زرغونه ولى

 

زنان  افغان و روشنگرى

انديشه ورزى ، تفكر و توليد انديشه يكى از مبرم ترين راه زنان و مردان است ، به ويژه زنان افغانستان كه مورد خطاب ماست كمتر به اين روند نائل امده اند .  تا زمانى كه زنان به اين ماءمول بزرگ و اساسى نه انديشند و ( انديشيدن براى انديشه ) را تمرين نه كنند ، رهايى شان از قيد وبند مناسبات فرتوت قرون وسطى نه تنها دشوار بل نا ممكن است .

با انكه افغانستان در برهه هاى مختلف تاريخى شاهد جنگهاى و دشوارى هاى بزرگى بوده و اين وضع ساختار هاى اجتماعى و سياسى را به شدت لطمه زده است .  ولى خرد و خرد ورزى در مقطعهاى از تاريخ توانسته است راه هاى حلى براى عبور از اين وضعيت را پيشكش دارد .

زنان كه در افغانستان بيشتر از نصف جامعه ما را تشكيل ميدهد با وجود اقليت تحصيلات عالى  ومتوسط متاسفانه در قسمت فرا گيرى  علم روشنگرى عقب مانده تر از مردان هستند اين هم به علل مسووليت  هاى خانوادگى و نا رسايى هاى  جامعه ماست . نه تنها زنان از اين پروسه دور مانده اند بلكه  بشتر از 80درصد بخصوص در روستا ها بيسوادو يا سواد كافي ندارند،  و نظر به احصاييه هاي ديگر كشور ها سوال برانگيز وقابل تشويش است .

هر گاه در وسايل إطلاعات جمعي نظر اندازيم تا نقش زنان در اجتماع  را در يابيم ، با دريغ كه حتى با كار هاى دولتى يا پارلمانى كشور ، صرف از زنان منحيث سمبول استفاده شده و تصميم گيرنده مردان ميباشند .

ما از اين  هم گه بگذريم درميان 20درصد زنانى باسواد جامعه ما مى توان از تعداد زنان اگاه كه اعم از زنان نويسنده، زنان شاعره ، زنان فعال در سازمانهاى اجتماعى وزنان فعال در نشرات راديوي، تلويوزوني، فيسبوك،  ونشر مجلات وبعضى  از نشرات ديگر كه هم كار وفعاليت مى  نمايند ياد اور شد ، كه  انجام وظايف شان بسيار ناچيز ويا به حمايت از مردان صورت مى گيرد .اگر ديده شود اشتراك زنان در  مسايل سياسى  و اجتماعى  و مسايل  مهم روز و جر بحث ها از طريق بعضى از سياست مداران ويا از فرهنگيان كه را اندازي مى گردد خيلى ضعيف است و معمولا مردان افغان پر رنگ تر از زنان هستند . خوب به هر ترتيب ماگفته امديم از مشكلات و كم رسايى هاي  زنان ولى  هدف در اينجا ست كه چگو نه مى تو انيم روشنگرى را بيشتر در بين زنان توسعه بخشيم  وچگونه مى  توانيم با زنان روشن روابط نزديك را در داخل وخارج كشور تامين نمود وخواستار توضيع وتشريع أيده هاى روشنفكرى شان در بين روشنفكران متوسط و ديگران نمود . گر چه كار ساده نيست ولى با ايجاد كورسهاى سواد أموزى ايجاد اتحاديه ها، أنجمن ها،و  سازماندهى كار وسيع تبليغاتي در بين زنان ودختران جوان ، تدوير سمينار ها وغيره  كه ان هم با در نظر داشت وضع امنيتى  و اقتصادى در كشور بايد عمل كرد . ولى متاسفانه وقتى در چنين مسايل از مشكلات وطن ياد اور مى شويم  ارزوى ما به ياس و نا أميدى  مى أنجامد كه همه ما وشما اين درد را با گوشت و پوست خود احساس مى نمايم .

ولى امكانات نسبى هم وجود دارد بخصوص زنانى كه  در خارج از كشور زندگى ميكنند مى  توانند از صفحه هاي إنترنيت  ونشرات مجله ها ،  جرائد  وغيره استفاده نمايند زيرا خوشبختانه امروز  مواد كافى    در دسترس قرار دارد كه با استفاده از ان مى توانند در بلند بردن سطح اگاهى زنان كار كرد كه اين وظيفه خطير را مى توان از كارمندان ومسولين  انجمن هاي زنان، شور ا هاى  زنان، انجمن هاي فرهنگى ،  و كانونها انتظار داشت وأنان مى توانند با قدم ها ى موثر با امكانات دست داشته در خارج از كشور در اين عرصه استفاده كرد   وحتى كار روشنگرى  را با زنان فعال در داخل كشور  براه اندازند بخصوص با زنان و دختران جوان .

  به ارزوي اينكه در اينده با كار روشنگرى توسط إين انجمن ها و شورا ها بتوانيم كتله وسيع از زنان افغان را در بخش روشنگرى به مثابه زنان فعال  بيشتر داشته باشيم .

همانطوريكه هدف روشنگرى اراسته ساختن جهان با زيور خرد و اگاهى و از ميان بردن جهل و خرافات است ، پس همين گامهايى كه زنان كشور در اراستن صفحه هاى مجله ها و روزنامه ها و يا در هر يك از رسانه ها و نشرات روشنگرانه مى بر دارند خود جزء پروسه روشنگرى ايست ، به يقين مى توأنيم اذعان داريم كه روشنگرى بدون انديشه و خردگرايى بى مفهو م و نا تكميل است .

روشن انديشى در واقع واكنشى در برابر تحجز ، بنياد گرايى و افراطيت است .

روشنگرى در حقيقت خروج أدمى از نا بالغى به توانايى و به كار بردن فهم و دانش است .

كار روشنگرانه ما را بسوى انديشه ورزى ،  خرد گرايى و هدفمندى مى كشاند .

 

 


بالا
 
بازگشت