یوسف بره کی
فلم "مینه ی سرگردان" برنده ی جائزه ی اسکار کانادا شد
فلم
«مینه
ی سرگردان»
را که از
سوی یک دسته ی جوان با روحیه ی پرشور درشهرکابل آفریده شده، نمیتوان با پيروزي
های جهانی اش مقایسه کرد.
این فلم در کوتاهترین مدت زمان پس از تولید و نمایش جهانی خود ماه آپریل سال 2015 در برلین آلمان سپس با گردش به 5 قاره ی جهان تاکنون موفق به دریافت 12 جائزه بشمول اخیرا جائزه ی اسکار کانادا گردیده است.
داستان فلم بازتاب چند روز زنده گی یک دختر ۱2 ساله ی دستفروش خیابانهای شهر کابل است. فلم در آغاز تصویر کلی از زنده گی یک دسته اطفال دستفروش در خیابان های کابل را ارایه می کند. ترکیب این دسته شامل چند دختر و پسر است که چالش مالی که شامل حال تعداد بی شمار باشنده گان امروز افغانستان است، سرنوشت این دسته اطفال دستفروش را بهم گره زده است.
یوسف بره کی نویسنده و کارگردان "مینه ی سرگردان" که مقیم کاناداست، خود چند روز را عملا با این دسته در خیابانهای کابل سپری کرده است. او از مشاهداتش چنین نتیجه گرفت که دختران در میان پسران مؤفق تر بوده اند. نویسنده از میان این دسته تنها یکی از دختران را بر می گزیند که در میان همه مؤفق تر است. این دختر با وجود چالش های موجود در جامعه و به ویزه خلاف اراده ی پدر مدرسه هم می رود.
نویسنده از این رو می خواهد جدا از آن چه از زنده گی او در خیابان می بیند، وارد حال و احوال زنده گی شخصی این دختر در خانواده اش شود. فلم سرانجام زنده گی «مینه» را درون خانه پر چالش تر از برون خانه می یابد. کارگردان برای به تصویر کشیدن بهتر و عینی زنده گی مینه درون و برون خانه، با کاربرد شیوه ی میان «مستند و هنری» با امکانات محدود و شرایط خیلی دشوار فلمبرداری در خیابان های مزدحم و خطرناک نواحی کهن شهر کابل بازهم توانسته بصورت شایسته این دو حالت را به تصویر کشد.
نقش «مینه» قهرمان اصلی را دراین فلم فرزانه نوابی بازی کرده. «مینه» نه این که نان آور خانه است، در کنار آن از پدر بیکار ومعتاد به مخدرات و پدرکلان مبتلا به بیماری «الزایمر»اش نیز پرستاری می کند. مینه خلاف میل پدراش مدرسه می رود و خواب های رنگینی از آینده برای خوداش می بیند.
«مینه» در زنده گی با پیامدهای هول انگیز بر می خورد تا حدی که پدراش زیر تاثیر دهنیت سنتی به یک معامله ی تباه کننده ی در مورد آینده ی او دست می زند. «مینه» در پایان فلم به خواب های زنده گی اش دست نمی یابد، ولی با روح شورش و پرخاشگرانه ی که در او در نتیجه ی جدال زنده گی برای بقا در خیابانهای مزدحم شهر با هزاران پدیده ی خوب و بد آن، شکل گرفته در برابر این معامله بر می خیزد.
زنده گی پر از چالش خیابانهای شهر از «مینه» شخصیت تسلیم ناپدیری ساخته است. او در پایان فلم به اراده ی خوداش ترجیح می دهد تا وارد نبردگاه غبارآلودی شود و از تسلیم شدن به یک معامله با عواقب فاجعه بار بپرهیزد. او «مینه» گرچه به خواب های رنگین زنده گی خود نمی رسد، ولی حد اقل با تقاعد به اراده ی خوداش تصمیم می گیرد که این خود برای «مینه» یک پیروزیست.
فلم "مینه ی سرگردان"اخیرا با دریافت جائزه ی اسکار کانادا (جنوری ۲۰۱۶) پيروزي بزرگ دگری را ازآن خودکرد. این پیروزی اخیر یکبار دیگر ثابت ساخت که این فلم دارای آن ارزشهای واقعی سینمای امروز است که در نوع خود از دید فرم بیان و مضمون در سطح جهان از سوی مطرح ترين حلقات سينمايي پيشرو که به پدیده ی سینمای امروز با ديد نو نگاه می کنند، مورد قبول و ستایش قرار گرفته است.
این ادعا صحت اش را تنها در کمیت حضور این فلم از زمان افتتاح نمایش جهانی اش در فبروری سال 2015 تا کنون در بیشتر از ۳۰ جشنواره ی معتبر بین المللی ثابت میسازد که اینک بصورت فشرده از برخ آنها نام می بریم:
1. فلم مینه ی سرگردان یکی از برگزیده های 65 مین جشنواره ی بین المللی فلم برلین در بخش "جنریشن" بود که همزمان نامزد خرس کریستلی، جائزه ی بلند نخستین فلم هنری یک کارگردان و نامزد جائزه سازمان عفو بین الملل شده بود. این فلم ماه فبروری 2015 با اجرای سه نمایش افتتاحیه ی جهانی خود پوشش چشمگیر رسانه ی داشت.
2. رفتن به جشنواره ی "سارک" سازمان همکاری های منطقوی جنوب شرق آسیا در شهر کولمبوی کشور سریلانکا به نماینده گی از افغانستان آپریل 2015. ریاست نماینده گی بخش فلم افغانستان را دراین جشنواره آقای ابراهیم عارفی رئیس افغان فلم و متصدی اجرائیوی این فلم به عهده داشت که در پایان «مینه ی سرگردان» برنده ی جائزه ی بهترین بازیگر زن آن جشنواره گردید.
3. حضور درجشنواره ی بین المللی "هات دکس" تورنتو آپریل 2015 که یکی از با اعتبارترین جشنواره های مستند جهان است و طی آن یوسف بره کی بنام استعداد بالنده ی سینمای کانادا با روحیه ی پرشورعدالتخواهی در سال 2015 برنده ی جائزه ی "لینداله تریسی" گردید.
4. اشتراک در ۵۵مین جشنواره بین المللی «زلین» جمهوری چک ماه می ۲۰۱۶ که برنده ی ۲ جایزه بلند آن جشنواره گردید.
5. حضور در جشنواره ی بین المللی "نوی هایمات" اتریش، ماه اگست 2015 که مؤفق به دریافت عالی ترین جائزه بهترین فلم آن جشنواره گردید.
6. حضور در جشنواره ی «نوی هایمت» اتریش که در پایان «مینه ی سرگردان» جایزه ی بهترین فلم آن جشنواره را ازآن خود کرد.
7. فلم برگزیده ی جشنواره ی بین المللی ممبای کشور هند، از 29 اکتوبر تا 05 نوامبر 2015 که برنده ی جائزه بهترین بازیگر زن آن جشنواره گردید.
8. برگزیده ی جشنواره ی بین المللی "ریل ایشن"، ماه نوامبر2015 در تورنتوی کانادا که نمایش افتتاحیه آن در موزیم هنرهای اسلامی آغاخان به اجراء درآمد و در پایان مؤفق به دریافت جائزه ی بلند هنری آن جشنواره گردید.
9. حضور در جشنواره بین المللی فلم " رجنت پارک" تورنتوی کانادا، نوامبر 2015 ، که بازهم برنده ی یکی از عالی ترین جوائز آن جشنواره گردید.
1 حضور در جشنواره ی بین المللی فلم "ایلیف" کشورهند 2015 که در پایان برنده ی جائزه ی بهترین فلم آسیایی آن جشنواره گردید.
11 انتخاب در جشنواره ی بین المللی فلم تورنتو«تیف» ۲۰۱۶ بخش اطفال که قرار است دو نمایش آن به روزهای ۱۲ و ۲۰ آپریل در «لایت باکس سنتر» به اجراء درآید.
فلم «مینه ی سرگردان» تا کنون در ۵ قاره ی جهان در این کشورها به نمایش رفته است:
افغانستان، کانادا برنده ی ۴ جایزه، هند برنده ی ۳ جایزه، سریلانکا برنده ی جایزه، ایران، قطر، آلمان، هالند، بلزیک، پولند برنده ی جایزه، ایتالیا، اتریش برنده ی جایزه، جمهوری چک برنده ی ۲ جایزه، انگلستان، کرواتشیا، سویدن، لیتوانیا، برازیل، مصر، آسترالیا. و قرار است به زودی عازم کوریای جنوبی، پاکستان و فلیپین گردد.
سرانجام در مورد پیروزی ها و دستآوردهای این فلم که نخستین فلم هنری یوسف بره کی کارگردان و نویسنده ی افغان ـ کانادایی با دسته ی همکاراش از داخل افغانستان است، میتوان بسیار گفت و نوشت. فلمي كه با کاربرد ساده ترين ابزارتكنيكی، با پايينترين هزینه ی مالي ولي با یک پرداخت نو (میان مستند و هنری) توانسته مهمترين پيام انساني را از واقعیت های امروز جامعه ی افغانستان در خود بازتاب دهد و قلب دوستداران و سينماشناسان پيشرو جهان را تسخير كند.
از اینرو با آنچه در بالا یادهانی شد، این را میتوان با جرئت گفت که "مینه ی سرگردان" یکی از اندک فلم ها در تاریخ سینمای افغانستان است که تاکنون در کمترین زمان پس از تولید و نمایش افتتاحیه ی خود به بیشترین جشنواره ها در 5 قاره ی جهان راه یافته است. و پیروزی های چشمگیری از خود بجا گذاشته که تنها راه یافتنش به بیش از 30 جشنواره ی بین المللی و دریافت ۱۲ جائزه ی معتبر خود صحه گذاشتن به ارزش های بلند آفرینشگرانه هنری این فلم در سینمای نو افغانستان است.
نام فلم: مینه ی سرگردان
MINA WALKING
فلمنامه از: یوسف بره کی
کارگردان: یوسف بره کی
پرودیوسران: آصف بره کی و اندریو کوروگی
موسیقی: وحید قاسمی
نقش آفرینان: فرزانه نوابی، قادر آریایی، حشمت الله فنایی، مارینا گلبهاری، صفی فنایی، مسعود فنایی،غلام فاروق بره کی، نعمت الله و دگران.
زبان: دری
متصدیان اجراییه: ابراهیم عارفی و وهاب حبیب
تولید: بره کی فلم به همکاری ریاست افغان فلم، کابل افغانستان
محصول: مشترک افغانستان و کانادا، سال ۲۰۱۵
برای دریافت معلومات بیشتر لطفا نشانی زیر را باز کنید.
www.minawalking.com
http://www.reelasian.com/reel-asian-news/mina-walking-wins-at-canadian-screen-awards/