محمد علی مهرزاد
کوکنار؛ درآمد زنده گی غرب وطالبان!
مسا یل که تا اکنون از انظار اکثر نا ظرین سیاسی بدورما نده وکمتر به ان توجه شده است، بدون شک بگــیرانداختن افغا نســتان در دام شبکه های شیطانی ((مرگ)) و(( مواد مخدر)) بوده، و برون رفت ازین فاجعه قرن 21 نه بصورت اشکار وپنهان راه خروج ونه هم نقطه پا یا نی دیده میشود ؟ شبکه های مخوف وسازمان یافته مافیا یی مواد مخدر، چون تار عنکبوت سیطره پنها نی درسطح جها نی تنیده شده است ، ویک شاخه آن در کشورما چون دولت در درون دولت فعالیت دارد، البته قدرت اقتصادی این سازما نها در ساختار های سیاسی ونظامی کشورها نفوذ کرده وحتی می توان در سالهای اخیر اثرات نفوذی آن را به شکل تهد یدات چشم گیر روی دولت ها وحتی روی سیاست مداران پر قدرت سیاسی ملاحظه کرد ،سرعت و مظاهر قدرت عمل این سازما نها در جا یبجای مهره های وابسته به خودرا در قدرت سیاسی وساختار ا داری در برخی از کشورها ی منطقه وجهان مد تها قبل تحقق یافته، و در قوای سه گا نه افغا نستان نیز درین دو دهه اخیردر حال طرح ریزی ومراحل ابتدایی خودرامی پی ما ید ! بدون شک تلاشهای مبارزه علیه مواد مخدر چون تیری است که در تاریکی رهاشده است ، وتا اکنون قدرتی برای برچیـدن این سـوداگران مرگ در د نیا ، زاده نشده ، چه رسد به کشـوری چــون افغا نستان ،که تازه مافیا در بازار یا بی وانتخا ب بهترین گز ینش به حیث بستر مساعد و بی نظیر ،از نظر شرایط کشت وقاچاق مواد مخدرافغانستان را بعد از چین قرن 18 میلادی مساعد یافته، تا پلان های که در چین به آن دست نیافت وعا قبت توسط (جنگ تریاک) به شکست مواجه شد ، اینک پدیده شوم مواد مخدر در افغا نستان تکرار تاریخ از طرف قدرتهای مطرح دیروز وامروز می باشد . این حواد ث تاریخی خداکند هشدار ی باشد برای مردم و به خصوص برای دولت مردان که در لاک تنظیمی ، وتعصبات قومی در گیر ومصروف تقسیم غنا یم بیت المال واشغال پستهای دولتی به اسا س تبار گرایی ونپوتیزم تنگ نظرانه می باشند ! بعد ازجنگ دوم جهانی سازمانهای استخباراتی غرب از جمله انتلجنت سرویس انگلستان روابط زیادی با مافیای ایتالیا بر قرار کردند ،تا از انها در راستای پیشبرد اهداف خود بهره ببرند . هدف از این ارتباطا ت کسب اطلاعات در مورد سواحل ایتالیا از پیاده سازی نیروهای متفقین ونیز مبارزه علیه سازمان جدید ونو ظهورکمونیستی ایتالیا طرح ریزی شده بود ، سازمان استخباراتی انگلیس از تمام تبعید یان کشورها به شکل گا نگستر استفاده بعمل آورد ، وانهارا به جزیره سیسل در جنوب ایتالیا فرستاد تا در انجا امپراطوری هیروئین خودرا بنیان نهند ،واز طریق ترکیه مواد خام را وارد واز مسیر لبنان به لابراتوار های که در سیسل ایجاد کرده بود ند می فرستاد ند .دفتر اطلاعا تی نیروی دریای بریتانیا حتی ارتبا ط نزد یک به گا نگسترهای چین برقرارکرده بود تا حجم بیشتر از تریاک ، مرفین ، و هیروین را در اختیار داشته باشد ، بدین ترتیب سومین پایه تجارت هیروین پس از دوران جنگ (( در مثلث طلای)) یعنی منطقه مرزی بین تایلند ، برمه ، لائوس و چین تشکیل دادند.
سا زمانهای استخباراتی غرب به منظور ارایه کمک های ما لی پنها نی به نیروی (( کومینتانگ )) وفا دار ( به جنرال چیا نکا یچک) که مشغول جنگ با کمونیست های چین به رهبری( ما ئو) رهبر انقلاب چین بود ،به این گروه کمک میشد تا تریاک چین به برمــه ، بانکوک و تا یلند قاچاق کنند .سازمان استخبـاراتی انگلیــس پولـهای زیادی در اختــیــار قا چاقچیان هیر وین در بندر ( مارسی) فرانسه قرار داد تا انها را برای نبرد علیه کمونیست ها بر سر تصاحب کنترل بند رگاهای شهر بسیج نماید . درسال 1951 ( لوسیانو ) مشهور ترین کانگستر ایتالیا که در زندان در نیو یارک دوران حبس سی ساله خودرا سپری می نمود از حبس رهاو با قاچاقچیان فرانسه با یک دیگر متحد شده ، بدین ترتیب توانستند تا اوایل دهه 1970 برتجارت جهانی هیروین استیلای کامل پیدا کنند.سازمانهای استخباراتی غرب ودر راً س ان انتلجنت سرویس انگلستان صرف به گانگسترهای غربی اکتفا نکرده میان تبهکاران سازمان یافته کشورهای شرقی از جمله کشورهای جنوب شرق اسیا وجاپان نیز به جذب نیرو پرداختند تا اطمینان حاصل کنند که این کشورها در مسیر کمونیسم حرکت نداشته باشند !سازمان استخباراتی انگلیس به کمک شبکه موساد اسرائیل در سال 1965 امریکارا وارد جنگی در ویتنام ساختند که فرانسه ان را در سال 1955 باخته بود ، هدف این سازمان ها استخباراتی ابعاد گسترده ای داشت ،از جمله نه تنها سود سرشار از درک مواد مخدر بود ، بلکه هزینه جنگ علیه کمونیسم را پیش می بردند ،با تاسف که در طول تاریخ غربیان از فاسد ترین نظامهای سیاسی ودولتی حمایه کرده اند ، ازجمله حمایت از رژیم فاسد ویتنام شمالی قبل از( هوچی منه ) که وابستگی زیادی به تجارت مواد مخدر به عنوان منبع در آمد وجود داشت ادامه داد .برای انتقال تریاک ، مرفین ، هیر وین ،به خارج لائوس چندین طیاره اختصاص داده شد تا کاری که از توان ویتنام جنوبی فراتر بود امریکا در اختیار انها گذاشت افغانستان از سال 2001 تا اکنون به گزارش دفتر مواد مخدر وجرایم سازمان ملل متحد (UNODC) کشت خاشخاش در افغانستان در سال 2011 با هفت درصد رشد نسبت به سال 2010به 130000هزار هکتار رسیده است . در دوران تجاوز و اشغال افغانستان توسط شوروی عمده ترین منبع کسب در امد برای سران تنظیم ها تولید و فروش مواد مخدر بود ،سازمان های استخباراتی غرب به کمک سازمان جاسوسی پاکستان ( ISI) این شاگرد وفادار تطبیق کننده پلانهای انگلیس در راستای جنگ پنهانی که با شوروی در افغانستان داشتند کمک های فراوان برای قاچاقبران مواد مخدر به اربابان جنگ افغانی نمودند ! رسا نهای معتبر امریکا به نقل از یکی از استا دان پوهنتون کالفرنیا دریکی ازسخنر انی ها که به تاریخ 19 دسامبر 2007 به شکل طنز وشوخی نقل قول شده است: (( به همه گان روشن است که افغانستان یکی از بزرگترین تولید کننده گان مواد مخدر در جهان است شاید هم یکی از دلایل بسیارعمده حضور ما درافغانستان توسط امریکا بوده باشد چراکه در ک ما از فلسفه امریکا ئیسم به ما ( امریکا یها ) اجازه نمیدهد قبول کنیم که یک کشور کوچکی چون افغانستان بتواند یکی از (( بزرگترین ها)) باشد وما با این همه نیروی نظامی که داریم به تماشا بنشینیم . اکنون با حضور خود در افغانستان توانستیم که یکی دیگر از القاب (( بزرگترها )) در جهان را هرچند به شکل غیر مستقیم هم باشد به نام کشورمان بیفزاییم )).! البته این سخنان طنز آلود وشوخی گونه بیان کننده واقعیت امروز افغانستان هستند ؟
سوال اینجاست که در طول پانزده سال حضور امریکا وناتو که خود وقتاً فوقتاً اعلان می کنند که هزینه جنگ طالبان از منابع مواد مخدر تامین می شود ، ویگا نه عامل تداوم جنگ تروریستان وطالبان از منابع مواد مخدر تمویل وبکار گرفته می شود، نه تنها به صورت ملموس در کاهش ویا نا بودی کشت و جلوگیری از قاچاق مواد مخدر کوتا آمده اند ، بلکه با حضور شان این ماده کشنده و فاجعه بار رو به افزایش گذاشته است ! بقول روزنامه نیو یارک تا یمز افغا نستان بخشی اعظمی از هیروین کشور انگلستان را تولید میکند . بدین ترتیب بعد از ین همه در خواست مداوم کشورهای که در افغانستان حضور دارند ،در مورد جلوگیری از کشت و تجارت مواد مخدر انچه مطلوب ما و کشورهای نا تو است کاری نه تنها صورت نگرفته ، بلکه در بسیاری موارد در راه نیل به اهداف مافیای مواد مخدر در افغانستان به شکلی مستقیم ویا غیر مستقیم زمینه سازی شده است . این حالت کجدار ومریز در بخش مبارزه علیه مواد مخدر تا اکنون قناعت مردم افغانستان وکشورهای نا تو را فراهم نساخته است در عوض گراف رشد تولید مواد مخدر رو به افزایش وقا بل نگرانی را بار اورده است ، در مقابل اصرار کشورهای ناتو امریکا به سازمان استخباراتی ( سیا ) که در داخل افغانستان فعالیت دارند خواست تا راهای مجادله با مواد مخدر را بررسی نماید ، این امر فهمیده نه شد که چرا با مخالفت این سازمان روبرو شد؟
روزنامه نیویارک تایمز نیز طی مقاله ای با اشاره به همکاری بین سازمان سیا و قا چا قچیان مواد مخدر نوشته است : بزرگترین قاچاقچی افغانستان که از سال 2008 میلادی در زندان امریکا به سر می برد ، عامل سیا بوده است ، به نوشته این روزنامه امریکایی ، جمعه خان براهوی در قبال در یافت مبلغی هنگفت ، اطلاعات مربوط به طالبان ، فساد دولت افغانستان و قاچا قچی مواد مخدررا در اختیار این سازمان قرار می داد ،وی خطر ناک ترین قاچاقچی مواد مخدر وحامی طالبان معرفی شده بود ،در سال 2008 میلادی باز داشت وبه زندانی در نیو یارک منتقل شد . نیو یارک تا یمز به نقل از چند مقام پر نفوذ که نام شان ذکرنشده است ، نوشته که حاجی جمعه خان که سالها برای سازمانهای گونه گون از جمله سازمان استخبارات ایران خدمت می کرد ، بعد ازحمله امریکا علیه طالبان والقاعده به یکی از بزرگترین قاچاقچیان مواد مخدر این کشور تبد یل شده بود. این در حالی است که منابع اگاه امریکایی گفته اند ، وی پیش از آن مبالغی هنگفت از امریکا در یافت کرده بود . بر اساس گزارش نیویارک تایمز ، جمعه خان حتی در سال 2006 برای دیداروگفت وگو با مقاما ت سازمان استخباراتی واداره مبارزه با مواد مخدر امریکا به طور محرمانه به خارج منتقل میشده است ! جمعه خان اکنون در امریکا به سر می برد ودر باره اقرار به جرم با مقامات امریکا سرگرم مذاکره است .
در اواخر سالهای 1990 حینکه گروه طالبان نیروی خویش را در اکثر نقاط کشور چیره نموده بود ، چانس مشروعیت خویش را در برابر جوامع جهانی به علت حمایت ان گروه از تولید وتجارت مواد مخدر ومفا دیراکه ازین معاملات بدست می اورد ند ، از دست داد ، وبعدا بطور عجیبی ، زمانیکه برعکس جریان قبلی زرع خشخاش را ممنوع ساختند ، فقط چند ماه بعد از ان از قدرت ساقط شد ند . بعداز حضور قوای ناتو وامریکا در سال 2001 در افغانستان ، تشدید معاملات تریاک در کشور ، حاکمیت کابل را به سوی منافع مافیای مواد مخدر فساد اداری ، غصب زمین های دولتی وچورچپاول بیت المال کشانیده شد ! ودر عین زمان باعث تقویت نیروی طالبان وکنترول بیشتر شان در ولایات کشور شده است . بدون شک تداوم جنگ های مستمر در افغانستان باعث رشد بیرحمانه محصول تریاک در کشورگردید، چنانچه میزان محصولات که در سال 1979 بالغ بر 250 تن بود ، در سال 2007به 8200 تن ارتقا نمود ، که در حال حاضر 50% محصولات نا خالص ملی را احتوا نموده 90% هیروین جهان را تولید و تهیه می کند .
مردم افغانستان اکنون بعد از ده سال از ایا لات متحده امریکا می پرسند که ایا کسی بطور تمام عیار ((کشورمخدر)) مثل افغانستان را آرام خواهد توانست ؟ جواب این سوال جدی ونهایت مهم مرتبط است به تاریخ سه جنگ افغان که واشنگتن طی سی سال اخیر در ان در گیر بوده است ، جنگ مخفی استخبارات در سالهای 1980 ، جنگهای تنظیمی سالهای( 1990 که در آغاز بوسیله سازمان استخبارات امریکا 900 ملیون دالر هزینه مالی گردید ) ، وسرانجام مبارزه با تروریزم در سال 2001 : در هریکی از این جنگها ، ایلات متحده امریکا با متحدین طبعی خود چون ایران وپاکستان به قیمت پیروزی نظامی خود زمینه را برای مداخله ایران وپاکستان که هردو در لجن زار قاچاق مواد مخدر و مراکز تربیه تروریزم آلوده اند افغانستان رابه دست انها سپرد ؟ بعد از سرمایه گذاری 3 بلیون دالر برای ویرانی افغانستان در سال 1992 امریکا مارا ترک کرد ؟ ودر عقب خود یک افغانستان ویرانه را با یک ملیون کشته ، 5ملیون مهاجر وحدود 10-20 ملیون ماین زمینی ، تاسیسات ویران اقتصاد ورشکسته ، جنگ سالاران مسلح قبایلی که اماده جنگ باهم در رابطه با کنترول تاج وتخت پایتخت بودند بجا گذاشت ؟
در پایان با درد ودریغ باید گفت که برای پایان بخشیدن چرخش مرگ ومواد مخدربا این همه نیروهای پرقدرت قرن 21 که در خاک افغانستان قرار دارد ، چنان می نماید که امریکا در میان این چرخش بی پایان مرگ ومواد مخدرگیر مانده است ، هر بهار سال در میان کوه های بزرگ و مرتفع ، برف ها ذوب می شوند ، دانه های خاشخا ش جوانه می زنند ، ونیروی های تازه نفس طالبان به همکاری ایران وپاکستان به مزارع می ریزند ، تعداد زیاد بوسیله آتش مرگبار توپخانه امریکا ها جان می سپارند ، سال بعد برف ها آب می گردند ، خشخاش های تازه بر زمین می رویند ونیروی های جوان طالب علیه امریکا یها سلاح بر می دارند ، که خون ریزی زیادی را در قبال میداشته باشد . این چرخش برای مدت 10 سال مکرر در چرخش بوده است وتا اینکه تغیرات عمده بوقوع نپیوندداین سناریو با درد ودریغ تا لایتناهی سیر می کند واز مردم ما قربانی خواهد گرفت ؟!