محمد عالم افتخار
برخی از راز های بیماری، سرگشتگی، بلاهت و سفاهت در بشر
در زمره واکنش ها به معرفی پدیدهء هنری تا کنون شاذ و فاخر در حوزه فرهنگی ـ تمدنی ما یعنی اَبَر سریال «شهرزاد» که در یاد داشت کوتاهی با فرنام «یکی از بهترین مژدگانی ها به افغانستانی های هموطنم» صورت گرفته بود، یک نالش متأسفانه پُرخرناس این بود که بسیار دراز نویسی کرده و حتی دیگر حوصله ای به پرداختن به خود سریال نگذاشته ام.
از آنجا که در عرایض یاد شده پس از تقدیم لینک واحد 20 – 21 قسمت فصل اول سریال در یوتیوب سخنان من ختم شده و مطالب دیگر برای آسانی کار به عزیزانی که خواهان تفحص بیشتر در جوانب مختلف این پدیده بزرگ هنری میباشند؛ گزین و تقدیم شده است؛ من پاسخ به این اعتراض گونه را که منجمله در تماس های تلیفونی ابراز شد؛ توهین به شعور خواننده نارمل می پندارم.
ولی مواردی مانند آنچه خواهر ارجمند "ماه سلطان" به طریق دریچه فیسبوک جناب عمر فیض؛ آورده اند بسیار متحسس کننده و زیباست:
"زنده و سرفراز هميشگى باشيد استاد گرامى با پيام تان!! من در اغازين روزهاى زنده گى باخواندن قطعه شعرى از شما در باران راكتهاى حكمتيار بنام" بدعت قرن"از لابلاى نشرات اشنا شدم شعر سراپا از درد و رنج مردم مظلوم و بيگناه وطنم حكايت ميكرد كه چطور هر روز شكار دست اهريمنان بنام مسلمان ميشوند و از همان روز تا حال گرچه توفيق زياد معرفى شدن را نيافتم اما گاه ناگاهى ازلابلاى فيس بوك نوشته هايتان را ميخوانم و لذت ميبرم و اما امروز بااين پيام زيبايتان كه عبارت ازبهترين مژده گانى .......براى هم وطنانم.. چنان عجله كردم و باعطش به خواندن شروع كردم در تصور اينكه كليد مرموز صلح وطنم را ترامپ فرستاده و شما اولين كسى هستيد كه اين مژده را ميرسانيد!! واقعاً به سرعت ميخواندم اما در لابلا به تصوير شهرزاد مينگريستم و تصور ميكردم اشتباه در بينايى من است!! هرگز اينقدر اشتياق شما را به سريال ها نميدانم عقلم برايم چرا اجازه نميداد اما اكنون دانستم كه لعنت به مهاجرت و جنگ و نفرين برين بدعت قرن كه بالاى ما اوردند!! برايتان روزهاى خوش با ديدن فلم شهرزاد ميخواهم. من هم انرا تعقيب ميكنم!! در جامعه اخوندى ايران فلم خوب است موفق باشيد و خدا حافظ تان"
تآمل حداقلی هم به مفردات چنین کامینت ها؛ وقت و بختی می طلبد که اکنون متأسفانه میسر نیست؛ اصلاً بنابر وضع مزاجی و توصیه حبیب و طبیب، قرار نبود؛ من حالا حالا ها وسواس و تلاشی داشته باشم. ولی نگاهی به این مورد در انترنیت؛ یارای خویشتن داری را از من ربود:
در گیری شدید یک شنونده با دکتور هلاکویی
متن صوتی این «درگیری» را که به راستی سخت جالب، تیپیک و از اتفاقات نادر است؛ از اینجا دانلود فرمائید:
https://www.youtube.com/watch?v=LvEufrJu5dc
بنده در گذشته ها گهگاه به این شخصیت بزرگ همزبان و آثار و سخنان مروارید گونه اش تماس هایی داشته ام و بنا ندارم اینجا زیاد سخن بگویم.
تنها فشرده پاراگراف هایی از ویکی پیدیای فارسی در مورد شان چنین است:
«تحصیلات و سوابق دانشگاهی
هلاکویی دارای مدرک دکترا در رشتهٔ جامعهشناسی و سه کارشناسی ارشد در رشتههای روانشناسی، اقتصاد و «مشاورهٔ ازدواج، خانواده و کودکان» است.او پیش از انقلاب (1357 ایران) مدرس دانشکدهٔ علوم اجتماعی دانشگاه تهران بودهاست.
قبل از انقلاب
هلاکویی، پس از به پایان بردن تحصیلاتش در آمریکا در سال ۱۳۵۳، به ایران بازگشت. مدتی سرپرست «کمیتهٔ فرهنگی ـ اجتماعی» در «معاونت برنامهریزی و سیاستگذاری» سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران بود و در دانشگاه تهران نیز به تدریس میپرداخت. هلاکویی، پس از چند سال به دلیل اختلاف نظر با مسئولان تلویزیون (انکشور)، به آمریکا بازگشت.
وضعیت کنونی
هلاکویی در حال حاضر مدیر مرکز بهزیستی بورلی هیلز (در ایلات متحده امریکا) است و بهعنوان مشاور ازدواج، خانواده و کودکان در این مرکز مشغول فعالیت است. وی همچنین از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون برنامهٔ تلویزیونی و همچنین رادیوییِ «رازها و نیازها» را اداره و اجرا میکند که در آن به پرسشهای تلفنیِ مخاطبان فارسیزبان از سراسر دنیا در بارهٔ مسائل روانشناختی اجتماعی، خانوادگی و موارد وابسته میپردازد و جنبههای مختلف آنها را مورد بحث قرار میدهد و شمار تماس گیرندگان (تا تهیه این مطلب ویکی پیدیا) به بیش از ۲۹٬۰۰۰ نفر رسیدهاست. وی همچنین سمینارهای دورهای را نیز دربارهٔ مسائل روانیِ مربوط به رفاه و بهزیستی در شهرهای مختلف اروپا و آمریکا برگزار میکند...
رادیو همراه
در تاریخ ۵ اسفند ۱۳۹۲ فرهنگ هلاکویی رادیویی فارسیزبان برای ایرانیان در شهر لس آنجلس تأسیس کرد. او در ادامهٔ برنامهٔ تلویزیونی و رادیویی «رازها و نیازها»، در این رادیو هفتهای ۲۰ ساعت برنامهٔ زنده اجرا میکند.
آثار
آثار علمی مکتوب هلاکویی شامل موارد زیر است:
· پایاننامهٔ دکتری در رشتهٔ جامعهشناسی از دانشگاه یوتا با عنوان «تحلیلی جامعهشناختی بر انقلاب مشروطیت ایران.»
· کتاب جامعهٔ امروز که ترجمه و اقتباسی از کتاب Society today است که متنی درسی و دانشگاهی برای آشنایی با مقدمات علم جامعه شناسی است.
· مقالهٔ «مطالعهای تجربی روی ایرانیان ساکن آمریکا: تمایل به بازگشت به زادگاه بهعنوان تابعی از ترجیح زبان گفتار»
از آثار دیگر او میتوان به دهها سخنرانی ضبط شده در موضوعات مختلف روانشناسی اشاره کرد که به صورت سیدی (و فایل های انترنیتی) عرضه شدهاست. دکتر هلاکویی تأکید دارد که به دلیل رویگردانی عمومی جامعه از مطالعه (در ایران و ایضاً افغانستان و زاده گان همچو خاک های پاک!)، بهتر است آثارش را به صورت صوتی و تصویری منتشر کند. با اینحال، بخشی از گفتههای وی در کتاب....چاپ شدهاست.»
**********
تمنا میکنم این فایل صوتی حاوی شدید ترین دیالوک با شنونده نمونه مثالی را دانلود کرده با عزیزان دور و نزدیک یکجا با دقت بشنوید و به دلیل سریع بودن و فشرده بودن سخنان که واقعاً «بحری در کوزه ایست» بار بار به آن مکث فرمائید.
تا یک حدی برای من در وضع ویژه کنونی به صرفه است که بگذارم «مُشک آن باشد که خود بوید نه آنکه عطار گوید».
معهذا مسایل مطرح و پاسخ ها درین بحث فراتر از مثل مُشک بوده حاوی برخی از راز های مهم بیماری، سرگشتگی، بلاهت و سفاهت در بشر اعم از دیروزی و امروزی و (متأسفانه) فردایی است و لذا؛ نیازمند تحلیلات و ارزیابی های کارشناسانه و میتودیک بسیاری است که حتی الامکان در آینده؛ به آن خواهیم پرداخت.
نمیدانم اگر شخصیت هایی با دها و نبوغ و کار ها و کارنامه هایی مانند دکتور فرهنگ هلاکویی؛ ایرانی و شرقی نمی بودند؛ امروزه مقامات و مدارج رسمی شان در کجای جهان و کدامین سطوح بشریت بود. این سیما ها و پتانسیل های جلیل و عظیم استند که چنانکه در سرنامه معرفی «شهر زاد» گفته آمدم مرا سرشار مسرت و شادمانی میگردانند؛ «این مسرت والا درست در ژرفای گرداب درد ها و نامرادی ها و مظلومیت های ناپیدا کرانی بر من چیره است که ما همه گان! ـ اگر نه همه گان؛ اکثریت های مطلق هم میهنان از کران تا کران افغانستان ـ در آن غرقه ایم.
اساسی ترین انگیزه و دلیل و علت چنین مسرت غریب آن است که من دم حیات را حس کرده و سواحل نجات و رستگاری بهشتی آمدنی» را در قدوم و در ورای اعجاز های گونه گونه این ابر مردان و ابر زنان معاصر همزبان و همفرهنگ پایاپای ترقی و تعالی دشوار اما واقعی و درنگ ناپذیر «انسانیت انسان»؛ دیده و دریافته ام.
سیر آرمان و پر نیرو و شگوفا باشید!