داکتر جلیله سلیمی

 

تاریخ بیاد ماندنی در موسیقی افغانستان

ارزش جایزه پولار برای افغانستان و افغانهای مقیم سویدن

 

گوینده در مقابل پادشاه ، ملکه ، شاهزاده های سویدن و مهمانان خاص که از کشور های  متمدن  دعوت شده بودند اعلان میکند. امسال یکی از دو بهترین جایزه بزرگ موسیقی جهان به گروه از موسیقی افغانستان تعلق میگیرد .

مرد که  چند سال قبل در اثر حمله انتحاری  شنوایی اش را تقریبا  از دست داده بود  در جایگاه جایزه چون  نوبل  به ستیژ دعوت میشود و همه اشتراک کننده گان محفل با افتخارایستاده میشوندو برایش کف میزنند .

تصور کنید وقتی از افغانستان بیرون شوید فقط در میدان هوایی یکی از کشور های دیگر بگویید افغان هستید چی عکس العمل را متوجه میشوید ؟ میدانم چی جواب دارید . ولی اینجا قضیه بر عکس است در تالار با شان شوکت شاهی سویدن آواز خوان محبوب سویدنی یکی از آهنگ های تاریخی  افغانها  را دوباره خوانی میکند و با کمپوز و تغییرات که در آهنگ آورده است برای اروپایی ها بسیار شنیدنی ساخته است .مردم سراپا گوش هستند و در ختم آهنگ  به احترام این اهنگ  بپا میاستند و احترام میکنند

دا زمونږ زيبا وطن , دا زمونږ ليلا وطن.دا وطن مو ځان دی , په مونږ باندې ډير ګراندی , دا افغانستان

آریانا سعید زن افغان که هنوزاز زیر شلاق طعنه  ها و توهین های  مردم متعصب و زن ستیز  سر برون نکرده است با افتخار در کنار هموطنش ایستاده میشود و او را حمایت میکند  سخنرانی میکند و با صدای زیبایش  موسیقی افغانستان را معرفی میکند . او میگوید این  آهنگ هزارگی را بیاد بت های تاریخی بامیان که ویران شدند میخوانم . همه سراپا گوش هستند  همه برایش کف میزنند و احترام میکنند .
من نمیدانستم برای چی اشک میریزم . حس عجیبی داشتم نمیتوانم بیان کنم نمیدانم که بسیار خوشحال بودم و یا بسیار غمگین فقط گیج بودم وقتی از افغانستان باشید شاید این احساس مرا درک میکنید.

افغانستان که تا امروز در همین کشور جایزه دهنده با ترور . وحشت و قتل و فرار و بمب و خون و آتش معرفی میشد و حتی نامش برای اکثریت اروپایی ها وحشتناک است امروز توسط همان  پادشاهی که همه ساله بزرگترین جایزه های جهانی نوبل را به نابغه ها . مخترعین که با اختراعات شان جهان را زیر و رو میکنند  امسال همان جایزه را به یک افغان میدهد ؟

استاد احمد سرمست و آریانا سعید آنجا ایستاده نبود . تمام مردم افغانستان در آن ستیز دعوت شده بود . مردم که دروازه های اروپا را به رویشان بستند  .کودکان ، زنان و کودکانشان در قایق های فرار از جنگ در  دریا های به سوی اروپا غرق میشوند .اجساد شان خوراک نهنگ های دریا های اروپا  میشود .کودکانشان در جاده های اروپا سرگردان اند . پاسپورت تذکره و تمام اسناد تحصیلی شان را در زباله دانی هایشان میندازند.

امروز جایزه را که برای اروپایی ها و امریکایی ها شایسته میدانستند برای یک افغان میدهند ؟.آفتاب از کدام جانب طلوع کرده است ؟

جایزه موسیقی پولار بالاترین جایزه موسیقی سوئدن از معتبرترین جوایز موسیقی در اروپاست که به خاطر قدردانی از موسیقی‌های برتر بین‌المللی سالانه به یک هنرمند کلاسیک و یک هنرمند یا گروه پاپ اهدا می‌شود و به نوبل موسیقی مشهور است.پول که به برندگان این جایزه دااده میشود مبلغ دو میلیون کرون سویدنی و یا دوصد هزار دالر امریکایی است .

این امتیاز برای افغانهای که در سویدن زندگی میکنند پیام خوبی است احساس می‍کنم با این جایزه سویدن علاقه خود را به فرهنگ افغانها بیان میکند . گرچه سویدنی ها با کار های قبلی هم نشان دادند که به فرهنگ تمام ‍کشور ها از جمله افغانستان بسیار احترام دارند و در بعضی موارد برایشان خوش آیند است چون

همه ساله جشن نوروز از تلویزیونهای رسمی سویدن به صورت زنده پخش میشود . و گروه بزرگ از سویدنی ها تا نیمه های شب جشن چهار شنبه سوری را با افغانها و ایرانی ها یکجا تجلیل میکنند . موسیقی مردم افغانستان برای سویدنی بسیار آشناست همه ساله بخش بزرگ جشن ها و پارتی های کوچک و بزرگ مکاتب و فاکولته های سویدنی ها را موسیقی افغانستان تشکیل میدهد.

پارسال پادشاه سویدن یک گروپ از نوجوانان افغانستان را به حضور پذیرفته و آنها را مورد نوازش قرار داد .

گاهگاهی صدر اعظم سویدن  به صوت انفرادی و دسته جمعی با افغانها دیدار میکند  و با آنها یکجا غذا میخورد. قهوه مینوشد . انتقاد های تند گروه های  محافظه کارسویدنی  از صدر اعظم سویدن در رسانه های سویدن   بخاطرنشر تصاویر او  با افغانها  مخصوصا زمانی که با افغانها دیدار میکند همیشه بحث داغ رسانه های اجتماعی میشود . چندی قبل تصویر او با یک نوجوان افغان که متهم به سو استفاده جنسی از یک دختر نوجوان شده بود در رسانه های سویدن بسیار داغ و خبر ساز شده بود .

نفوس افغانها ی سویدن به اندازه افغانهای بریتانیا ، جرمنی و امریکا نیستند . کالونی افغانها در سویدن در ردیف بعد از کالونی های مهاجرین اروپای شرقی ، عربها و کشور های افریقایی است ولی موقیعت افغانها در سویدن طوری است که خود را تقریبا همطراز و همردیف عربها بزرگترین کالونی مهاجرین سویدنی ساختند و توانستند فرهنگ خود را در چشم و ذهن سویدنی های موشگاف ، ذره نگر و مش‍کل پسند خوش آیند و قابل قبول بسازند .

با وجود تمام سنگ اندازی ها و طعنه های سنگین گروه های محافظه کار و مخالف پناهنده پذیری که معمولا اشتباهات و خلاف کاری های چند نفر محدود نوجوانان و جوانان افغانستان را که متهم به آزار جنسی ، قتل و یا خشونت به زنان خود شده اند همیشه به رخ دولت و سیاستمداران در قدرت میاورند و از این طریق انها را همیشه ملامت میکنند  .

گروه های محافظه کار معمولا رقبای خود را با یاد آوری از  آزار جنسی و یا قتل و یا جنایت های کوچک و بزرگ ‍ که توسط افغان ها در طول چند سال طولانی  صورت گرفته طعنه میدهند و در بحث های عقب پرده و غیر رسمی و سایت های غیر رسمی این گروه ها مهاجرین و از جمله افغانها را یکی از عوامل تجاوز و یا خشونت و ناامنی ها در سویدن میدانند ولی این توطیه ها به گوش سیاستمداران در قدرت سویدنی تا حال تاثیر نکرده و معمولا در موارد مختلف در رساانه ها دیده میشود که دست کمک و مهربانی به سوی افغانها دراز میکنند و در حد توان راه های آنها را برای ادغام در جامعه سویدن باز میگذارند . ولی متاسفانه هستند افغانهای که از این جامعه و وضیعت راضی نیستند و خود را در انزوا فکر میکنند .سالها دنبال کار اند ولی هنوز بیکار اند .  از این فرصت های طلایی استفاده نکرده و فقط دست زیر الاشه مینشینند اینگونه افغانها هنوز نتوانسته اند زبان سویدنی را بیاموزند . در صورت بیکار ماندن  بسیار ناراض بوده و  شکوه و شکایت  دارند و جامعه سویدن  را ملامت میکنند . ولی هستند افغانهای که هم زبان سویدنی  را آموختند و هم تحصیلات عالی دارند ولی هنوز آنطور ی که باید نتوانسته اند با جامعه سویدن سازگار شوند که در این صورت جامعه  چند فرهنگی و یا اختلاف فرهنگی  و محدودیت های دیگر سبب شده است اینگونه افغانها به گذشته خود   بچسپند و  برای برگشت به کشور خود که هیچوقت اتفاق نمیافتد لحظه شماری میکنند .

 

 


بالا
 
بازگشت