم مسمی نمود این مرکز از نخستین مراکز پژوهشی مرض سرطان در پاکستان می باشد و به ادامه فعالیت های اجتماعی خویش وی همچنان کالجی را در شهر میانوالی برای مردم روستا نشین ایالت پنجاب بنا گذاشت تا جوانان روستا نشین در آن به تحصیل بپردازند.

کارنامه های سیاسی خان:

نا بسامانی ها، آشفته گی های سیاسی و فساد گسترده در پاکستان خان را وادار ساخت تا در سال 1996 وارد میدان سیاست گردد و حزب تحریک انصاف پاکستان را در لاهور تاسیس نمائید.

خان در سال 1997 برای اولین بار در انتخابات مجلس عمومی پاکستان از شهر میانوالی اشتراک نمود اما موفق با بدست آوردن کرسی در مجلس عمومی پاکستان نشد. در جریان کودتای سال 1999 خان از پرویز مشرف دیکتاتوری نظامی پاکستان حمایت نمود چون وی به این باور بود که مشرف قادر خواهد شد تا در برابر فسادی که در داخل دستگاه حکومت پاکستان وجود دارد مبارزه و آنرا از بین ببرد و دیگر اینکه وی معتقد بود که شخص مورد نظر مشرف برای پست نخست وزیری پاکستان می باشد که اینگونه نبود. تا اینکه خان برای بار دوم در انتخابات سال 2002 مجلس عمومی پاکستان اشتراک نموده و بحیث نماینده حزب خویش وارد مجلس پاکستان گردید پس از سپری نمودن پنچ سال در مجلس بخاطر استعفا ندادن مشرف از پست ستاد ارتش و تعیین نشدن فرد دیگری از میان نظامیان در این پست همرا با  82 تن اعضای دیگر مجلس استعفا نمود.  پرویز مشرف پس از اعلان حالت اضطرار در کشور فرمان زندان خانگی وی را داد ولی خان دست به فرار زد و برای مدت کوتاهی فراری باقی ماند و پس از کناره گیری مشرف و روی کار امدن حکومت ملکی به رهبری آصف علی زرداری شوهر مرحومه بینظیر بوتو دوباره به فعالیت های سیاسی خویش ادامه داد و در سال 2011 یک بار دیگر بخاطر ضعف، کم کاری و فساد گسترده مقامات دولتی موجی از هواخواهان خود را در لاهور و کراچی به جاده ها ریخت و چالش بزرگی را برای دست اندر کاران رده اول سیاسی در اسلام آباد خلق نمود.

حزب تحریک انصاف پاکستان به رهبری عمران خان بار دیگر در انتخابات سال 2013 اشتراک نمود واین بار توانست کرسی های بیشتری را در ایالت خیبر پختونخواه بدست بیاورد و حکومت ائتلافی را در ولایت شمال غرب ایالت خیبر پختوانخواه تشکیل نماید و همچنان نا گفته نباید گذاشت پس از انتخابات سال 2013  که هیچ یکی از احزاب نتوانسته بودند اکثریت کرسی ها را در مجلس از آن خود نمایند و مجبور به تشکیل حکومت ائتلافی با یکی جناح دیگر بودند بناً حزب مردم پاکستان به رهبری منظور بوتو پیشنهاد تشکیل حکومتی ائتلافی را به رهبری خان نمود اماد پیشنهاد وی  از طرف خان رد گردید.

خان یکی از مخالفان سرسخت نواز شریف نخست وزیر پیشین پاکستان و حزب وی بود حتی خان در سال 2017 با دادن درخواست به دادگاه عالی پاکستان خواهان صلب صلاحیت شدن و به محاکمه کشاندن شریف و اعضای فامیل وی به خاطر داشتن حسابات غیر قانونی در بیرون از پاکستان بود تا اینکه در اواسط سال 2018 دادگاه عالی پاکستان نواز شریف را صلب صلاحیت نمود و در آخرین مورد حکم بازداشت وی را به پولیس پاکستان داد تا اینکه پس از برگشت از لندن در میدان هوای اسلام آباد دستگیر و روانه زندان شد و الی اکنون زندانی می باشد.

برنامه های خان برای پاکستان:

خان با سردادن شعار پاکستان جدید برنامه های برای پاکستان در سر دارد چنانکه در جریان کمپاین های انتخاباتی وعده مبارزه با فساد، ایجاد ده ملیون شغل برای شهروندان پاکستان و ساخت پنچ ملیون خانه مسکونی برای اقشار غریب پاکستان و آوردن اصلاحات در نظام اموزشی پاکستان  را داده است و همچنان در جریان سخنرانی خویش قبل از اعلام نتایج رسمی انتخابات وعده برگشتاندن نظم داخلی و پایان دادن به مشکلات مذهبی در پاکستان را نمود حالا دیده شود که آیا خان خواهد توانست با چالش مبارزه با فساد، ایجاد ده ملیون شغل و ساخت پنچ ملیون مسکن موفق بدر آید یا خیر؟ سوالی است که زمان پاسخ خواهد داد.

سیاست بین المللی:

سیاست خارجی خان چندان تفاوتی بیشتر با سیاست های حکومت قبلی پاکستان ندارد.

قسمیکه در کنفرانس مطبوعاتی خویش در مورد افغانستان گفت ما خواهان افغانستان با ثبات هستیم زیرا صلح و ثبات در افغانستان نه تنها به نفع افغانستان بلکه به نفع پاکستان نیز می باشد. حرفی که همه سیاسیون پاکستان می زنند اما به آن عمل نمی کنند وی همچنان وعده نمود که مرز را بروی رفت امد مردمان هردو کشور باز میگذارد و جلوی بد رفتاری پولیس پاکستان با مهاجرین افغانستان را میگیرد.

در ارتباط به چین به این باور است که چین یکی از متحدین نزدیک پاکستان است و زمینه های اقتصادی بیشتری مثل پروژه دهیلز اقتصادی چین و پاکستان را مساعد ساخته است و پاکستان باید روابط خود را با این کشور گسترش دهد. و ضمناً درمورد ایران اشاره نموده گفت ما باید روابط مان را با ایران هرچه بیشتر محکم کنیم. در باره سعودی گفت سعودی دوست روزهای بد پاکستان بوده است و اروز دارم که بتوانیم آنها را در پایان دادن به مشکلات داخلی شان یاری رسانیم.

خان در سیاست خارجی خود در رابطه با امریکا به این باور است که روابط پاکستان با امریکا یک رابطه دوجانبه به اساس منافع هردو کشور باشد با وجودیکه وی منتقد سرسخت سیاست های آمریکا در منطقه است دیده شود که آیا روابط خان با آمریکا چگونه خواهد بود؟

هند دشمن دیرینه پاکستان در حوزه جنوب آسیا می باشد تا هنور که 71 سال از تاسیس کشوری بنام پاکستان میگذرد روابط این دو کشور هیچگاه خوب نبوده و همواره بر سر مسئله کشمیر روابط پر تنشی داشته اند.

خان در جریان سخنرانی خود با رسانه ها اظهار نمود که من خواهان روابط خوب با هند می باشم اما رسانه های هند در جریان کمپاین های انتخاباتی از من یک چهره ادم شریر به نمایش گذاشته اند وی اشاره نمود و کفت ما می توانیم از طریق گفتگو اختلافات مان را پایان دهیم و مسیر همکاری را با هردو کشور باز نمائیم.

حالا که حزب تحریک انصاف پاکستان با بدست آوردن 119 کرسی از 272 کرسی مجلس پیروز میدان شده است مجبور به تشکیل حکومت می باشد. از آنجایکه اکثریت کرسی ها را در مجلس نتوانسته بدست بیاورد مجبور به ائتلاف با یکی از احزاب پاکستان می باشد.

برای تشکیل حکومت بدون ائتلاف حزب برنده ضرورت با بدست اوردن 132 کرسی از مجموع 272 کرسی دارد. 

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت