بصیرهمت
طالبان، مذاکره با ایالات متحده را "گام مفید" در پروسه صلح ارزیابی نمودند
از: روزنامه گاردین
نماینده گان طالبان مذاکره با هیات بالا رتبه امریکایی در دوهه، مرکز قطر،را "بسیار مفید "ارزیابی نمودند که امید تازه ای بر پروسه صلح با طالبان میبخشد. ادامه این مذاکرات در ماه سپتمبر در دوهه خواهد بود .
چهار تن از نماینده گان طالبان ،با الیس ویلز، دپلومات برجسته وزارت خارجه امریکا، در هوتلی در مرکز قطر ،در 23 جولای بعد از هفت سال، رو در رو با هم ملاقات نمودند. این دپلوماسی ایالات متحده بتاسی از همان تصمیم است که واشنگتن میخواهد موضعش را از رویارویی نظامی که در جریان 17 سال نتوانست ملیشاهای طالبان را ریشه کن سازد، به مذاکره با طالبان تغیر دهد. طالبانی که در روز یکشنبه گذشته برای بیش از سه روز ادارات دولتی و امنیتی غزنی را تسخیر نمودند و این در گیری ده ها کشته و زخمی بر جای گذاشت . ایالات متحده که قبلا بار ها مذاکرات مستقیم با طالبان را رد نمود و خود را در حاشیه این مذاکرات قرار میداد و بر مذاکرات مستقیم طالبان با رهبری دولت افغانستان اسرار میورزید و تاکید مینمود که طالبان باید بدون هیچگونه پیش شرطی با دولت افغانستان به مذاکره بپردازند ، حالا دیگر اماده پذیرش مذاکره رو در رو باطالبان گردیده است .
یکتن از اعضاء شورای کویته طالبان در حالیکه نخواست نامش افشاگردد و صحبت در رسانه ها را از صلاحیت سخنگوی رسمی طالبان میدانست، به روزنامه گاردین اضهار داشت که این مذاکرات مقدماتی "بسیار سودمند بود".این عضو شورای کویته اضافه نمود که "دور دوم مذاکرات مشخصتر و روی عناصر کلیدی متمرکز خواهد گردید".وی چنین ادامه داد، یکبار که اجندای کار مشخص گردد طالبان بلاخره با رهبران دولت افغانستان نیز دیدار خواهند نمود . در ماه فبروری اشرف غنی رییس جمهور افغانستان برای طالبان پیشنهادات مشخص را بشمول شناخت طالبان بحیث یک جریان سیاسی و بازنگری در قانون اساسی افغاستان جهت تامین صلح ارایه نمود .همین عضو شورای کویته اضهار داشت که "در صورتیکه پروسه مذاکرات بدرستی به پیش رود برای همه مایه خوشی خواهد بود و همه را حیرت زده خواهد ساخت . "
این حس محتاطانه و اپتومیستیک برای واشنگتن زمانی تولید گردید که در نتیجه یک اتش بس بیسابقه در ماه جون گذشته ، روز های عید فطر، بیش از 20000تن از طالبان غیر مسلح به شهر ها ریختند و با شهروندان و نظامیان افغان به رقص و پایکوبی پرداختند.
متکی بر ویبسایت ایالات متحده ، دیلی بیست، نماینده گان طالبان تمایل شانرا در مورد عدم پا فشاری در مورد خواست دایمی شان مبنی بر خروج همه قوتهای خا ر جی از افغانستات قبل از اغاز هرگونه مذاکراتی با دولت افغانستان نشان دادند . راپور این ویبسایت همچنان اضافه می نماید که طالبان ممکن است با مورد حضور برخی قوتهای ایالت متحده الی رسیدن به یک توافق کلی سیاسی مخالفت ننمایند . مذاکره کننده گان در مورد اینکه سایر تروریستان خارجی را باید از افغانستان بیرون راند خوشبین بودند.
در این ماه طالبان به تعداد 250 تن از جنگجویان داعش را در ولایت جوزجان محاصره نمودند و جنگجویان طالب در ولایت ننگر هار نیز بر حملات شان بر مواضع و پناه گاه های داعش ادامه میدهند . اداره غنی مذاکرات مقدماتی را که امریکا با طالبان اغاز نموده رد ننمواه است .این مذاکرات بیانگر انکشاف مثبت و لی مشابه به تلاش ناکامی است که در زمان ریاست جمهوری حامد کرزی در 2011 بعمل امد که در انزمان مذاکرات مستقیم امریکا با طالبان را کرزی تضعیف و نادیده گرفتن حاکمیت دولت خود میدانست .
مگر با وجود اغاز چنین مذاکراتی تمایل رهبری طالبان برای تامین صلح باید عمیقا محتاطانه ارزیابی گردد. قبل از اغاز این مذاکرات، رهبری طالبان قدم دیگری را در جهت تامین تماس مخابراتی اداره طالبان در دوهه، با صحنه های جنگ و جنگاوران طالبان در داخل افغانستان بر داشتند . بر اساس راپور ها ،طالبان خطوط ارتباطی را جهت تامین تماس های سریع از داخل افغانستان با اداره دوهه ایجاد نمودند .
رهبر طالبان ،هیبت الاه اخوند زاده ، قبلا طور واضح برای نماینده گان طالبان در دوهه اضهار داشت که نباید هسته نظامی طالبان را در مذاکرات صلح به حاشیه راند و با نادیده گرفتن هسته نظامی در وازه های صلح را بیشتر باز نمود . چند تن از اعضا طالبان اضهار داشتند که قبل از اغاز دور دوم مذاکرات، هیبت الاه، رهبر طالبان، موضوع جابجایی چند تن از نظامیان طالبان را در گروپ دوهه ،در دفتر قطر، بر رسی می نماید .
متکی بر انچه که یکتن از رهبران نظامی طالبان در بیز نظامی طالبان در هلمند اضهار نموده ، انچه که قابل نگرانی در مورد دور دوم اتش بس است اینست که بر خلاف اداره طالبان در دوهه ،قوماندانان نظامی طالبان بر توقف عملیات های نظامی و تا مین اتش بس در ایام عید اینده ، عید قربان، انقدر متمایل نیستند .
قوماندانان نظامی طالبان بیشتر متمایل به ادامه جنگ اند،زیرا با وجود تقویه ارتش امریکا و اعزام صد ها تن از نظامیان اضافی امریکا به افغانستان در سال 2017، قرار راپور ناظرین مسیول دولت امریکا در افغانستان، دولت افغانستان نه تنها پیشرفتی در جغرافیای جنگ نداشته و نتوانسته منطقه ای را از کنترول طالبان ازاد سازد، بلکه عملیات طالبان بیشتر گردیده و ارتش افغانستان تصمیم گرفته تا برخی مناطق باصطلاح کم نفوس را تخلیه نماید.
بر اساس گفته یکتن از رهبران طالبان دپلوماتهای روسی اطلاع استخباراتی را با طالبان شریک ساختند که ایالات متحده ممکن است در سال 2020 افغانستان را ترک نماید .که این نوع اطلاعات میتواند بر مذاکرات تاثیر منفی گذارد .
مایکل سمپل، کارشناس منطقه و قبلا معاون نماینده خاص اتحادیه اروپا در افغانستان،این پیبینی در مورد مذاکرات صلح با طالبان رابسیار خوشبینانه و غیر اپتیمیستیک میداند و چنین میگوید،"من یک کمپاین نظامی پایدار و نیرومندی را می بینم که تا هنوز در پاکستان پناه گاه های محفوظی داردو قوتهای امنیتی افغان را میخواهد تضعیف نماید ،بر ارگانها و تاسیسات دولتی یورش برد و انفجار و انتحار را سازماندهی نماید .و ناهنجاری و نا امیدی را در ایلات متحده تقویه نماید . پایان