شریف بها
اختلاف نظررهبران در داخل نظام مردم را بجا میکشاند
نوشته :شریف بها
مورخ 06/06/1395
پس از ایجاد حکومت وحدت ملی ، مردم افغانستان امیدواری بیشتری داشتند براساس وعده های کاندیدان کرسی ریاست جمهوری نسبت به گذشته خدمات ارزنده یی را در سکتور های اقتصادی ، اجتماعی ، امنیتی و بالاخره در شکل دهی یک نظام کارا و قوی شاهد باشند . اما متاسفانه با درنظرداشت اوضاع جاری در کشور،حکومت وحدت ملی نتوانست بر تعهداتش جامه عمل بپوشاند. عدم هماهنگی میان رهبران حکومت وحدت ملی ،افزایش ناامنی، ضعف اقتصادی ، اوج بیکاری ، و غیره وغیره از جمله عواملی است که باعث افزایش نگرانی های بیشتر در میان مردم شده است.
کشمکش های اخیر میان رئیس اجرائیه و رئیس جمهور بر روان مردم صدمه زده و حتی در زمینه تامین امنیت مورال نیروهای امنیتی که مدافعین کشور اند را نیز ضعیف وبر حکومت بی باور ساخته و هرآن با شخصیکه وارد صحبت میشوید از اوضاع داخل نظام بحث نموده وابراز نگرانی مینمایند . علاوه براین گسترش ناامنی ها در کشور از جمله چالش دیگری است که با گذشت هر روز ولسوالی با تهدید سقوط بدست مخالفان مواجه بوده که طی یک ماه اخیر شاهد سقوط چندین ولسوالی در جنوب ،شمالشرق و جنوب شرق هستیم.
با در نظرداشت اوضاع کلی کشور ، به بهانه تطبیق توافقنامه ایجاد حکومت وحدت ملی ، اختلاف نظر ها در داخل نظام دارد ادامه میابد اما راه بیرون رفت از این معضل چیست؟ تطبیق توافقنامه ایجاد حکومت وحدت ملی که تاهنوز هم روی تطبیق یک ماده آن اقدام نشده است اما زمان موعود آن در حال تکمیل شدن است ولی از سوی رهبران حکومت وحدت روی مسایل مهم کشوری چون اصلاحات نظام انتخاباتی و آماده گی برای تدویر لویه جرگه اصلاح قانون اساسی و توزیع تذکره های برقی که مهم ترین موارد است گامی گذاشته نشده است که امر الی اخیر ماه سنبله سالروان مشروعیت حکومت وحدت ملی بخصوص ریاست اجرائیه را زیر سوال خواهد برد و فرامین رهبران حکومت وحدت ملی تنها در محدوده ارگ و قصر سپیداردوران خواهد کرد وبس.
قسمتی از متن موافقتنامه حکومت وحدت ملی:
(( الف ـ برگزاری لویه جرگه به منظور تعدیل قانون اساسی و بررسی طرح ایجاد پست صدراعظم اجرایی:
١- بر اساس ماده دوم اعلامیه مشترک مورخ ١٧ اسد (٨ اگست ٢٠١٤) و ضمیمۀ آن تشکیل
لویه جرگه در مدت دو سال تا پُست صدراعظم اجرایی را مورد مداقه قرار دهد، رئیس
جمهور متعهد است تا لویه جرگه را به منظور بحث روی تعدیل قانون اساسی و ایجاد
پست صدراعظم اجرایی دایر نماید.
٥- حکومت وحدت ملی متعهد است تا روند توزیع تذکره الکترونیکی/ کمپیوتری را برای تمام شهروندان کشور، در زودترین فرصت ممکن، تکمیل کند.
ب ـ ُپست رییس اجرایی:
تا زمان تعدیل قانون اساسی و ایجاد ُپست صدراعظم اجرایی، پُست رییس اجرایی بر اساس ماده پنجاهم قانون اساسی، ماده دوم اعلامیه مشترک و ضمیمۀ آن با فرمان رییس جمهور ایجاد میگردد. رییس اجرایی و معاونین اش در مراسم تحلیف رییس جمهور معرفی میگردند.
رییس اجرایی حکومت، با وظایف صدراعظم اجرایی، بر اساس پیشنهاد کاندیدای دوم و موافقه رییس جمهور تعیین میگردد. رییس اجرایی به رییس جمهور پاسخگو میباشد.
تشریفات خاص برای رئیس اجرایی در فرمان رییس جمهور در نظر گرفته میشود.))
در عین زمان اوج اختلافات رهبران حکومت وحدت بر اوضاع امنیتی اثرات منفی گذاشته و باعث دلسردی مدافعین کشور در میدان نبرد شده است،علاوه براین موجودیت فساد در خط مقدم جنگ و نهاد های امنیتی روح و روان نیروهای جنگی را صدمه زده و همواره عساکر از فروش استحقاق شان به رسانه شکایت کردند اما رهبران حکومت وحدت ملی بجای اینکه وضعیت را مدیریت کنند مصروف جنگ زرگری در داخل نظام اند و برای امتیازطلبی های خویش ملت عظیم افغانستان را به باد به کشانده اند و روزانه صد ها تن را به خاک میسپاریم.
بناء اکنون باور بر این است که وضعیت سیاسی ،امنیتی و اقتصادی کشور بسوی میرود که بقای نظام را جدا تهدید مینماید. با ادامه این وضعیت در سطوح کشور مشکلات ببار خواهد آمد و برای بیرون رفت از این مضعل نیاز است تا رهبران حکومت وحدت ملی بخود آمده و روی منافع علیای کشور فکر کنند اما اگر وضع همچنان ادامه یابد و رهبران حکومت منافع ملی را زیر پاگذاشته وبر منافع گروهی وکمپاینی تاکید نمایند دیر نخواهد بود که یا نظام درهم وبرهم خواهد شد ویا هم مردم را به باد فنا خواهند داد.
پس باور بر این است تا رهبران حکومت وحدت ملی به منظور حل بحران و مشروعیت بخشیدن به وحدت ملی و ریاست اجرائیه که اکنون در تظاد با قانون اساسی است، باید لویه را که متشکل از نماینده گان واقعی مردم افغانستان باشند تدویر نماید. همچنان اصلاح نظام انتخاباتی و توزیع تذکره برقی از جمله مواری بسا مهم ضروری و ملی است زیرا پروسه انتخابات در سال انتخابات سال 1393 شدیدا صدمه دیده و اعتبار ملی خود را به طور کل از دست داده است وبرای اعاده آن نیاز است تا اصلاحات سیستماتیک در کمیسیون وارد آید ، یعنی توجه بیشتر روی اصلاح سیستم شود نه روی افراد! از جانب دیگر توزیع تذکره های برقی نیز میتواند شامل پروسه سیستماتیک اصلاح نظام انتخاباتی شود که متاسفانه تاکنون هیچ نوع اقدامی دراین راستا صورت نگرفته است که در نهایت باعث کشمکش میان رهبران حکومت وحدت ملی شده واین از جمله مواردی است که هر دو ایشان روی آن توافق کرده اند.
پس لازم تا رهبران حکومت وحدت ملی برای تامین زنده گی مردم و حفظ استقرار وامنیت به خود بیایند وبرای مشروعیت نظام برای تدویر لویه جرگه آماده گی اولی را رویدست زیرا تدویر لویه جرگه خواهد توانست نظام ومردم از این منجلاب که با آن مواجه ایم رهایی بخشیده و یگانه راه بیرون رفت از بحران خواهدبود.