سنجر غفاری

 

استراتیژی روسیه و تروریزم درافغانستان

غفلت روسیه ،عامل استحکام تروریزم در منطقه و جهان شد.

 ۱۴ اپریل سال ۱۹۸۸ درژینو بین افغانستان و پاکستان توافقات صلح و موعد خروج نیروهای شوروی از افغانستان به امضآ رسید ،امریکا و شوروی وقت منحیث تظمین کننده گان این توافقنامه تعهد کتبی داشتند تا به جناح های درگیرجنگ افغانستان کمک تسلحاتی و مالی ننمایند،  شوروی وقت ایالات متحده امریکا و شوروی منحیث تظمین کنند گان این توافقنامه بصورت کل نتوانستند مساله افغانستان را حل کنند. فقید پروفیسور و یکتور کارگون مسول شعبه افغانستان در انستیوت شرق شناسی روسیه  ضمن تبصره بر سیر انکشاف بعدی حوادث بعد از خروج نیروهای شوروی ، سفر هیات مجاهدین تحت ریاست برهان الدین ربانی را به مسکو در سال 1991 ، شش ماه قبل از سقوط رژیم نجیب الله یاداوری نمود. او گفت ، که " باید بر نیروهای مختلف اتکاء میشد. ما فقط بر شمال افغانستان ، جای که اقلیت های ملی هم قوم دوستان اسیای میانه ما زنده گی میکردند ، اتکاء نمودیم. این اتکای کاذب و غیر دوراندیشانه بود آنوقت به فکر افغانستان نبودیم ، اتکاء نمودیم. این اتکای " دور اندیشانه نبود.

 روزنامه" وریمیه نووستی " چاپ مسکو مینویسد ، برخی سیاستمداران افغان برای خروج نیروهای شوروی اماده نبودند ، و در باره بقای اینده رژیم در کشور هراس داشتند. روزنامه نوشته ، که " عبدالوکیل مذاکرات را به بهانه های مختلف به تعویق می انداخت و از هماهنگ ساختن مسودات اسناد امتناع می ورزید و به مصالحه با پاکستان حاضر نمیشد". درنتیجه مذاکرات قطع گردیدندبه زودی روشن گردید ، که پاکستان حتی به فکر رعایت توافقات ژینیو هم نبود. مداخله در امور داخلی افغانستان تا تاریخ 15 ماه می سال 1988 – تاریخ اغاز خروج نیروهای شوروی – نه تنها قطع نشد ، بلکه افزایش یافت. سازمان های حکومتی پاکستان به دسته های مجاهدین مسلح افغان امکانات عبور بلا مانع از سرحد را میسر می ساختند و کاروان های حامل سلاح را از نقاط متعدد عبوری در سرحد بدرقه میکردند که درزمینه مقامات دولتی شوروی وقت براساسات خواست و فشار ای.اس.ای پاکستان تن دادند  و بر بنیاد منافع کشوری شان بیش از نیم ملیون قوای مسلح و تمامآ تشکیلات ح.د.خ. افغانستان را به شمول متحدین و سایر وطندوستان ملی یکسره از یاد بردند  و کریملن وقت تحت رهبری سرگی میخایلویچ گرباچوف  ، و مارشال ورینکو نماینده نظامی قوت های شوروی در افغانستان تسلیم به خواست دشمنان افغانستان گردیدند . 

یکتن ازپیشتازان سیاسی و نویسنده بلند اندیش روسی بنام یوری تیخنوف در مورد همکاری شوروی با انگلیس ها درزمینه ای افکار سیاسی و بازی های استخباراتی روسیه درافغانستان چنین  یاداور شده

همکاری استخبارات شوروی و بریتانوی در افغانستان  ، که از برکت ان پلان های هیتلر نقش براب گردیدند و اجنتان ان تحت فشار انگلستان و اتحاد شوروی از انکشور اخراج گردیدند. مولف از اسرار جنگ واقعی سری ، که استخبارات خارجی در افغانستان پیش میبردند ، پرده برمیدارد. دسایس ، تطمع ، بازی دادن ، استخدام اجنتان دشمن ، فشار مستقیم – فهرست نامکمل وسایل " رزمنده گان جبهه سری " درین کشور می باشد ، که مولف ذکر نموده است. 

باوجود شکست پلان های المان در سالهای 1941 و 1942 فعالیت اجنتان المان و جاپان ، که پوشش دیپلوماتیک داشتند ، یکبار دیگر زنده گردید.المان با توسعه تهاجم در ستالینگراد و قفقاز ، که بر پیروزی خود باور داشتند ، در افغانستان مقدمات برای پیشروی ستراتیژیک ویرماخت به هند بریتانوی را اماده می ساختند.دول " محوری " به این منظور سعی میکردند اقوام پشتون را به قیام ضد بریتانیا تحریک نمایند ، و همچنان بقایای دسته های باسمه چیان را درین کشور جهت مداخله در اسیای میانه شوروی بسیج سازندو یکبار دیگر از برکت همکاری ادارات استخباراتی ائتلاف ضد هیتلری شکست خوردند. کتاب یوری تیخنوف در شرایط امروزی ، زمانیکه افغانستان در محراق رقابت همسایه گان ان و دول جهان ، که منافع انهااز چار چوب اهداف نجیبانه اعلام شده انها در باره اعاده صلح و زنده گی عادی درین کشور جنگ زده ، خارج میگردند ،مهم به نظر میرسد ، چنان به نظر میرسد تا مقامات روسیه در نبود یک استراتیژی معین اش در این بازی استخباراتی میان همه بازیگران احتمالآ به اتحاد مشترک با انگلیس و پاکستان به منظور جلوگیری از ایجاد وحدت میان امریکا و چین  در کشور ما بخواهند با طالبان و حمایتگران خارجی شان به توافق برسند و صرفآ به منظور رسیدن به اهداف خویش جنگ در شمال کشور مارا گزینه ای ب پنداشته و هم با طالبان و هم با حکومت وحدت ملی همانند امریکا بازی دوکانه را تعقیب نماید . بازدید اخیر حامد کرزی و سرپرست وزارت دفاع افغانستان از مسکو و اشتراک شان در کانفرانس امنیتی و مبارزه با تروریزم در کشور ما و منطقه  نوید خوبی برای رسیدن افغانستان بهاستگاه صلح بعید به نظر می رسد . 

وشواهدی که درسال ۱۹۹۹ ازطریق کانال شش تلویزیون روسیه بوسیله ای سرگی کسلیوف  در فلم مستندکوتا بنام «افگانسکی کپگان» به نشر رسید یکعده ای از رجال عمده سیاسی ، استخباراتی و نظامی روسیه خروج تشاب زده نظامیان  شوروی را از افغانستان عمل ناشایسته و خیانت به مردم و نظام کشوری ما تلقی نمودند و این نمونه ها و اسناد دیگری که در نوشته های مارشال گروموف ، سرگی سکالوف ، الکساندر روستکوی ، جنرال اوشیف ، جنرال مکه شوف ، مارشال ورینکوف ، دیده گاها و نظریان سیاسیون و کارشناسان معتبر روسیه که در مورد افغانستان شناخت و تجارب عالی داشتند ، چون فقید پریمکوف پدر سیاست روسیه ، فقید جنرال لیونید شیرشینوف رئیس فوند ناسونال روسیه ، فقید ویکتورکارگون؛ دانشمند افغانستان شناس و رئیس دفتر مطالعات افغانستان انستیتوت شرق شناسی اکادمی علوم روسیه، که در حدود بیش از ۲۰۰ اثراز وی باقیمانده است، همه و همه بیان کننده آن بازی و محوری است که روسیه به احتمال قوی در جستجوی منافع خود در این جنگ با رقبای استراتیژیکی  خود بوده  و با تجارب تلخ ای که از حضور نظامی شوروی در دهه هشتاد با خود دارد این تحلیل و بیان واقعیت  را که  رئیس اکادمی مسایل جیوپولیتیکی روسیه جنرال لیانید ایواشوف به این عقیده است که   افغانستان  " ستون فقرات آسیا" است به قول جنرال ، با سلطه بر این سرزمین ، همیشه میتوان بر کشورهای منطقه اثر گذاشت.فراموش نموده است ویا اینکه به حافظه خواهد داشت . روسیه امروز نباید روشنفکران و متنفذین وطندوست، نسل بییدارجوان و خسته از جنگ رادرافغانستان نادیده بگیرد، نیروهای تاریک و پلید ای که همه سعادت ملی ، آرامش سیاسی و کشوری مارا به منظوررسیدن اجنبی هادرمنطقه به اهداف شان وسیله شده اند باید تشخیص داشته که دارد و از همکاری این چهره های کثیف و یاخود همکارشدن با این دشمنان ملت ما اجتناب نمایند . اکنون که بحران سیاسی، نبود حاکمیت قانون و اطمینان بیش از هروقت دیگر مردم افغانستان راباوجود هشت پایگاه نظامی و توافقنامه ای امنیتی امریکا با دولتمردان کشور ما سخت نگران نموده ، ازجانبی تشدید حملات خونین طالبان تحت حمایت ای.اس.ای پاکستان شمال و اکثریت ولایات مرزی افغانستان را نا امن نموده است ، انتظار مردم افغانستان از رهبری کریملن همکاری شفاف ، استحکام و توسعه همکاریهای نظامی ،حمایت از اهداف ملی مردم ما به منظور نابودی کامل تروریزم و طالبان میباشد ، ثانیآ حمایت بیدریغ روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد از داعیه برحق مردم افغانستان که در جنگ و بازی استخباراتی کشور های ای که تحت نام مبارزه با تروریزم بین المللی در مقابل تروریستان خود را موظف می پنداشتند و هم اکنون مراکز و مخفی گاه های تروریستان ثابت گردید که تحت حمایت استخبارات پاکستان در خاک آن کشور قرار دارد و جامعه جهانی ، ایالات متحده امریکا ، کشور های عضو ناتو همه چشم بسته و خاموش هستند ، تقاضآ این است تا روسیه در زمینه استراتیژی خاص خویش رادر رابطه به نجات کشور ومردم ما واضع نماید .افغانستان کشور اشغال شده است و روسیه نباید در زمینه بی تفاوت بود و آینده برگشت ثبات و آرامش در کشور ما تظمین امنیت و ثبات در جمهوریت های آسیای میانه ، قفقاز روسیه میباشد  

سنجر غفاری

 

 


بالا
 
بازگشت