شهناز حق شناس

آثار زیستی و روان شناختی مراقبه مدیتیشن

 

مراقبه (مدیتیشنmeditation ) در اصل روشی است که سراسر زندگی فرد را تحت‌الشعاع قرار می‌ دهد و موجب می‌ شود تا زندگانی فرد از موهبت بی‌همتای آن سرشار و مملو گردد. استفاده مداوم از مراقبه، پویایی خاصی در فرد ایجاد می‌ کند و به وی این امکان را می‌ دهد تا از تمامی نیروهای درونی و بیرونی خود استفاده نماید و به یک فرد خلاق و سازنده، با ظرفیت های پایان ناپذیر و دارای انرژی جسمی و روانی خاص تبدیل گردد که باعث می ‌شود تا سلامتی و تندرستی در وجودش لبریز شود. از انفاس خوش آن، دیگران هم بهره می‌ گیرند.

آشنایی با مراقبه و به کارگیری روش های آن برای هر شخصی می‌ تواند نقطه عطف و سکوی پرتابی باشد، به سوی کمال و وصل به ذات احدیت و سرچشمه نامحدود هستی. چرا که به فرد کمک می ‌کند تا به فردی سرشار از امید و پابندگی تبدیل شود و در اوج سلامت جسمی و روحی قرار گرفته و پیروزی و کامیابی را در آغوش گیرد.

● آثار زیستی مراقبه

تحقیقات گسترده‌ای در رابطه با اثرات زیستی و فیزیولوژیک مراقبه در بدن انجام گرفته است و مدارک روشنی وجود دارد که نشان می ‌دهد، رابطه مشخصی بین مراقبه و پاسخ های فیزیولوژیک بدنی وجود دارد.

مهم ‌ترین تأثیر مراقبه، آرام شدن نسبی متابولیسم بدن، کم شدن نسبی مصرف اکسیژن و کم شدن تولید دی ‌اکسید کربن است. این کاهش ها به دلیل آرام شدن نسبی متابولیسم است، نه تنفس آرام تر یا کم‌عمق‌تر شدن آن.

در حالت مراقبه، ضربان قلب هم کاهش می‌ یابد و به طور متوسطه به سه ضربه در دقیقه می‌ رسد.

همچنین با توجه به کاهش نسبت و میزان تنفس در مدت مراقبه، غلظت اسید لاکتیک خون نیز سریعا کاهش نشان می ‌دهد. سطح اسید لاکتیک خون بستگی به نگرانی و تنفس دارد و سطح پایین آن در موردهای تحت آزمایش در طول مدت مراقبه، به احتمال قوی به حالت آرامش فرد مراقبه کننده بستگی دارد.

نتایج تحقیقات نشان داده که مقاومت پوست در طول مدت مراقبه افزایش می ‌یابد. در حالی که در حالت تنش و نگرانی، مقاومت پوست بسیار پایین می ‌آید.

الگوی امواج مغزی در طول مدت مراقبه تغییراتی را نشان می ‌دهد، به طوری که طول موج آلفا (Alpha)معمولا افزایش می‌ یابد. امواج آلفا، امواج بسیار مهمی هستند با دامنه فرکانس ۸ تا ۱۲(هرتز) که با نوعی هوشیاری و خودآگاهی، به درون معطوف می شوند و تغییرات فیزیولوژیکی مهمی در بدن ایجاد می کنند مانند: آرامش ملایم، آموزش برتر، تفکرات مثبت، هیپنوتیزم، مدیتیشن تمرکز و یادگیری و... .

علت و چگونگی بروز این تغییرات هنوز در دست مطالعه و تحقیق است.

 

● آثار روان شناختی مراقبه

نتایج تحقیقات در این زمینه نشان می ‌دهد افرادی که تکنیک های مراقبه را تمرین می ‌کنند، سلامت روانی بیشتری دارند، مقاومت بیشتری در برابر استرس ها نشان می ‌دهند، سطح اضطراب در آنها عمدتاً پایین است و در شرایط بحرانی، نگرانی و ناراحتی متناسبی نشان می‌ دهند. انواع بیماری های روانی و به ویژه اختلالات روان تنی شیوع کمتری در آنها دارد و در مواردی نیز با شروع تمرینات مراقبه، علائم بهبودی در این اختلالات دیده می شود.

این افراد کم کم عزت نفس و اعتماد به نفس بیشتری نسبت به گذشته پیدا می ‌کنند. توان پیگیری بیشتری در اهداف خود نشان می‌دهند. پرانرژی‌ تر هستند و احساس رضایت و خرسندی بیشتر و عمیق‌تری نسبت به گذشته دارند.

به طور کلی یافته‌های پژوهشی نشان می‌ دهد که تمرین منظم مراقبه، ظاهرا بر رشد روان شناختی فرد اثر مثبت دارد.

تقویت اراده، قدرت، حافظه و کاهش تنش ها و استرس ها از نتایج اساسی این تمرینات است.

● مراقبه و روان درمانی

با توجه به تغییرات فیزیولوژیک و روان شناختی ناشی از تمرینات مراقبه ، به عنوان یک وسیله درمان برای بیماران مبتلا به مشکلات روحی می ‌توان از آن سود جست. از آنجا که اکثر اختلالات روان نژندی neurosis) اختلال روانی) مثل اضطراب، حاصل عدم آرامش فرد و ناتوانی او در کنترل شرایط زندگی و در نتیجه شرایط روحی و فکری خود است، این تمرینات با تاثیری که روی حس کنترل و تسلط ورزی افراد می ‌گذارند، درمان او را تسریع می‌ کنند.

با انجام این تمرینات که نتیجه اساسی آن افزایش آگاهی فرد است، فرد درک کامل تری از خود و پیرامون خود به دست می ‌آورد. این شناخت او را در شناخت بهتر مشکلات خود و حل آنها یاری می‌ دهد و فرد بصیرت و بینش لازم را به دست می ‌آورد.

از این رو نتایج پژوهش هایی که بر کاربرد این روش در درمان ناراحتی های روحی متمرکز بوده‌اند، حداقل در مورد اختلالاتی چون انواع اضطراب، یأس ها و ناامیدی‌ها و اختلالات روان تنی امیدبخش بوده‌اند.

www.falundafa.org

 

 

امکان کشف اولین زمین بیگانه

  ستاره‌شناسان از امکان شناسایی اولین سیاره بیگانه شبیه به زمین خبر دادند که می‌تواند منجر به ارزیابی مجدد جایگاه انسان در جهان شود.
به گزارش سرویس علمی در حالیکه از چند سال پیش تاکنون ستاره‌شناسان توانسته‌اند چند سیاره فراخورشیدی را شناسایی کنند که از یک یا دو ویژگی مشترک با زمین مانند اندازه یا دمای احتمالی سطح برخوردار بوده‌اند، اولین سیاره فراخورشیدی شبه زمینی در سال 1995 کشف شد که در اطراف یک ستاره شبه خورشیدی می‌چرخید. از آن زمان بیش از 800 جهان در ورای منظومه شمسی شناسایی شده و کاندیدهای بسیار دیگری نیز منتظر کسب تائیدیه با مشاهدات بیشتر هستند.
برای مثال تلسکوپ فضایی هابل ناسا بیش از 2300 سیاره احتمالی را 2009 تا به امروز تائید شده اما دانشمندان تخمین زده‌اند که حداقل 80 درصد آنها واقعی هستند.
اولین یافته‌های سیارات فراخورشیدی شامل جهانهای شبه مشتری بودند که از مدار نزدیک به ستاره میزبان خود برخوردار بودند چرا که شناسایی این سیارات بسیار ساده‌تر است. اما با گذشت زمان و ورود تجهیزات بهتر، کشف سیارات کوچکتر و دورتر که بیشتر شبیه به زمین هستند، ممکن شد.
برای مثال در ماه دسامبر، کپلر توانست یک سیاره با اندازه 2.4 برابر زمین در منطقه قابل سکونت یک ستاره مشاهده کند که می‌تواند از شرایط مناسب برای برخورداری از آب مایع و حتی حیات به شکل زمینی برخوردار باشد.
تیم کپلر و سایر ستاره‌شناسان چندین سیاره دیگر با این شرایط را تاکنون شناسایی کرده و تعداد کنونی این سیارات با امکان سکونت را به 9 رسانده است.
اگرچه هیچ کدام از این سیارات به کوچکی زمین نبوده و سیارات با جرم و اندازه مشابه کشف شده تاکنون بیشتر در مدارهای نزدیک به ستاره خود بوده‌اند.
اما با گذشت زمان حتما یک سیاره کوچک صخره‌ای در منطقه قابل سکونت یک سیاره شناسایی خواهد شد که به گفته ستاره‌شناسان زمان دوری نخواهد بود.
به عقیده آنها، این دستاورد بزرگ به احتمال زیاد توسط تلسکوپ کپلر محقق خواهد شد.
به گفته ستاره‌شناسان، حداقل حدود 200 میلیارد ستاره وجود داشته که میزبان حداقل 50 میلیارد سیاره هستند. با فرض اینکه یک 10 هزارم این سیارات شبیه به زمین باشند، اکنون باید پنج میلیون سیاره شبه زمینی در فضا وجود داشته باشد.


 

(( انچه از دوتائى ها بايد بدانيم ))

 

انسان 2 نوع معلم دارد، آموزگار و روزگار 

هرچه با شیرینی از اولی نیاموزی ،

دومی با تلخی به تو می آموزد...

---

انسانها؛ در دو صورت چهره واقعی خودشان را نشان میدهند:

اول، بدانند کامل به خواسته هایشان رسیده اند

دوم اینکه بدانند هرگز به خواسته هایشان نمی رسند . . .

---

دو چیز شما را تعریف میکند:

بردباری تان ، وقتی هیچ چیز ندارید

و نحوه رفتارتان ، وقتی همه چیز دارید . . .

----

تنها دو روز در سال هست که نمیتوانی هیچ کاری بکنی؛

یکی دیروز و یکی فردا .

----

دو شخـص به تـو می آمـوزد:

یکی آمـوزگـار، یکی روزگـار

اولی به قیمت جـانش، دومی به قیمت جـانت

----

آدم ها با دو شیوه زندگی میکنند :

یا غرور خودرا  زیر پای شان قرار میدهند و با انسانها زندگی میکنند،

یا انسانهارو زیر پای شان قرار میدهند و با غرورشان زندگی میکنند

----

 رابطه ها در دو حالت قشنگ ميشوند:

اول پـيـدا كـردن شـبـاهت ها

دوم احترام گذاشتن به تفاوتها

----

همه يادشان ميماند باایشان چيكار كردى، 

ولـى يادشان نميماند برای شان چـكار كردى.

----

هميشه دلتنگ انى هستيم كه نيست،

حوصله كسى را هم نداريم كه ﻫﺴﺖ 

بعد شكايت ميكنيم از تنهائى های مان

  

 

 


بالا
 
بازگشت