په اروپا کی دمیـشـته افغانانو د تولنو فدراسـیون

   فدراسـیون سازمانهای پناهندگان افغان در اروپا

Federation of Afghan Refugee Organizations in Europe         


 

چهلمین سالروز قیام بیست چهارم حوت مردم هرات گرامی باد

از قیام ۲۴ حوت ۱۳۵۷ مردم هرات امسال چهل سال میگذرد، قیام ۲۴ حوت هرات نقطه ی عطفی در تاریخ مبارزات مردم افغانستان علیه حاکمیت حزب دموکراتیک خلق بشمار میاید، هنوزاز حاکمیت ان حزب جنایتکار وضد مردمی یکسالی هم نگذشته بود که مردم سلحشور هرات از بی بند و باری و ببند و بگیرهای عوامل رژیم بستوه آمده بودند و در ابتدا با اعتراض علیه سیاستهای حاکمیت دست به اعتراض ضد دولتی در ولسوالی های پشتون زرغون بروز نهم حوت زدند. این اعتراضات بتاریخ های هجدهم و نزدهم حوت به غوریان زنده جان کشیده شده که با سرکوب وحشیانه و دستگیری مردم توسط قوای دولتی و حزبیهای مردم ستیزروبرو گردید.

درپی دستگیری مردم عامه از برزگر و کارگرو معلم و کارمندان و مردم روستائی و انتقال انها به زندانها و فرقه هرات ، مردم خشمگین گردید و قرار برآن شد تا اعتراض عمومی بروز پنجشنبه ۲۴ حوت درشهر هرات برگزارگردد، مردم از روستا ها و اطراف هرات همراه با مردم شهر در خیابانهای این شهر باستانی دست به راه پیمایی زدند اما از انجا که عوامل دولتی از قبل بر نقاط استراتژیک شهر از جمله قلعه اختیار الدین و ماموریت های پولیس ودفاترحزبی در ادارات دولتی کمین کرده بودند بر مردم معترض با شلیک گلوله دست به کشتار معترضین دست زدند. هرقدر سرکوب شدت می یافت، مردم خشمګین تر میشدند.

 بدستور نظیف الله نهضت والی وقت هرات (اکنون  پناهنده در اروپا)، سیدمکرم قوماندان فرقه ۱۷ هرات وجنرال روسی ویسلوویچ واحد های زرهی فرقه هرات را به خیابانهای هرات برای هدف قرار دادن مردم فرستاده و با قتل عام مردم و معترضین غیر مسلح از زمین و نیروی هوایی با بمباردمان هوایی از هوا دست به کشتار مردم زدند و این جنایت آتش خشم معترضین را شعله ور تر ساخته و رویارویی مردم با دستگاه کشتار دولتی( جنرالها و صاحب منصبان خلقی پرچمی و کمیته های جاسوسی حزبی ) تبدیل به یک جنگ نا برابر گردید، مردم با دست خالی با بیل و تبر سنگ و چوب در مقابل تانکها و بریدیمهای دشمنان مردم یورش بردند.

کشتار بیرحمانه مردم بروزهای ۲۴ و ۲۵ حوت به بیش از هزاران نفر رسیده بود که باعث خشم صاحبمنصان غیر حزبی در فرقه ۱۷هرات گردید و تعدادی از صاحب منصان غیرحزبی بروز ۲۶ حوت با پیوستن به مردم بپاه خواسته هرات، با قیام در برابرمشاورین روسی و صاحب منصبان خلقی پرچمی در فرقه ۱۷هرات، همبستگی خود را با مردم اعلام داشتند و با باز کردن تحویلخانه های فرقه و تقسیم مهمات بین مردم، جنگ و رویارویی مردم با دولت مزدور به اوج مقاومت مسلحانه تبدیل گردید.

از انجایکه قیام بیست چهارم حوت هرات یک طغیان خود جوش مردمی بوده و نزدیک به مرحله پیروزی بود. ترس از پیروزی مردم هرات، موجب التماسهای نور محمد تره کی به کاسگین و برژنف برای ارسال سربازان و نظامیان شوروی با لباس افغانی در سرکوب مردم هرات،  درخواست مداخله هوایی مستقیم توسط طیاره های نظامی از داخل خاک شوروی و اعزام نیروی زمینی از بندر آقینه به صوب هرات شد.

شرح مفصل درخواست نورمحمد تره کی با کاسگین که در اعلامیه های قبلی فارو بخاطر یادواره حماسه ۲۴حوت هرات بنشر رسیده، نیاز به یاد آوری مجددآن نیست. در اینجاه به یک بخش کوچک ازگفتگوی تره کی و کاسگین اشاره میگردد که این نوکر بدسگال شوروی ( یا به اصطلاح پیروان او نابغه شرق شان چقدر بی ازرم بوده و نهایت سر سپردگی اش در همین جمله خلاصه میگردد) را مشت نمونه خروار نقل میگردد.

" آ. ن. کاسیگین. اگر توسط طیارات بشما بسرعت تانکها، مهمات لازمه و هاوان ها را انتقال دهیم آیا شما کارشناسان مربوطه را که بتوانند این اسلحه را استفاده کنند، خواهید یافت؟

نور محمد تره کی: به این پرسش من پاسخ داده نمیتوانم. دربارهء آن مشاوران شوروی میتوانند پاسخ دهند."

 

از محتوای این بخش مذاکره نور محمد تره کی که در دستگاه استخبارتی شوروی وقت بنام مستعار" نور" در خدمت دستگاه جاسوسی ک جی بی بود و به همین جهت در افغانستان سمت رهبری حزب مزدور دموکراتیک خلق را شوروی ها به او سپرده بودند، ثبوت روشنی از وابستگی مطلق حزب اش به روسها است. نا گفته پیداست که حرف اول را با وجود اینکه نور محمد تره کی رهبر حزب د. خ را بیدک میکشید و به مثابه رئیس جمهور گماشته شده بود، مشاوران روسی میگفتند و در واقعیت افراد ک جی بی یا دستگاه جهنمی جاسوسی شورویها، حاکمان و گرداننده گان واقعی کابل انزمان بودند و این هویت واقعی مدعیان حاکمیت آنزمان است که باید از ان نسل امروزی و فردای جامعه ما خوب مطلع گردند، آنرا بخاطر بسپارند و از آن  بیاموزند.

 با این درخواست نور محمد ترکی که بدون شک توسط سایراعضای بیروی سیاسی و کمیته مرکزی ح.د.خ. ا. تائید شده بود، رهبران حزب مرتکب دو جنایت نا بخشودنی درحق مردم افغانستان ودر کشتار مردم هرات شدند:

اول اینکه راه ورود ارتش تجاوزگر شوروی را به افغانستان برای سرکوب مردم هرات و سایر ولایات باز نمود، دوم اینکه در کشتار و قتل عام مردم به پا خواسته هرات، طیارات روسی با علامت قوای هوائی افغانستان تا توانستند بر قیام کنندگان و شهریان هرات بم ریختند. علاوه بر آن جاسوسان ک جی بی و ادمکشان بومی تحت رهبری شان بمدت چندیدن شب و روز ولسوالی های هرات را از زمین و هوا زیر بمباردمان قرار داده و با توپ و تانک شهر را محاصره کرده و به سرکوب مردم مبادرت ورزیدند. قربانیان  این سرکوب و حشیانه بیش از بیست و چهار هزار شهید و هزاران زخمی و معلول بودند. اما خلقی ها به این اکتفا نکرده و صدها نفر دیگر را به جرم همکاری در قیام دستگیرواعدام نمودند.

در بخشی از اسناد بنشر رسیده بنام ک جی بی در افغانستان نوشتۀ واسیلی متروخین، آرشیف دارارشد ک جی بی در رابطه با قیام هرات چنین امده است که " در ماه مارچ ۱۹۷۹در انزمان که دگرمن کتیچف مشاور نظامی فرقه بود، نیز تلاشی برای شورش در برابر مقامات دولتی صورت گرفته بود. یک گروه عملیاتی وزارت دفاع اتحاد شوروی و نمایندگی کی جی بی برنامه فعالیت های نظامی، عملیاتی و سیاسی در برابر شورشیان و در جهت استقرار حکمرانی رژیم کابل در مرکز و اطراف ولایت هرات را طرحریزی کردند. شهر در محاصره سربازان شوروی قرار داشت."

هرات باستان را از هوا و زمین توسط ددمنشان روسی و نوکران افغانی انها زیر حملات بیرحمانۀ قرار داشت. با محاصره شهر هرات توسط نیروهای نظامی تازه وارد از فرقه قندهار، به قواندانی جاسوس شناخته شده آنوقت شوروی شهنواز تنی عده بیشتر مردم به رگبار تفنگ و هاوان و راکت روبرو شده و موجی از دستگیری و محاکمه صحرایی براه انداخته شد. به بی رحمانه ترین شکل ممکن مردم را کشتند و در گورهای دسته جمعی که توسط بلدوزرها و لودر ها در اطراف و اکناف شهر هرات حفر میگردید دسته دسته، چه بسی که زنده بگور کردند و زیر خاک نمودند.

جنایتهای سازمانیافته ح.د.خ.ا به سرکوب اعتراض مسالمت امیز مردم هرات خلاصه نمیگردد.  سرکوب سیستماتیک و خشونتبارهر حرکت مخالف اشغال و هر انسان دگر اندیش توسط حکومت دست نشانده ، خط سرخیست از خون مردم افغانستان که تاریخ جنایتبار۱۴ سالۀ حاکمیت این حزب مزدورد.خ.ا. را در افغانستان رقم زده است. اگربه چند مثالی از قیام های مردم افغانستان اکتفا کنیم،  میتوان از قتل عام مردم کرهاله کنر در ۲۰ اپریل ۱۹۷۹، سرکوب قیام چنداول کابل در دوم سرطان  ۱۳۵۸که با گرفتاری وسیع متعاقب آن همراه بود، براه انداختن دریای خون ازجوانان پوهنتون کابل،  پولی تخنیک و لیسه های افغانستان بعد از هر اعتصاب و یا پخش هرشب نامه،  سرکوب قیام بالاحصار در ۱۴ اسد و سرکوب خونین قیام سوم حوت شهریان کابل، بیانگر واقعیت خون اشامی حاکمیت ح.د.خ. ا است. اتهام جنایتکار بر جبین این مزدوران اجنبی نقش بسته است و دریایی از خون بین این عاملین بربادی افغانستان و مردم این کشور فاصله ایجاد نموده است.  کارنامهٔ ننگین ۱۴ سالۀ حاکمیت پوشالی این حزب، ننگ ابدی را در تاریخ به نام مسولین، رهبران کمیته مرکزی، بیروی سیاسی، والیان، جنرالان، مسئولین کمیته های سیاسی شهری و ولایتی این حزب جنایت پیشه ثبت تاریخ گرانیده است.مردم افغانستان جنایکاران را نه فراموش میکنند و نه میبخشند.

یاد همه جان بر کفان قیام قهرمانانه ۲۴ حوت گرامی باد.

 

 

فدراسیون سازمانهای پناهندگان

افغان در اروپا " فارو"

 

 

 


FAROE, Post Box 707,   2300 AS,   Leiden,     www.afghandiaspora.org,    

faroe_af@hotmail.com

 


بالا
 
بازگشت