محمد ضیا ضیا
دکتورعبدالوکیل بارک
دکتور عبدالوکیل بارک فرزند مرحوم دگرمن دکتورعبدالحکیم بارک در سال 1332 هجری خورشیدی( 1953م ) در منطقه بره کی شهرارا ( کابل) دیده به جهان کشود. پدر مرحومش که به حیث متخصص جراحی عمومی در شفاخانه های نظامی قوای مرکز، فرقه ( 17) هرات و شفاخانه پل محمود خان موظف بود، پیوسته تلاش میکرد فرزندانش صاحب دانش و کمال شوند. به همین دلیل سه پسر و چار دختر را با تحصیلات عالی به جامعه تقدیم کرد.
عبدالوکیل نخستین فرزند خانواده بود. در موقعی که پدر مرحومش به حیث داکتر در فرقه ( 17) هرات وظیه داشت، فرزندش وکیل جان را در لیسۀ جامی هرات شامل ساخت که تحصیلات دوره ابتدایی اش در آنجا و سپس دوره ثانوی اش را در لیسه عالی نادریه به اکمال رساند. متعاقب آن شامل دانشکده طب پوهنتون کابل شد تا آنکه در سال خورشیدی 1357 (1977 )م، دانشنامۀ طب معالجی را از آن خود ساخت.
با وجود آنکه پدر بزگوار شان زندگی اقتصادی متوسط داشت، اما تا زمانیکه کار میکرد، اسپ اولادهایش در کمند بود و نان شان در کارخانه. حینیکه پدر مریض شد و از کار افتاد، عبدالوکیل که تا آنوقت داکتر نشده بود، به حیث فرزند بزرگ خانواده که در عرف وطن ما ( تپک خوار) میباشند، مسئولیتش بیشتر شده رفت ناگزیر همگام با پیشبرد درسش در فاکولته، به کار کردن و پیدا کردن مخارج خانه نیز کمر همت بست و از هرگونه تلاش به خاطر کمک به خانواده دریغ نکرد.
دکتور بارک پس از فراغت از پوهنتون کابل و سپری کردن دورۀ مکلفیت عسکری، در بخش عقلی و عصبی شفاخانه علی آباد به حیث داکتر به کار آغاز کرد. او با تلاش و پشت کار خویش توانست تخصصش را از رشته عقلی و عصبی از شفاخانه علی آباد نیزبه دست بیاورد.
دکتور بارک ضمن آنکه به حیث داکترمتخصص در بخش عقلی و عصبی شفاخانه علی آباد در خدمت مریضان بود، همزمان به حیث استاد در رشته عقلی و عصبی در دانشکده طب پوهنتون کابل نیز تدریس میکرد که بعداً به حیث رئیس در ریاست احیای مجدد معیوبین و صحت دماغی وزارت صحت عامه و همچنان در هنگام هجرت در پوهنتون امهات المومنین در پشاور به حیث استاد در تربیه نسل جوان پرداخته است. زیاده برآنکه در کابل و پاکستان از طریق معاینه خانه های شخصی اش در خدمت مریضان بود، اوپیش از پیروزی حکومت تنظیمی ها برای نخستین بار کلینیک صحی شخصی به نام (حکیم ابوزید) بلخی را که دران سرویس های داخله، عقلی و عصبی، جراحی و تداوی معتادان مواد مخدروجود داشت با گنجایش دوصد بستر در کارته پروان ایجاد نمود که سوگمندانه در اثر جنگهای تنظیمیها در مجموع و راکتباران گلبدین به خرابه مبدل گشت.
پیش ازانکه تنظیمی ها قدرت را به دست بگیرند، اکثریت قاطع مردم افغانستان به این امیدواری بودند که با پیروزی مجاهدین و سقوط حکومت خلق و پرچم روزنه های آرامش و قطع جنگ و خونریزی در کشور نمایان خواهد شد. دردا و دریغا که تشنه گان قدرت با بی رحمی تمام یکبار دیگر شهر کابل و همه ولایات افغانستان را به آتش و خون کشاندند. داکتر بارک که چاره اش را حصر دید ناگزیرشد در سال 1992م کابل، آن زادگاه دوست داشتنی اش را ترک و به خاطر زنده ماندن خودش و خانواده اش به غربتکده پاکستان مهاجرت کند.
دکتور بارک که خودش به حیث استاد و خانم دانشمندش بانو پوهندوی فایزه محرابی بارک به حیث معاون علمی پوهنتون امهات المومنین در پشاور اجرای وظیفه میکردند، همچنان در شهر پشاور معاینه خانه شخصی داشت، حدود ده سال را در آنجا سپری کرد. موصوف از نگاه اقتصادی و رسیده گی به درس و تعلیم فرزندان شان کدام مشکل جدی نداشتند. اما زمانیکه موجودات دو پای به نام طالبان در افغانستان قدرت وحشت آفرین را به دست گرفتند، کتاب علمی اثر خانم دانشمندش که زمانی استاد و رئیس دانشکده شرعیات پوهنتون کابل بود و آن کتاب زیر عنوان ( حقوق زن در اسلام و حقوق مدنی) در کتابخانه های افغانستان به ویژه در کتابخانه دانشگاه کابل و جود داشت به دست طالبان افتاد. چون کتاب متذکره برخلاف دیدگاه های وهابیت بود، طالبان در صدد آسیب رساندن خانم فایزه شدند. ازینکه پاکستان خاستگاه و پرورشگاه طالبان بود، تصمیم داشتند که این بانوی دانشمند را به آسانی آزار برسانند. وقتی بانو فایزه ازین تصمیم طالبان آگاه شد، به سفارت استرالیا مراجعه کرد و در خواست پناهندگی به استرالیا داد. خوشبختانه استرالیا او را با خانواده اش پذیرفت و در سال 2002 دراسترالیا مقیم شدند.
وقتی داکتر بارک به استرالیا رسید، به زودی کورس 550 ساعته زبان انگلیسی را فرا گرفت و متعاقب آن بالنوبه دیپلومه بیو تکنالوژی را از Gran will college ) ) و دیپلومه هومیو پتی ( Natural Terapy) را از Tom son college که هردوی آن در سیدنی موقعیت دارند و دو ماستری( BMSC ) اش را در رشته های طب سوزنی و طب گیاهی از دانشگاه غرب سیدنی (UWS ) حاصل کرد.
داکتر بارک دو اثر علمی شامل ( تسمم چرس بالای مغز) و ریسرچ ( تداوی معتادین تریاک در مناطق هزاره جات " دره کیان " را نیز به انجام رسانده است.
داکتر بارک که صاحب دو دختر و دو پسرمی باشند و هر کدام از فرزندان شان از درجه های متفاوت تحصیلات عالی برخوردار استند همراه با خانواده در سیدنی به سر میبرند و همین اکنون این داکتر مهربان و خوش برخورد در شهر مریلندز ( حومۀ سیدنی) که تعداد زیادی از خانواده های هموطنان ما در آنجا و نواحی آن زیست دارند، نه تنها در خدمت آنها قرار دارد بلکه مریضهای کمونیتی های مختلف را به معالجه و مداوا میگیرند.
هفته نامۀ " افق" موفقیت های این داکتر عزیز را از خداوند خواسته امید وارم سایر داکتر صاحبان هموطن ما که چه مصروف طبابت در هرگوشه یی از استرالیا هستند و یا نیستند با ما به شماره 0412877136 تماس حاصل کنند تا در معرفی افتخار مندانه شان بپردازیم.