سنجر غفاری

  

 احتیاط ازنام ملت وجامعه جهانی

شهرت طلبی بس است.

آتش بس یک آزمون ویک پایان ؟

 صلح با خروج نیروها خارجی از افغانستان نه، بلکه در حضور آنها میتواندبدست آید !  
منشی عمومی ناتو، اولین آتش‌بس در جنگ افغانستان را که در ماه مبارک رمضان از سوی اشرف غنی اعلان شد و طالبان مسلح آنرا در روزهای عید پذیرفتند، امیدوار کننده خوانده گفت، از آن حمایت میکند. وی این سخنان را به روز پنجشنبه ۲۱.۶.۲۰۱۸درنشستی که در لندن برای آمادگی اجلاس سران کشور های عضو ناتو درماه آینده تدویر می گردد بیان داشت.موصوف ابراز داشتند تا بربنیاد این آتش بس باید کار بیشتری صورت بگیرد.
 ینس استولتنبرگ منشی عمومی ناتو گفت "یک مسئله تشویق کننده ابتکار صلح اشرف غنی است. برای اولین بارما دیدیم که آتش‌بس هر چند کوتاه بود، ولی نتیجه داد. نخست حکومت آتش‌بس اعلان کرد و پس از آن طالبان حداقل چند روزی آن را پذیرفتند. ما هر چند باید این راه طولانی را کوتاه سازیم، اما موضوع امیدوار کننده این است که برای روند آشتی و صلح به هدف ایجاد یک چوکات، تلاش‌های واقعی صورت می‌گیرد و برای اولین بار در جنگ افغانستان آتش‌بس می‌شود و باید بر این بنیاد کار کنیم." همزمان با این در اعلامیه ارگ ریاست جمهوری تنهاازستایش مایک پنس معاون رئیس جمهور ایالات متحده امریکا درارتباط آتش بس که با اشرف غنی صحبت تیلفونی داشتند اشاره شده است، علاوتآ امریکا وناتو به این باور هستندتا گفتگوهای صلح باید باحضور نیروهای بین المللی در افغانستان صورت بگیرد. 
 امریکا وناتو :طالبان باید بدانند که در میدان جنگ نمی‌توانند برنده شوند. تا زمانی‌که ما این موضوع را به آن‌ها ثابت کنیم، در آنجا باقی می‌مانیم. ما نیروهای افغان را آموزش می‌دهیم، همراه‌ شان کمک می‌کنیم، به آن‌ها مشوره می‌دهیم و تمویل می‌کنیم تا زمانی فرا رسد که طالبان به آن پی‌ببرند که آن‌ها در مذاکرات به دور میز چیزهای زیادی بدست آورده می‌توانند.یک مقام وزارت خارجه پاکستان که نخواست نامش افشا شود، به روزنامه اکسپرس تریبون گفت، گفتگوهای صلح بین حکومت و طالبان افغان پس از وقفه طولانی دریک محل نا مشخص آغاز شدنی است.همچنان یک هئیت حکومت کابل روز سه  شنبه در اسلام آباد با مقام های پاکستانی درباره آتش بس گفتگو کردند.
وزارت امور خارجه ازبکستان نیز طی اعلامیه ای میزبانی گفتگوهای صلح میان حکومت کابل و طالبان را عهده دارشد. همزمان با آغاز آتش بس سه روزه میان طالبان و حکومت کابل ، نماینده ملل متحد یا یوناما در افغانستان طی بیانیه ای  از اعلان آتش بس میان  حکومت کابل و طالبان  استقبال و ستایش نمودند ، اگر برقطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد از ۲۲ مارچ ۲۰۰۲ که دفتر یوناما رسمآ در افغانستان شروع به فعالیت نموده است توجه صورت بگیرد درزمینه  برسی اوضاع افغانستان بادرنظر داشت قطعنا مه های متعدد شورای امنیت سازمان ملل متحد بخصوص بعد از سال ۲۰۱۶ بدینسو این نخستین اظهار امید واری  واطمینان دربیان یک نماینده رسمی این سازمان در افغانستان مشاهده گردید که نمایانگر پایان بخشیدن به هرگونه طرح و برنامه سازی های دیگری درزمینه ای برگشت ثبات واستقرارنظام درافغانستان را نوید دهنده بود، ونباید تلاش وزحمات جامعه جهانی و سازمان ملل متحد را دراین زمینه نادیده گرفت.بنا براین برای مردم ما وجامعه جهانی در آینده سرنوشت ملی کشور ما ، طرح  جامع دیگری وجود ندارد، با ورود طالبان به پایتخت ناکام گردیده،
هر چند طالبان پس از سه روز عید حملات شانرا از سر گرفتند، اما باور عام بر این است که شدت حملات طالبان نسبت به گذشته خیلی کاهش یاقته و راه‌های دیپلوماتیک نسبت به قبل بیشتر فعال گردیده‌اند.
 اما درهشدار فرمانده امریکایی از خروج نیروهای خارجی از افغانستان چنین آمده است ؟ هرگاه نیروهای امریکایی پیش از زمان مناسب از افغانستان بیرون شوند، گروه‌های هراس‌افگنی چون القاعده و داعش از این کشور بر امریکا حمله خواهند کرد..
جنرال اسکات میلر در یک نشست کمیته خدمات تسلیحاتی سنای امریکا گفت که فشار نظامی  بر طالبان برای ایجاد شرایط مصالحه سیاسی در افغانستان ضروری است.
 جنرال اسکات میلر، نامزد فرماندهی ماموریت حمایت قاطع، گفت: "من هدف اصلی مان را در افغانستان درک میکنم و آن اطمینان یافتن از این است تا هراس افگنان هرگز نتوانند از افغانستان همچون پناه‌گاه برای تهدید امریکا و اعضای دیگر جامعه جهانی کار گیرند. من باور دارم که فشار نظامی برای ایجاد شرایط برای مصالحه سیاسی ضروری است، جنرال میلر که بتاریخ ۱۸.ماه جاری در نشست کمیته ای خدمات نظامی سنای امریکا سخن میگفت  چنین بیان داشت : همکاری پاکستان درجهت موفقیت استراتیژی امریکا برای افغانستان وجنوب آسیا مهم است ، تآمین ثبات دایمی در افغانستان بدون همکاری پاکستان  نا ممکن نه ، اما دشوار است ،بنآ بر گفته های این جنرال بهبود و ادامه مناسبات نیک پاکستان درزمینه ای موفقیت ها و دست آوردهای امریکا وناتو درمنطقه پایان تنش ها میان امریکا و پاکستان خواهد شد که بعضی ها تصور دارند تا  زمان ایکه اضمحلال و تجزیه پاکستان  بوسیله جامعه جهانی صورت نگیرد ، هرگز صلح در افغانستان و منطقه  تآمین نمیگردد؟  جنرال میلربا ابراز نگرانی از ادامه ای  پشتیبانی پاکستان ، ایران و روسیه از طالبان گفت،بی پشتیبانی اسلام آباد رسیدن به صلح در افغانستان نا ممکن است، به گفته او برای دست یافتن به راه حل سیاسی   قضیه افغانستان ، تنها فشار نظامی کافی نیست ودرکنارش به فشار های دیپلوماتیک و اجتماعی نیزنیاز است. میلر افزود: من هنوزهم رفتار پاکستان را در پیوند با افغانستان متناقض می  .  بینم، اما بربنیاد راهبرد جنوب آسیا نه تنها از رهگذر نظامی بل از رهگذر دیپلوماتیک نیز ما انتظارهای بسیاری از پاکستان داریم .میلر در پاسخ به سؤالی در مورد اهمیت آتش‌بس در روزهای عید در افغانستان گفت، طرفدار کاهش خشونت است و زمانیکه خشونت کم میشود فرصت زیاد برای گفتگو‌ها پیدا میشود ، اما او افزود که نمیخواهد تا توقع بیش از حد از آتش بس داشته باشد..
این جنرال امریکایی باور دارد که آتش‌بس آغازی برای دیالوگ بوده میتواند و حالا مهم است حکومت افغانستان،طالبان وجامعه جهانی آنرادنبال کنند. در همین حال شماری از سناتوران امریکایی از بد ترشدن اوضاع درافغانستان نگران اند، جک ریدسناتور امریکایی گفت :                         می کنندکه امسال اوضاع عمومی در افغانستان در نتیجه بی ثباتی مداوم سیاسی اندکی بدتر خواهد "
جیم انهوف، سناتور امریکایی، گفت: "بربنیاد راهبرد جنوب آسیا، ما پیشرفت‌هایی در افغانستان داشتیه‌ایم. اما در باره ادامه حمایت پاکستان از طالبان باید مواظب باشیم.                                    بادرنظر داشت تلاش و اقدامات فوق الذکر جامعه جهانی و پشتیبانی سازمان ملل متحد از ادامه مذاکرات و تماس حکومت کابل با طالبان چنان به نظر می رسد که  راه حل و تظمین ثبات در افغانستان ومنطقه بسوی پایان خصومت های منطقوی و ناباوریها میان پاکستان و جامعه جهانی به خصوص ایالات متحده امریکا گردیده است ، در آینده های نزدیک شاهد تحولات شگرف دیگری خواهیم بود که باعث ایجاد باورهای ملی وپایان بخشیدن به این تراژیدی های خونین ، دامن زدن به نفاق ملی، قومی ، سمتی و زبانی بوسیله ای حلقات مشخص درداخل نظام موجوده کابل  و بیرون از کشورکه با استفاده از نام و اتوریته ای دوستان بین المللی مردم افغانستان، تلاش دارند و تبلیغات و ناباوری های مختلف وسوی ظن ها را از نام جامعه جهانی و سازمان ملل متحد در زمینه حل بحران موجوده کشورایجاد بدارند ، به باور اگاهان سیاسی، نظامی و بین المللی در زمینه  آتش بس موقت و اعلان ادامه ای دیالوگ و مذاکره با مخالفین مسلح دولت و نقش پاکستان در زمینه بیشتر قابل درک و حمایت جامعه بین المللی محاسبه گردیده است وبراین واقعیت استوار می باشد که تظمین ثبات در افغانستان و منطقه فقط و فقط گره خورده به اجماع منطقوی و ایجاد فضای باور واعتماد ملی وبین المللی مردم افغانستان ، کشور های منطقوی و جامعه جهانی الترناتیف دیگری وجود ندارد.  تلاش های جدی و موثری درزمینه آغاز یافته است چنانچه مقامات رهبری عربستان سعودی نیز درزمینه ای ادامه تلاش های صلح موجوده با مخالفین مسلح کشورتآکید و موافقت شان را ابراز نموده اند، همچنان محمد حنیف اتمر رئيس شورای امنیت کشور  به ازبکستان سفر نموده و درزمینه ای صلح و آینده سیاسی و مذاکرات با طالبان دیدگاه های شان را شریک ساختند و علاوتآ  توافقاتی مبنی برافزونی  قوت های بیشتری نظامی درزمینه ای تحکیم ثبات و امنیت آینده کشور ما با  کشورهای عربی نیز صورت گرفته است و با حضور نظامی شان به افغانستان سهم خویش را عهده دارشده اند. انچه برای مردم ما قابل پذیرش است پایان این جنگ و ناباوره های ملی میباشد که دوطرف جنگ را بکلی خسته نموده است. چنان به نظر می رسد که فرصت های بنام طرح و تطبیق اهداف شخصی افراد و گروها در زمینه فوق برای جامعه جهانی و سازمان ملل متحد مردود می باشد. 

 سنجر غفاری                                                                                            

 فرانگفورت ۲۴ جون ۲۰۱۸               

 

 


بالا
 
بازگشت