محمدعوض نبی زاده
آماده ګی امریکا،روسیه وچین برای جنگ جهانی سوم
مخارج نظامی کشورهای بزرگ، امریکا، چین و روسیه، پیوسته افزایش می یابند. دولت امریکا اعلام داشته که فضا را برای پیشبرد جنگ بررسی و دربخش طیارات بی پیلوت و تکنالوژی های مافوق سرعت صوت سرمایه گذاری میکند. برتری عمده راکت مافوق سرعت صوت - سرعت انها می باشد که از (پنج هزار کیلومتر در ساعت) تجاوز میکند. چنین راکت میتواند در مدت زمان کمتر از یک ساعت هر هدف را در سیاره زمین نابود سازد. ا ین نوع سلاح ها در روی زمین و فضا به سلاح های عمده ی امریکا روسیه و چین برای جنګ سوم جهانی تولید و اماده میشوند. اگرچه اعمار پایگاه های راکتی در مهتاب وانتقال شهاب به مدار زمین و انداختن آن بر اهداف شاید تخیلی معلوم شود، ولی اکنون امریکا، چین، روسیه، هند، جاپان و کشورهای عضو اتحادیه اروپا قادر به رساندن چنین سلاح به مدار زمین هستند.امریکا میتواند تا راکت بالدار مافوق سرعت صورت رااز طیارات قوای هوایی استراتیژیک خود پرتاب ونمونه نمایشی آنرا تا سال های 2020 انجام دهد.در روسیه نیز بالای راکت بالدار مافوق سرعت صوت کار میکنندو ازآزمایش راکت موسوم به «زیرکون» را در مارچ سال 2016 خبر دادند. البته در این عرصه چین و هند نیز اقداماتی را انجام میدهند.
ریس جمهور روسیه در ماه سپتمبر سال 2017 اعلام داشت:که «مغز مصنوعی ، آینده تمام بشریت است وکسی که در این عرصه پیشتاز میگردد، به حکمروای جهان مبدل خواهد گشت.از انواع سلاح نو میتوان ازطیارات نامرئی که از تکنالوژی ستیلس که مرمی را توسط ساحه الکترومقناطیسی تسریع و سلاح کینیتکی که در فضا فعالیت میکند،نام برد. سلاح هستوی نیز اهمیت خود را از دست نمی دهد و اخرین سلاح موثیر در جنگ آینده باقی می ماند. از سوی دیګرزمینه های عملی فروپاشی ناتو فرا رسیده وشاید در یک مدت زمان نی چندان دور تابوت انرا در گذرگاه تاریخ دفن نمایند زیرا اتحادیه اروپا اماده گی های جنگی مستقلانه را بدون ایالات متحده امریکا در بروکسل به امضا رسانیدند که در عقب این طرح جدید فرانسه و جرمنی قراردارند. حسب توافقات حاصله تمامی اعضا توافق نمودند که 20 فیصد وجوه مالی نظامی جهت خریداری تسلیحات نو تخصیص داده شود وسالیانه اعضای اتحادیه اروپا قصد دارند تا 500 ملیون پوند را به این منظور بپردازند که این رقم بعد از سال 2021 به یک بلیون پوند بالغ میگردد .
در عین حال روابط آمریکا و روسیه اکنون در بدترین حالت خود از زمان جنگ سرد قرار دارد وممکن است که حادثهای کوچک به یک درگیری بزرگ تبدیل شود. درماه نوامبرسال ګذشته، هواپیماهای روسیه با هواپیمای ضد زیردریایی آمریکا در شش مایلی ساحل کریمه برخورد کردند. در حالیکه ارتش روسیه دستور دارد هواپیماهای آمریکایی که وارد حریم هوایی روسیه میشوند را هدف قرار دهد.وزيردفاع آمريكا با بيان استراتژى جديد كشورش دشمنان آمريكا را به سه كتگورى تقسيم واز روسيه و چين بعنوان رقباى متجاوز و غارتگر نام برد و به گفته او، مسکو و پکن نظم و ثبات بین المللی را تضعیف نموده و استقلال ملی همسایگان و حاکمیت قانون بین المللی را نادیده می گیرندو چین با تجاوز اقتصادی خود، نظم اقتصادی جهان را تهدید می کند که باعث می شود صدها میلیون نفر در جهان در فقر زندگی نمایند.وزیر دفاع امریکا رقابت با قدرت های نظامی بزرگ را اولویت امنیت ملی امریکا دانست تا بتواند در رقابت تسلیحاتی با قدرت هایی مثل روسیه و چین از آنها پیشی بگیرد. درسند استراتژی دفاعی امریکا از ایده آماده کردن نیروهای نظامی امریکا برای جنگ وسرمایهگذاری در تجهیزات روباتیک و مدرنیزه کردن تسلیحات هستهای و موشکی امریکا برای مقابله نظامی با چین وروسیه تاکید شده است . همچنین یکی از نظامیا ن امریکا بنام رابرت نِلر در پایگاه نظامی این کشور در ناروی در آستانه سال نوی ۲۰۱۸ میلادی گفت، جنگی در راه است و نیروهای آمریکایی با حضور خود در ناروی ، در واقع در جنگی اطلاعاتی و سیاسی قرار دارند و انتظار دارد این نیروها تمرکز خود را به سمت کوریای شمالی و چین و روسیه معطوف کنند چون کوریای شمالی، چین و روسیه سه تهدید علیه آمریکا هستند.
هم زمان با این رخدادها کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در «یکاترینبورگ» روسیه برگزاری تمرینات مشترک ضدتروریستی در سال جدید میلادی را بررسی کردند. بنابر توافقات به دست آمده تمرینات مذکور در ماه آگوست سال 2018 میلادی در منطقه «چلیابینسک» روسیه برگزار خواهد شد.سازمان همکاری شانگهای در 15 ژوئن سال 2001 میلادی در شانگهای چین از سوی قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان تأسیس شده است.در تاریخ 19 تیر ماه سال 1394 برابر با 10 ژوئیه سال 2015 میلادی هندوستان و پاکستان نیز عضو سازمان شدند.اکنون جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، مغولستان و بلاروس اعضای ناظر این سازمان هستند. ارمنستان، آذربایجان، نپال و کامبوج سال 2015 میلادی ترکیه و سریلانکا نیزدر سال 2015 میلادی به این سازمان پیوستند. هرچند خاستگاه (داعش)، کشورهای عراق و سوریه استند، اما به دلیل نوع مأموریتی این گروه تروریستی ، میتواند خطری بالقوه و بالفعل برای افغانستان و دیگر کشورهای همسایه باشد. همین اکنون گروههایی از داعش که در برخی مناطق مرزی افغانستان فعالیت میکنند، در صورت نیاز امریکا بحیث یک قدرت بزرگ نظامی در نزدیکی مرزهای چین برای پنجاه سال آینده در افغانستان مستقرخواهد بود تا پاکستان وتاسیسات هسته ای آن کشور را مراقبت کند.
در جهان معاصر سیستم سنتی روابط بینالمللی در شرایط بحرانی قرار دارد و برخی کشورهای پیشرفته به دنبال ایجاد ابزارهای جدید برای حاکمیت بر کشورهایی هستند که در آستانه ی جنگهای داخلی و از دست دادن استقلال شان هستند.ازآن جمله اهداف اصلی آمریکا در آسیای مرکزی ایجاد نظارت بر منابع انرژی منطقه از طریق ابزاری موسوم به «هرج و مرج قابل هدایت» با ایجاد درگیریهای مسلحانه است. پروژه آسیای مرکزی بزرگ سهم قابل توجه در امنیت انرژی جهانی دارد. آمریکا نفت قزاقستان، گاز ترکمنستان، منابع آبی قرقیزستان و تاجیکستان به سمت افغانستان، پاکستان و هند را برای تحقق برنامه آسیای مرکزی بزرگ خویش مدنظر دارد.در حال حاضر آمریکا خواستار توسعه شبکههای انتقال انرژی بین کشورهای افغانستان، پاکستان، هند، قزاقستان، ترکمنستان، ازبکستان، قرقیزستان و تاجیکستان است. امریکا در افغانستان عملیات مربوط به پروژه «کاسا- 1000» را آغاز وطبق آن قرقیزستان و تاجیکستان برق را به پاکستان و هند از طریق افغانستان انتقال میدهند که «تاپی» نیز پروژه صادرات گازی است که ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند را به هم پیوند میدهد.عملیات ساخت خط لوله ګاز در سال 2018 شروع و در سال 2019 به بهرهبرداری میرسد.قیمت پروژه 7.5 میلیارد دلار است که حامی آن آمریکا است.با کمک ازبکستان جاده ترانزیتی جدید از افغانستان به آسیای مرکزی ساخته خواهدشد وعلاوه بر این تلاشها ایجاد کریدور هوایی از اروپا تا چین توسط نظامیان ناتو برنامه جدیدی است.
در سال 2014 میلدی فرانیس فوکویاما، نویسنده ی ژاپنی الاصل آمریکایی با انتشار کتابی ، بنام نظم و زوال سیاسی از زوال نظام های لیبرال دموکراسی سخن گفته است. اودر ین کتاب ، ظهور اعضای خانواده بوش و کلینتون در صحنه سیاست آمریکا در 30 سال گذشته را نشانه ای از زوال نظام سیاسی دانسته است و همچنین فوکویاما در مقاله ی ظهور ترامپ را معلول زوال در نظام سیاسی آمریکا دانست اما در عین حال هشدار داد که ترامپ قادر به اجرای برنامه های پوپولیستی خود نخواهد بود. فوکویاما نویسنده ی کتاب نظم و زوال سیاسی به رهبران آمریکاو رهبران دیگر دموکراسی ها هشدار می دهد که تداوم برتری و محبوبیت لیبرال دموکراسی را امری قطعی ندانند. ژاپن، ایتالیا، فرانسه، برزیل و آرژانتین و بسیاری دیگر از دموکراسی های امروز دنیا در معرض تهدیدات جدی قرار دارند. فوکویاما ، توسعه و دموکراسی راقبل از هر چیز نتیجه تصمیم های رهبران سیاسی میداند و میګوید دولت و نهادهای جهانی مدرن که اگر نتوانند به پرسش ها و مشکلات زمان پاسخ دهند، هیچ تضمینی وجود ندارد که مردم از لیبرال دموکراسی ها روی برنگردانند. اوراز توسعه مدل چینی رابه عنوان الترناتیوی برای لیبرال دموکراسی میداندو همچنین مدل تبلیغی جمهوری اسلامی ایران را نیز در برابر لیبرال دموکراسی غرب به بررسی میګیرد ولی میګوید که مشکلات داخلی ایران مانع از جهانی شدن این الگوست.
- بیست ویکم - ماه – جنوری – سال – ۲۰۱۸ میلادی