په اروپا کی دمیـشـته افغانانو د تولنو فدراسـیون
فدراسـیون سازمانهای پناهندگان افغان در اروپا
Federation of Afghan Refugee Organizations in Europe
تواققات اتحادیهٔ اروپا و ترکیه در مورد پناهجویان، وسرنوشت افغانهای پناهجو
۲۰/۰۳/۲۰۱۶
تحولات منفی در رابطه با حقوق پناهجویانی که دروازهٔ اروپا را دق الباب میکنند، به سرعت بیسابقه وپیهم واقع میشوند. هنوز فارو مصروف مکاتبه با دایرکتر جنرال امور داخلی و امیگریشن اتحادیهٔ اروپا در رابطه با اعتراض کمیتهٔ حقوق بشر فارو براقدام غیر قانونی وغیر واقعبینانهٔ اطریش وکشورهای بالکان مبنی برمحروم ساختن پناهجویان افغان ازورود به اروپا بود که اتحادیهٔ اروپا، تحت ریاست هالند دست به توافقات متنازع فیه با ترکیه زد. توافقاتی که به اروپا در برگرداندن پناهجویانی که از خطرات حیاتی فرار نموده وامنیت خود را در اروپا جستجو میکنند، دست باز میدهد.
اګر کشوراطریش و۹ کشور حوزهٔ بالکان بروز چهارشنبه ۲۴ فبروری ۲۰۱۶ موافقتنامهٔ ویانا را امضا کردند وپناهجویان افغان را ازحق ورود از یونان به اروپای مرکزی وشمالی محروم نموده وورود پناهجویان سوری وعراقی راهم محدود وتابع تثبیت نیاز شان به حمایت ساختند، توافقنامه ترکیه با اتحادیهٔ اروپا که همه اعضای بیست وهشتگانهٔ اتحادیهٔ اروپا امضأ کنندهٔ آن میباشند، سد بزرگی حتی دربرابر پناهجویان سوری ایجاد نمود. هدف اصلی این توفقنامه تنزیل دادن تعداد پناهجویان غیر قانونی که از طریق بحیرهٔ اژه عازم اروپا میشوند، به صفرمیباشد.اروپا میخواهد اعطای حق پناهندگی را منحصر به پناهجویانی بسازد که از طرق قانونی و در خارج از اروپا درخواست پناهندگی میکنند و درخواست شان از جانب دولت اروپا یّی ذیربط پذیرفته شده باشد.
توافقنامه نیمه شب ۱۸ بر ۱۹ مارچ ۲۰۱۶ از یکشنبه ۲۰ مارچ به بعد، شرایط جدید ذیل را از جانب همه دول عضو اتحادیهٔ اروپا برای پناهجویان که مسیر ترکیه- یونان را میپیمایند، ایجاد کرد:
-یونان دیگر کشور ترانسفریا دهلیزعبوربه اروپای شمالی نبوده و مرکز بررسی هویت و دلایل پناهندگی هر پناهجو میباشد. پناهجویان (سوری) که ازین آزمایش سخت پیروز بدر آیند، به اساس سهمیه به کشور های عضو فرستاده میشوند. خود پناهجو حق انتخاب کشور را ندارد. بهمین جهت مراکز بزرگ بودوباش مؤقتی و بررسی هویت ودلایل پناهندگی با پرسونل مربوطهٔ آن بطورعاجل در یونان ایجاد میگردد. آنکه از آزمایش ناکام براید به ترکیه برگردانده میشود.
- برای ۴۵۰۰۰ پناهجو که قبل از ۲۰ مارچ داخل یونان وکشورهای بالکان شده اند، آزمایش هویت ودلایل پناهندگی تطبیق میگردد اما خوشبختانه ایشان شامل توافقات ۱۹ مارچ ۲۰۱۶ نبوده ودرمعرض خطربازگرداندن به ترکیه قرار ندارند. ولی این پناهجویان هنوز مصؤن از خطر اخراج نمیباشند. احتمالأ ایشان بالای همه دول عضو تقسیمات خواهند شد جز اینکه دلالیل قانونی برای رفتن بیک کشور مشخص داشته باشند. اینکه کشور ذیربط درخواست پناهجویی این پناهجویان را می پذیرد یا خیر متعلق به درجهٔ آمادگی وارادهٔ سیاسی دولت مربوطه میباشد. درین گروپ نیز هزاران پناهجوی افغان شامل اند.
- موضوع ملیت پناهجو در پالیسی بحران زدهٔ پناهندگی کنونی اتحادیهٔ اروپا تأثیر زیاد دارد. وقتی وزیر داخلهٔ آلمان میگوید اکثر پناهجویان افغان در آلمان از مناطق امن آمده و مهاجر اقتصادی اند، قضاوت خود را متکی بر ملیت وتابعیت افغانها میسازد . این نوع قضاوت با بررسی فردی انگیزه پناهجویی که کنوانسیون ژنیوبرای پناهندگان رعایت آنرا اجباری ساخته است، سر سازش ندارد. فراموش نباید کرد که این نوع قضاوت ولو اینکه تبعیضی ونقض کنندهٔ ماده سوم میثاق ۱۹۵۱ ملل متحد برای پناهندگان میباشد، متأسفانه درعمل معیارتعین کننده در تمام اجراآت متعلق به بودوباش، بررسی درخواست پناهندگی واعطای حق استفاده از تسهیلات مربوط به سهیم شدن در زندگی اجتماعی کشورمیزبان میباشد. بعبارهٔ دیگربا افغانها در همهٔ این موارد برخورد متفاوت میشود. دربرابر این وضع فدراسیون سازمانهای پناهندگان افغان در اروپا، به دایرکتر جنرال امور داخلی و مهاجرت اتحادیهٔ اروپااعتراضنامه جدی و مستدل فرستاده است وجدال ما در زمینه ادامه دارد.
- اگر چه در متن موافقتنامهٔ ۲۰ مارچ ۲۰۱۶ اتحادیهٔ اروپا-با ترکیه، بخاطرپوشاندن تعارض مکتوم این توافقات با یک اصل مهم کنوانسیون ملل متحد برای پناهندگان، یعنی اصل ((منع برگرداندن پناهجویان به کشور اصلی در صورت خطر شکنجه))، ترکیه بروی کاغذ تعهد نموده که پناهجویان بر گردانده شده به ترکیه را بکشور اصلی شان بر نمیگرداند، اما با درنظرداشت ماهیت استبدادی وخشونت آمیزدولت ترکیه در برابر اتباع خودش ، انتظارمیرود ترکیه پناهجویان مذکور و بخصوص افغانها را با زدن برچسب مهاجر اقتصادی به سادگی به کابل واپس بفرستد.
اوضاع فعلی پناهجویی در اروپا بمراتب دشوار تر و بی آینده تر از شرایط سالهای قبل است. جز افرادی که غیراز تقاضای پناهندگی در اروپا هیچ چانس دیگر برای امنیت وبقای خویش نداشته باشند، امدن به اروپا برای سایر هموطنان ارزش زحمات، محرومیتها و خطرات آنرا ندارد.
(کمیتهٔ حقوق بشر فارو)
FAROE, Post Box 707, 2300 AS, Leiden, www.afghandiaspora.org,
faroe_af@hotmail.com