مهرالدین مشید
تاپی فراتر از یک پروژۀ اقتصادی؛ بل رویای بزرگ همگرایی برای صلح و ثبات منطقه
افتتاح پروژهء تاپی فصل جدید و آغازی نو پس از چهار دهه جنگ
ویرانگر، برای آبادانی و شگوفایی کشور به مثابهء چشم امیدی برای فردای
روشن و آینده امیدوار می باشد که گفته می توان افتتاح تاپی جشن همگرایی
منطقه یی و سرآغاز همکاری های اقتصادی کشور های منطقه در پروژه های
کلان اقتصادی را رقم می زند؛ از همه بیشتر برای افغانستان مهم است که
از چهار دهه بدین سو سخت درگیر ناامنی ها و جنگ های نفس گیر است و در
این مدت فرصت های زیادی از دست مردم افغانستان رفته است. اهریمن جنگ به
گونهء بی رحمانه یی ساختار های مادی و معنوی کشور را تخریب کرد و
نابسامانی های اقتصادی و از هم گسبختگی از پی آمد های خطرناک آن است؛
اما صدها دریغ و درد که کشور پس پیروزی مردم افغانستان در برابر ارتش
سرخ سرنگونی رژیم داکتر نجیب، هنوز هم درگیر مبارزه با تروریزم است و
مبارزه با مواد مخدر و فساد اداری ناکام است و هر روز یاس وناامیدی
مردم را بیشتر تهدید می کند. تاپی در همچو شرایط دشوار و نفس گیر می
تواند، به مثابهء چراغی باشد که نور امید را برای رفاهء اقنصادی و
شگوفایی های اجتماعی در چشمان مردم ما می تاباند. حال بر مردم
افغانستان است که حکومت را تنها رها نکرده و با یاری و حمایت شان
پروژهء تاپی را به سر برسانند. نگذارند تا دشمنان مردم ذفغانستان مانع
کار ساخت و ساز این پروژهء حیاتی شوند. هرچند طالبان پشتیبانی خود ر از
این پروژه اعلام کرده اند؛ اما در گذشته ها در این مواد از محک آزمون
به خوبی بدر نشده اند حکومت باید تدابیر جدی امنیتی مسیری را بگیرد که
تاپی از آن عبور می کند.
افتتاح "تاپی" و شور و هلهله در هرات باستان:
مردم افغانستان روز جمعۀ گذشته شاهد بزرگ ترین افتتاح کار عملی پروژهء گاز تاپی در هرات اند. این پروژه که بوسیلهء رهبران چهار کشور افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هندوستان در میان شور و هلهله و رقص پایکوبی هراتیان افتتاح می شود. هراتیان نوید بازسازی، ترقی، پیشرفت و صلح را در پشت این مراسم شادمانانه به انتظار نشسته اند و امید های صلح و ثبات در آنان بجای جنگ و ناامنی بیشتر می شود. هراتیان امروز تحت تدابیر شدید امنیتی غرق شادی و سرور اند و رویا های دیرینهء خویش را باچشمان باز می بینند. هراتیان می گویند که هرگز چنین انتظاری نداشتند که بدین زودی کار عملی تاپی آغاز شود و اما می گویند: "زمانی که امروز شاهد افتتاح کار عملی تاپی هستبم، از فرط خوشی در لباس های خود نمی گنجیم". هراتیان امروز شاهد یک روز بزرگ تاریخی اند که بزرگ ترین پروژهء اقتصادی در شهر شان افتتاح می شود و برای شگوفایی های هرچه بیشتر در زنده گی شان امیدوار شده اند. هراتیان می دانند که افغانستان دهلیز اقتصادی منطقه است و همگرایی های منطقه یی در آن گره خوردنی است با عملی شدن تاپی، پروژه های کلان تری در افغانستان راه اندازی خواهد شد. این امید ها زمانی در دل های شهروندان افغانستان و بویژه هراتیان بیشتر جان می گیرد که رهبران چهار کشور همکار در تاپی و بویژه رهبران دو کشور متخاصم و رقیب هند و پاکستان را در کنار هم می بینند که بجای چانه زنی بر سر تروریزم برای گشایش تاپی در فضای صمیمیت در کنار هم قرار گرفته اند. مردم افغانستان قرار گرفتن رهبران هند و پاکستان بحیث دو کشور رقیب را که تاپی بازتاب دهندهء منافع متضاد آنان است، فال نیک گرفته اند و این را چراغ سبزی برای برقراری صلح در منطقه تلقی می کنند. در حاشیهء گشایش تاپی دو نمایشگاه در ترکمنستان و افغانستان نیز برگزار شده که رهبران چهار کشور از آن دیدن خواهند کرد. چنانکه نخست وزیر پاکستان دیروز عازم ترکمنستان شد و امروز وارد هرات شد.
تاپی طرحی اهورامزدایی برای برچیدن بساط اهریمن:
تاپی می تواند، سرآغاز تلاش های اهورامزدایی باشد، در برابر اهریمنان جنگ افروز در منطقه که می خواهند، افغانستان را قربانی منافع شخصی و مذهبی و استراتیژیک خود کنند. این پروژه پس از بیست و سه سال تلاش های پیهم بالاخره امروز کار عملی آن در یک مراسم باشکوه در هرات بوسیلهء رهبران افغانستان و کشور های ترکمنستان، پاکستان و هندوستان گشایش یافت.نخستین طرح این پروژه در سال ۱۳۷۳ خورشیدی در زمان حکومت مجاهدین مطرح شد که کمپنی بریداس ارجنتاینی حاضر به عملی کردن آن شد؛ اما کمپنی های یونیکال امریکایی و دلتای عربی وارد رقابت با بریداس شد. یونیکال با دادن یک میلیارد دالر به طالبان خواست از بریداس پیشی بگیرد تا آنکه بریداس از صحنهء رقابت عقب رفت و یونیکال وارد بازی شد. آقای کرزی، خلیل زاد و شماری از فغان های دیگر در آن زمان در کمپنی یونیکال کار می کردند و نقش لابی طالبان را برای عملی شدن آن در افغانستان نیز داشتند. پس از سقوط طالبان کشور های ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند در سال ۲۰۱۰ میلادی برای آغاز کار این پروژه به توافق رسیدند و یادداشت تفاهم این پروژه در سال ۲۰۱۵ بوسبلهء رهبران چهار کشور به امضا رسید و کار عملی آن در سال ۲۰۱۶ آغاز شد تا آنکه امروز ما شاهد افتتاح این پروژهء مهم در هرات هستیم. این پروژه برای هر چهار کشور و بویژه برای افغانستان اهمیت حیاتی دارد و بخشی از اقتصاد آن وابسته به این پروژه است. امیدواری هایی وجود دارد که آغاز کار عملی این پروژه در افغانستان چرخش جدیدی را در سیاست های منطقه یی کشور های پاکستان و هندوستان در پی دارد. این پروژه می تواند، رقابت های منفی و تروریزم پرورانهء پاکستان در برابر هند را به همکاری های استراتیژیک اقتصادی بدل کند. امید آن می رود که با عملی شدن این پروژه جنگ نیابتی کشور های منطقه در افغانستان به رقابت های سالم اقتصادی بدل شود و سرمایه گذاران زیادی برای انتقال گاز و استخراج نفت و گاز و معادن افغانستان علاقمند سرمایه گذاری شوند که امیدواری به شگوفایی های فردا و برچیدن بساط اهریمنی جنگ افزایش می یابد.
تاپی به زودی سیمای جنگی منطقه را دگرگون می کند:
فضای افتتاح در حضور رئیسان جمهور افغانستان و ترکمنستان، نخست وزیر پاکستان و وزیر دولت در امور خارجهء هند، امید های جدید همگرایی منطقه یی را زنده کرد و گرم جوشی رهبران چهار کشور در میان جوش و خروش مردم به این حقیقت مهرتایید نهاد که پروژهء تاپی به زودی ثابت خواهد کرد که سیمای جنگی منطقه را به زودی دگرگون خواهد شد و وحشت تروریزم را با چرخش نگاه های تروریست پرورانه و جنگ نیابتی به همکاری های اقتصادی و همگرایی بدل خواهد کرد؛ زیرا تاپی منافع بزرگ کشور های منطقه را چنان بهم گره زده است که دیگر مجال بقای تروریزم را نمی توان در آن متصور شد. تاپی در واقع سرآغاز نابودی تروریزم است که همین اکنون در اندام تروریستان لرزه افگنده است و نابودی شان را در حضور تاپی تلقی کرده اند. چنانکه طالبان با دهن کجی های مردورانه پستیبانی شان را از این پروژه اعلام کردند. تاپی در واقع جنب و جوش تازه یی را در سراسر منطقه بوجود آورده است که تروریزم نابودی زود هنگام خود را در همگرایی جدید منطقه یی می بینند؛ زیرا تاپی تنها پروژهء انتقال گاز نه؛ بلکه پروژه یی است که در مسیر خود از تودولت آباد ترکمنستان تا فاضیلکا هند، خط آهن، لین ۵۰۰ کیلو ولت برق و فایبر نوری را نیز با خود دارد که رابطه میان افغانستان، ترکمنستان و پاکستان و هند را دیجیتالی می سازد. افتتاح ستیشن فشار در هرات و گشایش خط آهن تورغندی به این حقیقت مهر تایید نهاد.
تاپی رویای که پس از سه دهه تحقق یافت:
بیست و سه سال پیش از امروز پروژه تاپی برای مردم افغانستان رویایی بیش نبود. بویژه در آن زمان که آتش جنگ تنظیم های جهادی به گونهء بی رحمانه یی شهروندان بیگناهء کابل را می بلعید و تیغ زهرآلود گروه های جهادی هر لحظه گلویی را می درید و شهروندان کابل را که رویا های ناتعبیر شان در پیروزی مجاهدین به تماشا نشسته بودند، شگفت زده و هاج و واج ساخته بود و این جنگ لی رحمانه جان بیشتر از شصت هزار کابلی بی گناه را گرفت و خاطره های مرگبار آن هنوز هم چون کابوسی ب روان شهروندان کابل سایه افگنده است. پس با چنین شرایط وحشتبار که انسانیت در آن به گونهء بیرحمانه یی ضجه می کشید و یکی پی دیگر ساختمان ها در داخل شهر در شلیک راکت های گروه های متخاصم فرو می ریخت و خانه های شهروندان به تاراج تفنگ داران بی فرهنگ می رفت؛ تحقق چنین پروژهء بزرگ راستی هم رویا بود و عقل انسان برای عملی شدن اش "قد" نمی داد؛ اما امروز که از آن زمان ۲۳ سال می گذرد و باتاسف که هنوز هم کشور در آتش جنگ بیرحمانهء تروریزم می سوزد و در آتش کینهء کشور های پاکستان و ایران هنوزهم کشور ما می سوزد؛ اما بازهم با توجه به سعی و تلاش خستگی ناپذیر و سیاست های اقتصاد محور رهبران باوجود این همه دشواری ها و سنگ اندازی های دشمنان مردم افغانستان تحقق پیدا کرد و در حضور رهبران چهار کشور همکار در تاپی، این پروژه طی مراسم شانداری گشایش یافت. ورنه افتتاح چنین پروژهء مهم حیاتی با توجه به دشواری های نفس گیر داخلی و خارجی که رهبران حکومت را دست و پاچه کرده است، گشایش کار عملی این پروژه غیرعملی به نظر می رسید. گشایش این پروژه با توجه به شرایط کنونی می تواند، برگ ترین تهور سیاسی رهبران حکومت باشد. این نشان داد که حکومت بررغم دشواری های موجود برای پبشرفت اقتصادی کشور کوشا اند و از هیچ تلاشی در این راه دریغ نمی کنند. افتتاح تاپی ثابت کرد که حکومت ارادهء جدی و مصممانه برای رشد اقتصادی کشور را دارد و رهبران حکومت دریافته اند که بقای شان را این گونه برنامه های حیاتی و موثر و بازدهنده ضمانت می کند.
تاپی پروژهء ملی است :
تاپی پروژهء ملی است و پشتیبانی از آن برای هر شهروند کشور فرض عین است؛ زیرا که ابن پروژه حیات بخش است و برای مردم افغانستان شور و شعف تازه برای زنده گی آورده است و مشت کوبنده یی بر دهن افراطیت، فقر، بیکاری، فساد و قاچاق مواد مخدر است. افغانستان سرزمین مشترک شهروندان این کشور است و رسیدن رفاه به یک گوشۀ آن معنای رسیدن رفاه به تمامی شهروندان این کشور را دارد. هرچند ارزش های شهروندی که ضامن دولت – ملت شدن است، در کشور خیلی آسیب دیده است و دستخوش تفرقه های قومی و اختلاف های گروهی و مذهبی شده است؛ اما باز هم نمی توان، به رشد ارزش ها در کشور ناامید بود. تاپی بازتاب دهندهء یک دیدگاهء بزرگ به نسل های آینده خواهد بود و کارگرد بنیانگذاران تاپی را خواهند ستود و و از آنان تقدیر به عمل خواهند آورد. تاپی رونهء امیدی برای تمامی شهروندان افغانستان و بویژه شهروندان هرات، فراه، هلمند و قندهار است که تاپی از آن ها می گذرد؛ اما این پروژه به مردم افغانستان تعلق دارد که هر یک به گونهء مستقیم و غیرمستقیم از آن مستفید می شوند. از این که این پروژه زنده گی بخش است و حفاظت از حیات فردی و جمعی و رابطهء این دو باهم از نگاهء اسلام مهم است و قرآن حیات بخشیدن فرد را حیات بخشیدن جمع و برعکس دانسته و تاکید کرده است که هرگز زنده گی تان را به هلاکت نیافگنید؛ البته به دلیل این که در دین اکراه جبر نه؛ بلکه رشد و تحول و پیشرفت است. از این رو پشتیبانی از این پروژهء حیات بخش که هم زمان روشنی، گرمی و ارتباط را بوجود می آورد و هرسه زنده گی بخش است؛ برای هر شهروندان افغانستان واجب است. هرچند هرات محور و مرکز وصل تاپی است و اما هرات در واقع نقطهء اتصال تاپی است که تمام ولایت های کشور را بهم وصل می کند و بالاخره با وصل شدن بقیه ولایت ها با لولهء گاز، لین برق و فایبر نوری آن فرصت های استفادهء سراسری برای شهروندان کشور از آن فراهم می شود و سرنوشت تاپی را با سرنوشت شهروندان کشور به گونهء محکم گره می زند و ملی بودن آن را سجل می کند. مهم تر این که تاپی صلح، ثبات، امنیت و کار را به ارمغان می آورد که بر زنده گی فرد فرد شهروندان کشور تاثیر گذار است و وجهء ملی تاپی را تقویت می کند.یاهو
هفتم حوت سال 1396 خورشیدی